Sparta ontsnapt na gemiste strafschop; Almere City grijpt periodetitel

Sparta Rotterdam moet het kampioenschap van de Jupiler League in ieder geval tot maandag uitstellen. De Kasteelheren kwamen vrijdagavond op bezoek bij Helmond Sport niet verder dan een 1-1 gelijkspel en zagen VVV-Venlo met 1-3 winnen van MVV Maastricht. Het onderlinge verschil is daardoor geslonken naar zeven punten. Almere City FC versloeg FC Oss en kroonde zich tot de periodewinnaar.

/

Helmond Sport - Sparta Rotterdam 1-1
Sparta kon kampioen worden bij een eigen overwinning en puntenverlies van VVV-Venlo, maar het team van Alex Pastoor begon dramatisch in het Lavans Stadion. Gyrano Kerk kreeg na vier minuten vrije doortocht en schoot beheerst binnen: 1-0. Sparta moest in de achtervolging en raakte al gauw de lat via Paco van Moorsel, maar na 23 mminuten was het wel raak. Loris Brogno tikte binnen na een mooie aanval en een pass van Van Moorsel: 1-1. Doordat onder anderen Thomas Verhaar en Kerk hierna kansen lieten liggen, zochten de partijen met de gelijke stand de kleedkamers op.

In de tweede helft had Helmond net als in het eerste bedrijf binnen een paar minuten toe kunnen slaan: Carlo de Reuver schoot na een pass van Kevin Visser van dichtbij op de voeten van Kortsmit. Hierna drong Sparta aan en kreeg men twee goede kansen: Wouter van der Steen stompte een schot van Ryan Sanusi naar de zijkant en hield even later een inzet van Verhaar tegen. Sparta bleef geloven in zege, maar mocht van geluk spreken dat men niet met een nederlaag van het veld stapte. Acht minuten voor tijd schoot Mounir El Allouchi namelijk vanaf elf meter over en daardoor bleef het 1-1.

/

MVV Maastricht - VVV-Venlo 1-3
VVV dicteerde het spel in De Geusselt, maar kon het veldoverwicht aanvankelijk niet vertalen in doelpunten. In de eerste helft kreeg Torino Hunte de bal niet voorbij Jordy Coppens en ook Jonatan Opoku en Mitchell Paulissen slaagden er niet in om de openingstreffer op het scorebord te krijgen. In de tweede helft was VVV succesvoller: Ralf Seuntjens scoorde op aangeven van Opoku en na vijftig minuten maakte hij zijn tweede voor de 0-2. MVV Maastricht deed via Jordy Croux wel wat terug, maar een punt zat er niet in voor De Sterrendragers. In de slotfase maakte Vito van Crooij er zelfs nog 1-3 van.

/

FC Eindhoven - Go Ahead Eagles 0-0
Go Ahead domineerde het eerste half uur, terwijl de nummer drie van de ranglijst zich beperkte tot de tegenaanval. De beste kans was voor Bart Vriends, die een kopbal van Robin van der Meer van richting veranderde en op die manier bijna scoorde. Ook onder anderen Randy Wolters had het vizier niet op scherp staan. Na rust kregen onder anderen verdediger Joey Groenbast van Kowet en Anil Koç van FC Eindhoven mogelijkheden om tot scoren te komen, maar de brilstand bleef in het Jan Louwers Stadion op het scorebord staan.

/

NAC Breda - RKC Waalwijk 1-1
NAC en RKC maakten er geen enerverende eerste helft van en grote kansen waren schaars. RKC was overigens het gevaarlijkst: Moussah Sanoh werd op het laatste moment afgestopt door Kenny van der Weg en Jelle ten Rouwelaar redde in de slotfase op een schot van Pieter Langedijk. In de tweede helft gingen de bezoekers na zes minuten aan de leiding: Philippe van Arnhem schoot van afstand binnen. NAC voerde vervolgens ook een race tegen de klok en had na 85 minuten op gelijke hoogte moeten komen, maar Enes Ãœnal kopte op de vuisten van Tamati Williams. Even later was het alsnog raak: Sjoerd Ars kopte uit een hoekschop raak. Steef Nieuwendaal en Maikel Verkoelen pakten nog rood.

/

Jong Ajax - FC Emmen 2-0
Ajax en Emmen schotelden het publiek in de eerste helft bepaald geen spektakelstuk voor en de kansen waren op één hand te tellen. De Amsterdammers werden gevaarlijk via Robert Muric en schreeuwden na een vermeende handsbal van Marcel Seip om een strafschop, maar de scheidsrechter legde de bal niet op de stip. In de tweede helft wisten de Ajacieden van Jaap Stam en Andries Ulderink het doel wel te vinden: Richairo Zivkovic profiteerde van een blunder van de doelman en Sam Hendriks bepaalde met een balletje achter het standbeen de eindstand op 2-0 op De Toekomst. Sander Rozema kreeg nog rood.

/

FC Volendam - Achilles’29 0-0
FC Volendam was in de eerste helft de bovenliggende partij en kwam ook een paar keer dreigend aanzetten. Bert Steltenpool kon een voorzet van Gyliano van Velzen niet benutten en Dylan Mertens trof de paal. In de slotfase van het eerste bedrijf deed Achilles twee pogingen via Thijs Hendriks, maar een goal zat er niet in. In de tweede helft kon het spel van Volendam de thuissupporters opnieuw niet bekoren, al had Mertens Het Andere Oranje nog wel naar de drie punten kunnen schieten. Hij mikte echter over.

FC Dordrecht - Jong PSV 4-0
De bezoekers uit Eindhoven hielden slechts achttien minuten stand aan de Krommedijk. Matthew Steenvoorden onderschepte een bal en gaf Rangelo Janga een niet te missen kans; 1-0. Dat was niet de enige domper voor de Eindhovense beloften voor rust. Steven Bergwijn moest zich al na zeven minuten geblesseerd laten vervangen door Beto da Silva. Na de onderbreking beet Jong PSV goed van zich af, maar in de slotminuten liep FC Dodrecht flink uit. Janga maakte er uit een snoekduik 2-0 van, Glen Bijl tekende voor de 3-0 en Alvin Daniels bepaalde de eindstand.

FC Den Bosch - SC Telstar 5-0
Het team van Wiljan Vloet legde in de eerste 45 minuten al de basis voor de overwinning. Na dertien minuten spelen liepen de bezoekers reeds achter de feiten aan: na voorbereidend werk van Dalian Maatsen kopte Abdelaziz Khalouta de 1-0 binnen. Een kwartier later maakte Maarten Boddaert er met een omhaal 2-0 van. Na de onderbreking liep FC Den Bosch verder uit. Uit een voorzet van Vykintas Slivka schoot Niek Vossebelt op schitterende wijze de 3-0 binnen en Slivka maakte er tien minuten na rust ook nog 4-0 van. Kansen op de 5-0 werden lange tijd niet verzilverd, maar uiteindelijk maakte Furghill Zeldenrust alsnog het vijfde doelpunt.

FC Oss - Almere City FC 1-2
Slordig voetbal, het niet afmaken van de kansen en met een achterstand van 0-2 de rust ingaan: het kwam de spelers van Reinier Robbemond op een fluitconcert te staan. In de twaalfde minuut sloeg Almere City toe: een slordige pass van Istvan Bakx werd opgepikt en afgemaakt door Enzio Boldewijn. Daarna was Jason Oost trefzeker, nadat Pelle van Amersfoort de bal niet achter Xavier Mous kreeg. Damiano Schet bracht de spanning in de 77e minuut terug, maar FC Oss kon een nederlaag niet afwenden en staat nu op doelsaldo zelfs laatste. Door de resultaten op de andere velden kon Almere de champagne na afloop ontkurken.

Denk jij dat Sparta Rotterdam dit nog uit handen geeft?