Dubbelslag van Ars is voldoende voor NAC; Jong Ajax nipt onderuit

NAC Breda heeft belangrijke punten gepakt in de strijd om promotie naar de Eredivisie. Het team van Marinus Dijkhuizen vertrok vrijdagavond met een 0-2 overwinning uit Dordrecht en de achterstand op Sparta Rotterdam bedraagt nu vier punten. De koploper heeft nog wel twee duels tegoed. Nummer vier FC Eindhoven won met 2-1 van Jong Ajax en heeft acht punten minder dan Sparta.

/

FC Dordrecht - NAC Breda 0-2
Sjoerd Ars maakte zijn eerste doelpunten sinds 20 november en schroefde zijn seizoenstotaal op naar twaalf treffers. De aanvaller kopte drie minuten voor rust na een hoekschop bij de tweede paal binnen: 0-1. Mats Seuntjens en Joey Suk waren eerder ook dicht bij een treffer gekomen en Dordrecht zag een goal worden afgekeurd. In de tweede helft maakte Ars er op aangeven van Vlatko Lazic 0-2 van en daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Onder anderen Ars deed nog een poging, maar zijn kopbal ging over het doel. Aan de overzijde had Dordrecht na een handsbal eigenlijk nog een penalty verdiend.

/

FC Eindhoven - Jong Ajax 2-1
Ajax liet in de eerste helft bij vlagen goed voetbal zien, maar keek na twintig minuten wel tegen een dubbele achterstand aan. Anthony van den Hurk schoof de bal voorbij André Onana en Jiny Caenepeel maakte er na een pass van Wimilio Vink 2-0 van. Nadat Robert Muric al een goede kans had laten liggen, tekende hij even voor rust wel voor de aansluitingstreffer. Na de thee was de eerste echte kans voor Ajax: Sam Hendriks mikte in buitenspelpositie naast. Vaclav Cerny raakte hierna nog de paal en ook invaller Richairo Zivkovic kon een nederlaag voor de Amsterdammers niet voorkomen.

/

Helmond Sport - FC Emmen 3-2
Emmen stapelde in het eerste half uur kans op kans, maar nam door een eigen doelpunt van Stephen Warmolts slechts een minimale voorsprong en drie minuten voor rust maakte diezelfde Warmolts na voorbereidend werk van Mounir El Allouchi gelijk. In de tweede helft stelde Emmen via Erixon Danso orde op zaken, maar aan de andere kant maakte Sam Strijbosch er op koele wijze weer 2-2 van. Helmond slaagde er zelfs in om door te drukken, want Roel van de Sande maakte er via de lat 3-2 van.

/

FC Volendam - Fortuna Sittard 1-0
Volendam had in de eerste helft meer balbezit en de tegenstander kwam er in aanvallend opzicht eigenlijk niet aan te pas. De thuisploeg creëerde ook niet veel: een lob van Jack Tuyp bereikte het doel niet en een poging van Gyliano van Velzen zeilde naast. De wedstrijd kabbelde ook na rust zonder verheffende momenten voort en ook met Kevin van Kippersluis en Dylan Mertens binnen de lijnen leek het Volendam niet meer te lukken om nog een treffer af te dwingen. Leek, want Van Kippersluis kroonde zich tot de matchwinner.

/

Telstar - MVV Maastricht 4-0
In het Rabobank IJmond Stadion boekte Telstar een knappe overwinning. Marko Maletic maakte de eerste twee doelpunten en aan het begin van de tweede helft schroefde Tarik Tissoudali na voorbereidend werk van Tim Keurntjes de score op: 3-0. Maletic had er hierna nog 4-0 van kunnen en misschien wel moeten maken, maar hij trapte een strafschop tegen de dwarsligger. Die vierde treffer zou er echter toch nog komen voor het thuisteam van Michel Vonk: Rafael Uiterloo liet zien hoe het vanaf elf meter wel moest. Stef Peeters kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart.

/

FC Oss - Achilles’29 1-1
Door twee opeenvolgende overwinningen klom Achilles van de zestiende naar de dertiende plaats op de ranglijst. Het punt van vrijdag in Oss zal men ook tevreden mee naar huis hebben genomen: de ongeslagen reeks duurt nu al vier duels. Oss kreeg al in de eerste minuut een dot van een kans, maar sloeg pas op slag van rust toe: Istvan Bakx krulde een vrije schop heerlijk in de bovenhoek. In de tweede helft liet Fatih Kamaci opnieuw een prima mogelijkheid onbenut en snel daarna viel-ie aan de overkant wel. Jordi Balk veranderde een vrije trap ongewild van richting en passeerde zijn eigen doelman.

/

Almere City FC - RKC Waalwijk 3-1
De nummers negentien en achttien van de Jupiler League ruilden vrijdag van plek. Ricardo Kip schoot acht minuten voor het rustsignaal raak uit een pass van Jasper Waalkens en gaf Almere City een 1-0 voorsprong tegen RKC. Daan Rienstra had even daarna de kans om gelijk te maken, maar schoot naast. De Waalwijkers kwamen een kwartier voor tijd terug toen Kees van Buuren rood kreeg voor het duwen van Jordy Thomassen. Ismael Yildirim benutte de strafschop, maar met een man minder won Almere City toch nog. Enzio Boldewijn maakte het af na een vrije schop en Soufyan Ahannach scoorde nog de 3-1 ook.

Wie eindigt dit seizoen hoger in de Jupiler League, denk je?