wk2018
 

Is onervarenheid een pré?

Zaterdag, 27 februari 2016 om 16:07 door Devinx81

Vincent Janssen is de laatste weken goed bezig en neemt AZ bij de hand. De jonge goalgetter scoort sinds de tweede helft van de Eredivisie aan de lopende band en ook in Zeist blijft dit niet onopgemerkt. De spits werkt als een paard en scoort. Mede door het arbeidsethos en het aantal doelpunten wordt er geopperd dat Janssen misschien een plek zou moeten krijgen. Maar dit gaat toch veel te snel. Tegenwoordig kan je al in het Nederlands elftal komen als je een half seizoen goed presteert. En dat is volgens mij niet de route om het Nederlandse voetbal er boven op te krijgen.

Het is misschien een afgezaagd onderwerp, maar ik snijd het al te graag opnieuw aan. Het Nederlandse voetbal zit in een vrije val en daarom zouden de heren in Zeist alle zeilen bij moeten zetten om dit te stoppen. In mijn ogen zouden de oplossingen zijn, op sportief niveau: het laten spelen van gelouterde profs en zoveel mogelijk mannen met internationale ervaring laten meedoen. De komende interlands kunnen laten zien dat Oranje niet verloren is en daarom vind ik dat je met het sterkste, meest ervaren elftal zou moeten komen opdagen.

Aan de andere kant hoor je stemmen die roepen dat je jongens, zoals Janssen, zou moeten laten meedoen. AZ-coach John van dem Brom, stelde vast dat Janssen geselecteerd moest worden, zeker omdat Oranje toch niet naar het EK gaat en het daarom geen kwaad kan. Maar meneer Van den Brom vergeet misschien dat we tegen Frankrijk en Engeland moeten. Misschien zie ik het verkeerd en ik wil Janssen niet afslachten, maar ik zou dit soort jongens, die voor het eerst meedoen in de hoogste competitie van een land, niet laten ruiken aan internationaal topvoetbal door ze te laten spelen tegen topteams. Zou Janssen het dan ook goed doen tegen spelers zoals Laurent Koscielny, Eliaquim Mangala, Gary Cahill en Phil Jagielka? Er zit wel een groot verschil tussen deze namen en verdedigers zoals Ramon Zomer en Sven van Beek.

Dit gebeurt wel vaker de laatste tijd. Ik had nog nooit van Kenny Tete gehoord toen hij afgelopen jaar bij de selectie werd gehaald door Blind. Tete laat wel zien dat hij het niveau in de Eredivisie aankan en dat er meer in zijn mars zit, maar het opstellen van jongens die nog maar net ruiken aan het landelijke topniveau is toch best riskant. Spelers kunnen bijvoorbeeld in een goede vorm zitten, maar spelen tegen de internationale top is dan toch weer even wat anders. Tegenwoordig lijkt het wel of je alleen maar een paar goede wedstrijden in de Eredivisie hoeft te spelen, de blaaskaken die roepen dat Blind je moet selecteren staan dan al massaal langs de weg.

Zo speelde Luuk de Jong niet tegen Wales in de laatst gespeelde wedstrijd van Oranje. De spits die PSV kampioen maakte en ook dit seizoen veel scoort en van ongelooflijke waarde is voor PSV. Maar Riechedly Bazoer speelde wel, die bezig is aan zijn allereerste serieuze seizoen in de Eredivisie. De roep naar kwaliteit is begrijpelijk maar jongens zonder ervaring oproepen is niet de weg die Oranje moet bewandelen.

Janssen zie ik liever nog niet in het Nederlands elftal. Hij moet zeker nog een stap hoger en zijn waarde laten bewijzen bij een Nederlandse topclub of bij een subtopper in het buitenland. Het zou toch te gek zijn als Blind Janssen verkiest boven de Jong, die Champions League speelt en PSV al bijna twee seizoenen bij de hand neemt. Het principe van "eerst bewijzen, dan selecteren" is essentieel voor een kwalitatief sterk elftal. Jongens die het echt goed kunnen, laten dat meestal binnen twee of drie seizoenen wel zien.

Laat jonge jongens zich eerst ontwikkelen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 2 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

2 reacties (laatste reactie door chapko1)

Ik begrijp je punt niet zo goed. We kunnen op dit moment uit twee groepen spelers putten: ervaren spelers die niet goed genoeg zijn (elia, Siem de Jong, Maduro, Brouwers en die groep) en jonge talenten die in vorm zijn en die met genoeg ervaring van absolute klasse kunnen worden. Er staat een vaste kern van spelers met een aantal jaar ervaring die altijd opgeroepen wordt: Krul, Cillessen, Strootman, Robben, Sneijder en die kliek. Dat zijn bij elkaar ongeveer tien a vijftien man. De rest van de selectie kan je opvullen met spelers die niet goed genoeg zijn, maar dan kan je kiezen uit of spelers die slecht spelen en de potentie niet hebben, of talenten die het niveau absoluut gaan halen.

We hadden werkelijk geen enkele dynamische middenvelder die tegen Wales kon spelen, ja dan roep je Bazoer op. We hadden een crisis op de rechtsback, ja dan roep je Tete op.

En ik begrijp al helemaal niets van deze alinea: "zo speelde Luuk de Jong niet tegen Wales in de laatst gespeelde wedstrijd van Oranje. De spits die PSV kampioen maakte en ook dit seizoen veel scoort en van ongelooflijke waarde is voor Psv. Maar Riechedly Bazoer speelde wel, die bezig is aan zijn allereerste serieuze seizoen in de Eredivisie. De roep naar kwaliteit is begrijpelijk maar jongens zonder ervaring oproepen is niet de weg die Oranje moet bewandelen.". Dat heeft te maken met het feit dat we genoeg spitsen hebben met het juiste niveau, maar dat er werkelijk geen fitte box to box player was. Zoek dan op zijn minst een vergelijking die hout snijdt.

Ik begrijp je pleidooi voor ervaring, en in grote lijnen heb je ook gelijk. Het punt is dat onze huidige poel van ervaren jongens met het juiste niveau zo klein is dat je simpelweg de talenten er wel bij moet halen. Jij noemt Tete en Bazoer als voorbeelden van jongens die niet hadden moeten spelen. Geef mij dan het alternatief voor die spelers.

Twee sterren: je schrijfstijl is goed, maar ik vind je inhoud zwak uitgewerkt. Je stippelt het probleem maar half aan zonder echt in te gaan op het probleem, namelijk de ongelooflijk dunne spoeling van kwalitatief sterke spelers met ervaring. Had dat uitgewerkt, en je had veel meer uit dit onderwerp kunnen halen.

Leuk onderwerp, maar je de inhoud zwak. Inleiding vind ik te groot, en teveel alinea's. Je voorbeeld raakt kant noch wal, omdat je over verschillende posities praat.
Zelf had ik graag gezien wat jij zou doen, wat Blind niet doet, met de opgeroepen of niet opgeroepen spelers.

Ben het met je eens, dat we iets moeten doen, en dat begint bij onze clubs, geen veredeld jeugdelftal erin sturen, maar een goede balans zoeken. Spelers als Guardado (psv) en Poulsen( ajax) zijn hard nodig. In Oranje zijn dit Nigel de Jong en Vlaar bijvoorbeeld. Zo staan we allemaal voor een raadsel, waarbij het antwoord makkelijker is dan we met zijn allen denken!!!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 17
2182 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren