wk2018
 

Slachtoffer van eindeloos optimisme

Zondag, 20 september 2015 om 09:16 door fortusit

Met een zure blik staar ik naar mijn telefoon. Het is weer zover. Op teletekstpagina 829 staat het plusteken weer aan de verkeerde kant. 2-0 voor Telstar. Een uur later staat het 3-0. Ik krab maar eens achter mijn oren. Hoe kan het toch dat ik elke keer weer een optimistisch gevoel heb over een wedstrijd en toch weer bedrogen uitkom?

/

Optimisme met teleurstelling tot gevolg. Ik denk dat het de gemiddelde Fortuna-supporter niet onbekend is, en dat al meer dan tien jaar. Ook dit jaar overkwam het me weer. Eindelijk nieuwe spelers van naam, tenminste voor zover je daar over mag spreken in de Jupiler League. Na een uiterst belabberd seizoen, waarin slechts één ding gevierd kon worden: de uitoverwinning op aartsrivaal Roda, stond er op papier toch wel een selectie die op zijn minst in het linkerrijtje zou moeten kunnen eindigen. Tim Janssen, Ferry de Regt, Raymond Fafiani en Lars Hutten. Stuk voor stuk spelers die allemaal op zijn minst in de (sub)top van Jupiler League thuishoren.

Oké, ik ben op dit moment een teletekstsupporter. Ik hoor niet meer bij die ‘echte’ diehards die elke week op de tribune zitten. Een seizoenkaart heb ik al jaren niet meer. Wedstrijden bezoek ik sporadisch. Misschien ben ik wel bang om weer teleurgesteld te worden. Toch durf ik me nog Fortuna-supporter te noemen. En dat na al die jaren van kommer en kwel. Voetballiefhebbers in de regio Sittard-Geleen en omstreken hebben die binding met de club echter verloren. Veel mensen zijn het stadium van teletekstsupporters al lang gepasseerd. In de afgelopen tien jaar zijn ze getransformeerd van supporter tot volger en sporadisch bezoeker, waarna het moment aanbreekt dat ze cynisch worden en niet meer met Fortuna geassocieerd willen worden. Heel gek is het eigenlijk niet.

/

Een degradatie uit de Eredivisie, een bijna faillissement, een bijna fusie, het ternauwernood behouden van een licentie, in zee gaan met een nepgeldschieter en de steeds terugkerende geldnood. Allemaal negatieve randzaken die in de afgelopen tien jaar de revue zijn gepasseerd. Op sportief gebied ging het de club misschien nog wel minder voor de wind. Van de dertien seizoenen sinds degradatie, hoorde Fortuna er tien bij de vijf laagst geklasseerde ploegen(!) in de Jupiler League. Slechts twee keer werd de nacompetitie behaald.

Dit seizoen past weer precies in die lijn. In de voorbereiding het idee hebben dat Fortuna stappen maakt. Dit jaar werd er geopperd door de beleidsmakers dat de club financieel gezond zou zijn en de eerdergenoemde versterkingen zouden zorgen voor sportieve vooruitgang. Noem het naïef maar ik geloofde ze, met als gevolg dat ik nu teleurgesteld ben. Dit seizoen werden er drie van de drie thuiswedstrijden verloren, waarvan twee met 0-6 en 0-5. Hiermee staan ze op hun vertrouwde plek tussen de vijf laagst geklasseerde ploegen.

Wie is er schuldig aan dit wekelijkse zure gevoel dat ik, en met mij veel andere supporters, moet ervaren? Peter van Vossen, de beleving van de spelers, beleidsmakers, de gemeente, Dagblad de Limburger of Roda JC. Nee. Het zijn die dekselse verwachtingen. Ik zou er bijna een cynische voormalig fan van worden. Maar waarschijnlijk ben ik volgend seizoen weer slachtoffer van mijn steeds terugkerend optimisme.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 2 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

8 reacties (laatste reactie door hille)

Leuk artikeltje, ik volg eigenlijk geen Jupiler League en wist ook niet wat de status en rkacht was van Fortuna Sittard, lekker informatief artikeltje over een club die volgens mij best belangrijk is geweest voor de geschiedenis van het Nederlandse voetbal (zoals vele andere natuurlijk) niet gelet op spellings fouten, denk dat ik niet echt in die positie ben om te oordelen hehe.

21 september 2015 om 19:44

Ja Fortuna 54, de voorloper was inderdaad een belangrijke club uit de Nederlandse geschiedenis. Het was zelfs de eerste betaald voetbalclub van Nederland. Die tijden zijn echt voorbij. Ben blij dat ik nog de jaren met spelers als Mark van Bommel, Kevin Hofland en Ronald Hamming heb mee mogen maken. Het elftal van nu is geen schim meer van die tijden. Desondanks zal ik de club altijd blijven volgen.

Mooi geschreven en leuk om mensen dit soort clubexperts nog altijd te zien schrijven.
Ik vind het erg jammer voor je en de andere (oud) fans, dit soort situaties zijn vreselijk.
Ik als Graaf supporter heb die tijden ook gekent, nu zijn wij terug, maar of dat lang duurt...............

Ja het meest frustrerende is nog dat zowel De Graafschap als Fortuna en ook Sparta, jaren geleden vaste klanten waren in de eredivisie. Wel blijven het allemaal cultclubs. Al heeft Fortuna veel van haar charmes verloren met het afgrijselijke en veel te grote nieuwe stadion(12.500 plaatsen). Dan ben ik jaloers op een stadion als de Vijverberg. Ondanks dat prestaties misschien niet al te best zijn, is het er wel altijd gezellig. Dat kan je niet zeggen van die kille betonbak in Sittard.

Ik herken mij volledig in dit stuk, leest lekker weg, en leuk eens iets over Fortuna te lezen :P

Ik vind zelf nog steeds dat ze de Limburgse clubs moeten combineren(kom zelf uit Venlo).

Dit bied veel meerk ansen voor de toekomst, en strijdbaarheid(en wellicht ook Europese kansen). Ik vind het nu maar treurig hoe men aankloot in o.a Venlo, Sittard, en Kerkrade.

2.4(sittard), 3-9 (venlo), en 9-10 (kerkrade)

met een begroting van 15-25 mil(en natuurlijk meer kans op nog groter budget, aangezien de sponsoren niet meer verdeeld zijn).

Zou het sowieso wel vaker willen zien, kleine clubs die net als kleine gemeentes samengevoegd worden. Zou de competitie ten goede komen, en europees gezien ook.

8 oktober 2015 om 20:26

De afstand tussen Venlo en Kerkrade/sittard/maastricht zijn 70/75 km. Venlo kan beter samen gaan met Helmond .

Als Cambuursupperter herken ik je gevoel. Wij hebben ook vele magere jaren gehad. Gelukkig voor ons hebben wij nu een tijdje een nuchter en hardwerkend bestuur gehad. Dit heeft de beleving van de hele club van cynisch naar enthousiast gebracht. Het belangrijkste is dat de kleine succesjes gevierd en uitvergroot worden zodat je weer wat positieve aandacht voor je club krijgt. Sponsoren en supporters komen dan vanzelf weer.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Jong Ajax7935
3.NEC7436
5.Jong PSV6422
Voor de complete stand: Jupiler League
SpelersPositieW
Perr SchuursVerdediger00
Wessel DammersVerdediger00
Kai HeeringsVerdediger00
Christopher BraunVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren