SC Heerenveen trekt zichzelf in vijf flitsende minuten uit de put

SC Heerenveen is zaterdag weer eens met drie punten van het veld gegaan. Na nederlagen tegen Roda JC (beker), ADO Den Haag en PEC Zwolle (competitie) zag het er aanvankelijk ook niet goed uit in de ontmoeting met Willem II. Dat nam voor rust een 0-1 voorsprong in Friesland door een rake strafschop van Nick van der Velden. In de tweede helft had sc Heerenveen aan vijf flitsende minuten echter voldoende voor een 2-1 voorsprong en daarna werd het nog 3-1 ook.

/

Vorige week liep sc Heerenveen in het mes van PEC Zwolle en keek het na twintig minuten al tegen een 2-0 achterstand aan. Willem II had zaterdag ook al tweemaal kunnen scoren in de eerste fase, maar Erik Falkenburg liet in minuut vier een grote kans liggen na een steekbal van Lucas Andersen; later redde Erwin Mulder op een schot van nieuwkomer Guus Hupperts. Na twintig minuten viel de openingsgoal alsnog en die was verdiend te noemen. Stefano Marzo hield zijn tegenstander vast en de bal ging op de stip.

Van der Velden schoot de buitenkans van elf meter raak en zette het bezoek uit Brabant zo op voorsprong. Er kwamen meer mogelijkheden om te scoren, maar Robbie Haemhouts mikte naast en Hupperts benutte ook zijn tweede kans in de wedstrijd niet. Met de rust in zicht kon Van der Velden eenvoudig een tweede maken, maar oog in oog met Mulder slaagde hij er toch nog in naast te schieten en dus bleef het slechts bij 0-1 in Tilburgs voordeel. Heerenveen was maar eenmaal opgedoken voor Kostas Lamprou.

/

In de tweede helft zag het er iets beter uit bij de Friezen, die vier van hun laatste zes competitiewedstrijden afsloten met nul punten. Arber Zeneli dwong keeper Lamprou tot een redding en schoot even daarna naast. Sam Larsson, die de voorbije periode niet deed denken aan de Samba Sam die vorig seizoen zo’n indruk maakte, kreeg eveneens een kans maar zag zijn schot geblokt worden. Willem II voelde de druk en voetbalde zich er aardig onderuit. Jurgen Streppel liet Hupperts een uur meedoen en bracht toen Andy Kawaya voor hem binnen de lijnen.

Met nog een half uur te spelen was de uitgangspositie voor Willem II goed, maar sc Heerenveen bleef aandringen en klauwde zich uiteindelijk ook verdiend terug tot 1-1. Zeneli, die eerder al de complimenten kreeg van trainer Foppe de Haan, krulde prachtig de gelijkmaker in de kruising in een fase waarin zijn team ook echt toe was aan een doelpunt. Bijna gaf Zeneli vervolgens een assist op Henk Veerman, maar de spits kon net niet bij de bal en deelde Willem II dan ook niet de uppercut uit. Het was echter uitstel van executie.

De eerstvolgende aanval van de thuisclub mondde namelijk uit in een hoekschop en daaruit kopte Kenneth Otigba kiezelhard binnen. Het Abe Lenstra Stadion werd gek van vreugde en zong de spelers naar de laatste fase in de wedstrijd. Daarin probeerde Marzo het een keer zonder succes met een lob en redde Mulder op een schot van Lesly de Sa: uiteindelijk zorgde Larsson met een heerlijk binnengeschoten vrije trap voor de nekslag en bepaalde hij de eindstand op 3-1 in Fries voordeel.