Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Je kunt clubs niet verplichten op een bepaalde ondergrond te spelen’

Laatste update:

Heracles Almelo stapte twaalf jaar geleden als eerste betaald voetbal-club over van natuurgras naar kunstgras. In de jaren daarna kreeg de club veel navolging en inmiddels beschikte een derde van de clubs in de Eredivisie over een kunstmatige ondergrond. Toch zijn veel spelers en trainers nog steeds van mening dat er op ‘echt’ gras gevoetbald hoort te worden.

/

Een recent gehouden enquête onder trainers en spelers wees volgens Metro uit dat 78 procent van de ondervraagden (299 man) de voorkeur geeft aan natuurgras in de stadions. Toch besloten veel clubs al om over te stappen: op dit moment beschikken SC Cambuur, Heracles, Excelsior, PEC Zwolle, Roda JC en ADO Den Haag over een kunstmatige ondergrond.

Gijs de Jong, directeur operationele zaken bij de KNVB, zegt dat de bond ook oog moet hebben voor de beweegredenen van de clubs die kiezen voor kunstgras. En dat is geen nadeel, aldus De Jong. “Kijk maar naar SC Cambuur-De Graafschap van afgelopen weekend, daar zat alles in wat een wedstrijd moet hebben voor de voetballiefhebber”, legt hij donderdag uit.

Marcel Brands geeft aan dat er meer gelijkheid moet zijn in de Nederlandse competitie: alle clubs op hetzelfde type ondergrond. Ron Jans heeft er een hard hoofd in dat het daar nog van zal komen. “Je kunt clubs nu niet meer verplichten om op een bepaalde ondergrond te spelen. Dat moment is geweest. Dan had je kunstgras moeten verbieden toen Heracles ermee begon.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tja ik vind kunstgras ook geen porem . Ik snap wel dat het financieel aantrekkelijk is voor de clubs.

3 december 2015 om 19:21

Financieel financieel? Toen ik nog in de voetballerij in hengelo regio verschillende functies bekleedde in het amateurvoetbal waren de afwegingen gericht op het voetbal. Gewoon. Kalkstrepen, harde tackles en een veter in de bal. Je vraagt je af waarom niemand die romantiek meer omarmt, maar gewoon maar voor de makkelijke stuivers gaat.

3 december 2015 om 19:42

Toen waren de guldens nog van hout en tikte je het boodschappenlijstje op een leisteen, blablabla!!! Ik denk toch wel dat je voor 1x spelen in de week (beker, competitie en oefenpotjes een goede grasmat kunt weerleggen.

3 december 2015 om 19:58

Je kan Clubs niet verplichten op een bepaalde ondergrond te spelen? Welke club zal er als eerste een strak veldje van steen/asfalt/beton neerleggen? Is nog goedkoper als kunstgras

3 december 2015 om 21:26

Verder lezen dan alleen de titel.... Ron jans zegt nu niet meer...

3 december 2015 om 22:11

Toen stond de economie er vast nog wat rozekleuriger voor?

3 december 2015 om 19:58

Je moet je wanbeleid niet de reden laten zijn voor de verloedering van je grasveld. Zo'n grote kostenpost is het nou ook weer niet.

4 december 2015 om 00:14

Zie maar eens hoeveel man ze bij Feyenoord in dienst hebben voor de grasmat. Tevens wordt er tegenwoordig ieder seizoen een nieuwe mat gelegd. Laat een kleinere club, met beperktere financiele middelen, maar eens ophoesten.

4 december 2015 om 07:05

Plus dat niet het gras maar de verplichte veldverwarming de grootste kostenpost is.

Het is een kostenplaatje, met kunstgras kun je jaren op spelen. Met natuurgras niet. In Engeland beschikken ze over budgetten die wij niet hebben. Als je tig jaren terug kijkt. Hoe de velden er toen bij lagen. Kan ik goed begrijpen dat men op natuurgras speelt.

3 december 2015 om 19:15

twintig jaar geleden kon het ook en ging het ook goed ,lagen er ook prima matten in nederland bovendien durf ik te beweren dat spelers op kunstgras eerder geblesseerd raken

3 december 2015 om 19:23

Rare conclusie van die blessures... Op welk onderzoek of feiten heb je dit dan gebasseerd?

3 december 2015 om 19:42

dat zie ik aan bepaalde blessures vooral knie blessures die ontstaan omdat je op kunstgras eerder vast blijft staan

3 december 2015 om 20:21

En heb je daar nog een bron voor of gebruik je alleen je dikke duim?

3 december 2015 om 21:08

Waar baseer je dat op. Clubs als pec, cambuur, excelsior of heracles hebben geen waslijsten aan blessures. Weet niet hoe oud je bent. Kan me velden herinneren, dat waren gewoon knollen velden.

3 december 2015 om 21:16

Je lult maar wat kerel. Heracles speelt al 10 seizoenen op kunstgrags, ik heb het ooit de club nagevraagd, maar bij Heracles zijn er zelfs minder blessures dan bij de doorsnee clubs. Hoeft niet alleen door het veld te komen, maar het is absoluut geen feit dat kunstgras meer blessures geeft. Mogelijk is de kans voor de spelers van de tegenstander die niet altijd op dat veld spelen wat groter, maar een blessure kan ook zijn oorsprong hebben doordat het op natuurgras is ontstaan en zich verergerd als ze een keer op kunstgras moeten spelen.

4 december 2015 om 14:05

@ramonfcu: deze bijeenkomst waar dit artikel over gaat (gehouden op het hoofdveld van de trainingsaccommodatie van Vitesse, aangezien de Knvb graag over zal willen naar het type hybride gras dat Vitesse gebruikt) had ook 2 wetenschappers op bezoek die onderzoek hadden gedaan naar de blessuregevoeligheid én naar de sportieve aspecten van kunstgras tegenover natuurgras.
Conclusie uit beide onderzoeken: het maakt geen reet uit. Op kunstgras doen zich helemaal niet meer blessures voor dan op natuurgras. En kunstgras heeft ook geen enkele sportieve voordelen ten opzichte van natuurgras.
Ze hadden bij dat onderzoek ook spelers geblinddoekt over kunst- en natuurgras laten lopen en rennen etc, maar de spelers merkten helemaal niet eens het verschil op. Het echte 'verschil' wordt niet gemaakt door het veld, maar door de gedachte dat het wel anders zou moeten zijn (placebo-effect).

3 december 2015 om 19:25

Op natuurgras kan je je hele leven spelen. Op kunstgras een aantal jaren. Bij mijn amateurclub worden er iedere week ongeveer 4 wedstrijden op het hoofdveld gespeeld, ligt er nog steeds prima bij. En een Eredivisie kan 1 wedstrijd in 2 weken niet eens regelen? Bezuinigen op het veld is amateuristisch.

4 december 2015 om 07:06

Hebben jullie ook veldverwarming?

3 december 2015 om 22:36

Ach in de 6e divisie van Engeland beschikken ze ook niet over miljoenen en ook daar speelt men gewoon op gras.

voetbal speel je op gras en niet op plastic het is geen zaalvoetbal en bovendien is het competitie vervalsing.
ook kan dit alleen in nederland want de rest van europa speelt zoals het hoort op gewoon gras

3 december 2015 om 20:30

Waarom zou dat competitie vervalsing zijn?

3 december 2015 om 21:26

Tja zeg het eens kerel. Competitie vervalsing, de hebben het afgelopen zaterdag gezien. Cambuur- De Graafschap in Leeuwarden op kunstgras. Wie won er.........de club die bijna nooit op kunstgras speelt. Sterker de clubs met kunstgras moeten zich 11 keer aanpassen omdat ze op natuurgras moeten spelen. De natuurgras clubs daarentegen slechts 6 keer., hoezo competitiel vervalsing.

3 december 2015 om 22:08

Competitie vervalsing is altijd zo'n gelul. Feyenoord speelt elke thuiswedstrijd op een heerlijke grasmat terwijl andere clubs een slechte mat hebben. Daarnaast zijn alle soorten kunstgras ook nog is verschillend.

Er bestaat ook een soort van tussenoplossing en dat is het zogenaamde hybride veld wat een onderlaag heeft van 10 procent kunstgras en verder echt gras, in Engeland zijn er al verschillende clubs die daar op spelen en ook Wembly heeft het, in Nederland heeft Vitesse het plus de trainingsvelden en daar zijn ze zeer enthousiast, op dit moment houd de Knvb hierover een symphosium op Papendal dus dat zal wel geen toeval zijn.

3 december 2015 om 20:02

Klinkt als de perfecte oplossing! Is het extreem duur? Ik zie anders geen reden waarom Nederlandse clubs het nog niet hebben. Psv had vorig jaar ook een enorm knollenveld, daar had me dat hybride veld wel een oplossing geleken.

3 december 2015 om 20:24

Feyenoord voetbalt hier ook al jaren op.

4 december 2015 om 00:17

@Viswinkel

Weet je dat zeker? Ik dacht namelijk dat ze hier weer van zijn afgestapt. Ik dacht dat het toch niet helemaal naar wens was en het speelveld weer 100% echt gras is. Echter zijn de stukken achter het doel, of waar wordt warmgelopen wel kunstgras.

Wat een gelul over de financiën, het voetbal gaat voor... Een club als de graafschap kan ook gewoon een natuur grasmat onderhouden. Ben het wel met Ron Jans eens dat het nu eigenlijk te laat is voor een verbod. Of je moet als knvb zijnde de kosten op je nemen om de kunstgrasvelden te vervangen. Dit zie ik niet snel gebeuren...

Zelden zo'n enorme drogreden gehoord als nu van de Knvb directeur. Omdat er één leuke wedstrijd is gespeeld op kunstgras heeft het gras geen nadelen, of zoiets. Hieruit blijkt voor mij dat er naast financiële redenen geen enkele positieve rede te bedenken is. Ik heb ze in ieder geval nog bij niemand kunnen ontdekken.

Er zijn naast ''een leuke wedstrijd'' natuurlijk veel meer belangen waar je naar moet kijken. Als je als enige land op kunstgras speelt dan moet je toch eens goed na denken waar je nou mee bezig bent. Alles moet erop gericht zijn om Nederlandse clubs weer enigszins op een acceptabel Europees niveau te krijgen. Daar horen gewoon 18 grasmatten bij. En kun je het niet betalen, dan hoor je niet in de eredivisie.

Als de grote clubs dit zo belangrijk vinden en dit als een gemeenschappelijk belang zien, laten we dan gezamenlijk van de tv inkomsten alle matten betalen.

4 december 2015 om 07:08

Helemaal mee eens

Man, ik begrijp werkelijk niet dat de Knvb dit ooit goed gekeurd heeft.. Alleen om de arme clubs tegemoet te komen vanwege de kosten? Belachelijk. In de tenniswereld gaan ze toch ook niet op namaak baksteen spelen omdat het stukken goedkoper is?! Dit is een professioneel wereldje en daar horen nu eenmaal standaarden bij en die hebben bepaalde hoge kosten. Anders kunnen we net zo goed op aardappelschillen ballen omdat het niets kost... Echt te gek voor woorden dat 1/3 nu plastic is terwijl 3/4 van iedereen er tegen is.

3 december 2015 om 20:29

Die vergelijking met het tennis gaat natuurlijk nergens over en dat weet je zelf ook wel.

Daarnaast kan het natuurlijk prima zo zijn dat zoveel mensen tegen kunstgras zijn omdat het meerendeel niet gewend is om op kunstgras te spelen. Dit kan na verloop van tijd prima veranderen als iedereen op kunstgras zou spelen.

Als je puur objectief bekijkt is kunstgras juist een goede optie. Het veld is egaler, geen pollen, water blijft minder liggen, kan er het hele jaar door op ballen, technische spelers komen vaak beter uit de verf en het is natuurlijk goedkoper. Daarnaast, misschien dat Nederland in als geheel eens meer punten binnenboord kan houden in de Europese competities met een groter thuisvoordeel hierdoor.

Eigenlijk het enige argument wat wordt aangedragen voor echt gras is het gevoel en "dat deden we altijd al zo".

4 december 2015 om 09:36

Kunstgras in De Kuip is geen optie. Nu niet. Nooit niet.

Over 20 jaar speelt heel Nederland om een kokosmat, omdat het zo lekker goedkoop is...

3 december 2015 om 20:24

Om is op.

Tja of je komt als KNVB met een plan. Zet er een grote sponsor op en laat vanuit de KNVB echt gras aanleggen. Ze pronken toch jaarlijks dat er 'weer' winst gemaakt is daar in Zeist? Investeer dan een deel in echt gras voor clubs uit de eredivisie. Je kunt mij niet vertellen dat clubs daar niets voor voelen. Als de KNVB wil investeren in de toekomst van het Nederlandse voetbal, dan is dit een mooi punt om mee te beginnen.

Volgens mij is in de premier league kunstgras verboden dus je kan het wel doen als bond. Natuurlijk hebben ze in de pl meer geld maar ok

In de premierleague wordt hiet en daar hybridegras toegepast,kunstgras vermengt met echt gras.
Zien er uit als strakke biljartlakens en heeft veel overeenkomst met echt gras.
Als het daar in het natte klimaat functioneert,is het wellicht een idee voor de eredivisie.

Een hele generatie voetballers groeit nu op met kunstgras. Die balen als ze op echt gras moeten voetballen. Een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Bovendien staat de ontwikkeling van kunstgras ook niet stil. Elk kunstgrasveld wat gelegd wordt is weer een betere versie. Over 15 jaar ligt in elk stadion kunstgras.

Ik als supporter van Heracles ben ook voorstander van echt gras. Maar ik begrijp wel dat mijn club op kunstgras speelt. Ons stadion is namelijk de etalage van onze hoofdsponsor. Leggen wij er echt gras in, dan zijn we onze hoofdsponsor kwijt.

4 december 2015 om 09:37

Dan zoek je een andere sponsor. Hendrik Jan de Tuinman Graszaden BV bv.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren