wk2018
 

De IC factor

Zaterdag, 9 januari 2016 om 01:36 door Fiorenza

Het waren ongekende taferelen voor een club als Fiorentina. De presentatie van Mario Gomez trok 25.000 Fiorentini naar stadio “Artemio Franchi”. Mario Gomez, de fameuze topspits van Bayern München, zou met Giuseppe Rossi het koningskoppel van La Viola vormen. Een voorhoede als in de gouden jaren negentig ten tijde van Gabriel Batistuta en Edmundo. Een investering vanjewelste om serieus mee te doen in de top. Het werd een groot fiasco. Inmiddels scoort Mario weer aan de lopende band namens het Turkse Besiktas. Toch worden zijn doelpunten niet gemist dankzij de IC factor.

Josip Ilicic kwam, net als Gomez, in de zomer van 2013 voor circa negen miljoen euro over van Palermo. Hij is een etnische Kroaat, geboren in Bosnië-Herzegovina, uitkomend voor Slovenië. Bij Palermo speelde Ilicic vaak “trequartista”, dus achter de spits. Of bij uitzondering iets meer vanaf de zijkant. Helaas voor hem waren de toppers Edinson Cavani en Javier Pastore al verkocht. Fabrizio Miccoli en een nog onbekende Paulo Dybala waren zijn kompanen. Palermo degradeerde maar met zijn 10 doelpunten viel Josip op.

Het eerste seizoen bij Fiorentina was er één om snel te vergeten, mede door blessures. Afgelopen seizoen (2014/2015) posteerde coach Vincenzo Montella Ilicic uit nood vaak als valse spits. Deze greep pakte aanvankelijk slecht uit en zo nam de kritiek op Josip met de dag toe. Hij zat niet lekker in zijn vel en maakte zwijggebaren naar de curva. Des te bewonderenswaardiger was zijn vechtlust. Waar de club hem in Januari 2015 al voor een appel en een ei van de hand had gedaan aan Torino of Bologna weigerde onze vriend. En met de ontluikende lente kwam de echte Ilicic tevoorschijn. Gebruikmakend van zijn fraaie linker trap(techniek), kwamen de doelpunten, acht om precies te zijn. Hij oogt wat slungelig en moet het niet van zijn fysiek hebben maar wat een buskruit zit er in zijn voet.

Dit seizoen gaat de 28-jarige Josip rustig door met scoren. Op dit moment liggen er in de serie A negen in. Daarvan zijn er wel zes vanaf de elfmeter stip. Ik reken er op dat er nog meer bijkomen. In de Europa League was hij tegen Lech Poznan doorslaggevend met twee goals, oftewel een “doppietta” zoals de Italianen zeggen. Het geheim is dat Fiorentina weer met een echte spits speelt en Josip weer “trequartista” is. Zijn nieuwe kompaan is tevens Kroaat en luistert naar de naam Nikola Kalinic.

Kalinic kwam afgelopen zomer en deed de wenkbrauwen fronsen. Ja, wat wist ik van deze speler? Niets. Behalve dat hij scoorde in de Europa League finale tegen FC Sevilla namens het Oekraïense Dnjepr Dnjepropetrovsk. Andere koek dan de zo bejubelde aankoop Mario Gomez. Een low budget aankoop, aangezien de salarispost op de balans gereduceerd moest worden. Voor “slechts” vijf miljoen werd de deal afgerond. De eveneens 28-jarige spits had voor zijn Dnjepr tijd in Engeland bij Blackburn Rovers weinig potten kunnen breken. De sceptici, waaronder ik, hebben echter ongelijk gekregen. De teller staat inmiddels op tien doelpunten.

Zijn kwaliteiten? Een allround meevoetballende spits. Aanspeelpunt voor Ilicic en Borja Valero. Zijn doelpunten zijn niet zo fraai als die van Ilicic. Het zijn in de regel echte spitsen doelpunten, intikkers dus. Maar hij trekt en sleurt negentig minuten lang en houdt zo de verdediging van de tegenstander bezig. Trainer Paulo Sousa heeft duidelijk een rol gespeeld bij het aantrekken van Kalinic. De speelstijl die hij voor ogen heeft vraagt om het type Kalinic.

Na de match in het Giuseppe Meazza tegen Internazionale weet heel Italië wie Kalinic is. De man van de drie “intikkers”. Met zijn goede prestaties heeft hij zich ook in het Kroatische nationale elftal gespeeld, waar hij sterke concurrentie heeft van Juventus aanvaller Mario Mandzukic.

Is Nikola wereldtop? Nee, hij is geen Gonzalo Higuaín of Batistuta. Daarvoor is hij niet efficiënt genoeg, geen killer. Maar het duo Kalinic-Ilicic is samen al goed voor negentien doelpunten. Mede daardoor is Fiorentina de meest scorende ploeg. Het gevolg is dat La Viola nu wel volop meedoet in de top van de serie A. De laatste keer dat Fiorentina zich mocht laten kronen tot winterkampioen was in het seizoen 1998-1999. Om precies te zijn 17 januari 1999 na een overwinning op Cagliari. Toen vooral dankzij Batigol. Wat zou het mooi zijn als de IC factor zeventien jaar later zorgt voor een nieuw winterkampioenschap.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

18 reacties (laatste reactie door bernardeschi)

Leuk stuk, je hebt duidelijk kennis van zaken als het om Fiorentina gaat. Tip voor het schrijven, ik zou soms je zinnen iets meer body geven, zoals deze zinnen:
- Een voorhoede als in de gouden jaren negentig ten tijde van Gabriel Batistuta en Edmundo.
- Een investering vanjewelste om serieus mee te doen in de top.

Je refereert niet helemaal terug naar de vorige zin met dergelijke zinnen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: Hij was een investering van jewelste om serieus mee te doen in de top. En: Samen moesten zij een gouden voorhoede vormen, zoals in de jaren negentig Batistuta en Edmundo dat deden.

Daarmee loopt alles wat vloeiender in elkaar over, snap je? Overigens snap ik ook nog niet helemaal waar nou dat IC voor staat?

Ik vind het al met al wel een goed stuk, maar er zijn ook zeker nog verbeterpunten. Blijf echter doorgaan met schrijven, want dit is leuke informatie voor mensen die de Serie A minder goed volgen dan bijvoorbeeld jij.

19 januari 2016 om 18:45

Inderdaad een leuk stuk, sluit me bij jou aan.

Me dunkt dat de IC-factor slaat op het feit dat allebei de achternamen van Kalinic en Ilicic op IC eindigen
Maar ben het met je eens, was voor mij ook niet meteen duidelijk

19 januari 2016 om 21:11

Dank voor de tips. Je vraag over de titel heeft Torres94 reeds beantwoord. Het is een simpele verwijzing naar hun achternamen. En gezamenlijk al goed voor 19 doelpunten waarmee ze een groot aandeel hebben in de goede prestaties.

Een mooi stuk over een prachtige club. Ik vind met name Ilicic een heerlijke voetballer. Ben alleen bang dat Fiorentina het dit seizoen niet gaat redden om bij de bovenste drie te eindigen. Met name de verdediging is gewoon te zwak en ook is de selectie niet breed genoeg. Ik denk wel dat Zarate en Costa goede aankopen zijn en ben benieuwd of ze Grassi van Atalanta binnen weten te halen.

Ik ga zelf van eind februari tot eind mei 3 maanden naar Florence om Italiaans te leren. Ik vind het de mooiste stad die er is en ga dan ook regelmatig wedstrijden van Fiorentina bezoeken.

Erg leuk om dingen over de club te lezen die ik nog niet wist !

22 januari 2016 om 15:40

Dan wens ik je alvast een prettig verblijf aldaar .
tip: zeker de wedstrijd Fiorentina-Juventus dan meepikken. Sfeer gegarandeerd.

25 januari 2016 om 10:37

Dankjewel Fiorenza. Dat gaat zeker lukken. Ik ga de wedstrijden tegen Napoli en Juventus zeker bijwonen! We verblijven in het centrum van Florence en vanuit daar is het slechts 15 minuutjes met de auto naar Artemio Franchi

Mooie CE hoor! De IC factor kan je bij Inter tegenwoordig ook wel vinden, voornamelijk met Ljajic en Jovetic, die bij La Viola zijn doorgebroken.

5 sterren.

Dank je wel Spaziointer. De Balkan is een vijver waar veel in gevist wordt naar jong talent. Ljajic en Jovetic hebben zich goed ontwikkelt. Ben benieuwd wie de volgende grote ...ic wordt

Leuk stuk over onze prachtige club. Schroom niet om er meer te schrijven, want ik geniet altijd van jouw stukken. Hopelijk met de nieuwe aankopen en misschien binnenkort ook Tello erbij kijken of we het eerste seizoen kunnen doortrekken en uit de negatieve reeks te komen. De overwinning van vandaag op Torino was al een goed begin.

Leuk stuk om te lezen over ons Fiore! Ilicic bewees maar weer zijn kwaliteiten! Wat een vrije trap zeg! Kalinic kwam weer niet in het spel voor, echt een dip momenteel.
Betreft onze aankopen weet ik het nog niet. Costa te veel geblesseerd geweest, Zarate, wanneer heeft hij voor t laatst goed gespeeld? Tello, op de brommer maar dat had geen toegevoegde waarde bij Porto. Bij ons wel? Het zijn aankopen, maar in mijn optiek geen aanwinsten. Hopelijk krijg ik ongelijk hierin.
Hopelijk kunnen we weer aanhaken na de overwinning op onze amici.

Forza Viola!

25 januari 2016 om 10:40

Volgens mij is Fiorentina ook nog geïnteresseerd in Cigarini van Atalanta en willen ze misschien verdediger Lisandro Lopez van Benfica overnemen. Wat zou je van deze aankopen vinden? Iniedergeval wordt het team er in de breedte sterker van en dat is nodig om bovenin mee te blijven doen.

Leuk geschreven, alleen erg jammer dat (mij althans) niet duidelijk wordt wat de "ic" factor nou is?

26 januari 2016 om 14:34

@ullukapata

Dus doordat jou dat niet duidelijk is geef je maar twee sterren voor een stuk dat je leuk geschreven vindt?

Erg vreemd. De IC factor staat voor Kalinic & Ilicic. Misschien had het duidelijker vermeld kunnen worden maar om dan twee sterren te gaan geven...

Ja voor mij weegt dat zwaar, spijtig dat jou dat tegen de borst stuit.

Ciao Fiorenza!

Goed stukje, en uiteraard krijg je 5 sterren, iemand die over Fiore schrijft krijgt altijd 5 sterren (lekker objectief haha). Maar goede opbouw, informatief ook (al wist ik natuurlijk al alles wat hier stond) voor mensen die minder van Fiore afweten, en geen slordige spelfouten o.i.d. Ga vooral zo door, stukjes over Fiore zijn altijd welkom! Sowieso zie ik liever meer Ce's van Italiaanse clubs en/of spelers langskomen.

En over Kalinic en Ilicic. De eerstgenoemde, daar had iedereen zijn twijfels bij. Erg knap, al heeft hij op het moment wel een behoorlijke dip. Maar voor zijn geld, echt een topaankoop. Heeft meer laten zien dan Gomez in zijn hele tijd bij Fiore, en moet je nagaan wat hij gekost heeft. En ik moet er niet aan denken dat Ilicic aan een Bologna ofzo was verkocht. Josip levert ons echt veel punten op met zijn geweldige linkerbeen. Heeft het een tijdje zwaar gehad, en was het mikpunt van de tifosi maar wat maakt hij zich nu waar zeg.

En de aankopen tot dusver, wat vind jij ervan? Tello, Mammana (zo goed als rond), Tino Costa, Zarate... Geen topaankopen, maar met het geld dat er is, prima voor in de breedte. Al moet er nog wel echt een CV bij, Barta zou niet verkeerd zijn. Zolang het maar geen De Maio is, iemand die ik ken is voor Genoa, en die lacht mij hard uit als hij naar ons komt.

Ga zo door Fiorenza

1 februari 2016 om 21:20

Ha Bernardeschi,

Als het nostra amata viola betreft predik ik altijd optimisme, maar dat lukt met deze mercato echt niet.
Tino Costa en Tello zit nog enige logica in, goed voor de breedte. Eerstgenoemde als vervanger voor Suarez. Tello kan op de flank, en Bernardeschi kan dan afwisselend met Ilicic als trequartista.

Maar de miskleunen wat betreft de verdediger, niet normaal. Eerst Lisandro Lopez mislopen en daarna heel amateuristisch Mammana laten glippen. (a la Milinkovic-Savic). Nu op het nippertje lijkt het Benalouane te worden. (wat ook nog bijna op niets uitliep).

En als kers op de taart Kone. Die gaat echt niets toevoegen. Hebben zoals gezegd al genoeg trequartista's. Bovendien heeft deze gast door blessures al lange tijd amper gespeeld. Maar we hebben patent op het kopen van "giocatori rotti".

Dus nee, gezien wat er ook weg is gegaan (rossi, Suarez, Verdu, Rebic, Gilberto, Matos) ben ik zeer teleurgesteld. Willen de Della Valle boys wel derde worden? Firenze merita di piu !

1 februari 2016 om 22:44

Nee, nu je ziet wat er ook nog allemaal weg is gegaan, wordt het er niet beter op. Helemaal niet als je ziet dat die goede verdediger ook nog ontbreekt. Benalouane is namelijk geen echte vooruitgang op een Roncaglia of Tomovic. Izzo had gewoon moeten komen, had daar maar veel geld voor neergelegd, Speelde zondag weer een puike pot, is jong, en Italiaans, ook niet onbelangrijk. Zoals ik al zei, in de breedte is er wat ingekocht, maar tevreden ben ik ook totaal niet. Er moet gewoon meer kwaliteit komen, zowel in de basis als in de breedte. Maar dat ze Mammana hebben misgelopen. Tja, dat is het woord van DV tegen die van River Plate. Maar erg stom, eerst Lopez najagen en uiteindelijk mislopen, Mammana mislopen.. Niet dat dat nu zo erg is, het genoemde bedrag vond ik wel erg veel voor iemand die nog nooit echt iets heeft laten zien. Had dat geld lekker aan Izzo uitgegeven.

En de aankoop Kone kwam voor mij ook als een totale verrassingen. Eerder op de dag las ik opeens wat over Bruno Fernandes, en later stond er opeens dat Kone binnen is. Vond Kone bij Bologna altijd een goede speler, maar dat is ook weer een speler die in de breedte wat toevoegt, maar je kwalitatief niet sterker maakt. Plus, daar ligt de prioriteit niet. Trequartista's hebben we genoeg. Ik las ook dat Cigarini aan het eind van het seizoen gaat komen, eindelijk eens een Italiaan, en vind het nog een redelijke speler ook. Ook Sirigu wordt genoemd, maar daar reken ik niet echt op.

Begin mij ook openlijk af te vragen, of ze wel derde willen worden. Dit jaar is het uitgesproken jaar om derde te worden. Juve en Napoli zijn gewoon beter, maar verder overtuigt helemaal niemand onder je. Inter, Milan, Roma.. Het is allemaal niet zo bijzonder.

Overigens, wat is het verkopen van Verdu voor aparte actie? Heeft nauwelijks kansen gehad, en tegen bijvoorbeeld Torino deed hij het nog niet zo slecht. En Rossi trouwens meteen zijn eerste goal gemaakt voor Levante, het is hem gegund.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Fiorentina

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.AC Milan6414
7.Atalanta6018
9.Torino548
10.Sampdoria54-4
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
Nikola MilenkovicVerdediger00
C. BiraghiVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Fiorentina.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Fiorentina.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren