Fenerbahçe komt erg knap terug in ‘Paradise’, Marseille verliest thuis

/

Na het gelijkspel tegen Ajax in Amsterdam heeft Celtic opnieuw gelijkgespeeld in Groep A van de Europa League. The Bhoys kwamen thuis comfortabel met 2-0 voor tegen Fenerbahçe, maar gaven die mooie marge door goals kort voor en na rust toch nog weg (2-2). In Marseille stond de ontmoeting tussen Olympique en Slovan Liberec op het programma. De Fransen, die in de vorige wedstrijd duidelijk te sterk waren voor FC Groningen, leden een verrassende nederlaag. Slovan sloeg vijf minuten voor tijd toe (0-1).

Celtic - Fenerbahçe 2-2
In een tijdsbestek van vijf minuten nam Celtic een comfortabele voorsprong. Mikael Lustig had al een goede kans gekregen om de score te openen, maar zijn poging werd nog geblokt. Na bijna een half uur voetballen belandde een corner van Kris Commons’ voet tot bij Leigh Griffiths, die in twee instanties keeper Fabiano klopte en Paradise in juichen liet uitbarsten. En slechts een paar minuten later was ook de 2-0 al een feit voor de Schotten: ditmaal joeg Commons een lage voorzet van James Forrest in de linkerbovenhoek. De sterke fase van Celtic bleek echter onvoldoende voor de zege.

/

Al voor rust kwam Fenerbahçe terug in de wedstrijd. Vitor Pereira besloot vijf minuten voor de verplichte onderbreking Fernandão binnen de lijnen te brengen en dat was een wijs besluit. De vervanger van Volkan Sen stond pas drie minuten in het veld toen Efe Ambrose veel te kort terugkopte op zijn doelman en Fernandão profiteerde: met rechts tikte hij raak. Vlot daarna was het rust in Glasgow en vroeg in de tweede helft trad Fernandão nog eens in de schijnwerpers. Al na drie minuten schreef hij de 2-2 op zijn naam na een hoekschop van Nani.

De aanvalspartner van Robin van Persie stal dus de show in Schotland, waar Van Persie zelf niet prominent op de voorgrond trad. Een vrije trap van de Nederlander werd geblokt en een kopbal uit een hoekschop ging over het doel; daarnaast trad Craig Gordon reddend op bij een poging van Diego. Aan de overkant moest Fener zelf ook oppassen, want bijna tekende Commons voor zijn tweede en Celtics derde van de avond. Hij miste echter, net zoals een laatste mogelijkheid voor de thuisclub onbenut bleef. De Turken hebben nu één punt en nemen het op 22 oktober thuis op tegen Ajax, dat donderdag remiseerde bij Molde FK.

/

Olympique Marseille - Slovan Liberec 0-1
In de Franse havenstad vielen donderdag lange tijd geen goals, maar vlak voor tijd ging het mis voor Karim Rekik en zijn teamgenoten. De Nederlandse verdediger begon in de basis en pakte voor rust een gele kaart, maar speelde wel tot het laatst mee. Hij zag hoe de bezoekers uit Tsjechië de klus vijf minuten voor het laatste signaal klaarden. Vladimir Coufal werd gelanceerd door David Pavelka, bleef kalm na het aannemen en rondde het prima af. De late 0-1 was een flinke klap voor de thuisclub, die lange tijd domineerde maar de kansen niet afmaakte. Lucas Silva en Lucas Ocampos schreven de beste mogelijkheden bij, maar verzilverden die simpelweg niet. Slovan Liberec koestert de eerste zege en strijdt over drie weken thuis tegen FC Groningen.