Eigen doelpunt nekt Sparta Rotterdam; geweldige comeback VVV-Venlo

Sparta Rotterdam is tegen zijn eerste competitienederlaag sinds 23 oktober (NAC Breda, 4-0) aangelopen. De koploper van de Jupiler League ging door een eigen doelpunt met 1-0 onderuit tegen Almere City en zag achtervolger VVV-Venlo zegevieren. Die ploeg maakte een 1-3 achterstand tegen RKC Waalwijk goed: 4-3. De voorsprong van Sparta op VVV bedraagt nu tien punten.

/

Almere City FC - Sparta Rotterdam 1-0
Almere beet van zich af in het eigen Yanmar Stadion en kreeg in de eerste helft ook de betere kansen: Pelle van Amersfoort schoot na twee minuten van dichtbij naast, Soufyan Ahannach mikte uit een vrije trap tegen de lat en Ricardo Kip had het vizier evenmin net niet op scherp staan. In de tweede helft kwam Sparta beduidend beter voor de dag, maar een klein kwartier voor tijd viel de treffer aan de andere kant. Sheral Floranus werkte een strakke voorzet van Van Amersfoort achter zijn eigen doelman: 1-0.

VVV-Venlo - RKC Waalwijk 4-3
VVV begon dramatisch, want na drie minuten zette Pieter Langedijk het bezoek al op voorsprong. De thuisploeg was dus direct op achtervolgen aangewezen, maar na een half uur niet meer, want toen maakte Vito van Crooij er uit een rebound 1-1 van. Met dank aan Jordy Thomassen, die een counter afrondde, ging RKC echter alsnog met een voorsprong de rust in en na de pauze maakte Langedijk er uit een strafschop zelfs 1-3 van. De gasten leken de drie punten dus wel binnen te hebben, maar Jonatan Opoku, Ralf Seuntjens en opnieuw Opoku bezorgden VVV het volle pond.

/

Fortuna Sittard - FC Eindhoven 2-1
Eindhoven ging de rust in met een minimale voorsprong, want doelman Ferhat Kaya verkeek zich na tien minuten op een vrije trap van Dario van den Buijs. Onder anderen Jordie Briels en Jinty Caenepeel kregen vervolgens kansen, maar gescoord werd er in het eerste bedrijf niet meer. Na de onderbreking vielen er twee doelpunten: Roel Janssen benutte een strafschop na een handsbal van Ivo Rossen en diezelfde Janssen kopte na 75 minuten de 2-1 tegen de touwen. Eindhoven slaagde er hierna niet meer in om nog gelijk te maken.

FC Dordrecht - Go Ahead Eagles 1-1
Dordrecht en Go Ahead wisten het publiek in de eerste helft niet te vermaken. De angst om te verliezen leek de overhand te hebben en daardoor gingen de partijen bij een 0-0 stand de kleedkamers weer in. In de mogelijkheden waren Leon de Kogel en Norichio Nieveld nog wel gevaarlijk geweest. In de tweede helft maakte Alban Bunjaku uit een hoekschop (een eigen doelpunt) er 0-1 van, maar De Schapenkoppen pakten door een kopbal van Rangelo Janga toch nog een punt. Die treffer viel in de voorlaatste minuut.

/

FC Emmen - Achilles’29 3-1
Het eerste doelpunt in de JENS Vesting viel na 46 minuten, toen Raymond Gyasi na een steekpass van dd rustig bleef en de bal in de verre hoek schoof. Hij had vier minuten voor de pauze de geblesseerde Boy Deul vervangen en kwam na een uur spelen opnieuw op het scorebord terecht. Met een verwoestende knal, via de lat, tekende Gyasi voor de 2-0. Rick ten Voorde schoot het duel later in het slot en de eretreffer van Kursad Surmeli (een schot in de kruising) was er enkel voor de statistieken.

FC Volendam - Telstar 3-0
Van spanning was geen sprake bij het Noord-Hollandse onderonsje tussen FC Volendam en Telstar. De thuisploeg was heer en meester en kwam al vroeg op voorsprong via Bert Steltenpool, die werd gevonden door de teruggekeerde Kees Kwakman en de trekker overhaalde. Tien minuten later verdubbelde Jack Tuyp op aangeven van Elson Hooi de marge en het was een klein wonder dat het voor rust bij twee doelpunten bleef, want het regende kansen voor Volendam. Kort voor rust scoorde Tuyp nog wel, maar dit doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. In de tweede helft maakte Raoul Esseboom er na een heerlijke assist van Tuyp alsnog 3-0 van. Dat was het slotakkoord, al kreeg Volendam in het restant nog wel wat kansen om nog verder uit te lopen.

/

MVV - Jong Ajax 0-0
Jong Ajax kwam met een behoorlijk ervaren elftal aan de aftrap voor het duel met MVV, al viel Thulani Serero in de warming-up nog uit, waardoor Danny Bakker mocht starten. Vanaf de zijkant zag Serero een eerste helft met kansjes voor beide ploegen, maar geen doelpunten. Robert Muric kwam nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn schot ging over het doel van Jo Coppens, die even daarvoor nog redding had gebracht bij een poging van Sam Hendriks. Ook in de tweede helft was het Jong Ajax dat het meest aanspraak mocht maken op de overwinning en Hendriks kreeg weer een goede kans, maar nu schoot hij naast, en Frenkie de Jong raakte met een heerlijk boogballetje de lat. De wedstrijd in Maastricht eindigde daardoor zoals hij begon: 0-0.

Jong PSV - Helmond Sport 3-1
Adam Maher reisde niet met de selectie van PSV mee naar Spanje voor de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid en kwam maandagavond weer in actie voor de beloften. Maher zag Jong PSV na tien minuten spelen op voorsprong komen tegen Helmond Sport dankzij een doelpunt van Nikolai Laursen, die een rebound binnen kon werken. Sam Strijbosch kwam vervolgens dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kiezelharde schot werd op de lat getikt, en niet lang daarna maakte Kenneth Paal er 2-0 van. Jong PSV ging daardoor met een goed gevoel rusten, maar Helmond Sport kwam na rust terug in de wedstrijd, via Strijbosch. De jacht op de gelijkmaker werd geopend, maar uit een counter besliste Luiz 'Beto' Da Silva vervolgens het duel: 3-1.

/

FC Oss - FC Den Bosch 3-1
Richard van der Venne was de meest opvallende man in de eerste helft bij de wedstrijd tussen FC Oss en FC Den Bosch. De thuisploeg was in de eerste helft de bovenliggende partij en ging vol goede moed op zoek naar de openingstreffer, iets dat vijf minuten voor rust werd beloond. Van der Venne ving de bal op de rand van het strafschopgebied op en schoot vervolgens hard binnen. Even daarna maakte Van der Venne ook nog bijna de 2-0, maar nu raakte hij de onderkant van de lat. FC Den Bosch had dus geluk en kwam kort na rust op gelijke hoogte via Arda Havar, maar de punten bleven bij FC Oss: Dean van der Sluys maakte met buitenkant links de 2-1 tegen zijn oude club en in blessuretijd werd het nog 3-1 via Istvan Bakx. Ook hij heeft een verleden bij Den Bosch.