Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Gudde Exit?

Laatste update:

Rumoer en Feyenoord, ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In een week waarin Feyenoord de halve finale van de KNVB-beker bereikte na vijf competitienederlagen op rij nam de kritiek op Algemeen Directeur Eric Gudde toe. De ontevredenheid vond zijn summum dinsdagavond in een hashtag op Twitter die het haalde tot trending topic ; #guddeweg.

Nou is trending topic worden niet zo moeilijk. In het virtuele kakelhok dat Twitter heet is het makkelijk meelullen met de meute. Maar toch, de kritiek op Gudde, die normaal al niet van de lucht is, leek deze week aan te zwellen tot een breed gedragen supportersprotest. Op supporterssites stonden opiniestukken waarin het résumé was dat acht jaar Gudde Feyenoord enkel ellende had gebracht. Er werd een petitie gestart waarin het onmiddellijke aftreden van de Algemeen Directeur werd geëist (deze petitie werd overigens maar enkele honderden keren ondertekend maar dit feitje sneeuwde onder in alle trending topic-hysterie). Kortom, hommeles in de tent.

/

Dit supportersprotest werd van verdere brandstof voorzien door meer mainstream columnisten. Sjoerd Mossou, redacteur bij het Algemeen Dagblad, gebruikte het recente sportieve leed om uit te halen naar het gebrek aan topsportklimaat bij Feyenoord. Ik citeer: ‘Het is het verhaal van een diepgewortelde zesjescultuur binnen een hardnekkige mavo-organisatie.’ Mossou, dezelfde columnist die in eerdere stukjes zijn loftrompet steekt over het sentiment rondom het voetbal en de warme kroketten op de staantribune laakt het topsportklimaat binnen Feyenoord. De ironie kan de oplettende lezer niet zijn ontgaan.

Wat is inhoudelijk de kern van kritiek van de supporters? Die zit hem in meerdere punten. Allereerst simpelweg het huidige sportieve verval. Voetbal blijft opportunisme en de kritiek groeit omgekeerd evenredig met de stand op de ranglijst. Het is dan ook volledig begrijpelijk dat na vijf puntloze wedstrijden met abominabel spel het Legioen zoekt naar een zondebok. De kritiek gaat echter verder dan de waan van de dag.

Gudde wordt allereerst verantwoordelijk gehouden voor het gebrek aan sportief succes in acht jaar tijd. Één KNVB-beker is de schamele tussenstand. De schuld van Gudde? Ik waag het te betwijfelen.

/

Ik neem u mee naar 17 december 2007, de dag van aanstelling van Gudde als AD. Feyenoord had een half jaar eerder de onverantwoordste gok in haar historie genomen door routiniers zonder restwaarde aan te trekken. Het negatief werkkapitaal bedroeg 32,2 miljoen en Feyenoord moest een strop van 5,1 miljoen aan de Belastingdienst afdragen, en dat was niet het enige lijk wat uit de kast kwam na de jaren wanbeleid van Van den Herik.

De periode tussen 2007 en 28 oktober 2010 (aantreden VvF) is bekend. Feyenoord is een doodzieke patiënt die na jarenlang drugsgebruik in een afkickkliniek zit. Niet zo gek dat Feyenoord in deze periode niet in de positie zit om mee te strijden om de prijzen. De club verkeert in de overlevingsmodus. Vandaag de dag is Feyenoord misschien gezond, maar met een zodanige budgettaire achterstand dat een kampioenschap niet heel realistisch is, zo eerlijk moet je zijn. De te lege prijzenkast afschuiven op het zittende bestuur is dan ook onzinnig.

Een ander kritiekpunt is het gebrek aan voortgang is het stadiondossier. Gudde werd deels aangesteld wegens zijn ervaring in de gemeente Rotterdam, om zo Feyenoord een leidraad te bieden in het ambtelijke moeras. Vandaag de dag is er nog geen uitsluitsel over het nieuwe stadion. De schuld van Gudde? Ook dat waag ik te betwijfelen.

/

In 2007 hadden velen in politiek Rotterdam nog niet het beginnende besef dat de Kuip weleens een eindig leven zou kunnen hebben. Nergens is men zo verankerd met het stadion en haar nostalgie als in Rotterdam. Als je toen beweerde dat in 2016 een eerste paal in de grond zou geslagen zijn voor een nieuw stadion was je volledig voor krankzinnig versleten.

Ja, het duurt lang, deze discussie. Maar wetende hoezeer de Kuip zijn stempel heeft gedrukt op club, stad, en de landelijke voetbaltraditie is de ellenlange discussie volkomen begrijpelijk. Het is het logische proces wat vooraf gaat aan de trieste doch onafwendbare consequentie: de Kuip gaat verdwijnen. Gudde heeft vanaf moment één gepleit voor een nieuw stadion, was niet altijd even tactisch in zijn communicatie, maar heeft zijn rug recht gehouden toen adviseurs de club een matige verbouwing wilde aansmeren. Dat leed is Feyenoord bespaard gebleven. Dat dat stadion er nog niet staat heeft vele redenen, maar Gudde is er daar niet één van.

Een ander kritiekpunt is dat Gudde het Legioen verdeeld zou hebben. Vandaag kwamen veel supporters niet opdagen op de traditioneel laatste training voor de Klassieker, volgens vele supporters een bewijs dat Gudde het Legioen kapot wil maken en verdeeldheid wil zaaien. Ook dat waag ik te betwijfelen. Ik weet niet of eenheid een doel op zich kan zijn. Ik voel me niet heel verwant met supporters die spelers met de dood bedreigen of het Maasgebouw bestormen. Ik voel me wel een met supporters die het beste voor hebben met Feyenoord. Dan maar geen eenheid.

/

Ja, het bestuur van Feyenoord heeft Stadionverboden uitgedeeld, maar Feyenoord volgt daarin enkel de richtlijnen gesteld door de KNVB. Richtlijnen die Eric Gudde niet heeft verzonnen. Ook dit kritiekpunt is te makkelijk om enkel op één individu te schuiven.

Ook ik ben kritisch op zijn functioneren. Hij heeft zijn dienst bewezen als puinruimer en het gezond maken van Feyenoord, waarvoor ik hem dankbaar ben. Ik weet echter niet of hij de visionair is die Feyenoord naar grotere hoogte gaat tillen. Daarvoor mist hij wellicht het charisma en de creativiteit. Ook moet hij intern in de organisatie gaan doorselecteren. Bepaalde geledingen functioneren slecht (scouting, communicatie) en daar komt maar geen verandering in. Wat mij betreft verdient hij het voordeel van de twijfel, al begint de tijd te dringen.

Echter, wat er nu gebeurt is karaktermoord op basis van valse argumenten. Dat kan nooit een reden zijn om een bestuurder die zoveel betekend heeft voor Feyenoord de deur te wijzen. Daarvoor heeft Eric Gudde teveel goeds gedaan voor deze club.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Een onvolledig en bijna lachwekkend verhaal. Gudde het voordeel vd twijfel? Bij zijn aantreden ja, maar na 8 hopeloze jaren toch niet meer?? Visie is slechts gebaseerd op een nieuw stadion, daar weet hij zich altijd achter te verschuilen. Treurige vent met een uitstraling van een oude opgefrommelde krant. Weg met die man!

9 februari 2016 om 14:20

8 hopeloze jaren? Lui als jij vergeten de situatie toen hij aantrad, en de situatie waar Feyenoord zich nu in bevindt. Je kijkt alleen naar de afgelopen paar nederlagen, en niet naar het feit dat Feyenoord organisatorisch goed draait, de afgelopen 4 jaar 3x 2e is geworden en 1 keer 4e, en veel Oranje internationals heeft geleverd. Maar ja, Feyenoord zit in een sportieve dip, dus weg met Gudde volgens jou!

9 februari 2016 om 14:46

Verwacht jij van een crackjunk dat hij een Olympische medaille haalt?

12 februari 2016 om 13:02

8 jaar geleden was Feyenoord randje na dood. Belachelijke schulden, jaren ver boven de stand geleefd, totaal geen beleid. De vriendjes van Gullit en daarna de oude rotten zonder restwaarde hadden een gat geslagen dit totaal ondempbaar leek. Dat maak je nu eenmaal niet ff in 1 jaar goed. Beter kijken wat mensen als Gudde en Van Geel met een budget van een degradatiekandidaat toch nog hebben kunnen regelen voor Feyenoord.

Heel mooi geschreven stuk. Maar zoals je zelf ook al aangeeft: hij verdient het niet ontslagen te worden puur door zijn prestaties, maar wellicht is het beleidstechnisch wel een goed idee om hem te vervangen. Net zoals bij PSV gebeurt is. Daar heeft Tiny Sanders puingeruimd, maar ook hij was niet de aangewezen man om een inmiddels gezonde club naar nog grotere hoogten te sturen. Toen kwam Toon Gerbrandts.

Je geeft hem het voordeel van de twijfel, maar opteert gezien bovenstaande overwegingen ook weer voor zijn vertrek, omdat hij waarschijnlijk niet de visionair is die Feyenoord nu nodig heeft. Daar zit een beetje de crux.

Een genuanceerd, prikkelend, recht voor zn raap stuk over Gudde. Gebaseerd op feiten, in plaats van op onderbuikgevoelens. Ik dacht niet dat het kon.

Maar jij kunt het. Complimenten!!

Weet je, in het begin dacht ik dat jij iemand zou zijn die het eens zou zijn met het ontslag van Gudde. Maar juist de feiten die jij noemt, zorgt er ook bij mij voor dat ik al jaren wél vertrouwen heb in het beleid. Een beleid met een visie is namelijk een tien jaren plan. Van die tien jaar zijn er nu acht verstreken waarin al vrijwel alles gerealiseerd is waar Feyenoord in 2006-2007 verzeild in is geraakt. Financiële problemen, jeugdopleiding door laten stromen naar Feyenoord 1, geld incasseren voor deze spelers die niks gekost hebben.

Alleen als we het over de jeugdopleiding hebben en dan voornamelijk over de voorzieningen van Varkenoord, moeten we bekennen dat een nieuw stadion leuk is, maar dan zal Varkenoord ook aangepakt moeten worden. Het is eigenlijk schandalig dat je als speler zijnde van het stadion over een weg moet lopen om bij een complex aan te komen die eruit ziet als een amateurvereniging. Niks ten nadele van een amateurvereniging waar ik ook elke week met plezier mijn schoenen aantrek en een biertje bij de bar haal, maar voor een vervallen topclub kan dit natuurlijk niet. Kijk naar de faciliteiten bij 'de Toekomst' of bij 'de Herdgang' en je moet concluderen dat Feyenoord achterloopt in die zin.

Verbeek is de laatste trainer die daarover viel en daarna heeft iedereen het voor lief genomen. Waarom commentaar leveren als je het risico loopt dat iedereen tegen je keert? Daar moeten we vanaf. De topsportmentaliteit, moet ik toegeven, lijkt verdwenen. De geest lijkt uit de fles.

Maar dit kunnen wij niet aanrekenen aan Gudde. Daar is een hele commissie voor om dit te bepalen. Alleen ik merk wel iedere keer dat als een club financieel gezond wordt, dat ook van Geel verkeerde keuzes gaat maken. Dit is gebeurt bij AZ, Ajax, Willem II en nu bij Feyenoord. Martin van Geel is een ster met clubs uit het slop trekken. Maar daarna moet je hem geen zak met geld geven, want daar gaat het fout. De verkeerde spelers worden veel geld voor betaald en andere spelers hebben we daardoor geen budget meer voor.

Leuk ook dat supporters zich enorm uitleven over Kramer, maar in de zomer zaten we te roepen dat we niet zo moeilijk moesten doen over die vraagprijs. Want wat was het een koopje. Een statische spits die niet kan voetballen, wat moeten we daarmee? We moeten als Feyenoord eens een beweeglijke spits hebben, die drie keer beter is dan Achahbar. Want die maakt af en toe een mooie goal, maar die heeft geen speeltijd. Waarom niet? Daar moeten redenen voor zijn. Koeman, Verbeek, van Bronckhorst willen hem allemaal niet opstellen. Daar moet meer achter liggen dan alleen 'vertrouwen' in Kramer.

Ik vind jouw stuk geweldig, complimenten.

12 februari 2016 om 13:34

Ik vind dat hij te makkelijk over de rol van Gudde in het stadiondossier stapt. Hij doet alsof Gudde er weinig aan kon doen dat het zo liep. Maar met zijn verantwoordelijkheid, had hij absoluut meer kunnen doen om er een nieuw stadion doorheen te drukken. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat Feyenoord zelf veel werk deed om draagvlak te creëren bij de supporters voor een nieuw stadion.
Daarnaast heeft hij de politiek niet kunnen overtuigen, maar dat was wel zijn taak. En daar had hij ervaring in. Ik kan me grotendeels vinden in het betoog van Orgullo, maar hier slaat hij echt de plank mis.

Mooi objectief stuk , geschreven vanuit een Feyenoord hart...
Complimenten .

Duidelijk chronologisch verhaal met feiten, maar om Gudde na 8 jaar het 'voordeel van de twijfel te geven' is een beetje gek. Je weerlegt alle kritiek die er heerst goed met duidelijke teksten, dus waarom de man niet de credits geven die hij verdient? Enigste punt waar ik van baal is dat dat trainingscomplex nog niet af is voor volgend seizoen.

Hij heeft van Feyenoord een structurele aanjager gemaakt van de top. Ik heb er ook vertrouwen in dat hij de stap naar de top ook kan meemaken. Hopelijk heeft hij er zelf nog zin in.

Ga zo door!

Ik ben het met de kriticasters eens,
dat Gudde niet de man is voor de volgende stappen...Graag zou ik Robert Eenhoorn terug zien komen om die functie te gaan bekleden..
Inmiddels bij AZ een hoop extra ervaring opgedaan..Man met visie en ambitie en een goed netwerk, bovenal gezegend met een Feyenoord hart

Complimenten Orgullo voor de uitstekende analyse.
Overigens zie ik ook graag Eenhoorn komen in de toekomst maar nu nog even de rust bewaren.

Een aardig verhaal Orgullo. Maar hij is wel degelijk aangenomen om het stadiondossier in goede banen te leiden. Met zijn ervaring in de gemeente was het zijn taak om dat stadion er doorheen te slepen. Dit heeft hij absoluut onvoldoende gedaan, met als gevolg dat het hele dossier weer terug bij af is. Na 8 jaar is dat wel heel kwalijk. Gudde niet een reden noemen dat het stadion er nog niet staat is de grootste fout in je artikel.
Het was juist zijn werk om dit dossier bekend te maken bij de politiek en er draagvlak voor te creëren. Maar de politiek was geschokt door het amateurisme waarmee Feyenoord te werk ging en er kwam nooit een goed, concreet plan naar voren. Toevallig weet ik een beetje hoe de bouwwereld naar het Kuipdossier kijkt. Ze waren zeker niet onder de indruk hoe dit allemaal geregeld is.
In je betoog doe je alsof Gudde niet meer invloed had kunnen uitoefenen, maar dat kon hij wel. Dat was zijn werk. Dat was precies waarvoor hij aangenomen is. Je kunt me niet vertellen dat de hoofdverantwoordelijke voor het stadion niets fout heeft gedaan als na 8 jaar er nog niet eens een solide plan op tafel ligt.
.
Hoewel de opmerking van Moussou goedkoop is en ik de ironie ook voel, heeft hij absoluut een punt. Er is zeker een gebrek aan professionaliteit in de Kuip. Varkenoord, de Kuip, focus aankopen of talenten. Er worden geen keuzes gemaakt. Een goede, professionele organisatie maakt juist wel die keuzes. Maar bij ons is het half/half.

13 februari 2016 om 12:28

Zelfs al zou Mossou een punt hebben met het gebrek aan topsportklimaat binnen Feyenoord is hij de laatste om recht te hebben dat punt te maken. De man is een opportunist pur sang.

13 februari 2016 om 13:41

Al maakt Jan Vertonghen een valide punt. Het gaat erom dat je weet waar je op voort moet borduren.

Goed stuk! Gudde, Koeman en van Geel waren de juiste mensen op de juiste plaats om de wederopstanding van Feyenoord te bewerkstelligen. Alleen is het inderdaad de vraag of Gudde en van Geel nu ook de juiste skills en contacten hebben om van Feyenoord weer een serieuze uitdager voor het kampioenschap te maken.

De kritiek op Gudde en van Geel is terecht, maar komt te vroeg. Er zou eerst eens gekeken moeten worden wat er nu nog nodig is om Feyenoord weer op het niveau te krijgen om mee te doen om de titel. Daarna kun je zeggen dat deze mensen niet goed genoeg zijn voor de toekomst van Feyenoord. vooralsnog moet men dankbaar zijn dat zij de club de afgelopen jaren op snelle wijze weer gezond hebben gemaakt.

Dank voor de reacties allen!

Voor mij maakt het eigenlijk niet eens zoveel uit of ik het met de schrijver eens ben of niet. Van een betoog dat geschreven is met de degelijkheid van gewapend beton en dat voorzien is van een solide opbouw, kan ik altijd genieten. Helemaal als de woordkeuze en zinsopbouw ook prima verzorgd zijn.

Om inhoudelijk toch nog wat aan te kunnen merken, wil ik je graag wijzen op de belangrijkste factor van het financiële herstel van Feyenoord. Namelijk het feit dat wat eerst een schuld was, omgezet is in een aandelenoverdracht. Daarmee lijkt de schuld verdwenen en de club weer gezond, maar er is een verplichting om deze aandelen weer terug te nemen en als zodanig is de schuld er eigenlijk gewoon nog. Voor een eventuele opvolger van Gudde is dit een erfenis waar niemand op zit te wachten. En het doet ook wel wat met de glans die nu schijnt over het beleid van Gudde.

Maar goed, degenen die roepen om het vertrek van de voorzitter doen dat uit onderbuikgevoelens en zonder onderbouwing. Dan liever iemand die het met rede opneemt voor deze man.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren