Sparta grijpt koppositie na wanprestatie van Go Ahead Eagles

Sparta Rotterdam heeft de koppositie in de Jupiler League overgenomen van Go Ahead Eagles. Het team van Alex Pastoor boekte vrijdagavond een overtuigende zege op Fortuna Sittard (1-4) en de degradant uit Deventer sloeg een modderfiguur op verplaatsing bij FC Oss: 3-0. Het verschil tussen Sparta en Go Ahead bedraagt nu twee punten.

/

FC Oss - Go Ahead Eagles 3-0
De eerste serieuze kans leverde na 29 minuten direct een doelpunt op in het Frans Heesen Stadion. Fatih Kamaci scoorde op aangeven van Istvan Bakx, zij het tegen de gang van het spel in, de 1-0 voor Oss. Go Ahead probeerde het hierna met een kopbal van Kenny Teijsse, maar de beste mogelijkheden voor rust waren nog voor de thuisploeg. Alvin Fortes schoot over en Felitciano Zschüsschen mikte naast. In de tweede helft nam Oss alsnog verder afstand van Kowet: Bakx en Kamaci scoorden al gauw na rust. Onder anderen Xandro Schenk en Teijsse kwamen hierna nog dicht bij de eretreffer, maar die zou Go Ahead niet maken.

/

Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam 1-4
Sparta verloor dit seizoen drie uitwedstrijden op echt gras, maar boekte vrijdag weer eens een overwinning. Na kansen voor Loris Brogno en Thomas Verhaar opende Paco van Moorsel bij een hoekschop, na 36 minuten spelen, de score. Het was vervolgens eenrichtingsverkeer en doelman Ferhat Kaya incasseerde na 41 minuten de 0-2 van Verhaar. Halverwege de tweede helft voerde Brogno de score op en hét hoogtepunt van de avond was de 0-4 van Verhaar. De aanvaller nam de bal aan in de zestien en chipte het leer vervolgens koel over de keeper heen. De treffer van Fortuna kwam van de voet van

/

VVV-Venlo - FC Eindhoven 1-0
Eindhoven maakte in de beginfase het spel, maar VVV zorgde na negentien minuten voor de eerste echte dreiging toen Vito van Crooij de paal trof. De negentienjarige linksbuiten kopte even later ook nog over en daardoor werd er niet gescoord in de eerste helft in De Koel. In de tweede helft viel er wel één treffer: na 67 minuten schoot Van Crooij via verdediger Milan Massop raak. Ruim een kwartier voor tijd dachten de Venlonaren de marge te verdubbelen, ware het niet dat Leandro Resida na een prachtige treffer werd teruggefloten wegens buitenspel. Eindhoven slaagde er vervolgens niet meer in om nog wat terug te doen.

/

FC Volendam - RKC Waalwijk 3-0
Onder toeziend oog van onder anderen Riemer van der Velde opende Erik Schouten na acht minuten de score en zette hij Volendam op een 1-0 voorsprong. Doelman Hobie Verhulst voorkwam vervolgens met enkele goede reddingen de gelijkmaker en twee minuten na de pauze werd de marge zowaar verdubbeld: Soufiane Laghmouchi volleerde raak na een voorzet van Jermano Lo Fo Sang. In de slotfase bepaalde Hilal Ben Moussa op aangeven van Ties Evers met zijn eerste doelpunt voor Volendam de eindstand op 3-0.

/

Almere City FC - Helmond Sport 2-2
Het bezoek uit Helmond was in de eerste helft de betere ploeg, maar de bal wilde niet achter Agil Etemadi. Met name Carlo de Reuver liet na om voor een verdiende openingstreffer te zorgen. Almere City leek de wedstrijd vervolgens in het laatste half uur naar zich toe te trekken. Khalid Tadmine maakte een doelpunt van grote schoonheid: hij hakte de bal in de goal. De van een hamstringblessure teruggekeerde Pelle van Amersfoort maakte amper een minuut na zijn invalbeurt de 2-0. Het duel eindigde echter onbeslist, dankzij doelpunten van Thomas Schilders en Gilian Justiana.

/

NAC Breda - FC Den Bosch 3-0
De ploeg van Marinus Dijkhuizen had voor rust geen kind aan de streekgenoot. Na een kwartier was het al raak door een doelpunt van Sjoerd Ars, op aangeven van Joey Suk. Weer een kwartier later was het andersom: Ars bediende Suk en die kopte de 2-0 tegen de touwen. FC Den Bosch liet in de tweede helft een betere indruk achter, maar NAC miste diverse grote kansen om de voorsprong uit te breiden. Zo miste Ars zelfs op de doellijn en faalde hij vervolgens vanaf elf meter: zijn Panenka-strafschop ging over het doel van Kees Heemskerk. In de 76e minuut maakte de aanvaller zijn fout goed door voorbereidend werk van Uros Matic te verzilveren: 3-0.

/

FC Dordrecht - Telstar 2-2
Na drie minuten kwam het scorebord aan de Krommedijk al in beweging. Geert Arend Roorda kreeg na een corner de bal in de voeten, kon door het centrum opstomen en hard in de linkerhoek schieten: 1-0. Telstar was daarna beter dan de gastheer en kwam tien minuten voor rust verdiend op 1-1, via Tarik Tissoudali. Het duel kon na rust alle kanten op. Eén minuut na een inzet van Jafar Arias op de paal zorgde Fabian Ferrarens voor de 1-2 en dat leek ook de winnende treffer. Negen minuten voor het einde werkte Rangelo Janga van dichtbij echter de bal via Cor Varkevisser in het net: 2-2.

/

MVV Maastricht - Achilles'29 1-1
De thuisploeg was in de eerste helft superieur aan Achilles, dat in de zeventiende minuut op achterstand kwam. Pieter Nys tikte de bal achter Leon ter Wielen: 1-0. De Groesbekers kwamen nauwelijks in het zestienmetergebied van MVV, maar slaagden er wel in om de schade beperkt te houden. Na een uur spelen verzorgde Brian Boogers de gelijkmaker. Bij de eerste paal kon hij een lage voorzet binnen tikken: 1-1. Beide ploegen streden daarna voor de winst, maar de krachtmeting kende geen winnaar.

Denk jij dat Sparta Rotterdam kampioen wordt?