wk2018
 

Thuis van huis

Dinsdag, 12 januari 2016 om 21:13 door *ForzaStPauli*

Wanneer iemand in mijn omgeving mij ziet lopen met een zwart T-shirt met een doodshoofd er op, zal die persoon waarschijnlijk niet kunnen vermoeden dat het hier om een vriendelijk shirt gaat. Het roept immers associaties op met piraten. En piraten waren geen lieverdjes, zoals iedereen weet. En toch is het waar. Het doodshoofd is het onofficiële logo van een voetbalclub uit de Duitse havenstad Hamburg: FC St. Pauli. Een club als geen andere.

Het is niet moeilijk om te zien wat deze club onderscheidt van de anderen: Allereerst de thuistenues. Bruin. Vies bruin. Noem één andere professionele voetbalclub die zijn thuiswedstrijden in het bruin afwerkt. Valt nog niet mee, hè?

Dan de muziek wanneer de ploegen het veld oplopen in het Millerntorstadion: “Hells Bells” van AC/DC. Noem één andere… afijn, je snapt het wel.

Mensen die mij een beetje kennen, en dus weten van mijn liefde voor deze club, hebben mij al vaker dan eens gevraagd hoe het toch in godsnaam mogelijk is dat ik fan ben geworden van een club uit Hamburg, 270 kilometer verderop. Ik kan ze dan alleen maar vertellen dat ik een paar jaar geleden eens een documentaire zag op de BBC over een vreemd gezelschap socialistische punkers uit Duitsland, die in absoluut niets op mij leken. Deze punkers waren tegen alles wat de moderne wereld modern maakt, maar vóór de voetbalclub FC St. Pauli. Dat wekte mijn interesse. Hoe was dit mogelijk? Ik moest dit uitzoeken. Dat deed ik. En hoe meer ik te weten kwam over de club, hoe meer ik mij dan toch verbonden voelde met die gekke punkrockers.

Voor mij gaat voetbal niet om winnen. Ik ben opgegroeid met het Ajax dat de Champions League en de Wereldcup won. Dat Ajax was een prachtig schouwspel om naar te kijken. Maar dat Ajax veranderde langzaam in een club die meer en meer om het geld leek te draaien. Bovendien werd het voetbal er niet beter op. Daar kon ik geen fan meer van zijn, de liefde was weg.

Die documentaire over die gekke punkrockers kwam precies op het juiste moment. St. Pauli kwam precies op het juiste moment. Ergens rond mijn 25e besloot ik om voor voetbalcultuur te kiezen. Niet voor de grootste, rijkste club van Nederland, maar voor die gekke punkrockers uit Duitsland. Voetbal is liefde. En liefde laat zich niet verklaren. In mijn hart hoor ik blijkbaar bij die gekke punkrockers. Het zij zo.

Ik ben thuisgekomen op het moment dat ik het Millerntorstadion betrad. 270 kilometer van huis.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

11 reacties (laatste reactie door fcrsb1)

Een interessant stuk hoor. Leuk om te lezen alleen het had wat uitgebreider gemogen. Vooral wat betreft de achtergrond van de club had je wat meer mogen vertellen. Klopt het dat de supporters van Sankt Pauli extreem links zijn en dat ze daarom ook bevriend zijn met de Celtic supporters? Ik ben ook wel benieuwd naar de rivaliteit met Hsv.

Ik geef je vier sterren omdat ik het erg leuk vindt dat je wat schrijft over een vrij onbekende club en het stuk mij ook boeide. Probeer er echter de volgende keer dieper op in te gaan.

18 januari 2016 om 18:14

Ben ik met je eens, er zitten leuke passages in met een vlotte schrijfstijl, maar uitgebreider mocht wel en vooral wat langer. Voor een CE vind ik het altijd lastig om alles erin te proppen wat ik vertellen wil, dit is het omgekeerde. Vond het een leuk geschreven stukje, met nadruk op stuk'je'

4 sterren.

19 januari 2016 om 07:23

Bedankt voor je feedback! Dit is mijn eerste verhaal, ik zal in de toekomst zeker nog dieper ingaan op de cultuur van de club. Zie dit als een introductie

Zelfs als dit stuk vijf sterren waard zou zijn, zou je er maar 2 en een half krijgen aangezien dit maar een halve CE is. Eigenlijk nog niet eens met net iets meer dan 400 woorden waar je er 1000 mag gebruiken.

En ik had nog wel zo graag veel meer over dit onderwerp willen lezen. Een gemiste kans dus.

Maak je er nou niet zo makkelijk van af, volgens mij kun je best wel aardig schrijven.

Zit potentie in, maar voor een CE veel te kort. Je noemt het zelf een introductie, daar klopt de tekst wel mee! Benieuwd naar de rest.

3 sterren

Ik vind het een leuk stuk, alleen is het wat aan de korte kant. Ook je alinea indeling vind ik het niet helemaal, wat korte, wat lange door elkaar. Wat ik dan wel weer leuk vind is je vraagstellingen richting ons in het artikel. Ik ben nog altijd aan het denken naar een team dat thuis speelt in het bruin. Ik zou er zo snel geen weten... Afijn, 3 sterren voor nu. Zat potentie, nu alleen nog de puntjes op de i.

Ben zelf ook fan van St. Pauli. Toen ze voor het laatst op het hoogste niveau speelde vond ik ze geweldig. Zo'n vechtclub en ze hadden destijds leuke spelers en daarvoor en daarna ook. Spelers die ik kan herinneren zijn: Ginczek, Fin Bartels, Thy, Berre, Klasnic, Zambrano, Daube, Schachten, Avevor en natuurlijk legende Fabian Boll. Lekkere cv maar mag langer!!!!!!!!!!!

Mooi om dit zo te lezen! Leuk stuk over een club waar je niet 1,2,3 aan denkt. Heb wel zeer veel respect voor de club, met name door de fans. Was het 1e wat me in m´n gedachten kwam toen ik zag dat het over St. Pauli ging. Benieuwd naar je volgende stuk. 5 sterren

Als CE stukje verwacht ik meer inside informatie over een club. Niet waarom je er zo van houd. Ik bedoel, dat is voor ieder anders. De een houd van Ajax omdat het mooi voetbal schijnt te zijn, de ander van Feyenoord omdat hij van hard werken houd. En jij van Sankt Pauli omdat je liefde niet kunt verklaren. Mooi, maar naar mijn idee kan je dan beter een blog beginnen dan een CE stukje schrijven.

Vandaar dat je van mij geen hoge beoordeling krijgt.

Ik vind je persoonlijke inbreng wel mooi en heb het in 3 minuten kunnen lezen dankzij je vlotte schrijfstijl. Toch vind ik dat het wel wat langer had gemogen. We komen er bijvoorbeeld niet achter waarom je er nou zoveel van houdt, hoewel dat uiteraard moeilijk is om te verwoorden. Vind trouwens de inleiding wel leuk wat de aandacht trekt van de lezer. 3 sterren

Sankt Pauli is een podium voor extreem links/antifa. Er zijn nog wat van die clubs die dat ook hebben. Wat echter verraderlijk is aan deze groep mensen is dat ze bijvoorbeeld geweld niet schuwen om hun gelijk aan te tonen. Dat ze anti fascisme en anti racisme zijn is natuurlijk goed. Alleen de manier waarop zij strijden is twijfelachtig, vandaar ook het extreme gedeelte. Nu wil het zo zijn dat eigenlijk de hele wereld langzaam aan naar rechts verschuift. In tijden waarin het slecht(er) gaat komt rechts meestal wel goed door. Sankt Pauli is een cult club die langzaam aan steeds meer mainstream mensen zal gaan aantrekken waardoor hun populariteit stijgt. Tot dat die nieuwe mensen ook weer een andere trend volgen en dan is Sankt Pauli weer waar ze al jaren zijn. Een groep gelijkgestemden vanuit ideologie die zich bij Sankt Pauli thuis voelen omdat ze daar de meerderheid zijn.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

St. Pauli

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.St. Pauli43-13
13.Heidenheim42-6
Voor de complete stand: 2. Bundesliga
SpelersPositieW
Daniel BuballaVerdediger340
Lasse SobiechVerdediger324
Philipp ZiereisVerdediger300
Lennart ThyAanvaller308
Marc RzatkowskiMiddenvelder287
Voor de complete selectie: Clubpagina St. Pauli.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren