Italië pakt EK-ticket met drie goals, Noorwegen ook heel dichtbij

Italië kan de vluchten en hotels gaan boeken voor het EK 2016. Kwalificatie voor het toernooi in Frankrijk was al heel dichtbij en is nu een zekerheid, na een 1-3 zege op Azerbeidzjan in Baku. Het ziet er naar uit dat Italië een foutloze plaatsingsreeks gaat voltooien: La Squadra Azzurra staat op zes zeges en drie remises. Noorwegen blijft het team van Antonio Conte overigens op de voet volgen, want in Oslo werd het zonder problemen 2-0 tegen Malta. Kroatië staat derde met vijf punten minder dan Noorwegen, maar ook een duel minder gespeeld.

/

Azerbeidzjan - Italië 1-3
Pas voor het eerst in deze cyclus maakten de Italianen drie doelpunten. Éder opende het bal in de elfde minuut, toen Marco Verratti hem á la Andrea Pirlo bediende en hij oog in oog met de keeper rustig bleef. Bijna kwam nummer twee snel daarna, maar Graziano Pellè moest het met een prima volley afleggen tegen de doelman. Tegen een ieders verwachting in kwam Azerbeidzjan vervolgens terug tot 1-1 in de hoofdstad: Dmitry Nazarov strafte onkundig verdedigen van Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci af en schoot raak. Toch ging Italië met een voorsprong rusten, want Stephan El Shaarawy was bij zijn derde kans van de wedstrijd eindelijk trefzeker en verzilverde een pass van Antonio Candreva.

Voor il Faraone was het zijn eerste doelpunt voor zijn vaderland sinds november 2012 Hij mocht na rust blijven staan van Antonio Conte en zag hoe Matteo Darmian de eerste interandgoal uit zijn loopbaan maakte en de score zo naar 1-3 tilde. De back van Manchester United liet de keeper kansloos met zijn schot na slecht verdedigen van de Azerbeidzjanen. Bondscoach Conte bracht vervolgens Alessandro Florenzi nog in en liet ook Sebastian Giovinco minuten maken: de ster van de Major League Soccer maakte zo na elf maanden zijn comeback als international. Aan de score veranderde niets meer, maar Azerbeidzjan sloot af met tien man toen Javid Huseynov rood kreeg voor een tackle op Giovinco.

/

Noorwegen - Malta 2-0
Noorwegen is nog niet zeker van het ticket voor Frankrijk, maar is wel dichtbij. Zaterdagavond boekte men de zesde zege in negen wedstrijden, door in Oslo voorbij Malta te gaan. Na bijna twintig minuten voetballen zorgde Alexander Tettey voor 1-0, nadat een hoekschop vanaf links in het strafschopgebied bleef hangen. Drie Maltezen vlogen nog in toen Tettey op doel mikte, maar zij konden de goal niet voorkomen. De voorsprong bleef tot de rust onveranderd, maar zeven minuten onderweg in de tweede helft bouwden de Noren ‘m uit. Markus Henriksen deed het mooie kap- en draaiwerk aan de linkerkant en zette vervolgens met buitenkant voet voor: de Maltese keeper had de bal niet klemvast en Alexander Söderlund tikte meteen raak.

Haalt Kroatië Noorwegen nog in voor plaats twee, denk je?