Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico抯 van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Oudste actieve WK-deelnemer aller tijden doet zelfmoordpoging

Laatste update:
/

De legendarische Colombiaanse doelman Faryd Mondrag贸n heeft een poging gedaan om zichzelf van het leven te beroven. De sluitpost, die tot zijn 43e actief was als profvoetballer, kampte de laatste tijd met een depressie. De zelfmoordpoging slaagde niet: Mondrag贸n verblijft momenteel in een ziekenhuis en maakt het goed.

De nu 44-jarige Mondrag贸n staat in de boeken als de oudste speler die ooit in actie kwam op een WK-eindronde. Hij maakte deel uit van de Colombiaanse selectie die in 2014 tot de kwartfinales reikte op het WK in buurland Brazili毛. Daar kwam Mondrag贸n als invaller in actie in het groepsduel met Japan. Daarmee schreef hij het fraaie record op zijn naam.

Na het toernooi zette de oud-speler van onder meer Galatasaray en 1. FC K枚ln een punt achter zijn loopbaan. Het viel hem zwaar: Mondrag贸n kwam in een depressie terecht en nam deze week een overdosis medicijnen in een poging zijn leven te be毛indigen. 鈥淎lleen ik kan mijn leven beoordelen. Ik heb er genoeg van om door anderen te worden beoordeeld, zonder de mogelijkheid te hebben mezelf te verdedigen鈥, schreef hij op Instagram. Dat bericht werd later weer verwijderd.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Depressies komen heel vaak voor onder voetballers. Ook onder niet voetballers trouwens. Vreemd dat je daar nauwelijks iets over leest en hoort. Alsof er een taboe op het praten over depressies hoort.

13 januari 2016 om 19:15

Tuurlijk.. er heersen grote taboes. Denk eens aan de macho cultuur in zuid amerika. Daar past dat niet zo in he. Per cultuur verschillend.

13 januari 2016 om 19:42

Volgens mij ligt dat veelal aan de spelers zelf. Men durft in die gevallen vaak niet naar buiten te treden omdat men bang is commentaar te krijgen van supporters. Je hebt toch van je hobby je werk gemaakt en verdient in veel gevallen een hoop geld. Voor sommige mensen is dan niet te begrijpen dat je je zo zwaar ongelukkig voelt. Dan blijkt opeens dat geld helemaal niet gelukkig maakt.

Kijk maar naar de situatie met Robert Enke. Deze Duitse keeper heeft in 2009 zelfmoord gepleegd, nadat ie jaren aan depressiviteit leed. Doordat hij bang was zijn baan kwijt te raken, verzweeg hij dit allemaal. Tot hij het in 2009 niet meer aankon. De Duitse bond, de Bundesliga en Hannover hebben toen een stichting opgericht dat onderzoek doet naar depressiviteit bij voetballers om zo te achterhalen wat de oorzaken kunnen zijn en hoe ze spelers ermee kunnen helpen.

Echter, depressiviteit is in veel gevallen een aangeboren afwijking en komt dan ook vaak in families voor. Dan is het vrijwel niet te verhelpen en is medicatie de enige optie om het te onderdrukken, maar ook dat kan op een bepaald moment niet meer helpen. De andere grootste bron van depressiviteit is negativiteit. Mensen die constant negatief over dingen zijn hebben meer kans om in een depressie te geraken. Het beste is om dit bij mensen op te vangen (al kan dat moeilijk zijn) en ze hierop te attenderen. Met goede therapie kunnen deze mensen namelijk al voor ze in een depressie raken geholpen worden. Door ze te trainen de goede dingen te gaan zien en niet altijd alleen het negatieve kan men voorkomen dat men in een depressie raakt. Sommige mensen hebben dat van nature al en blijven ondanks tegenslag immer positief.

14 januari 2016 om 00:47

Spreek uit ervaring en je hebt helemaal gelijk.

14 januari 2016 om 16:25

Ik heb het zelf gelukkig niet meegemaakt. Maar heb wel ervaring met anderen rondom mij.

Vreselijk als het zover komt.
Een ding : Het is toch wel knap om een zelfmoordpoging te laten mislukken?
Zijn genoeg 100% manieren zou ik zeggen

13 januari 2016 om 18:26

Je kan je afvragen in hoeverre een zelfmoordpoging dan ook echt een zelfmoordpoging is. Een trein pakken lijkt me simpel zat om maar iets te noemen

13 januari 2016 om 19:21

Gaat vaak genoeg mis hoor

13 januari 2016 om 19:33

Het is vaak een roep om aandacht. Ik denk dat het komt door het grote verschil in leefstijl; van de grote meneer naar en minder belangrijk persoon.. ook zal hij zijn bankrekenig zien dalen dat kan ook enorm druk geven.

13 januari 2016 om 19:47

Dat hoeft niet eens de reden te zijn. Als voetballer ben je de hele dag bezig met een doel, namelijk om je prestaties te verbeteren. Je traint en speelt wedstrijden en bent met een team bezig. Al deze dingen vallen weg nadat je stopt.

Je hebt even geen doel meer, geen verplichtingen en sommige mensen kunnen daar niet mee omgaan. Zelf een doel stellen en een nieuwe baan of hobby beginnen is voor sommige mensen heel moeilijk en in zo'n geval zal de buitenwacht er iets van moeten zeggen en hem/haar daarmee moeten helpen. Dat zal nu ook wel gaan gebeuren.

Zwaar, ben er zelf in mijn directe omgeving met geconfronteeerd geweest, hoe diep een mens kan zitten besef je dan pas, daarvoor hield ik het bij niemand voor mogelijk.

Sterkte aan Mondragon en zijn naasten, moge hij goed herstellen en mentaal erbovenop komen.!

Weet nog dat moment dat hij mocht invallen.. echt mooi toen. Zijn wel meer voetballers die met een post-voetballe (woordje voetbal bestaat niet in het latijn, bestond toen nog geen voetbal helaas) depressie kampen. Die hebben een sterke omgeving nodig die hen doelen moet schenken. Het eerste wat in mij opkomt is natuurlijk je familie en gezin en daarnaast jeugdtrainer worden bijvoorbeeld bij de lokale club en een nieuwe hobby zoeken 脿 la golf, darts, poolen, basketbal, grieks-romeins worstelen etc.

Pff niet leuk dit. Speelde ook bij Galatasaray. Schitterende keeper was dat toen, met als dieptepunt 6 goals tegenkrijgen van aartsrivaal Fenerbahce

Ey hoe dan? Dit is wel even schokkend nieuws zeg! Hopelijk herstelt deze legende spoedig en is de depressie ook over. Dit wens je niemand toe. En zeker niet zo een baas als Mondy.

Sterkte Mondi. Een van onze beste keepers ooit. Gelukkig leef je nog.

Doet me zeer dat precies Mondragon dit wilde doen, hij was in mijn ogen een echte strijder en geen opgever, dan heb ik het voornamelijk over zijn tijd bij Galatasaray, ik ben blij dat het hem niet gelukt is om zelfmoord te plegen, hoop dat hij het niet nog eens probeert!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren