Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

'Een fusie van de Eredivisie met de Belgische competitie is een goed idee'

Laatste update:

Het niveau van de Eredivisie holt de laatste jaren achteruit. Dat is vooral te merken aan de Europese prestaties van de Nederlandse clubs, al vormde PSV dit seizoen een prettige uitzondering. Desondanks lijkt het niveauverlies een onomkeerbaar proces en dus zal de KNVB moeten zoeken naar een structurele oplossing. Een van de opties is een fusie met een andere competitie, zoals de Belgische.

/

Op de stelling of dat een goed idee is, kon de voorbije dagen gestemd worden op de frontpage van Voetbalzone, en de meningen blijken verdeeld. Een kleine meerderheid (zestig procent) is wel gecharmeerd van het vooruitstrevende idee, terwijl de overige veertig procent van de ruim 10.000 stemmers dat niet ziet zitten.

Het idee van een Nederlands-Belgische profcompetitie bestaat al langer, maar tot op heden is daar nooit concreet werk van gemaakt. Mogelijk dat de tegenvallende prestaties in Europa van zowel de Nederlandse als de Belgische clubs daar de komende jaren verandering in brengen.

/

Marco van Basten is in ieder geval een fanatiek voorstander. De oud-topspits luidde afgelopen januari de noodlok: het is volgens hem ‘twee voor twaalf’ en tijd voor actie. “We hebben weer een sterke top nodig. Vandaar dat ik een samenvoeging met België toejuich. Als Feyenoord bijvoorbeeld speelt tegen Ajax, PSV, Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik en AA Gent, heb je het al over twaalf topwedstrijden in plaats van vier”, rekende hij voor.

Tegenstanders van de samenvoeging van de Eredivisie en de Pro League wijzen er onder meer op dat de reistijd voor een uitduel fors langer zal worden. Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV, wierp niet lang geleden nog een ander veelgehoord tegenargument op. “Cultureel is het voetbal zo ingericht dat ook Ajax, PSV en Feyenoord het met hun achterban interessanter vinden om naar Groningen te rijden dan naar Luik, en interessanter om naar Breda te rijden dan naar Charleroi”, zei hij. De tijd zal moeten uitwijzen welke argumenten zwaarder wegen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik ben geen voorstander van een fusie. Ik denk dat je namelijk Europees (bijna) niks opschiet. Daarnaast zit niemand te wachten op Chareloi Groningen. Als laatste verwacht ik dat dit de doodsteek kan zijn voor relarief grote clubs als NAC. Sparta, Den Bosch, MVV etc.

16 april 2016 om 01:17

Op de lange termijn is het zeker wel aantrekkelijk, de competitie wordt sterker wat betekent dat het aantrekkelijker word voor spelers om er naar toe te komen. In Europa heb je betere kansen als ze Europees goed presteren en word de competitie zelf een stuk intressanter.

Ik ben ook een voorstander van dit concept.

16 april 2016 om 06:15

Er zijn positieve en negatieve dingen aan dit idee. Clubs die nu spelen in de Jupiler League zullen terecht komen in de 3e of zelfs 4e divisie. Wat opzich niet slecht hoeft te zijn. Clubs als Ajax zullen in de top divisie komen en clubs als wellicht Groningen of Utrecht zullen schommelen tussen de eerste en tweede divisie, Wat ook niet slecht hoeft te zijn aangezien alles afhangt van de verdeling van de financiele bijdrage / sponsoren.

Het niveau zal uiteindelijk omhoog gaan, dit omdat een fusie meer geld oplevered, qua sponsoren, tv gelden etc. Wat dus betekend dat clubs betere spelers kunnen halen of behouden, omdat er meer geld is zullen ook transfersommen omhoog gaan en de concurrentie voor spelers zal omhoog gaan. ipv van Ajax en pSV strijdend voor een spits van NEC of Sparta zal wellicht Luik of Anderlecht mee bieden.

een 4e divisie en 3de divisie zal uiteindelijk wel wat meer inkomen genereren en wellicht dat clubs ietsje beter worden maar de reiskosten zijn ook hoger dus de uiteindelijke winst zal behaald worden voor deze clubs uit transfers naar hogere divisies (tweede & eerste) terwijl zij natuurlijk ook een aandeel hebben in de pot voor tv gelden.

een club die nu onderaan de Jupiler speelt zal haar spelers dus verkopen aan een 3de divisie club en een 3de divisie club aan een tweede enzv. Dit zorgt wel voor een belans in de uitgaven en inkomen dus ik denk niet dat clubs kapot gaan op dat gebied, meer door intern wanbeleid.

Ik denk dat dus uiteindelijk dit wel goed komt ook al is dit een lang process. Ik denk alleen ook wel dat het promotie en degradatie systeem simpler moet en dat dus dit play-off systeem moet verdwijnen.

16 april 2016 om 07:24

Ik neem aan dat de competitie dan uit 20 teams zou gaan bestaan. Gelukkig zijn buiten Club, Gent, Standaard en Anderlecht, de andere Belgische clubs stukken minder. Denk dat hierdoor het Belgische voetbal er harder op achteruit zal gaan. Ook vrees ik inderdaad voor de clubs zoals Nac etc. Maar die kan je dan wel in een attractievere tweede divisie stoppen.

16 april 2016 om 10:32

Niemand zit te wachten op Charleroi Groningen. Maar ik zit ook niet te wachten op Excelsior Groningen. Het enige verschil is dat het niveau bij de eerste wedstrijd hoger zal zijn, en dus beter.

16 april 2016 om 15:01

Leuk antwoord. Vraag jij je ook af of Charleroi en Groningen dan ook jog in de eredivisie voetballen?

16 april 2016 om 16:30

Maakt dat uit?

16 april 2016 om 16:48

Dit is alleen leuk voor grote clibs. Voor de middenmoot is dit ren doodsteek. Heel dom idee.

16 april 2016 om 17:45

Ik zie niet in hoe dit op den duur negatief zou zijn voor de kleinere clubs? Zij belanden in de "tweede" divisie, maar in deze divisie zal misschien wel evenveel voor ze te verdienen zijn als nu in de eerste divisie.

16 april 2016 om 17:45

Eredivisie bedoel ik natuurlijk.

16 april 2016 om 19:24

Met die paar miljoen extra die je aan de nieuwe competitie verdiend ga je echt niet opeens meetellen in Europa. Kleinere competitie's kunnen alleen maar hopen dat de financial FairPlay gaat werken

16 april 2016 om 22:21

Waarom als je meer tv inkomsten hebt dan profiteren de kleinere clubs er ook van. Enige verschil is de clubs die dan niet in de hoofd competitie komen dus de duels tegen Anderlecht en Ajax enz missen. Benieuwd als dit ooit gebeurt hoe het dan met het bekertoernooi zal gaan.

Een Benelux liga is de enige echte manier om ooit nog te concurreren met de grotere competities. Ja het is jammer voor een aantal clubs (zoals Ado, Roda, etc) dat zij dan straks in een tweede divisie spelen, maar voor een aantal clubs zitten er een stuk sterkere wedstrijden bij.

Ajax, Psv, Feyenoord, Utrecht, Heracles, AZ, Vitesse, Pec, Heerenveen, Groningen, Utrecht en het Twente uit betere tijden samen met Club Brugge, Gent, Anderlecht, Genk, Zulte-Waregem en Standard Luik zou een hele mooie divisie vormen.

Uiteraard ga je nog steeds niet meedoen met landen als Engeland, Duitsland en Spanje, maar op deze manier kan je tenminste bij een land als Frankrijk blijven horen en wellicht Portugal. Het is echte wel de enige manier om landen als Turkije (wat ook gewoon een zeer sterke competitie is), Rusland en Oekrainie bij te benen.

16 april 2016 om 08:23

Helemaal mee eens. Waarom kunnen we niet iets met Duitsland regelen. Ligt het niveau wel hoger als met België.....

16 april 2016 om 10:08

Of Engeland. Is net zo ver weg.

16 april 2016 om 16:30

Dan haakt Ajax misschien aan, maar Nederland niet. En het punt is dat het algemene niveau in Nederland omhoog moet

16 april 2016 om 00:47

Dus eigenlikk zeg je liever dat een paar clubs in nederland hebt die goed worden en andere clubs oprotten/failliet gaan ipv dat elke inwoner van nederland iig nog een club redelijk innde buurt heeft? Ik heb liever dat clubs als NAC blijven bestaan (zeg ik als groningen fan), dan dat Ajax, PSV en Feynoord bij de top in europa aansluiten. Er is altijd wel ergens in europa een top wedstrijd, dat hoeft van mij niet perse in Nederland. Btw, als dit plan door gaat, dan komt er ook een mogelikke portugese/spaanse competitie en je voordeel is al weer grotendeels verloren. Daarnaast wil de EUFA ook een nog een europese competitie maken. Nog even en er zijn geen landelijke competities meer. Dat zou ik persoonlijk toch wel erg jammer vinden.

16 april 2016 om 03:30

Dat is onzin, het is de enige manier waar je zelf iets aan kunt doen. Als de fifa gewoon instelt dat je max 10 buitenlanders in je selectie mag hebben en het tv geld eerlijk verdeeld is er niks aan de hand. Ook tv gelden worden namelijk eerlijker als spelers langer in de eigen competitie (moeten) blijven waardoor er meer naar gekeken wordt.

Een benelux competitie zorgt er nog steeds voor dat er verdeeldheid is, verschillen in wet, regelgeving en cultuur/taal kunnen er al voor zorgen dat spelers eerder voor anderlecht kiezen ipv psv of omgekeerd. Daarnaast zit toch niemand erop te wachten 3 kwart dag onderweg te zijn van groningen naar charleroi..

16 april 2016 om 08:39

Oh wat zijn we verwend dat je ipv Groningen kekrade 355 km naar Charleroi moet 445 km.
Daar lachen ze om in de rest van europa.

16 april 2016 om 10:12

Echt he. Afstand is zo'n kul argument. Ik heb het idee dat de tegenstanders het liefste op het hoogste niveau willen blijven met minimale inspanning. Terwijl dit soort dingen de clubs juist dwingt om innovatief te zijn en te werken aan de oorzaak van het probleem; het niveau blijft te laag.

16 april 2016 om 11:21

Dat is het ook, je heb clubs die niet in aanmerking komen voor een hoogste afdeling, en die zijn allemaal tegen.
Ik vind ook onzin dat die een stem hebben, er word aan mij ook niet gevraagd of ik geld aan griekenland wil geven laat staan dat er nog naar me geluisterd word ook.

Het is een feit dat het niveau omhoog gaat naarmate er meer zware wedstrijden worden gespeeld.
Waarom is Belgie verder dan Nederland europees gezien?
Door dat "belachelijke" playoff systeem, ze spelen veel meer zware wedstrijden.

16 april 2016 om 16:34

Afstand maakt in andere landen ook niet uit. Het probleem is alleen de verplichte buscombi. Als die weer afgeschaft zou worden zou een uitwedstrijd bezoeken ook weer veel toegankelijker worden. In Duitsland en Engeland werkt dit prima, zou ook gewoon in NL moeten kunnen.

16 april 2016 om 17:53

Tja ik verbaas me er ook over dat dat hier niet kan.
Ik was in 2006 bij Stuttgart - Werder Bremen toen een wedstrijd om de 2 plaats en die uit bremen hebben die dag 1000km afgelegd gingen er met 4-1 aan en stonden gewoon tussen de stuttgart fans in een broodje braadworst naar binnen te werken.

Hier moet je niet toevallig de verkeerde rij inlopen of ze willen je al vermoorden (zelf meegemaakt)

16 april 2016 om 18:24

albertino

Waarom zijn onze play-offs belachelijk? Ik vind het concept wel leuk, alleen is de puntenhalvering natuurlijk oneerlijk en belachelijk.

18 april 2016 om 18:20

Ik denk dat Albertino dit sarcastisch bedoeld en belachelijk gebruikt, omdat dit vaak gezegd wordt . Echter zorgen die play-offs ervoor dat je vaker tegen een sterke tegenstander speelt, waardoor je hier al aan gewend raakt en hier de vruchten van zal plukken in Europa.

Allemaal leuk en aardig, maar wat gebeurt er dan met clubs als Heerenveen, Nec, Sparta. Mooie clubs met geschiedenis. Dan maar spelen tegen wat gure clubs uit Belgie. Gent, Club Brugge en Anderlecht dan heb je het wel gehad.

Vind dit geen goede methode om weer soort van met de top mee te kunnen, heel de identiteit en geschiedenis van het Nederlands voetbal wordt hierdoor teniet gedaan.

16 april 2016 om 10:13

Als die prachtige clubs beter beleid voeren, kunnen ze gewoon op het hoogste niveau blijven. Na de top 3 zijn er nog 7 plekken voor Nederland. Hoor je daar niet bij... Heb je gewoon geen goed beleid of goede opleiding.

16 april 2016 om 19:51

Wat heb je aan een goede opleiding als zoals bij Sparta telkens je beste jeugd weggekocht wordt?

Ik steun een gezamelijke competitie wel, het lijkt me heel leuk en er komt veel meer kwaliteit in een competitie.
Eerst maar eens proberen met een proefseizoen.

16 april 2016 om 00:57

Met de bundesliga? Alsof hun daar zin in hebben om met nederland te fuseren. Dan is het feyenoord ajax en psv en de rest bundesliga clubs haha

16 april 2016 om 01:48

AZ zeker ook.

16 april 2016 om 06:47

Als ned clubs tv geld krijgen van Duitsland kunnen zij ook meer investeren hè. En spelers willen eerder komen. Alleen de achterban van de Duitse clubs is veel groter natuurlijk, behalve de top 3.

16 april 2016 om 19:26

Wat hebben de Nederlandse clubs in de Bundesliga te zoeken ? Niveau is veel te groot dan kun je nog beter fuseren met België

Een Beneliga komt er op neer dat zeker de helft van de Nederlandse Eredivisie-clubs zwaar in de financiële problemen komt of zelfs failliet gaat. En dat allemaal vanwege een hypothetische kans, een volledig ongefundeerde theorie gebaseerd op niet meer dan aannames dat Ajax, PSV en Feyenoord door een Beneliga misschien een iets hoger niveau gaan halen dat overigens nog steeds totaal niet in de buurt komt van de top van Europa.

16 april 2016 om 07:54

Snap je punt maar zeggen dat clubs failliet gaan is toch ook nergens op gebaseert toch?

16 april 2016 om 10:16

Inderdaad. Het is een beetje roepen dat het internet zorgt voor failliete retailers. Of de kruideniers die de supermarkten de schuld gaven dat ze failliet gingen.

Zoek de voordelen en gebruik ze om beter te worden!

Psv
Ajax
Feyenoord
Az
Twente
Heerenveen
Groningen
Utrecht
Vitesse
Heracles Almelo

Anderlecht
Club Brugge
Standard Luik
KRC Genk
AA Gent
Lokeren
Charleroi
Westerlo

Gebaseerd op de resultaten van de laatste 10 jaar zou dit een interessante competitie kunnen zijn, ervan uitgaande dat er 10 Nederlandse ploegen en 8 Belgische in één competitie gegooid zullen worden. Je hebt meer topwedstrijden en het algemene niveau gaat hoger. Al denk ik niet dat een Heerenveen zit te wachten op Charleroi uit. Idem dito net zo.

16 april 2016 om 00:46

Waarom niet? Kirchroa ligt in de buurt...

16 april 2016 om 06:51

Klopt. Roda uit of charleloi uit maakt mij als hveen supporter niks uit. Als ik zo zie zijn t meestal Vlaamse clubs die je verwacht hoog te spelen. In andere landen zijn de afstanden ook zo groot. Ik vind t wel interessant maar neem aan dat België wel een minimum aantal clubs erin wil houden omdat hij budgetten denk ik wat lager liggen

Wat een onzin is dit!!!

Je gaat dus clubs de nek omdraaien om van de middenmoot naar de subtop van Europa te komen. De top is ook dan onhaalbaar. Dus heb je het over een rondje verder in de Europa league of in de Cl.

De cup winnen is nogsteeds onmogelijk.

De vraag is ook of het publiek er op zit te wachten. Misschien de topclubs wel, maar de Knvb is er voor alle clubs. Al lijken ze dat de laatste jaren wat vergeten.

Ik ga liever naar Sparta : feyenoord, groningen, nac of Nec
Dan naar westerlo, heusden zolder, antwerp.

Zo.n wedstrijd zou mij persoonlijk niet aanspreken.

16 april 2016 om 14:25

En waarom zou je clubs de nek omdraaien? Net of het voor een club als NAC uit zou maken of ze in de Nederlandse tweede Divisie of Bene tweede of derde divisie spelen. NAC - Westerlo is interessanter dan NAC tegen Almere City.

Daarnaast is Heracles - Anderlecht ook leuker dan Heracles Cambuur. Een fusie kent alleen maar winnaars.

16 april 2016 om 14:46

simpelweg doordat de inkomsten in mijn visie niet omhoog gaan voor die clubs, de koek wordt kleiner.

Bovendien missen ze het extra publiek wat naar de topwedstrijden komt, als je niet in die hoogste klasse speelt.

clubs als dordrecht, excelsior, mvv en eindhoven, zullen minder menses trekken, omdat de tegenstander niet aanspreekt.

daarbij wordt de concurrentie groter, dus de kans dat een Nederlandse club europees gaat kleiner.

16 april 2016 om 14:59

NAC - westerlo is niet intressanter dan NAC - Willem 2 of NAC - Psv.
Bovendien zou NAC is jouw voorbeeld niet tegen Westerlo, maar tegen Eupen spelen. Want NAC zou in de 3e divisie spelen

Daarbij is Sparta - Feyenoord veel intressanter dan Sparta - Westerlo of Sparta tegen Antwerp. Dat geld uiteraard ook voor andere derby.s

Ze sloopt je eigen competitie er krijgt er niet meer publiek door.

18 april 2016 om 19:54

Nu speelt NAC ook niet tegen Psv, en een doorsnee wedstrijd met een derby vergelijken gaat natuurlijk ook niet op. Maar als jij NAC - Almere City interessanter vind dan NAC - Westerlo, dan mag jij dat vinden. In mijn ogen is het gelijkwaardig. Daarnaast kan jij er echt wel aan wennen of je naar St Truiden uit moet of naar Telstar.

Zal Harry van Raaij dan toch nog gelijk krijgen 20 jaar na dato met zijn fusie met de Belgische competitie? Vraag mij af hoe de supporters hier over denken.

Een gezamenlijke bekercompetitie (naast de knvb beker en de beker van België) lijkt mij een goed idee om te kijken of er wel echt animo is voor een dergelijke competitie.
Meteen de helft van beide competities degraderen om een gezamenlijke competitie te starten is een iets te drastische maatregel naar mijn mening. Zelf denk ik dat het samengaan van de competities voor beide landen in internationaal opzicht een goede ontwikkeling is, maar op nationaal niveau kan het voor de clubs die buiten de boot vallen fataal zijn.

16 april 2016 om 06:52

Topidee!

Zie er helemaal niks in. Competitie is gewoon landelijk, het heet dan ook de nationale competitie. Belgie en Nederland moeten dus ook gewoon gescheiden blijven.
Het is ook maar zeer de vraag of er daadwerkelijk progressie wordt geboekt met zo'n competitie. TV geld en dan automatisch ook sponsor geld zullen wel (iets) omhoog gaan, maar daar tegenover staat meer koste en wellicht zelfs verlies van een groot aantal clubs. In Belgie en Nederland is er gewoon te weinig geld te halen, om 3 of 4 competities (ala Engeland) te krijgen, dan krijg je faillesementen overal. Daarnaast zit er belastingtechnisch ook weer een verschil tussen Belgie en Nederland.

16 april 2016 om 16:27

"in Belgie en Nederland is er gewoon te weinig geld te halen, om 3 of 4 competities (ala Engeland) te krijgen, dan krijg je faillesementen overal. "

Als je een sterkere compititie maakt, kan dat ook aantrekkelijker zijn voor grotere sponsoren. En hoezo krijg je overal faillesementen? Ik denk ook dat zo'n competitie voor kleinder clubs beter uit kan pakken.

16 april 2016 om 16:39

Het kan beter uitpakken zou je denken, maar het betekent dat clubs als Groningen, Heereveen en AZ echt middenmoot worden en clubs als Ado en Heracles degradatievoetbal gaan spelen. Ik heb daar echt geen trek in als AZ-er. Ik denk supporters bij laatst genoemde clubs er net zo over denken en ik vraag mij dan ook af of het stadion wel vol blijft zitten. Minder mensen is minder inkomsten.

16 april 2016 om 16:42

Ik gaf alleen een tegenargument aan, omdat we de invloeden niet weten en niet hebben onderzocht. Vind het ook te voorbarig om nu al te stellen dat het niet (of wel) zou gaan werken. Daar zal je eerst onderzoek naar moeten doen.

En ik denk bijvoorbeeld dat AZ bv best wel eens een (goede) subtopper zou kunnen zijn in zo'n competitie.

16 april 2016 om 21:39

Nederland heeft al lang en breed bewezen dat er te weinig geld te winnen valt binnen de voetballerij. Vaak geen uitverkochte stadions, laag percentage FOX sport eredivisie abonnementen binnen Nederland, weinig interesse in NL competitie vanuit het buitenland. Daardoor liggen de sponsorgelden ook lager waardoor we staan waar we nu staan.

Een fusie tussen deze 2 competities gaat er niet voor zorgen dat er ineens veel animo is. Je gaat een landelijke competitie internationaal maken (nederland en Belgie zijn gewoon totaal verschillende landen, met andere taal (vlaams en Frans) en andere mentaliteit + instelling. Daarnaast hebben we niet dezelfde wetten, regels etc..) waar pak-em-beet 8 clubs direct voordeel uit -kunnen- halen en voor de rest van de clubs is het afwachten naar welk niveau het zakt. Je haalt de hele geschiedenis, historie, van het land en de competities onderuit, en gaat proberen op een nieuw fundament voort te zetten. De euro heeft al laten zien dat dit zeker niet goed uit hoeft te pakken. Probleem is, wanneer de stap eenmaal is gezet, is de weg terug haast niet meer in te slaan. Zeker niet wanneer clubs failliet zijn gegaan na deze stap, of grote stappen achteruit zijn gegaan qua budget en daardoor de kwaliteiten en faciliteiten niet meer hebben.

Het grootste probleem is gewoon dat Nederland en Belgie 2 verschillende landen zijn, je haalt de hele charmegevoel van nationale competitie weg. De meeste Nederlanders hebben niks met Belgie, de meeste Belgen hebben niks met Nederland, simpelweg omdat we over een andere nationaliteit bezitten. Wij hebben Oranje, zij hebben de Rode duivels. Net zoals het nationale elftal moet ook de competitie gewoon gescheiden blijven.

Het probleem ligt overigens niet zo zeer bij Nederland of Belgie, maar bij de Fifa en Uefa. De hele klassementenlijst is toe aan een revolutie. Rijke competities worden beloond met 3+1 CL tickets, arme competities moeten blij zijn wanneer ze aan de CL mee mogen doen, ook al werden zij nationaal kampioen. Op deze manier houd je alleen maar de grote clubs en de grote competities groot, en de kleinere clubs en kleinere competities klein.

Wanneer je in de CL daadwerkelijk alleen de kampioenen toe laat, krijgen meer clubs en meer landen/competities de kans evenredig te groeien. Cup II wordt leuker en krijgt meer aanzien omdat daar ook weer sterkere clubs in belanden. Er is zelfs ruimte voor een Cup III omdat ook daarvoor nog genoeg sterkte voor bestaat.

Bijvoorbeeld:

CL: Alleen de kampioenen. Knock-out systeem vanaf het begin.
Cup II: nummers 2, 3 en 4 van nationale competities. Poule systeem, alleen nummer 1 overwintert, nummer 2 gaat naar Cup Iii. Na poule systeem, de knock-out systeem.
Cup Iii: nummers 5 en 6 van nationale competities. Poule systeem, alleen nummer 1 overwintert. Instroom nummers 2 poule Cup II, knock-out systeem.

Europees voetbal levert internationaal aanzien, dit opent de weg voor clubs en landen/competities om te groeien. Het probleem moet bij de wortel aangepakt worden dus.

Moeten ze dan ook voldoen aan dezelfde salariseisen natuurlijk. Dat zal wel de grote dooddoener worden. Belgische clubs hoeven spelers van buiten de EU niet (ongeveer) 5 ton op jaarbasis te betalen.

nou ik ben echt geen voorstander er voor en hoop het ook nooit dat het ooit gaat worden ik hallo Nederland is Nederland en België is België enz:enz:ik zal graag een ander optie zien bijvoorbeeld dat de Nederlandse clubs groter sponsoren of meer sponsoren kunnen zoeken die qua financies erg goed zitten of dat de transfer budget in heel Europa of wereld een gelijken lijnen krijgen of dat de transfer budget groter worden want het ligt gewoon weg aan financies een Manchester U of M.city en een Bayer M of Schalke04 of een Barcelona en R Madrid die kunnen geld genoeg in spelers pompen qua budget en dsomige van deze clubs zitten met tonnen of zelfs met miljoenen schuld en ze kunnen gewoon maar geld in spelers steken daar moet veranderingen in komen zo dat deze clubs niet meer zo veel kunnen besteden aan spelers en dan zul je zien dat zo wel de Nederlandse clubs als Belgiëse club wel mee kunnen draaien in de top maar een samen fusie datdenk ik niet dat dit zal oplossen maar dat is mijn mening en dat zie ik zelf zo maar zo heeft iedereen zijn/haar eigen meningen over of zien het anders dan ik maar nogmaals ik denk dat ze eerder aan zo iets moeten gaan denken dan kom je denk ik stuk verder in mijn ogen

16 april 2016 om 02:14

Ongelooflijk!

Hoe veel spelfouten kun je maken. Er is geen touw aan vast te knopen.

16 april 2016 om 06:54

De enige punt die hij gebruikt is bij m. City haha

16 april 2016 om 08:56

Nederland is commercieel te klein voor grote sponsoren. En wie spint er garen bij. Alleen de grote clubs. Je zou wel een iets kunnen met play-offs. Kampioen van de bene-liga. Wel je eigen competitie en aan het eind dit.

16 april 2016 om 16:29

"een ander optie zien bijvoorbeeld dat de Nederlandse clubs groter sponsoren of meer sponsoren kunnen zoeken "

Wat een drogreden, alsof ze daar nu niet mee bezig zijn

Als het argument is meer wedstrijden tegen sterke tegenstanders, waarom niet een competitie zoals die in belgie?
Met een play-off tussen de 6 beste teams van de competitie.

16 april 2016 om 06:55

Play offs zijn hier afgeschaft voor de top 4 omdat men dat oneerlijk vond. Ook bij 5 tm 8 zie je dat de stadions nauwelijks vol komen. Liever niet

16 april 2016 om 08:59

Al is dat wel anders. Bij ons was het een soort toetje waar niemand meer op zat te wachten, terwijl het in België een substantieel onderdeel is van de competitie. Bovendien tellen de daarvoor verzamelde punten ook in de play-offs nog mee, zij het met minder waarde.

Als je zoiets doet moet je 2de competitie ook aantrekkelijk worden. Een competitie met Sparta, Nac, Cambuur, Eagles, de Graafschap, Heracles misschien. etc. Zal je op één of andere manier aantrekkelijk moeten maken.

Ik denk dat het beste is als je dan 1 gezamenlijke competitie hebt en daarna gewoon bij Nederland en Belgie (los van elkaar) blijft. Als je ervoor kan zorgen dat je dan veel wedstrijden live kunt kijken schieten de 'kleinere' clubs er financieel gezien ook wat op vooruit.

www.facebook.com/beneluxcompetitie/ In ieder geval in 1ste instantie mensen maar eens samenbrengen die een beneluxcompetitie zien zitten. Als er genoeg animo is, maar eens een volledig plan opstellen.

Beste allen,

Ik ben voor de samenvoeging van beide competities en wel om de volgende redenen:

1. Meer weerstand door hoger aantal topwedstrijden.
2. Het beste van twee werelden samenvoegen, d.w.z. aanvallend ingesteld (ned) en verdedigend ingesteld (belg).
3. Meer inkomsten
4. Grotere kansen om verder te komen in de Champions League en Europa league. Europees voetbal heb ik altijd het leukste gevonden, vanwege de sfeer die het losmaakt zowel in het stadion als thuis op de bank via de tv. Ook al ben ik Ajax supporter en heb ik de gouden jaren 90 bewust meegemaakt ik support elke Nederlandse club hartstochtelijk in Europees verband. Al is dit ook persoonlijk. De Italianen staan er om bekend dat ze hun eigen competitie het belangrijkste vinden.
5 Meer concurrentie betekent een grotere kans op beter kwaliteit voetbal. Met name de instelling laat nog wel eens wat te wensen over en dat is mij een doorn in het oog. Waar in bijvoorbeeld Engeland en Duitsland spelers tot het gaatje gaan zie je in de Nederlandse competitie dat de over mijn lijk mentaliteit vaak ver te zoeken is. Een lui, verwende instelling vind ik dat en onbegrijpelijk dat dit getolereerd wordt. Ik denk de Nederlandse competitie op dat gebied wel wat van de Belgische competitie kan leren.
6. Een competitie met (op termijn) meer grote en goed gevulde stadions met als gevolg meer interesse van sponsoren, hogere tv gelden, spelers die langer willen blijven, grotere kans interessante spelers aan te trekken.
7. Ik verwacht dat door de nieuwsgierigheid van de mens in het algemeen de eerste paar jaren sowieso een succes zullen zijn qua interesse maar daarna komt de grote uitdaging om een dergelijk project tot een definitief duurzaam succes te laten maken.

Als laatste wil ik er nog graag aan toevoegen dat het gewoon geprobeerd moet worden. Pas dan weet je het zeker. Mijn vader zegt altijd geef iets een kans en als het dan niet positief uitpakt dan weet je dat ook weer en heb je het geprobeerd. Wij Nederlanders staan bekent om onze vooruitstrevendheid daar zijn wij groot mee geworden. Ik kan geen argumenten bedenken die zo sterk zijn dat dit idee geen kans verdient. Het argument van de grote afstand vind ik echt en dat meen ik uit de grond van mijn hart plat gezegd...slap Gelul. Er zijn zoveel landen om ons heen die vele malen groter zijn dan wij....hoor je hun klagen? Zijn zij er minder van geworden? Een hogere Weerstand en betere Mentaliteit dat is in mijn ogen wat wij met name tekort schieten.

Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen. Ik respecteer ieders mening, dit is mijn mening. Laten we het in ieder geval geprobeerd hebben.

Sportieve groet


18 april 2016 om 21:53

Prima stuk, maar je vergeet wel een erg belangrijk tegenargument.
Zoals je zegt support je Ajax, en voor Ajax zijn er dan ook eigenlijk alleen maar voordelen. Hetzelfde geldt voor Psv, Feyenoord en de andere clubs die in de 'beneliga' zullen komen. Als we van de huidige eredivisiestand uitgaan (en de verdeling van 10 Nederlandse clubs en 8 Belgische clubs aanhouden), dan komen clubs als Heerenveen, Ado, Twente, Roda, Willem II, Excelsior, de Graafschap en Cambuur in een tweede divisie te spelen. De helft van de clubs uit de Jupiler League gaat dan in deze tweede divisie en de rest in een derde divisie spelen etc.

Voor een club als Roda is er dan toch niks meer aan? Je speelt misschien wel 10 jaar niet tegen Ajax, Feyenoord, Psv. Promoveren zal heel moeilijk worden voor dit soort clubs. Je speelt in die tweede divisie eigenlijk veel minder aantrekkelijke wedstrijden, waardoor het supportersaantal zal afnemen. Als Vitesse in die tweede divisie zou spelen en we zijn er na een jaar of 7 nog niet uit, dan zou ik ook een keer afhaken.

Clubs die op het tweede of derde niveau komen te spelen gaan er alleen maar op achteruit, en clubs zullen zeker failliet gaan.

P.s. excuses voor mijn spelfouten en dergelijke in mijn relaas.

Lijkt mij ook moeilijk met degraderen.

Stel je doet de laatste 3: Nederlandse clubs zullen op het laatst elkaar gaan helpen. Dit komt omdat ze liever tegen Nederlandse dan tegen Belgische clubs spelen. Idem voor Belgische clubs

Stel je doet de laagst geklasseerde van elk land: Met een beetje pech kan je dan als nummer 12 van de competitie degraderen, lijkt me ook niet helemaal eerlijk

Enige voordeel dat je hebt is een grotere afzetmarkt. Je gaat van 17 miljoen naar 28 miljoen inwoners. Verder zie ik geen enkel voordeel.

16 april 2016 om 10:24

Het wordt natuurlijk veel interessanter voor sponsoren die in beide landen actief zijn; neem alleen al de shirt sponsoren van de meeste teams. Daarnaast nog een Albert Heijn en een Bol.com.
Ik zie Bol wel hoofdsponsor worden van deze competitie; de Bol.com-petitie

Je zou gewoon de bovenste 2 competities samen moeten voegen waardoor je ook een gemixte Jupiler League krijgt. In de bovenste competitie heb je de topteams van beide competities aangevuld met clubs als AZ, Heerenveen, Twente, Utrecht, Genk, Oostende, Kortrijk enzovoorts. Je krijgt gewoon een veel sterkere competitie en de kampioen moet echt van hele goede huize komen. En over dat veel reizen, dat ik echt complete onzin. In Duitsland, Spanje, Frankrijk en Engeland moeten de clubs al jaren zo ver reizen en niemand vindt het erg.

Onzinnig idee.
Dan moet je dus de CL en (EL ) plekken ook verdelen. Nog minder NLse clubs in Europa. En de CL plekken gaat dus jaarlijks miljoenen kosten.

16 april 2016 om 10:14

Nu heb je de laatste jaren maximaal 3 hooguit 4 clubs in Europa, die andere komen niet eens meer door de voorrondes heen, dus wat dat betreft verandert er niet zoveel.

16 april 2016 om 16:33

@j.staatsen
Die plaatsen raken we zoals het nu gaat ook wel kwijt, dus die vlieger gaat niet op.

18 april 2016 om 14:40

De ene CL plek en de ene vCl moeten we dan met belgie delen. Zowel Belgie als NL verliezen dus CL plekken en dus miljoenen. Slecht plan !

Wat een onzin kijk wat de fans in engeland, duitsland, spanje en italie moeten opbrengen. Dat kunnen de fans wel opbrengen hoor anderlecht, club brugge, luik, genk dat zijn mooiere wedstrijden dan naar met alle respect tilburg, kerkrade of almelo.

Dit achtelijke idee gaat er gelukkig nooit komen.. De kleinere clubs moeten namelijk ook voor zijn. Alleen de topclubs hebben hier baat bij.

Het grootste gedeelte van de TV gelden worden dan verdeeld over 6 clubs ipv nu 3. Gevolg is dat die kleinere clubs minder inkomsten hebben. Want de tv gelden gaan echt niet spectaculair stijgen.

Daarbij wordt het veel moeilijker om je te kwalificeren voor europa. Want de plaatsen blijven gelijk. Dus zal het voor de topclubs ook geld kosten, want ze kwalificeren zich dan niet elk jaar.

Fans van kleine clubs hebben er niks aan dat PSV of Ajax ver komt in Europa. Het geld wordt immers niet verdeeld. Dus waarom zou ik hier blij van moeten worden?

De stadions zitten nu ook vol.

Als laatste argument. De Derby.s verdwijnen dan. Wat voor de meeste fans de wedstrijden van het jaar zijn.

16 april 2016 om 13:00

Je slaat de spijker op z'n kop. Het idee dat door een Belgische Nederlandse competitie het nivo omhoog gaat is een illusie en zal op Europese schaal heel marginaal zijn. Nederland heeft in een traditionele competitie de beste spelers ter wereld voortgebracht, het verschil zit hem in het te besteden geld. Dat verschil blijft ook bij een B/N competitie.

16 april 2016 om 16:38

@maikel1980

"het grootste gedeelte van de TV gelden worden dan verdeeld over 6 clubs ipv nu 3. Gevolg is dat die kleinere clubs minder inkomsten hebben. Want de tv gelden gaan echt niet spectaculair stijgen.
"
Of de TV gelden stijgen juist wel, omdat de competitie sterker wordt, waardoor het aantrekkelijker wordt voor bv grotere sponsoren om hier geld in te pompen. Het is maar hoe je het wil zien, glas is half vol, of half leeg.

"dus waarom zou ik hier blij van moeten worden?"

Omdat de competitie als geheel aantrekkelijker wordt voor spelers om in te spelen.

16 april 2016 om 17:55

Dat is dus erg leuk voor de tv fan, maar niet voor de stadion fans, die hun club zien degraderen.

17 april 2016 om 10:14

Wat een drogreden, alsof clubs nu niet degraderen...

Er zijn veel voor- en tegenargumenten te bedenken om wel of geen fusie te laten plaatsvinden. Als er een fusie komt, dan zou ik het aantal uitbreiden naar 20 clubs, i.p.v. 16 of 18. Het hebben van 20 clubs kan meer geld opleveren en de grotere leagues hebben allen ook 20 clubs in de hoogste league. De vraag is, welke clubs zouden dan komen in de 'eerste versie'? Ik heb dit snel berekend en uiteindelijk zullen deze clubs deel uitmaken van de gefuseerde league:

Nederland - 12 plekken (financieel groter dan Belgische League en verdient dus meer plekken):
- Ajax
- Psv
- Feyenoord
- FC Twente
- AZ
- Vitesse
- SC Heerenveen
- FC Utrecht
- FC Groningen
- PEC Zwolle
- Heracles Almelo
- ADO Den Haag

België (8 plekken):
- RSC Anderlecht
- Club Brugge
- Standard Luik
- AA Gent
- KRC Genk
- KSC Lokeren
- SV Zulte Waregem
- KV Kortrijjk

De overige teams komen terecht in de tweede league..

PS: Clubs zijn geordend op gemiddeld aantal punten vanaf het seizoen 2010/2011.

Gewoon doen. Een grotere afzetmarkt en dus ook meer geld. Met het extra geld kan er geïnvesteerd worden in het sportieve. Kleinere clubs zouden dan ook naar alle waarschijnlijkheid meer geld krijgen wanneer ze een talent verkopen aan een grotere club. Het argument dat ze niet mee kunnen komen op financieel gebied kan de prullenbak in, kijk de laatste jaren maar eens terug bij de Jupiler League. Clubs als Veendam, Agovv en Haarlem zijn verdwenen en zijn een aantal 'jong'teams voor teruggekomen. Clubs die niet kunnen promoveren etc. Het is leuk voor de teams, maar is er dan sprake van een echte competitie? Ik vind van niet en vrees als het zo daar blijft gaan er nog een aantal clubs zullen volgen.

Op zich geen verkeerde optie om te fuseren met België. Mocht dit niet haalbaar zijn dan zou ik voorstellen om de huidige eredisivie en jupiler league te wijzigen in 3 divisies van 12 waarin voor de winterstop een competitieronde wordt afgerond, waarbij de bovenste 7 clubs kampioen 2de divisie in een nieuwe speelronde gaan strijden om de europese tickets en kampioenschap. Hierdoor komen de clubs zoals psv, ajax en feyenoord elkaar 4 keer tegen in een seizoen. Hierdoor zullen hun sterker worden. Tevens worden er voor de winterstop al beslissende wedstrijden gespeeld. Hierdoor zal de weerstand spelers beter worden en er veel meer spanning zijn.

Kansloos, je gaat echt niet twee keer zoveel Europese tickets krijgen, dus je kiest er dan voor om Europese tickets in te leveren ten faveure van een wat interessantere competitie waarbij je hoopt op beter resultaat en daar op de langere termijn mee TV inkomsten. Compleet waanzin als je het mij vraagt. Ik denk dat het voor TV inkomsten en toeschouwers veel interessanter is om bijv. Cambuur tegen Heereveen te zien spelen ipv tegen een Belgische club als Anderlecht omdat die affiche op papier wat beter is. Vanaf volgens jaar krijgt de nummer laatst van de PL jaarlijks 2x meer TV geld dan alle clubs in Nederland bij elkaar, dat verschil gaat met een B/N competitie echt niet veranderen. Door het op een hoop te gooien beland je in een neerwaardse spiraal naar beneden.

Pff die reistijd is echt een probleem hoor. Van Dordt naar Leeuwarden ja graag maar oh wee als we naar bvb Gent moeten neeeeheee.
Wat een dom excuus. Vergeleken met Spanje, Duitsland en Frankrijk is Nederland maar een dwerglandje, net als Belgie. Onze zuiderburen spreken bijna dezelfde taal, dit moet echt geen barriere vormen voor een BeNeLiga.

Laten we hopen dat het nooit zo ver komt. Qua niveau blijf je ver verwijderd van de topcompetities maar dat zal wel ten koste gaan van de nodige clubs van naam. Vervolgens kijk je naar een kunstmatige competitie. Eerlijk gezegd speel ik zelf liever tegen Nac, Heracles, Roda JC of PEC ipv voor mij nietszeggende clubs als Lokeren, Gent, Zulte-Waregem of Standard.

Ik zie meerdere mensen hierboven twente noemen. Dan komen bij mij meteen meerdere vragen naar boven. Wie geeft de licensies af en op welke basis?
Ik kan me voorstellen dat twente en misschien wel meer clubs het qua prestatiecurve ingedeeld worden. Maar is dit terecht? Zijn die punten zuiver gehaald?
En gaat men bij de kbvb en knvb gelijk om met de regels van financien, stadion, veiligheid enz.?
Je kunt natuurlijk een compleet nieuwe bond oprichten maar ook dit heeft haken en ogen. Zal nog wel wat onderzoek vergen.

Zorgt dit er nu echt voor dat Psv, Ajax, Feyenoord, AZ, Standard, Anderlecht, AA Gent en RC Genk (zijn denk ik de acht beste clubs van NL en BE) Europees beter gaan presteren betere spelers kunnen halen dan bijv. FC Basel, FC Porto, Benfica, Celtic, Dinamo Zagreb en FC Kopenhagen? Ik denk het niet.

Onzin dat het beter wordt, het gat met de Spaanse, Engelse, Italiaanse, Duitse en Franse competitie is zo groot, dat is onoverbrugbaar. Ik zou het jammer vinden als cultclubs als Sparta, NAC e.d. zouden verdwijnen naar de echte kelder van het betaald voetbal.

Er zijn veel voor- en nadelen van deze opzet, maar het niveau zal ook niet zoveel stijgen dat de clubs veel beter zullen meekunnen in Europa. Voor de topclubs klinkt het allemaal leuk, maar uit respect voor de huidige middenmotors à la Nac, Sparta Rotterdam, KV Mechelen, etc. die vast ook een mooie historie zijn zou het toch lelijk zijn als zij in tweede moeten voetballen. Daarnaast zouden de huidige Jupiler League-clubs in 3e of 4e divisie moeten spelen terwijl zij nu al amper het hoofd boven water kunnen houden. Dit gaat gewoon niet.

Ik denk dat we er niets mee opschieten. De Fifa en of Uefa zouden moeten kijken naar de regels zoals wij ze hier in NL bijvoorbeeld hebben.

Je zal altijs grote clubs blijven houden die financieel onafhankelijk zijn. Maar er zijn ook genoeg clubs die mee draaien in de top van Europa die overeind worden gehouden door de banken en rijke oliesjeiks die met het geld smijten.

Laten we eerlijk zijn 100 mil voor een speler is toch rond uit associaal en niet normaal meer..

Denk je nu echt dat deze competie dan 4 CL plaatsen zal krijgen. Het zal dus een stuk lastiger worden om je voor Europees voetbal te kwalificeren. Daarbij is het nog maar de vraag wat dit extra gaat genereren. En clubs uit de middenmoot die in lagere divisies uitkomen zullen juist minder krijgen.

Een fusie zou wel mooi zijn, maar laten ze dan maar beginnen met een pilot voor een bekercompetitie.

Het grote probleem in de voetballerij is natuurlijk de oneerlijke allocatie van geld. Ik denk dat deze oplossing vooral wordt aangedragen om die reden.

Het is helaas alleen een oplossing binnen de huidige kaders; en daarom helemaal geen oplossing. Met een behoorlijk optimistische invalshoek zou je misschien kunnen redeneren dat de grote clubs in een gefuseerde competitie meer inkomsten kunnen krijgen. De competitie moet dan wel internationaal aanzienlijk meer aanzien krijgen, want anders krijg je helemaal geen extra inkomsten van tv gelden en sponsoren.

De achterstand met de top is echter zo groot dat het waarschijnlijk alsnog een kansloos verhaal wordt. Stel dat een Belgisch Nederlandse competitie net zoveel aanzien krijgt als de Franse competitie, en dan? PSG is vooralsnog de enige club die internationaal meedoet, en dat komt natuurlijk vooral door die sjeik en niet door de competitie. Het is niet heel reëel om te denken dat een fusie ons binnen afzienbare termijn ineens vergelijkbaar maakt met de Duitse, Engelse, Spaanse of zelfs Italiaanse competitie.

Echte oplossingen moeten veel fundamenteler gezocht worden. Een veel striktere financiële fairplay regeling, betere regelgeving voor transfers (zeker voor jeugdige spelers) maximum salarissen etc.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren