Arsenal overkomt doelpunt van Lens en bekert verder

/

Arsenal is ontsnapt aan uitschakeling in de derde ronde van de FA Cup. Het team van Arsène Wenger startte zaterdag stroef toen Jeremain Lens na een kwartier scoorde voor Sunderland, maar daarna ging het beter. De bekerhouder kwam terug in de wedstrijd via Joel Campbell en won vervolgens dankzij goals van Aaron Ramsey en Olivier Giroud in de tweede helft (3-1). Het doet nog mee in de competitie, de beker en de Champions League.

Arsenal - Sunderland 3-1
Arsène Wenger moest David Ospina vooraf vervangen door Petr Cech, omdat de beoogde eerste keeper voor de bekerwedstrijd last had van een lichte blessure. Cech moest echter na een kwartier vissen toen Lens profiteerde van een foutje van Laurent Koscielny en de rechterhoek vond. Sam Allardyce, die ook plaats had ingeruimd voor Patrick van Aanholt en Ola Toivonen, zag het goedkeurend aan en droomde voorzichtig van een stunt in Londen. Arsenal stelde tien minuten na Lens’ doelpunt echter orde op zaken. Theo Walcott ging op avontuur, drong de zestien binnen en legde af voor Campbell, die met links afdrukte. Voor beide doelen ontstond nadien gevaar, maar het bleef 1-1 voor rust.

/

In de tweede helft golfde het op en neer en was het voor de neutrale fan genieten. Alex Oxlade-Chamberlain raakte de paal, Walcott mikte vervolgens naast en een paar minuten na die mogelijkheden voor Arsenal was Sunderland dicht bij de 1-2. Steven Fletcher kopte een prima voorzet echter tegen de lat en liet the Gunners met de schrik vrijkomen. Een paar minuten later, toen er nog een klein half uur te spelen was, werd hij weer gevaarlijk met het hoofd maar ging de bal over. Giroud probeerde een keer een lage voorzet van Kieran Gibbs binnen te werken, maar miste de bal net.

Het bleek uitstel van executie, want Arsenal trok de wedstrijd daarna toch naar zich toe. De voet ging even op het gaspedaal en nadat Héctor Bellerín en Campbell een combinatie aangingen gaf de Spanjaard de bal prima voor op Ramsey, die van dichtbij scoorde en Arsenal voor het eerst op voorsprong zette. Het verzet van Sunderland brak meteen en na een versnelling van Bellerín op rechts mocht Giroud de puike voorzet promoveren tot doelpunt. Arsenal verzekerde zich zo van ronde vier in het belangrijkste Engelse bekertoernooi. In de laatste fase mocht Jeff Reine-Adelaide overigens nog zijn debuut maken bij Arsenal.

/

Everton - Dagenham & Redbridge 2-0
Dagenham & Redbridge FC is een laagvlieger in de League Two, het vierde niveau van Engeland, en de ploeg van manager John Still heeft niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Everton. Toch zal de coach tevreden zijn over zijn ploeg: Dagenham bood dapper weerstand en verloor slechts met 2-0, door onder meer een doelpunt van Arouna Koné in de eerste helft. De Ivoriaan was trefzeker met een kopbal, na een goede indraaiende vrije trap van Bryan Oviedo. Koné miste in de tweede helft nog een open kopkans, maar dankzij Kevin Mirallas werd de marge even hierna alsnog verdubbeld: de Belg schoot een strafschop binnen, nadat hij zelf naar de grond was gebracht. In de slotfase van het duel liep er overigens nog een kat op het veld van Goodison Park.

Doncaster - Stoke City 1-2
Stoke kende een lastige middag bij de nummer elf van de League One, Doncaster Rovers. Het team van Darren Ferguson, de zoon van de illustere Sir Alex, hield voor rust goed stand en vocht zich na de 0-1 van Peter Crouch (’15) in tweet instanties terug tot een gelijke tussenstand via Nathan Tyson. In de tweede helft zette Jon Walters de bezoekers uit Stoke-on-Trent met een raak afstandsschot toch weer op een nieuwe voorsprong en dit keer lukte het Doncaster niet om zich nog eens terug te klauwen in de wedstrijd.

/

Watford - Newcastle United 1-0
Het moeizame seizoen van Newcastle United kreeg zaterdagmiddag een passend vervolg bij Watford, waar Steven Berghuis eindelijk weer eens zijn opwachting mocht maken bij de eerste elf. De thuisploeg kwam op slag van rust op voorsprong dankzij Troy Deeney, die profiteerde van een fout van Georginio Wijnaldum en simpel afrondde. Via Ayoze Pérez en Aleksandar Mitrovic kregen the Magpies, waar ook Daryl Janmaat meedeed, na rust kansen op de gelijkmaker, maar Watford-goalie Gomes hield zijn doel schoon. The Hornets mogen zich daardoor melden in de vierde ronde, voor Newcastle United zit het bekertoernooi al in een vroeg stadium op.