Krankzinnige slotfase op Het Kasteel; vijfklapper voor NAC Breda

Sparta Rotterdam kan zich opmaken voor de Eredivisie. De Kasteelheren voerden de ranglijst van de Jupiler League al met een grote voorsprong aan en het verschil met VVV-Venlo groeide vrijdagavond naar dertien punten. Het team van Alex Pastoor klopte FC Emmen met 3-2 en de nummer twee uit Limburg liet punten liggen bij de beloften van Ajax: 2-2. FC Eindhoven en NAC Breda wonnen.

/

Sparta Rotterdam - FC Emmen 3-2
Sparta is dit seizoen in eigen huis nog ongeslagen en daar kwam tegen Emmen geen verandering in. In de eerste helft deed het bezoek weinig onder voor de thuisploeg, maar door een treffer van Michel Breuer bij een hoekschop werd het toch 1-0. In de tweede helft had Emmen het meeste balbezit en na 73 minuten werd het gelijk op Het Kasteel: Boy Deul omzeilde na een counter de buitenspelval en schoot raak. Sparta hoopte vervolgens nog tegen te kunnen scoren en invaller Sherjill MacDonald nam die goal voor zijn rekening: 2-1. Erixon Danso raakte hierna het aluminium, Derre Kwee maakte de 2-2 en met een afstandsschot hielp Ryan Sanusi Sparta toch nog aan de drie punten.

/

Jong Ajax - VVV-Venlo 2-2
Richairo Zivkovic maakte na een klein kwartier zijn derde Jupiler League-doelpunt van het seizoen. De spits werd met een kopbal voor het doel gezet en schoof raak: 1-0. Daarna kwam Ajax niet meer in de buurt van het vijandelijke doel en VVV stuitte steevast op André Onana. In de tweede helft was het wel raak: Damian van Bruggen kreeg rood na het veroorzaken van een penalty en zag Ralf Seuntjens scoren. Zivkovic maakte er echter al gauw weer 2-1 van voor de tien van Ajax, maar Torino Hunte sleepte een Limburgs punt uit het vuur. In het slot raakten beide ploegen overigens nog de paal.

FC Eindhoven - FC Volendam 1-0
Eindhoven en Volendam leken de kleedkamers op te zoeken bij een doelpuntloze stand, maar daar bracht Jinty Caenepeel verandering in. De aanvaller versierde een strafschop en schoot die zelf hoog binnen: 1-0. Volendam speelde een prima helft en was via onder anderen Dylan Mertens dicht bij een treffer, maar Ruud Swinkels liet zich niet passeren. Eindhoven was in de tweede helft het gevaarlijkst: Gervane Kastaneer stuitte op de doelman en Roald van Hout schoof even later naast, waardoor het bij 1-0 bleef in het Jan Louwers Stadion.

/

NAC Breda - FC Oss 5-0
NAC boekte een ruime overwinning in het eigen Rat Verlegh Stadion. De thuisploeg nam van meet af aan het initiatief en kwam na een klein half uur op voorsprong: Kevin van Diermen kopte uit een vrije trap prachtig raak. Enes Unal scoorde vervolgens op aangeven van Mats Seuntjens en kort na rust tekende Sjoerd Ars met een intikker voor de 3-0. Uros Matic maakte er met een hard schot vervolgens 4-0 van en Kevin Brands bepaalde daarna met een rebound de eindstand op 5-0. NAC heeft slechts twee punten minder dan nummer twee VVV.

Go Ahead Eagles - MVV Maastricht 0-0
Go Ahead had in een matige eerste helft een licht veldoverwicht, maar de bezoekers uit Maastricht bezweken daar niet onder. Vrije trappen van Stef Peeters en Jerry van Ewijk leverden in het eerste half uur gevaar op en Theo Zwarthoed tikte daarna een bal via de lat over. In de tweede helft was de eerste kans voor Sander Duits: hij mikte voorlangs. Onder anderen Leon de Kogel kreeg hierna ook nog een mogelijkheid om de brilstand weg te poetsen, maar ook de spits van Go Ahead slaagde daar niet in, waardoor het 0-0 bleef op De Adelaarshorst.

/

SC Telstar - Jong PSV 1-1
Stefano Lilipaly opende het bal door een vrije trap na ruim een kwartier spelen tegen de touwen te schieten. Telstar kon echter niet lang van die voorsprong genieten, want na zeven minuten tekende Albert Gudmundsson met een van richting veranderd schot voor de gelijkmaker. In de tweede helft bleef de 1-1 stand op het scorebord staan, maar de bezoekers van PSV sloten de wedstrijd nog wel met een man minder af. Boris Cmiljanic trapte na richting Tarik Tissoudali en kreeg een rode kaart.

Achilles’29 - Almere City FC 1-3
Na het verlies van vorige week tegen NAC ging Achilles’29 vrijdag. Almere City FC, dat de laatste weken niet te kloppen is, kwam snel aan de leiding via Ricardo Kip. Al na tien minuten mikte hij raak op aangeven van Pelle van Amersfoort en tot de rust bleef het daarbij. Vroeg in de tweede helft soleerde Soufiyan Ahannach naar de 0-2 en was het min of meer voorbij: nadat Thijs Hendriks de kans op de aansluitingstreffer liet liggen counterde Kip vervolgens succesvol voor de 0-3 en waren de punten binnen. Almere City moest daarna weliswaar verder met tien man (na rood voor Gaston Salasiwa) en Jop van Steen schoot een kwartier voor tijd nog de 1-3 binnen, maar verder kwam Achilles niet terug.

/

FC Den Bosch - FC Dordrecht 2-0
Sinds René van Eck plaatsmaakte voor Wiljan Vloet won FC Den Bosch pas één keer, maar vrijdagavond werd overwinning nummer twee een feit. Denis Pozder haalde de punten al in minuut vijf binnen voor de Bosschenaren, toen hij als enige alert was en binnentikte nadat een vrije trap van Alessio Carlone op de paal en de lat van ‘Dordt’ was beland. Er kwamen daarna meer dan genoeg kansen om nog eens te scoren, onder meer voor Pozder, maar verder dan 1-0 kwam FC Den Bosch niet. FC Dordrecht was het meest kansrijk via Alban Bunjaku, die het aflegde tegen Bruno Appels, maar scoorde niet. In blessuretijd tekende Carlone voor de nekslag (2-0).

RKC Waalwijk - Fortuna Sittard 1-1
Ieder punt is er één voor RKC en Fortuna, die wellicht niet rouwig zullen zijn om de remise van vrijdagavond. Tien minuten voor rust opende Ferry de Regt de score in het Mandemakers Stadion, toen hij binnen kopte uit een corner. In de tweede helft deed de van Roda JC gehuurde Richinio Cicilia als invaller echter wat terug namens de thuisclub toen hij een inworp van Gigli Ndefe uit de draai binnenschoot. RKC kruipt iets dichter naar FC Oss toe, dat vrijdag hard onderuit ging bij NAC; Fortuna komt in punten gelijk met FC Dordrecht.