Sparta Rotterdam loopt verder uit, El Azzouzi slaat toe voor Jong Ajax

Sparta Rotterdam is de tweede seizoenshelft uitstekend van start gegaan. Het team van Alex Pastoor was met ruime cijfers te sterk voor RKC Waalwijk (5-2) en liep drie punten uit op VVV-Venlo, dat met 2-1 van FC Oss verloor. De nummer drie van de Jupiler League, NAC Breda, gaf FC Eindhoven in eigen huis met 3-1 klop.

/

Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk 5-2
Sparta had na 41 minuten de zege eigenlijk al binnen op Het Kasteel: Denzel Dumfries tikte binnen bij een hoekschop, Roland Bergkamp verdubbelde de marge en Thomas Verhaar bepaalde de ruststand op 3-0. Sparta was heer en meester en de score had nog veel hoger uit kunnen vallen. In de tweede helft maakte RKC het weer spannend: een prachtige treffer van Jonathan Kindermans betekende de 3-1 en Steef Nieuwendaal maakte de aansluitingstreffer. Door een hakbal van Michel Breuer en een treffer van Lucas Brogno liep de voorsprong voor Sparta echter nog op tot 5-2.

/

NAC Breda - FC Eindhoven 3-1
NAC beleefde een droomstart, want binnen vier minuten tikte Luis Pedro bij een hoekschop binnen. Een paar minuten later stond hij bij een corner van Uros Matic opnieuw op de juiste plek: 2-0. De 12.100 toeschouwers zagen in het restant van het eerste bedrijf nóg een treffer: Kevin Brands vond van zo’n twintig meter de korte hoek. Eindhoven kwam één keer dicht bij de eretreffer toen Tom van Imschoot de paal trof. In de tweede helft scoorden de bezoekers wel, via een strafschop van Jinty Caenepeel. Pedro had die elfmetertrap veroorzaakt en kreeg een directe rode kaart. De zege kwam voor NAC echter niet meer in gevaar.

/

Telstar - Go Ahead Eagles 1-2
Telstar en Go Ahead vermaakten het publiek in de eerste helft nauwelijks en de minst slechte ging na 45 minuten aan de leiding. Darren Maatsen zette door op rechts en schilderde de bal op het hoofd van Leon de Kogel: 0-1. De Kogel had hiervoor ook al de paal geraakt. In de tweede helft vocht Telstar zich terug: Tarik Tissoudali omspeelde Theo Zwarthoed en stelde Stefano Lilipaly in staat om de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen. Go Ahead sleepte er door een door Xandro Schenk van richting veranderd schot van Sander Duits toch nog een overwinning uit: 2-1.

/

FC Den Bosch - FC Volendam 0-0
Volendam had voor rust het betere van het spel, maar tot grote doelkansen kwam ook het team van trainer Robert Molenaar niet. De bezoekers dachten na een kwartier nog wel even op voorsprong te komen, ware het niet dat een treffer van Dylan Mertens werd afgekeurd. Guyon Philips schoot later recht in de handen van Kees Heemskerk. Doordat onder anderen Denis Pozder en Erik Schouten (strafschop) in de tweede helft goede kansen lieten liggen, bleef het bij een brilstand in Stadion De Vliert.

/

FC Dordrecht - FC Emmen 0-2
Het begin van de wedstrijd was voor Dordrecht, maar de paar kansen leverden geen doelpunt op. FC Emmen liet zich in aanvallend opzicht ook niet onbetuigd en was via Boy Deul en Danny Bouws dicht bij de openingstreffer, maar de middenvelder mikte naast en de rechtsback trof de paal. In de tweede helft kwam het bezoek van trainer Marcel Keizer wel tot scoren: Deul maakte de 0-1 en Rick ten Voorde maakte er na een counter 0-2 van. De Schapenkoppen nemen het vrijdag op tegen FC Volendam.

/

Helmond Sport - Jong Ajax 2-3
Het eerste bedrijf op de Braak mocht er absoluut zijn. In de eerste twintig minuten hielden de ploegen elkaar in evenwicht, maar daarna liet Helmond Sport zich gelden. Sam Strijbosch was het eindstation van een heerlijke aanval en vlak na de gelijkmaker van Zakaria El Azzouzi maakte Gyrano Kerk er 2-1 van. Hij deed net of Mike van der Hoorn er niet stond en werkte de tweede goal achter André Onana. In een tweede helft met weinig kansen leek Helmond Sport de minimale voorsprong niet meer uit handen te geven, maar in de absolute slotfase ging het helemaal mis. Steven Edwards werkte de bal achter zijn eigen doelman en een minuut later nam El Azzouzi de winnende treffer voor zijn rekening.

/

Jong PSV - MVV Maastricht 2-0
De thuisploeg was in de eerste helft tweemaal gevaarlijk en twee keer volgde er een treffer. Uit een vrije trap van Ramon Pascal Lundqvist verzorgde Jordy de Wijs na 26 minuten de 1-0. Een kwartier later verdubbelde Steven Bergwijn de voordelige marge, na goed voorbereidend werk van Florian Jozefzoon en Kenneth Paal. Dat was tevens de eindstand, voor iets meer dan vierhonderd toeschouwers. Jetro Willems deed een uur mee en zit komend weekeinde mogelijk bij de wedstrijdselectie van de hoofdmacht. Luiz ‘Beto’ Da Silva maakte ruim een kwartier voor tijd zijn officiële debuut voor Jong PSV.

/

FC Oss - VVV-Venlo 2-1
De openingsfase was voor de bezoekers uit Noord-Limburg; de ploeg van Maurice Steijn liet een goede indruk achter. Daarna kwam FC Oss wat beter in de wedstrijd, met kansen voor Felitciano Zschusschen. Het scorebord kwam echter niet in beweging. Nog geen tien minuten na rust nam FC Oss de leiding; na een fraaie steekbal van Istvan Bakx was het Fatih Kamaci die koeltjes de 1-0 maakte. Een kwartier voor tijd dwong VVV een gelijkmaker af: Torino Hunte schoot via Xavier Mous raak. De punten bleven echter in Noord-Brabant: na wederom voorbereidend werk van Bakx was het Richard van der Venne die de 2-1 maakte.