RKC zorgt voor daverende stunt tegen NAC, Go Ahead gaat weer onderuit

/

RKC Waalwijk heeft voor een flinke stunt gezorgd door vrijdag op eigen veld af te rekenen met NAC Breda (2-0). Na de winst in de Brabantse derby verlaat men meteen de gehate laatste plaats in de competitie en gaat men Almere City FC en Fortuna Sittard voorbij. NAC ziet de concurrentie verder uitlopen en zal zich achter de oren krabben. Dat doet overigens ook Go Ahead Eagles, dat vrijdag voor de tweede keer op rij verloor. Sparta trapte later af won met 2-1 van Helmond Sport, waarmee het keurig koploper bleef.

RKC Waalwijk - NAC Breda 2-0
De Waalwijkers hadden dit seizoen nog niet veel gelukkige momenten, maar vrijdag viel alles eens op z’n plek. De club schoot als een duveltje uit een doosje en al na vier minuten stond het 1-0 dankzij Richinio Cicilia: hij tikte bij de tweede paal een voorzet binnen en maakte zo zijn eerste competitiegoal van het seizoen. RKC bleef aanzetten en liet goed voetbal zien, dat uiteindelijk ook tot de verdiende 2-0 leidde. Nu maakte Arsenio Valpoort het af en stond RKC op een nog ruimere voorsprong in de Brabantse derby. NAC kreeg zelf ook wel kansen, maar maakte die niet af.

/

In de rust greep Marinus Dijkhuizen in en bracht hij Kevin Brands en Michael Dingsdag binnen de lijnen voor Joey Suk en Kenny van de Weg. NAC toonde zich wat zekerder en topscorer Sjoerd Ars kwam in scoringspositie, maar bleef verstoken van de treffer. RKC probeerde het vervolgens ook twee keer: Jelle ten Rouwelaar stond een derde doelpunt daarbij in de weg. NAC had het beste van het spel in het laatste half uur en was via Ars een paar keer dicht bij de aansluiting, maar het zat er niet in. Ook tegen tien man (Ingo van Weert kreeg na 84 minuten zijn tweede geel) bleef het bij 2-0.

/

Go Ahead Eagles - FC Eindhoven 1-2
Na de oorwassing in Oss van vorige week ging Go Ahead weer onderuit. FC Eindhoven nam een 1-2 zege mee aan de Vetkampstraat. Na twaalf minuten probeerde Jinty Caenepeel het af te maken na een voorzet van links en scoorde hij in de rebound. FC Eindhoven controleerde de wedstrijd, maar een moment van onachtzaamheid kort voor rust leidde tot de gelijkmaker van Randy Wolters. De bezoekers uit de lichtstad toonden karakter en al snel na rust zette Tom Boere een nieuwe voorsprong op het bord, op aangeven van Caenepeel. Kowet kwam niet meer terug van de tweede achterstand en bofte dat Caenepeel niet de derde maakte, maar tien minuten voor het eind de lat raakte.

/

Achilles’29 - FC Volendam 0-0
In Groesbeek wordt het steeds moeilijker de herinneringen aan de eerste weken van het seizoen in leven te houden. Na drie zeges in de eerste vier duels is het alleen maar minder gegaan en wachten de fans op een nieuwe driepunter. FC Volendam zal met een kater terugrijden naar huis, want de ploeg claimde tot twee keer toe tevergeefs een strafschop: Laurens Gerrets, de arbiter van dienst, wilde er niet aan. Achilles’29 werd flink onder druk gezet, creëerde vrijwel geen kansen en had mazzel dat Soufiane Laghmouchi, Gyliano van Velzen en Dylan Mertens hun kansen stuk voor stuk niet benutten. FC Volendam boft dat concurrent NAC ook niet tot winst kwam, maar wordt wel gepasseerd door VVV-Venlo.

/

VVV-Venlo - MVV Maastricht 3-0
In de eerste helft in De Koel waren er over en weer kansen, maar geen daarvan ging erin. Vito van Crooij, Jhonathan Opoku en Ralf Seuntjens stuitten op keeper Jo Coppens of kregen de bal niet op doel, terwijl Santiago Palacios twee keer niet goed aan de bal kwam aan de overkant. Ricardo Ippel deed het beter namens het bezoek uit Maastricht, maar legde het af tegen doelman Jordy Deckers. In de tweede helft zette VVV meteen weer aan en loste Gianluca Nijholt een schot dat op de lat uiteenspatte. Het was de voorbode van een succesvol tweede deel van de wedstrijd, want Van Crooy (’48) en Seuntjens (’58) benutten hun kansen en zetten VVV in een zetel. Van Crooy maakte met een poeier van afstand ook nog zijn tweede van de avond.

Sparta Rotterdam - Helmond Sport 2-1
De wedstrijd op Het Kasteel begon later dan gepland, omdat de bezoekers uit Helmond in de file terechtkwamen. Uiteindelijk kon er met vijf minuten vertraging begonnen worden: binnen het kwartier nam het bezoek uit Brabant de leiding via Roel van de Sande, die zijn team met een gedrukt schot uit het niets op 0-1 zette. Sparta overkwam die achterstand echter en had met Thomas Verhaar wederom de grote man in huis. Na ruim een half uur schoot hij de 1-1 binnen uit een strafschop en tien minuten na rust werd hij matchwinner. Verhaar, op 27-jarige leeftijd bezig aan zijn tweede seizoen als prof in Rotterdam, joeg de bal prachtig in de kruising en bezorgde Sparta de zege.

/

FC Emmen - Jong Ajax 4-2
FC Emmen en Jong Ajax maakten er een bijzonder onderhoudende wedstrijd, en in het bijzonder openingsfase, van. Rick ten Voorde opende de score al na een minuut (1-0) en vlak daarna tekende Danny Bakker namens de hoofdstedelingen voor de gelijkmaker. Erixon Danso zette FC Emmen weer op voorsprong., maar dat was het nog niet voor rust. Jong Ajax-spits Sam Hendriks maakte zijn negende doelpunt in zijn laatste twaalf duels door keeper Dennis Telgenkamp te omspelen en af te ronden. Na rust nam FC Emmen rap afstand van de bezoekers. Met een fraaie volley zette Boy Deul de 3-2 op het bord en Raymond Gyasi wist de marge niet veel later nog wat verder op te hogen: 4-2.

/

SC Telstar - FC Den Bosch 1-0
SC Telstar en FC Den Bosch wisten het publiek voor de onderbreking niet te verwennen. Pas vlak voor de pauze vielen er wat kleine kansen te noteren, maar doelpunten werden er niet gemaakt in Velsen-Zuid. Direct na rust leek de thuisploeg onder druk te komen staan, maar via Marko Maletic counterden de Witte Leeuwen naar 1-0. De door Excelsior verhuurde aanvaller tikte binnen. Het zat diezelfde Maletic later niet mee: hij miste een strafschop en raakte voor open doel de lat. De missers van de aanvallers zouden Telstar geen pijn doen, want de overwinning werd over de streep getrokken.

/

Jong PSV - FC Dordrecht 1-4
Het draait nog niet bijzonder goed bij FC Dordrecht, maar de degradant kende op De Herdgang weinig moeite met Jong PSV. Na een helft was de wedstrijd al gespeeld en de eerste hulp kwam van PSV zelf: Bram van Vlerken werkte de bal achter zijn eigen doelman (0-1). Rangelo Janga tikte vervolgens simpel binnen voor 0-2, waarna Jeroen Lumu de bal (na een eerdere inzet van Janga) binnen kon prikken voor de 0-3. Even na rust richtte PSV zich wat op en wist Moussa Sanoh de 1-3 te produceren, maar een slotoffensief was nooit aan de orde. Toen Sai van Wermeskerken de 1-4 maakte was het helemaal gespeeld.

/

Almere City FC - FC Oss 0-1
In een wedstrijd tussen twee laagvliegers, de nummer achttien nam het in eigen huis op tegen de nummer zestien, kwamen de bezoekers prima uit de startblokken. Felitciano Zschusschen kon vanaf de rand van het strafschopgebied aanleggen en hij schoot prima raak voor de 0-1. De thuisploeg kreeg voor rust een mooie kans op de gelijkmaker: Norair Mamedov knalde de bal van grote afstand tegen de paal. Almere City FC kon na rust geen slotoffensief forceren en mede door de uitslagen op de andere velden zakte de club uit Flevoland naar de laatste plek in de rangschikking.