Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Hoeveel jongens zijn er bij Ajax wel niet te vroeg weggestuurd?’

Laatste update:

Dries Boussatta was de eerste Nederlands elftal-speler ooit van Marokkaanse afkomst en volgt de discussie over Marokkanen in het voetbal dan ook met speciale belangstelling. In het Algemeen Dagblad vertelt de 43-jarige oud-middenvelder dat trainers en clubs zich in Marokkaanse voetballers zouden moeten verdiepen.

/

Boussatta benadrukt dat hij de ‘probleemgevallen’ niet goedpraat en dat hij hen ‘bij de oren’ zou pakken als het moet, maar hij voegt er ook aan toe dat niet iedere trainer even goed op de hoogte is van de achtergronden van Marokkaanse spelers. “Het gebrek aan kennis bij de meeste profclubs is gigantisch. Hoeveel jongens zijn er bij Ajax wel niet te vroeg weggestuurd? Jongens die het stempel 'kut-Marokkaantje', hadden. Of 'kut-negertje'.”

“Ik vind het best hoor, je kunt daar heel nonchalant over doen, maar het is kapitaalsvernietiging. Er werken veel te weinig mensen bij die clubs die de achtergronden kennen van dat soort jongens”, aldus Boussatta, die Hakim Ziyech als voorbeeld neemt. “Je kunt denken: ik behandel iedereen gelijk, dus waarom zou ik hem apart bellen? Maar waarom zou je het niet doen? Je wilt toch het maximale uit mensen halen?”

'Clubs en trainers moeten zich meer verdiepen in de achtergronden van Marokkaanse voetballers'

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Als ze bij Ajax te vroeg zijn weggestuurd......en je wilt je gelijk
halen dan zou dat betekenen dat ze het daarna wel hebben
gemaakt. Dat is natuurlijk niet zo. Deze jongens hebben geen
topsport mentaliteit. Zouden ze dat wel hebben....dat zijn hun
mogelijkheden ongekend

23 april 2016 om 11:35

Ik ga dit waarschijnlijk iets te simpel stellen, maar ik vind dat Boussata hier de plank echt volledig mis slaat.

Ik denk dat je de problemen als het om de multiculturele samenleving gaat in dit land het snelst oplost als je iedereen hetzelfde gaat behandelen. Vaak hoor je ook dat Marokkanen wensen dat ze in de samenleving hetzelfde worden behandeld als de autochtone Nederlanders. En Boussata stelt hier even doodleuk dat we Marokkanen bij voetbalclubs anders moeten behandelen en dat zij er zelf niets aan kunnen doen dat ze soms wat vervelend zijn. In mijn ogen houd je dan juist het onderscheid tussen Marokkanen en de autochtone Nederlanders in stand, terwijl dat onderscheid er al veel te lang is en dit probleem al jarenlang opgelost had moeten zijn. Hij legt het probleem bij de clubs, geheel ongepast vind ik.

23 april 2016 om 12:40

Onderscheid zal altijd blijven bestaan en word alleen maar erger. Verder volkomen eens, wat Boussata hier zegt slaat natuurlijk nergens op.

Hij heeft natuurlijk gelijk maar wees eerlijk veel mensen/organisaties willen niet de moeite doen. Die zoeken dan liever spelers die in een bepaald keurmerk lopen. Hoef je weinig aan het karakter/gedrag te veranderen omdat zij dat zelf automatisch doen.

23 april 2016 om 10:37

Moet de club (of laten we zeggen 'het bedrijf) zich aanpassen aan hun personeel, of het personeel aan hun bedrijf? Het moet een beetje van 2 kanten komen om een zogenoemde 'match' te creeeren, maar dat betekent niet dat het bedrijf zich moet specialiseren op de individuele culturen van het personeel (wat marginaal beter is dan gemiddeld) om de optimale resultaten te halen. Het is makkelijker (en biedt schijnbaar een hoger rendement) om genoegen te nemen met iets minder kwaliteiten, maar die wel veel beter aan sluiten op jou bedrijfscultuur.

23 april 2016 om 10:45

Op zich is dat toch logisch? Als club heb je een bepaalde clubcultuur. Sommige spelers voelen zich daar prettig bij en bloeien helemaal op. Andere spelers (met een afwijkende clubcultuur) voelen zich doodongelukkig en gaan problemen veroorzaken. Als clubzijnde heb je voor wat betreft de keuze uit alle jonge jongens van de hele wereld. De keuze is in principe eindeloos. Dan ga je logischerwijs toch voor die jongens waarvan je denkt dat ze binnen de club passen? Met persoonlijke aandacht en eventueel aanpassen van je clubcultuur, krijg je straks (want volgens mij heeft Ajax ruim 200 jeugdspelers) allemaal verschillende clubculturen en personal trainers en wordt de aansluiting naar het eerste veel moeilijker (of je krijgt een ploeg dat als los zand aan elkaar zit).

Wie zegt verder dat een speler die bij een club moet spelen met een (voor hem) totaal afwijkende aanpak ook zo ontwikkeld? Wie zegt dat Dirk Kuyt international was geweest, als hij bij Ajax had gespeeld? Dat zijn gewoon niet passende karakters.

Daarbij moet ik toegeven dat Ajax groot is geworden door 'jongens uit de stad' op te leiden tot topspelers. Vroeger waren dat ook de amsterdamse schoffies ala Wim Kieft die veel deden aan pleintjesvoetbal. Tegenwoordig zijn die wijken (veelal de wat armere wijken) meer overgenomen door die Marokkaanse/ Turkse/ Molukse gemeenschappen (met een andere cultuur). DE Ajax cultuur (van Hollandse schoffies/ pleintjesvoetbal) bestaat eigenlijk niet echt meer. Dus ze (ajax) moet sowieso iets gaan aanpassen als ze zo verder willen gaan.

23 april 2016 om 11:55

Gelijk? Welke van die jongens die weggestuurd zijn hebben het vervolgens elders gemaakt een een glansrijke carriere gehad?

23 april 2016 om 17:32

wat een jankverhaal weer van zo een marokaantje. Mij schieten zo Ronald, de Boer, Dijks, Ooijer, etc te binnen. Het heeft dus geen bal maar dan ook geen bal met de afkomst te maken. Dat gebeurd gewoon. Mensen maken fouten. Overal ter werekld. Als deze mensen er echter geen bal van bakken vanwege een slechte mentaliteit ligt het altijd aan de boze buitenwereld en nooit aan zichzelf... Bah!

Achja, en wie geeft de garantie dat ze zich bij Ajax op eenzelfde manier hadden ontwikkeld? De clubcultuur moet ook bij een jonge speler passen. Als die cultuur je niet ligt, dan krijgt iedereen (zelfs een oude volwassen speler, hoe goed ook) het moeilijk. Er zijn zoveel spelers die op jonge leeftijd zijn mislukt bij club A, om vervolgens de sterren uit de hemel te spelen bij club B.

Als het niet past, dan past het niet. Nooit een garantie dat die gasten (die het dan nu blijkbaar goed doen) het bij Ajax ook hadden gered.

23 april 2016 om 13:39

Ik vind de aanleiding voor deze redenatie al raar. De aanleiding lijkt mij, op basis van dit artikel, dat jonge, Marokkaanse spelers soms niet voldoende begrepen en behandeld worden door hun clubs, maar bij andere clubs doen ze het soms juist weer geweldig. Nou, dat kan, maar waarom alleen Marokkanen noemen? Deze man had inhoudelijk gezien beter aan kunnen geven dat jeugdspelers soms een meer persoonsgerichte benadering en behandeling nodig hadden om het optimale uit die jongens te halen.

Zo hé, Calimero awakens. Als je ze maar lang genoeg pest, slaan ze vanzelf een keer terug? Hoeveel Marokkanen hebben wél de kans gekregen en hoeveel donkere jongens spelen er nu wel niet bij Ajax en andere clubs. Dat die jochies die er met hun kop niet bij zitten het niet gehaald hebben, kun je Ajax moeilijk kwalijk nemen dat ze zich niet in de cultuur verdiept hebben. Moet Ajax anders ook cultuur specialist worden op Zuid- Afrikaans, Pools, Servisch, Fins, Zweeds, Fries, Urugayaans gebied en noem ze allemaal maar op?

23 april 2016 om 10:46

Zat ik ook aan te denken. Voor Ajax is zo'n jongen een van de honderden, voor die Marokkaanse jongens is het een enorme kans. Wie moet dan precies zijn best gaan doen? Ik snap dat ook niet zo goed, Ajax is toch geen liefdadigheidsinstelling waar iedereen een eerlijke en gelijke kans krijgt. Het is graag of niet, en als het blijkbaar cultureel ingegeven is dat het niet graag is, is dat dikke vette pech. Weer een stukje nutteloos cultuurrelavisme van Boussata

23 april 2016 om 10:55

Zo denk ik er ook over. De omgeving, familie en vrienden...die hebben meer effect op dit soort jongens. Ik denk dat zij eerder dit soort jongens bij de oren moeten pakken en zeggen, dat ze ook om hun heen moeten kijken hoe andere jongens het doen.

Cruyff gaf Davids de taak als dit soort incidenten zich voor deden, om deze jongens ( in het Algemeen) onderhanden te nemen om ze niet al meteen weg te sturen.

23 april 2016 om 11:26

Ben ik volledig met je eens.

Krijg je dit getetter weer dat clubs niet om kunnen gaan met dit "soort" jongens. Maar wie moet er zich nu aan wie aanpassen? Die jongens krijgen de kans zich te bewijzen in het topvoetbal. Daar mag je ze op de blote knieën voor bedanken, zeker als je ziet hoeveel die kans niet krijgen. Maar in plaats daarvan zijn ze drukker met randzaken.

Dan heb je het gewoon niet begrepen en moet je achteraf niet klagen dat je het niet gehaald hebt. Als jijzelf niet vol voor je carrière wil gaan, kan je niet van een ander verwachten dat zij dat voor jou doen.

23 april 2016 om 23:00

Het klopt dat Ajax zich niet teveel aan zijn werknemers moet aanpassen, maar de voetbalveldjes van Amsterdam worden momenteel toch voornamelijk door Marokkaanse jongens in beslag genomen. Als Ajax verder wil met jongens "van de straat" groot maken, zullen ze zich moeten aanpassen. De straatcultuur is veranderd.

Uhm..Ja of je doet het tegenovergestelde en haalt ze helemaal niet meer binnen in de jeugdopleiding. Dan hoef je geen extra moeite te doen en t is geen weg gegooid geld. Hoeveel zijn er nou echt door gebroken en hebben een wezenlijk sportieve bijdrage geleverd bij ajax of ergens anders nadat ze zijn weg gestuurd.

Als je veel jonge spelers wel niet wegstuurt, dan zeg je eigenlijk dat je een aantal jongens te lang hebt gehouden terwijl je er al lang afscheid van had moeten nemen. Maar ondanks dat, heb je ze toch gehouden .

Surinaamse spelers hebben het vaak wel gemaakt en die kwamen ook uit een andere cultuur. In plaats van het aanpassen door de club, hebben deze spelers zich aangepast aan de cultuur van de club en hebben daar mede door de juiste mentaliteit vruchten van geplukt. En ook daar is eer belangrijk.

Die man kletst. Ajax heeft weleenswaar Tannane en Elia weggestuurd, maar ook Vito Wormgoor nadat hij zich had misdragen. Gedrag komt voort uit opvoeding en opvoeding is vnl de taak van de ouders en niet van een voetbalclub. Natuurlijk komt er een beetje opvoeding bij kijken, in de zin dat je bij Ajax op tijd moet komen, je daar onder begeleiding je huiswerk maakt, dat je luistert naar je trainers en andere volwassenen op de club. Kortom dat je je op een normale manier dient te gedragen, maar dat is heel normaal. Dat moet op school ook. Jongens die weggestuurd zijn terwijl ze goed genoeg waren, hebben zich buitensporig misdragen. Dat heeft niet direct met cultuurverschillen te maken, maar met ernstig afwijkend gedrag.

Als je als getalenteerde jonge speler het wil maken bij Ajax zal je je moeten inschikken in de clubcultuur (het zelfde geldt trouwens voor ieder andere club)...al heb je zoveel talent ...als je het mentaal niet kan opbrengen je aan te passen aan de club waarvoor je speelt ga je het gewoonweg niet als prof redden bij een (sub)topploeg

Laten we wel zijn, hoeveel van die "te vroeg" weggestuurde jongens is daadwerkelijk een topper geworden? Nou, bijzonder weinig dus. De meesten is middelmaat of zelfs daaronder. Clubs als Ajax en psv zoeken geen middelmaat.
Soms is er een die zich wel ontwikkeld, dat kan en dan heb je eens pech als club. Het is ook razend moeilijk om een perfecte inschatting te maken.

Daar komt nog bij als zo'n gozer gif is voor je groep, dan kun je ze beter kwijt dan rijk zijn. Dan doet de achtergrond van die lui er helemaal niets toe. Het zijn profclubs, geen maatschappelijk werkers!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren