Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Zweedse bond wil winnen en verliezen afschaffen in teams tot 13 jaar

Laatste update:

De Zweedse nationale bond (SFF) heeft een rigoureus plan opgevat. Men wil een nieuwe maatregel invoeren in jeugdelftallen tot 13 jaar: daar moet vanaf nu de score niet meer bijgehouden worden. De SFF is van mening dat het plezier voorop moet staan en dat spelen om de punten belangrijker is gemaakt dan het in werkelijkheid moet zijn.

Op dit moment krijgen Zweedse jeugdteams gewoon punten voor een overwinning of gelijkspel, zoals het in de reglementen beschreven staat. Als het aan de SFF ligt, komt daar dus verandering in. Het puntensysteem moet pas gaan gelden vanaf de hogere jeugdelftallen, zo vindt men. Tot 13 jaar behoren tranen om een nederlaag of vreugde om een overwinning tot het verleden.

De sportief directeur van IFK Göteborg heeft afkeurend gereageerd in de media. “Ik ben geen voorstander”, zegt Mats Gren. “Bij zeven-, acht- of negenjarigen is het misschien nog oké, maar bij een kind van veertien kun je niet op een knop drukken en zeggen: zo, van nu af aan is het de bedoeling dat je ook echt gaat winnen. Je neemt op die manier iets belangrijks weg bij de kinderen”, meent Gren.

De SFF is echter overtuigd van het standpunt en zegt dat het afschaffen van overwinningen, gelijke spelen en nederlagen recht doet aan het NAVO-Kinderverdrag. De Zweedse sportpsychologe vindt dat de nationale bond te ver gaat. “Ook kinderen zijn resultaat-georiënteerd, ze willen de standen vergelijken en toernooien winnen. Het is niet gevaarlijk om te verliezen, sterker nog: het omgekeerde is waar.”

Een goed plan?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Zweden wordt met de dag gekker. Kleine kinderen hechten sowieso al vrij weinig waarde aan hoe de wedstrijd verloopt.

8 december 2015 om 11:48

Ligt eraan hoe klein. Toen ik 11/12 was had ik er al de pest in als m'n team, al dan niet terecht, verloor. Als we wonnen waren we blij. Als het nergens om gaat is er de lol ook snel vanaf.

8 december 2015 om 12:33

ik ben van mening dat dit een goede kans is voor ouders om hun kinderen te leren dat sport niet altijd om een resultaat gaat dat zich indamt tot winst of verlies maar dat er ook meer focus komt op "plezier en gezondheid".

In Zweden is er net zoals in Nederland een toename van agressie en passie langs de lijnen en zijn het vaak de ouders die meer om de "winst" geven dan de kinderen zelf.

daarbij krijgen kinderen van 9 tot 12 jaar in Zweden op de Grundskola alleen in hun derde jaar tests om te zien hoe ze staan in hun educatie. Grundskola kent 9 jaar, waarbij je alleen tests krijgt in jaar 3 (12) jaar 6 (15) en jaar 9 (18).

voor die tijd worden kinderen in Zweden niet echt geconfronteerd met resultaten als cijfers die iets bepalen. dus dat je ook scores weghaalt uit sport zodat er meer plezier ontstaat is niet vreemd in Zweden.

overigens is het plan van de bond om de resultaten om te zetten tot 0-1 winst of een 0-0 uitslag - daarbij wil de bond overgaan van 3 punten voor winst, 2 punten voor gelijkspel en 1 punt voor verlies. dit zodat men ook "beloond" wordt als men elke wedstrijd verliest.

Ik ben gewoon voor dit plan en de beste geit van Göteborg moet gewoon lekker thuis blijven en wollen sokken dragen.

8 december 2015 om 11:56

Zweden heeft één van de beste sociale systemen van Europa. Ik snap dus niet waar je nog meer op baseert dat ze 'steeds gekker' worden. Ik kan me zo'n regel wel voorstellen, maar dan tot max 10 a 11 jaar. Ik betwijfel echter of het in het voordeel is van de Zweedse jeugd.

8 december 2015 om 12:18

Leuk voor ze. Maar ik had onlangs nog een artikel gelezen waarin stond dat als Zweden op deze voet doorgaat een derde wereld land is tegen 2023, dus het is maar net wat je belangrijker vindt.

8 december 2015 om 12:22

Mooi artikel dan. Heb ik nog 8 jaar om de terugreis naar NL te plannen. Zou graag weten waar je dat artikel gelezen hebt want het lijkt me stug. Daar zou dus nu al het een en ander van te merken moeten zijn lijkt me.

On: ik snap het plan helemaal, maar ik vraag me af hoe het uit gaat pakken. Ik heb het competitie-element nooit als lastig ervaren.

8 december 2015 om 18:50

Het rapport is van de UN en ze verwachten dat Zweden in 2030 een derde wereld land is. Gaat over een HDI (human Development Index).

ON: Gewoon overdreven beschermingsgedrag. Kinderen leren ook van vallen en weer opstaan.

8 december 2015 om 12:19

In Nederland hebben ze ook al zoiets. Bij de lagere F teams kan een wedstrijd alleen maar met 1-0, 1-1 of 0-0 eindigen. Nu zijn het alleen nog maar de laagste teams, maar dit zal zeker uitgebreid worden naar de hogere teams.

8 december 2015 om 13:26

Nou, mijn kids van 5 t/m 7 jaar willen scoren en winnen. Als ze verliezen zijn ze teleurgesteld en sommige boos.

Spelplezier staat voorop maar ik vind het kweken van winnaars mentaliteit ook belangrijk, daar worden de kinderen nog het meest blij van, een overwinning

8 december 2015 om 13:31

@ Futures: Nogal goedkoop om op deze inhoudsloze wijze de eerste reactie te plaatsen. Waarom worden ze steeds gekker? En waarom is wat een ander bedenkt en anders doet dan wij gewend zijn bij voorbaat gek?

Serieus zeg,kinderen worden tegenwoordig opgeleid tot een stel pussy's.. Beetje weerbaar maken voor de maatschappij, en daar hoort winnen en verliezen ook bij..

Als je leert verliezen, waardeer je het meer dat je wint. Ze worden echt niet minder van een wedstrijd verliezen. En waar leg je de grens? Het zal toch een keer om de punten moeten gaan.

8 december 2015 om 12:19

Mee eens. Overspelen heeft geen zin als je niet hoeft te winnen, net als een terugspeelbal op de kkeeper. En wie wil er nog keepen als het er toch niet toe doet? Gewoon lekker een half uurtje pingelen en kijken hoe lang ik aan de bal kan blijven of zo?
Belachelijk plan!

Erg goed voor de mentaliteit natuurlijk.. Als je maar lol hebt.
Kom op zeg: Voetbal is een wedstrijd. Ook voor kinderen!

8 december 2015 om 14:47

Kan ook tegenwerken: het ontbreken van winnaarsmentaliteit.

8 december 2015 om 23:46

het was ook sarcastisch, dacht dat dat met mn 2e zin duidelijk was, blijkbaar niet, goede avond

Maar als er gescoord wordt houden ze het zelf toch ook bij, sport is winnen of verliezen (en soms gelijk spelen)

Bizarre situatie, Tegenwoordig worden kinderen tegen sommige dingen te veel in bescherming genomen. De jongere spelers in Amerika mochten al geen ballen meer koppen omdat het schadelijk zou zijn. Ik zie het jeugdvoetbal over 20 jaar al voor me, waar iedere speler een helmpje opheeft en er een nieuwe regel is waardoor spelers minimaal 50 cm afstand moeten houden van elkaar. Overtredingen kunnen immers schadelijk zijn voor het spelplezier.

Nee. Gewoon lekker laten spelen om te winnen of verliezen, daar kweken ze wat karakter van.

8 december 2015 om 11:54

Ja erger me er ook aan. Tegenwoordig mogen ze bijna niets meer omdat alles 'slecht' is.. overdreven en triest gedoe.

Wat een onzin. Ik zou weinig plezier uit het sporten halen als dat mij zou worden ontnomen. Dat hoort erbij. Niets is zo goed als bij een winstpartij euforisch zijn, of flink balen en terugblikken bij een verlies. De kinderen die ik trainen geef hebben ongeveer de leeftijd van de kinderen uit dit artikel en geloof me: zij staan er exact hetzelfde in.

Eens met de sportpsycholoog. Ze leren hierdoor omgaan met verlies, en tegenslagen. Wat een gelul van die bond man. Dat kan je de sport wel opdoeken als die gebeurd.

Wat is dit nou weer voor onzin. Dan krijg je straks allemaal kleine kindertjes die ongemotiveerd gewoon even voor de lol gaan spelen. Dat doe je maar in je vrije tijd. Het plezier in voetbal komt juist voort door de drang naar een overwinning en het behalen ervan, dus als je dat weghaalt dan krijg je juist het tegengestelde effect...

Zou echt dom zijn. Sport gaat ook om presteren en winnen. Als je niet kunt winnen of verliezen maakt t ook allemaal veel minder uit.

Naieve mensen die dit bedenken zeg.

Vroeger wou ik altijd winnen. Als je niet meer kan winnen of verliezen is het plezier er gauw af vind ik.

Overdreven beschermingsdrang van de zgn ''tere kinderzieltjes''. Hoe eerder je leert te verliezen des te beter.

Ik ben heel benieuwd hoe dit strookt met het Navo Kinderrechtenverdrag. Ongelooflijk overdreven beschermingsdrang, kom op man, het is sport. Winnaarsmentaliteit is een centraal aspect in sporten, dat kan je niet even gaan kweken vanaf de puberteit.

Alsof de kinderen zelf niet doorhebben dat het ene team meer heeft gescoord dan het andere team.

Ik ben er wel een voorstander van om een overwinning niet heilig te maken in het jeugdvoetbal. Bij het voetballen in de jeugd moet naar mijn mening creativiteit, plezier en acties maken voorop staan. Nu zie je soms in de D-tjes al dat trainers met een tacktiek spelen of de wedstrijd 'op slot' willen zetten door extra verdedigers in te brengen. Hierdoor mis je de essentie van het opleiden.

Deze maatregel wordt natuurlijk overwogen om kinderen in bescherming te nemen tegen teleurstelling maar ik denk dat juist het tegenovergestelde zal gebeuren. Als je niet op jonge leeftijd leert om te gaan met tegenslagen komen tegenslagen op latere leeftijd des te harder aan. Lijkt me ook raar dat je als kind wedstrijden hebt gespeeld zonder verliezers en je dan opeens, als je 13 wordt, wel na een wedstrijd te horen krijgt dat je verloren hebt. Volgens mij doet dit de mentale weerbaarheid geen goed.

Dit kun je doen bij de bambino's, maar bij de normale jeugdelftallen is dat niet nodig. Je wilt toch iets van competitiedrang bij die kinderen creëren. Hoe kun je van een speler van 13 verwachten dat hij of zij ineens vol voor een overwinning vecht als ze vanuit de jeugd gewend zijn dat het niet uitmaakt of je wint of verliest?

Kan me nog goed herinneren toen ik 10 jaar was zat ik in een elftal die elk weekend met dubbele cijfers verloor. En ja we wisten elke zaterdag vaak al van dit wordt een afslachting. Maar als ze dan ook nog is de score niet bij zouden houden dan zou t helemaal lullig zijn geweest. Dus nee deze regel nooit invoeren in Nederland omdat je anders voor een soort spek en bonen gaat voetballen tot je 13e.

Of je winnen of verliezen nou wel of niet toepast, in de koppies blijven ze toch nog wel de score bijhouden.

Mensheid wordt met de dag achterlijker met dit soort initiatieven. Ipv dat we elkaar wat harder en weerbaarder maken wordt het tegenovergestelde gedaan. Krijg je nog meer gehuil over dat mensen over van alles en nog wat gekwetst raken. Sjonge jonge dit is gewoon te achterlijk voor woorden

Als je kinderen als brekebeentjes gaat behandelen dan worden ze ook uiteindelijk zo. Opvoedingsregel nummero uno!

Het zijn niet voor niets wedstrijden. Verliezenen winnen hoort erbij. Wedstrijden hoeven geen trainingpotjes te zijn. Halen ze de doelen ook weg? beetje overspelen is voldoende.

Deze discussie moeten ze bij ijshockey in zweden voeren, kijken hoe snel dit wordt weggeveegd.

NAVO-kindverdrag? Ik denk dat Verenigde Naties bedoeld is. Blijft evenwel totaal mataklap plan en idee, maar ik ben bang dat het over niet al te lange tijd ook in Nederland wordt overgenomen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren