Sparta Rotterdam stevent af op promotie; Ajax verliest en PSV pakt punt

Sparta Rotterdam is hard op weg naar de Eredivisie. Het team van Alex Pastoor staat na de 0-3 overwinning op Achilles’29 op 55 punten en dat zijn er negen meer dan VVV-Venlo. De Kasteelheren hebben bovendien een wedstrijd minder gespeeld. VVV passeerde NAC Breda vrijdagavond op de ranglijst van de Jupiler League. De beloften van Ajax gingen onderuit, terwijl PSV remiseerde.

/

Achilles’29 - Sparta Rotterdam 0-3
Sparta was van meet af aan sterker en kwam via Loris Brogno op voorsprong, die de bal na een pass van Roland Bergkamp keurig in de hoek plaatste. Bergkamp trof hierna de lat, maar Thomas Verhaar slaagde er na twintig minuten wel in om de marge ter verdubbelen. In de tweede helft had het ook al gauw 0-3 kunnen worden, ware het niet dat Brogno op doelman Leon ter Wielen stuitte. Via Robert Klaasen viel die derde treffer na 58 minuten alsnog en doordat Paco van Moorsel hierna een mogelijkheid onbenut liet, bleef het bij 0-3 in Groesbeek.

/

NAC Breda - MVV Maastricht 1-1
MVV kreeg het Rat Verlegh Stadion al binnen vier minuten stil: Emrullah Güvenc mikte een rebound over Jelle ten Rouwelaar heen en was daarmee verantwoordelijk voor de 0-1. NAC ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, maar zag MVV tot drie keer toe een bal van de lijn halen. Na 52 minuten was het dan wel raak voor de Bredanaars: keeper Jo Coppens kon redding brengen op een schot van Seuntjens, maar was kansloos op de rebound van Joey Suk. Onder anderen Kevin van Diermen kreeg hierna nog een kans (schot tegen de lat), maar er werd niet meer gescoord. Bij NAC maakte Lerin Duarte nog zijn debuut en Seuntjens kreeg een tweede gele kaart.

/

Go Ahead Eagles - VVV-Venlo 0-3
Theo Zwarthoed mocht zich de 0-1 aanrekenen, want door zijn dramatische uittrap kon Vito van Crooij de bal oppikken en de 0-1 verzorgen. In een bij vlagen stevige wedstrijd bleven de beste kansen voor VVV. Vijf minuten voor rust had Van Crooij er bijvoorbeeld 0-2 van kunnen maken, maar hij verspeelde de bal. Vier minuten na de pauze scoorde de twintigjarige linksbuiten alsnog zijn tweede, na zwak verdedigen van Bart Vriends. Go Ahead Eagles was aan de andere kant van het veld niet in staat om VVV pijn te doen en incasseerde ook nog de 0-3 van Leandro Resida.

/

Almere City FC - FC Eindhoven 1-2
Het eerste gevaar kwam vrijdag van Almere, want Enzio Boldewijn zag zijn kopbal van de lijn worden gehaald. De thuisploeg verdiende naarmate de helft vorderde wel een voorsprong, maar na ruime en half uur maakte Jinty Caenepeel vanaf elf meter de 0-1. Gaston Salasiwa had de overtreding begaan. Almere moest daardoor in de achtervolging en kreeg loon na werken, want twaalf minuten voor tijd mocht Jason Oost na een overtreding op Pelle van Amersfoort aanleggen voor een strafschop en hij faalde niet. Almere hield echter nul punten over aan het thuisduel, want Anthony van den Hurk scoorde de 1-2. Hij had er ook nog 1-3 van kunnen maken, maar Agil Etemadi keerde de strafschop.

/

FC Dordrecht - Fortuna Sittard 1-3
In het eerste bedrijf hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Dordrecht nam na negen minuten de leiding: Rangelo Janga schoot een lange bal van Jafar Arias langs Ferhat Kaya. Na een half uur spelen moest de thuisploeg echter met tien man verder: een charge van Jordy Vleugels op Jens van Son werd met rood bestraft en het was vervolgens Roel Janssen die de toegekende elfmetertrap verzilverde. De tweede treffer van Fortuna verscheen in de 52e minuut op het scorebord. Na voorbereidend werk van Marco Ospitalieri en Joeri Schroyen was het Lars Hutten die de bezoekers uit Limburg op voorsprong zette: 1-2. Hoewel Dordrecht tot aan de laatste seconde naar de gelijkmaker zocht, bleef Fortuna overeind en maakte Jordie Briels er in de slotseconden 1-3 van.

/

Jong PSV - FC Volendam 2-2
Jong PSV begon de wedstrijd tegen FC Volendam met een vijftal spelers uit de A-selectie, waaronder de op de weg terug van een blessure zijnde Simon Poulsen. Tot een veldoverwicht leidde dit in de eerste helft niet, want Volendam was beter en kreeg vlak voor rust via Rafik El Hamdi de eerste kans van de wedstrijd. Zijn schot zorgde echter voor weinig gevaar en ging naast. Vlak na rust was het wel raak voor Volendam toen Gyliano van Velzen na een goede actie de bal in de hoek schoof. Tijd om te herstellen kreeg Jong PSV niet en twee minuten later was het weer raak: Erik Schouten schoot een vrije trap schitterend binnen. Na enig aandringen bracht Aleksandar Boljevic PSV weer terug in de wedstrijd en via een penalty van Clint Leemans kwam de thuisploeg in de blessuretijd zelfs nog langszij.

/

RKC Waalwijk - FC Emmen 0-1
RKC Waalwijk, de nummer laatst van de Jupiler League, liep tegen FC Emmen tegen een vroege achterstand op. Emmen-verdediger Jordy van Deelen werd na een kwartier gevloerd in het strafschopgebied en Rick ten Voorde benutte het buitenkansje. De thuisploeg ging daarna op zoek naar de gelijkmaker en was er via Jordy Thomassen dichtbij, maar zijn inzet raakte de lat. Na de thee was het RKC dat langszij probeerde te komen, al liet Emmen zich via Tom Overtoom ook niet onbetuigd. De beste kans voor de thuisploeg kwam tien minuten voor tijd, maar de inzet van Moussa Sanoh werd gekeerd door Dennis Telgenkamp.

/

Telstar - Jong Ajax 4-2
Telstar begon goed aan de wedstrijd met Jong Ajax en was in de beginfase al twee keer dicht bij een doelpunt via Stefano Lilipaly. Na twintig minuten spelen konden de supporters van de Witte Leeuwen voor het eerst juichen toen Tarik Tissoudali de bal van afstand prachtig in de kruising krulde. Mohammed Ajnane verdubbelde de voorsprong tien minuten later door een goede aanval af te ronden. Na rust ging Telstar vrolijk door met scoren en via Tim Keurntjes werd het al snel 3-0. Danny Bakker bracht Jong Ajax echter weer terug in de wedstrijd en Aschraf El Mahdioui maakte een kwartier voor tijd zelfs 3-2. Vlak daarna maakte Tissoudali met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd meteen weer een einde aan de spanning.

/

Helmond Sport - FC Den Bosch 0-0
Een doelpunt maken in de eerste helft; het is de ploeg uit Den Bosch in het nieuwe kalenderjaar nog niet gelukt. De bezoekers hadden in de eerste 45 minuten wel een aardig aantal kansen, maar de afronding was uiterst gebrekkig. De beste mogelijkheid was voor Vykintas Slivka, die zijn inzet door Steven Edwars van de lijn zag worden gehaald. In de tweede helft golfde het spel op en neer en hadden beide partijen toe kunnen slaan, maar het bleef bij een brilstand in Helmond.

De spelers van RKC Waalwijk betraden het speelveld met lingeriemodellen, in aanloop naar het thuisduel met FC Emmen. #rkcemm #jupilerleague