Noord-Ierland sluit af als koploper, Roemenië juicht na wereldgoal

Noord-Ierland was al zeker van kwalificatie voor het EK van volgend jaar zomer, maar heeft Groep F zondagavond ook als koploper afgesloten. In en tegen Finland pakten de Noord-Ieren het benodigde punt, al leek men lange tijd op weg naar een overwinning. Roemenië was een maatje te groot voor de Faeröer eilanden en neemt voor het eerst sinds 2008 deel aan een EK. Hongarije ging onderuit bij Griekenland en is veroordeeld tot de play-offs van later dit kalenderjaar.

/

Finland - Noord-Ierland 1-1
De bezoekers gingen fel van start en probeerden via Stuart Dallas, Chris Brunt en Chris Baird de score te openen. Lukas Hradecky hield zijn doel echter schoon. Aan de andere kant resulteerde een volley van Tim Sparv bijna in een treffer. Na 31 minuten namen de Noord-Ieren de leiding: op aangeven van Nial McGinn kopte Craig Cathcart de bal tegen de touwen. Een inzet van Joel Pohjanpalo was het antwoord van Finland, maar Michael McGovern redde met zijn vingertoppen. Na de onderbreking was Finland de betere partij, maar een verdiende gelijkmaker bleef lange tijd uit. Pohjanpalo liet na om van dichtbij raak te schieten, maar drie minuten voor tijd kwam het scorebord alsnog in beweging. Paulus Arajuuri werkte het leer achter McGovern: 1-1.

Faeröer eilanden - Roemenië 0-3
Constantin Budescu legde in de eerste helft al de basis voor de zege van Roemenië. Na vier minuten was het raak: een schot van de aanvaller op de rand van het strafschopgebied werd nog licht aangeraakt, waardoor Gunnar Nielsen geen redding kon brengen. De keeper verkeek zich op slag van rust op een forse inzet van Budescu vanaf de rechterkant: het had meer weg van een voorzet dan een schot, maar fraai was de voltreffer wel. In de tweede helft gooide Alexandru Maxim de wedstrijd in het slot: 0-3.

/

Griekenland - Hongarije 4-3
De Hongaren beleefden een horrorstart, want na de eerste aanval van Griekenland was het meteen raak: Kostas Stafylidis maakte de eerste Griekse thuisgoal in de kwalificatiereeks. Circa twintig minuten later nivelleerde Hongarije de tussenstand: Gergo Lovrencsics was met een fraaie kopbal verantwoordelijk voor de 1-1. Hongarije groeide hierna in de wedstrijd, maar kon pas in de 54e minuut voor het klassenverschil zorgen. Na een corner bezorgde Akos Elek de bal bij Krisztián Németh, die de bal achter Orestis Karnezis werkte: 1-2.

De Hongaarse vreugde was evenwel van korte duur, want na zwak verdedigen kon Panagiotis Tachtsidis voor de 2-2 zorgen. Het waren niet de laatste doelpunten van de avond. Németh zette Hongarije wederom op voorsprong, maar Griekenland slaagde erin om in de laatste elf minuten voor een spectaculaire ommekeer te zorgen. Konstantinos Mitroglou tekende voor de 3-3 en Panagiotis Kone zorgde voor de eerste overwinning voor Griekenland in de kwalificatiereeks.

De GOLAZO van Constantin Budescu tegen de Faröer eilanden! Bewust?