NAC Breda wint topper, ook Jong Ajax en Jong PSV zegevieren

Titelkandidaat VVV-Venlo is het nieuwe kalenderjaar in de Jupiler League uitstekend begonnen. De ploeg was met 4-0 te sterk voor Almere City FC, dat nog voor rust op de rug lag. NAC Breda won de topper bij FC Volendam en Jong Ajax zegevierde in eigen huis over Achilles’29. Ook Jong PSV won.

/

VVV-Venlo - Almere City FC 4-0
Titelkandidaat VVV-Venlo had laagvlieger Almere City al voor rust een gigantische draai om de oren gegeven. Torino Hunte scoorde omdat Almere-keeper Agil Etemadi een schot verkeerd inschatte en vervolgens eiste Ralf Seuntjens de schijnwerpers op. Eerst schoot de aanvaller van VVV-Venlo tussen twee man in raak, daarna benutte hij twee strafschoppen voor een ruststand van 4-0. Bij de eerste strafschop kreeg Kaj Ramsteijn van Almere City ook nog eens een rode kaart. Almere City klaagde steen en been, omdat beide strafschoppen discutabel te noemen waren. De bezoekers mochten van geluk spreken dat VVV na rust slordig was in de afronding.

FC Volendam - NAC Breda 1-2
In de topper van de negentiende speelronde in de Jupiler League, de eerste na de winterpauze, zorgde NAC Breda ervoor dat de supporters van de degradant weer wat verder naar boven kunnen kijken. Mats Seuntjens zorgde tegen directe concurrent FC Volendam voor de 0-1 door de bal, na goed werk van Uros Matic, in de korte hoek te werken. Nog voor rust tekende Joey Suk al vallend voor de 0-2. Na de onderbreking drong FC Volendam wat meer aan, al kwam NAC Breda door het uitblijven van de aansluitingstreffer nooit echt in de problemen. Via Dylan Mertens kwam de thuisclub pas vlak voor tijd tot de 1-2 en dat was te laat om nog wat te forceren.

/

Go Ahead Eagles - Jong PSV 1-2
Leon de Kogel maakte in de eerste helft van het seizoen al veertien competitietreffers en ook in de eerste competitiewedstrijd van 2016 was hij de gevaarlijkste man van Go Ahead Eagles. In de openingsfase stichtte hij al twee keer gevaar, alvorens hij met een vrije trap alsnog voor de 1-0 zorgde. De Kogel had wel het geluk dat de bal van richting werd veranderd door de muur. Toptalent Steven Bergwijn van PSV zorgde er vervolgens voor dat beide partijen met een 1-1 stand gingen rusten. Na de onderbreking was het dat andere toptalent van PSV, Rai Vloet, die de Deventenaren nog meer pijn deed. Vloet kopte binnen voor de 1-2. Daar bleef het bij, waardoor het nieuwe jaar voor het ambitieuze Go Ahead Eagles dramatisch is begonnen.

FC Eindhoven - FC Dordrecht 1-1
Het ambitieuze FC Eindhoven kreeg na een kwartier spelen een flinke tegenslag te verwerken, toen de bezoekers op voorsprong kwamen. Jeffry Fortes schoot bekwaam binnen na terugleggen van Jafar Arias. Tijdens de rust besloot FC Eindhoven-trainer Mitchell van der Gaag om Anil Koç in te brengen en dat bleek een gouden wissel. Koç koos handig positie na een versnelling van Jinty Caenepeel en dat leverde de 1-1 op. Beide partijen kregen in de slotfase kansen op de winnende treffer, maar de ploegen moesten genoegen nemen met een punt.

FC Emmen - FC Oss 0-2
Hoogvlieger FC Emmen speelde absoluut geen slechte eerste helft tegen FC Oss, maar nadat na 45 minuten het fluitsignaal voor de rust had geklonken stond het wel 0-2 voor de bezoekers. Richard van de Venne kopte de bal zeven minuten voor de pauze binnen voor de eerste treffer en vier minuten later rondde Felitciano Zschusschen koel af. Wat FC Emmen na de onderbreking ook probeerde, FC Oss had een comfortabele voorsprong in handen en gaf dat niet meer weg.

/

MVV Maastricht - Helmond Sport 1-4
MVV Maastricht en Helmond Sport zijn directe concurrenten in de subtop van de Jupiler League, maar van een gelijke strijd was vrijdagavond geen sprake. Helmond Sport was veel te sterk voor de thuisploeg en de overwinning kreeg voor rust al vorm. De jarige Steven Edwards zette Helmond Sport op 0-1 en op slag van rust tekende Gyrano Kerk voor de 0-2. Na rust gingen de bezoekers vrolijk verder: Roel van de Sande produceerde de 0-3 en Yannick Cortie zette zijn naam ook op het scoreformulier. Verder leed bleef MVV bespaard; Emrullah Güvenç zorgde zelfs nog voor een eretreffer. Meer dan een doekje voor het bloeden was dat niet.

Fortuna Sittard - FC Den Bosch 1-1
Een paar dagen nadat bekend werd dat assistent Jeffrey Kooistra na dit seizoen weggaat opende Fortuna Sittard het jaar met een remise tegen FC Den Bosch. Denis Pozder nam op magnifieke wijze de 0-1 voor zijn rekening met een lob over de Fortuna-keeper, maar de tweede helft was nog maar net bezig of Joeri Schroijen, die al eerde dicht bij een treffer was geweest voor de Limburgers, tekende voor de 1-1. Fortuna gaat Jong PSV (even) voorbij, maar ziet FC Oss wel weglopen.

/

Jong Ajax - Achilles’29 3-1
Jong Ajax ging de winterstop in met winst en kwam er ook uit met een zege. De beloften uit Amsterdam namen na een klein half uur de leiding toen debutant Frenkie de Jong teamgenoot Danny Bakker diep stuurde en Bakker de bal over Leon ter Wielen heen in het doel mikte. Vroeg na rust zorgde clubicoon Thijs Hendriks van Achilles voor de gelijkmaker, maar Jong Ajax kwam dankzij Aschraf El Mahdioui opnieuw voor: hij maakte het heel fraai af. Sam Hendriks knakte de bezoekers uit Groesbeek vervolgens met de 3-1.

RKC Waalwijk - SC Telstar 2-1
Vorig seizoen finishte RKC helemaal onderaan en dit seizoen ging het de winterstop ook weer in als hekkensluiter: de komende maanden staan in het teken van wegkomen uit de gevarenzone. Het begin is hoopgevend: vrijdagavond eindigde het thuisduel met SC Telstar door drie late doelpunten in een zege. Steef Nieuwendaal dacht tien minuten voor tijd RKC naar de drie punten te helpen, maar Edo Knol sloeg nog later toe en bezorgde de Witte Leeuwen hoop. In blessuretijd hielp Jonathan Kindermans die hoop alsnog om zeep, tot vreugde van de Waalwijkse fans.