FC Volendam blijft winnen in JL; NAC Breda ontsnapt aan blamage

FC Volendam is hard op weg naar de eerste periodetitel in de Jupiler League. Het Andere Oranje boekte vrijdagavond een 0-2 overwinning bij Helmond Sport en staat na zeven speelronden op negentien punten. Dat zijn er vijf meer dan Sparta Rotterdam, dat van Jong PSV won (0-3) en nog één wedstrijd te goed heeft. NAC Breda ontsnapte in de slotfase in het eigen Rat Verlegh Stadion aan een nederlaag tegen FC Emmen: 2-2.

/

Helmond Sport - FC Volendam 0-2
Helmond had in de eerste helft het beste van het spel en kreeg via Gyrano Kerk ook de grootste mogelijkheid, maar de aanvaller raakte de paal. De bezoekers sloegen na een klein half uur toe: Dylan Mertens tikte binnen na een voorzet van Gyliano van Velzen. Helmond drong in de tweede helft aan op de gelijkmaker, maar kansen bleven lange tijd uit. Na 74 minuten sneed Kerk opeens de zestien in, maar zag hij zijn schot gekeerd worden door Hobie Verhulst. Die misser kwam Helmond duur te staan, want twee minuten later bepaalde Van Velzen na voorbereidend werk van Rafik el Hamdi de eindstand op 0-2. Bert Steltenpool raakte nog de lat.

/

Jong PSV - Sparta Rotterdam 0-3
Sparta Rotterdam bleef door de zege in Eindhoven in het spoor van de koploper uit Volendam. De bezoekers waren veel sterk voor PSV en een standaardsituatie en een fout van Sander Heesakkers leidden de 0-1 en 0-2 van respectievelijk Thomas Verhaar en Loris Brogno in. Vijf minuten voor rust maakte Verhaar er uit een strafschop 0-3 van. Dat was direct de eindstand, want in de tweede helft gebeurde er niet veel meer op De Herdgang. Sparta is dit seizoen nog altijd ongeslagen in de Jupiler League.

/

FC Oss - FC Eindhoven 0-4
Oss oogde in de eerste helft gevaarlijker, maar keek bij rust tegen een achterstand aan. Anthony van den Hurk werd na een vrije trap volledig vrijgelaten en kon daardoor na een kwartier scoren: 0-1. Oss kreeg kansen via onder anderen Felitciano Zschusschen en Rob van der Sluijs. In de tweede helft gebeurde er niet veel meer. De thuisploeg kreeg twintig minuten voor tijd nog wel een kans op de gelijkmaker, maar Fatih Kamaci raakte de bal verkeerd. Eindhoven gaf Oss duidelijk een lesje in effectiviteit: Fries Deschilder zorgde met een fraaie krul in de verre hoek voor de 0-3 en het slotakkoord was aan Tom van Imschoot.

/

Go Ahead Eagles - Jong Ajax 2-0
Go Ahead ging goed van start in de eigen Adelaarshorst, maar doelman André Onana voorkwam met twee reddingen een vroege 1-0 en Leon de Kogel miste een strafschop. Na ruim een half uur kwam de Deventer ploeg alsnog op voorsprong: de net ingevallen Teije ten Den kopte na een voorzet vanaf rechts raak. Ajax liet weinig zien, maar had kort na rust zowaar langszij kunnen komen toen Sam Hendriks de paal trof. Ten Den gooide het duel vervolgens op slot: 2-0. De uitblinkende Onana voorkwam vervolgens een ruimere nederlaag voor de beloften van Ajax.

/

NAC Breda - FC Emmen 2-2
Na de waardeloze start van het seizoen herpakte NAC zich prima, met tien goals in twee wedstrijden. Vervolgens zakte de ploeg toch weer in met twee remises op een rij en vrijdagavond kwam nummer drie erbij. Thuis bleef het team van Robert Maaskant steken op 2-2 tegen FC Emmen. Vroege tegenvaller voor de thuisclub was dat Divine Naah al vroeg geblesseerd eraf ging en vervangen moest worden door Uros Matic: toch kwam NAC wel op voorsprong. Kort nadat Kevin Brands het aluminium raakte, maakte Sjoerd Ars doelpunt nummer twee in vijf duels na een uitstekende pass van Michael Dingsdag.

In de tweede helft hield de voorsprong geen stand en Sander Rozema kopte na tien minuten binnen. Rick ten Voorde leek zijn oude club NAC een nederlaag te bezorgen, maar door een benutte strafschop van Mats Seuntjens (na een handsbal van Jens Jurn Streutker) hield de Parel van het Zuiden toch nog een punt over aan de wedstrijd. Volgende week speelt NAC in de beker tegen sc Heerenveen: een overwinning zou de burger wel moed geven in Breda.

/

Almere City FC - MVV Maastricht 0-3
Almere City FC was laatste en blijft laatste: ook na zes speelronden blijft het wachten op zege nummer één in het seizoen 2015/16. Dit keer ging het mis voor de Flevose club tegen MVV: halverwege de eerste helft trapte Luca Polizzi de bal ineens binnen uit een corner en was de voorsprong een feit. De Maastrichtenaren kwamen vervolgens niet of nauwelijks in de problemen en twintig minuten na rust maakte Santiago Palacios de 0-2: het eerste doelpunt voor de van Roda JC gehuurde spits. Dankzij een benutte strafschop van Stef Peeters werd het ook nog 0-3 in Almere en dus klimt MVV richting de subtop.

/

SC Telstar - Fortuna Sittard 3-0
Echt veel viel er nog niet te genieten in Velsen-Zuid dit seizoen, dus was de 3-0 zege op Fortuna heel welkom voor de fans van SC Telstar. Een paar sterke minuten in de eerste helft vormden de basis voor de overwinning. De Witte Leeuwen dankten Tarik Tissoudali (’34) en Crescendo van Berkel (’37) voor de goals die kort achter elkaar vielen. De score kon nog een stuk hoger kunnen uitvallen, maar de lat en keeper Ferhat Kaya voorkwamen dat aanvankelijk. Vlak voor het einde kwam toch een derde bij via Marko Maletic. Na het ruime verlies van vorige week bij Jong Ajax kunnen de fans van Telstar weer even lachen.

/

FC Dordrecht - VVV-Venlo 0-0
VVV wist niet te winnen aan de Krommedijk, maar bleef wel ongeslagen in uitwedstrijden en steeg een plekje op de ranglijst. In de eerste helft had Dordrecht het meeste balbezit en kregen beide partijen enkele goede kansen: Danzell Gravenberch trof de paal en Sai van Wermeskerken haalde een inzet van Leandro Resida van de lijn. In de slotfase van de tweede helft kreeg VVV nog een goede mogelijkheid op 0-1, maar de bewuste poging zeilde huizenhoog over het doel. VVV staat nu zesde, terwijl Dordrecht negende staat.