Tienersensatie schokt FC Volendam, winnend GA Eagles aan kop

FC Volendam heeft vrijdagavond de derde nederlaag op rij geleden. De ploeg van Robert Molenaar verloor op eigen veld van FC Eindhoven, dat nu naar de tweede plaats is opgeschoven. De nieuwe koploper van de Jupiler League is Go Ahead Eagles: de club uit Deventer pakte tegelijkertijd drie punten bij MVV Maastricht. Marinus Dijkhuizen kende een uitstekend debuut op de bank van NAC Breda: FC Oss werd ruim verslagen. Ook VVV-Venlo blijft uitstekend draaien: met Jong Ajax waren de Noord-Limburgers al na een helft klaar.

/

FC Volendam - FC Eindhoven 1-2
Beide ploegen startten afwachtend de eerste helft. De eerste kans van het duel was voor Hilal Ben Moussa, die het leer naast kopte. FC Eindhoven had in Noord-Holland weinig in te brengen en had geluk dat Ruud Swinkels in de 38e minuut een strafschop van Bert Steltenpool keerde, na een charge van Sebastiaan De Wilde op Rafik El Hamdi. Het was uiteindelijk Gyliano van Velzen die op slag van rust alsnog voor de 1-0 zorgde.

Ook na rust werd de wedstrijd er niet beter op: veel fouten in de passing, een laag tempo en weinig hoogtepunten. Toch kon FC Eindhoven in het laatste kwartier voor de ommekeer zorgen. Na balverlies van FC Volendam op het middenveld schakelden de bezoekers direct snel om en rondde Jinty Caenepeel af op aangeven van Roald van Hout: 1-1. Caenepeel, die dit seizoen alleen maar mocht invallen en dat vrijdagavond voor de achtste keer deed, nam daarna ook de 1-2 voor zijn rekening. Na een fantastische pass van Fries Deschilder maakte de tiener met rechts zijn vijfde van het seizoen. De Belg maakte al zijn doelpunten in zijn laatste zes optredens. FC Volendam heeft al driemaal op rij verloren.

/

MVV Maastricht - Go Ahead Eagles 1-2
Een eerste helft met veel slordigheden en weinig kansen leek doelpuntloos te eindigen, maar vlak voor rust werd er toch gescoord. Na een handsbal van Moustafa Hawbir ging de bal op de stip en schoot Leon de Kogel de bal vanaf elf meter achter Jo Coppens: 0-1. Na de onderbreking werd Theo Zwarthoed meer aan het werk gezet en verscheen uiteindelijk ook de 1-1 op het scorebord. Ricardo Ippel werd gevloerd door Tom Daemen, waarna Stef Peeters de elfmetertrap benutte. De drie punten gingen echter naar GA Eagles: na een steekbal van invaller Justin Mathieu schoot Randy Wolters het leer tegendraads achter Coppens.

/

FC Oss - NAC Breda 1-6
Na achttien minuten kwam het scorebord in beweging: Istvan Bakx schoot het leer uit een vrije trap achter Jelle ten Rouwelaar. De ploeg van de debuterende Dijkhuizen zette daarna druk op de defensie van FC Oss, dat de voorsprong niet kon vasthouden. Na een vrije trap van Vlatko Lazic schoot Joey Suk de 1-1 binnen en Mats Seuntjens werkte in de korte hoek de 1-2 tegen de touwen. Na rust breidde NAC de voordelige marge flink uit. Een voorzet van Seuntjes belandde precies op het hoofd van Sjoerd Ars en Seuntjens rondde een goede aanval van de Bredanaars koeltjes af: 1-3 en 1-4.

Fatih Kamaci liet een goede kans op de 2-4 liggen. Jochem Jansen werd in het strafschopgebied door Seuntjes vastgehouden, maar Ten Rouwelaar pakte de penalty van Kamaci. Daarna liep FC Oss tegen een nog ruimere nederlaag aan. Invaller Kevin Brands werd gevloerd en benutte zelf de elfmetertrap, 1-5, en Suk bepaalde de eindstand, na een inzet van Donny Gorter op de paal: 1-6.

/

VVV-Venlo - Jong Ajax 3-0
De ploeg van Maurice Steijn zette de bezoekers al vanaf het begin flink onder druk en legde daarmee de basis voor de overwinning. Ralf Seuntjens nam in de 23e en 25e minuut de eerste twee treffers voor zijn rekening: Indy Groothuizen had geen antwoord op een kopbal en een droge schuiver. Vijf minuten voor rust schoot Johnatan Opoku het leer hard tegen de touwen: 3-0. Na de onderbreking speelde Jong Ajax beter voetbal, maar dat vertaalde zich niet in doelpunten. VVV leunde op de voorsprong en stapte zodoende voor de vierde keer in de laatste vijf competitieduels als winnaar van het veld.

/

Almere City FC - Achilles’29 2-1
Almere City FC kreeg via Ricardo Kip de eerste kansen, maar het eerste doelpunt viel aan de andere kant. Boy van den Beek schoot na twintig minuten binnen namens Achilles’29: 0-1. De thuisploeg bleef wel de betere en gevaarlijkere partij en kwam op slag van rust verdiend langszij: Khalid Tadmine scoorde na voorbereidend werk van Norair Mamedov. Diezelfde Mamedov trof kort na rust de paal, maar Almere zou toch nog winnen op het eigen kunstgrasveld. Kip maakte er vijf minuten 2-1 van en stelde daarmee de drie punten voor de gastheer veilig.

/

FC Dordrecht - FC Den Bosch 1-2
FC Dordrecht en FC Den Bosch gingen bij een 1-1 stand rusten, terwijl de thuisploeg de betere kansen kreeg. Onder anderen Rangelo Janga, Jeroen Lumu en Michael Chacón faalden in de afwerking, maar de eerste mogelijkheid voor het bezoek was wel raak: Arda Havar scoorde via de paal. Vijf minuten voor rust werd het dan toch 1-1: Jeffrey Fortes kopte raak na een voorzet van Alvin Daniels. De Schapenkoppen hoopten in het tweede bedrijf door te drukken, maar door een treffer van Denis Pozder ging het bezoek er met de drie punten vandoor.

/

Fortuna Sittard - RKC Waalwijk 1-0
RKC Waalwijk liet zich in het eerste half uur inzakken, maar kon een tegentreffer na 27 minuten niet voorkomen. Youri Loen liet doelman Ralph Vos uit een vrije trap kansloos. De bezoekers gingen daarna meer aanvallen en kregen via onder anderen Arsenio Valpoort en Ismaïl Yildirim kansen op de gelijkmaker, maar die viel niet. In de tweede helft kreeg RKC ook genoeg kansen op een goal - Valpoort raakte de paal - maar de gelijkmaker viel niet. Door een rode kaart voor Dennis Dengering speelde Fortuna Sittard het duel wel met tien man uit.

Denk jij dat Go Ahead Eagles dit seizoen promoveert?