Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Gudde: 'Die spelers willen zo veel en zo snel mogelijk geld verdienen'

Laatste update:
/

Feyenoord heeft in bestuurlijk en sportief opzicht een moeilijk seizoen achter de rug. De club uit Rotterdam kreeg te maken met onder meer de rellen in Rome, het stadiondossier, het voortijdige vertrek van Fred Rutten en het mislopen van deelname aan Europees voetbal.

Eric Gudde doorstond de storm en hoopt ondertussen dat het gat tussen Nederland en de rest van Europa minder groot wordt. De algemeen directeur wil dat jonge talenten minder snel naar het buitenland vertrekken. "We laten op ouderavonden een lijstje zien met mislukte spelers, dat zijn er wel in de vijftig." Het financiële plaatje kan in sommige gevallen ook een rol spelen. "Er zijn spelers die het om één ding gaat: zo veel en zo snel mogelijk geld verdienen", zo vertelt Gudde in gesprek met het NRC Handelsblad.

"Een speler van Feyenoord Onder-17 kon in Frankrijk een jaarsalaris van drie ton verdienen, terwijl wij twijfelden over een contract", zo geeft Gudde als voorbeeld. "Zijn familie had het sociaal lastig. Dan ga jij zeggen: 'je moet wachten, die trein rijdt nog wel eens voorbij'. Die mensen zeiden: 'ik heb nooit een trein met drie ton voorbij zien komen, zou die volgend jaar wel langskomen?'''

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Drie ton drie jaar contract en je maakt sociaal een extreme sprong. Logisch om daar op in te gaan. Helaas maar waar. Opleiden alleen moeten wij het niet van hebben, we zullen ook slim moeten inkopen en hopen dat topspelers weer wat vaker en eerder komen afbouwen in NL. Geen garantie voor succes, maar geeft de de beste kans

29 augustus 2015 om 08:57

Maar jij vindt 3 ton logisch om op in te gaan als 17 jarige speler maar je wilt wel dat toppers eerder komen afbouwen in NL. Waarom zouden die hierheen komen voor 1 miljoen per jaar bruto als je in het buitenland nog 3 miljoen kan verdienen?
Je houdt altijd ouders/spelers die zwichten voor die 3 ton, maar ze moeten ook begrijpen als ze 18 zijn en bij Feyenoord basisspeler dan kan je ook snel op 3 ton zitten. En denk wat Feyenoord doet om aan te geven er zijn er veel die erop ingegaan zijn en misluk zijn en een lijst opstellen van spelers die het wel gelukt is dat is de enige manier om die mensen te overtuigen om er niet op in te gaan.
Maar dan hij je altijd mensen die dan zoiets hebben geld is belangrijker op dat moment.

29 augustus 2015 om 09:59

Er zijn zoveel spelertjes die het geld echt nooit met bakken zullen zien binnenlopen. Het is dus gewoon ook een gok om langer in NL te blijven.

29 augustus 2015 om 10:17

Ik vind dat Feijenoord niet moet zeuren in dit geval. Als je zegt dat je zelf twijfels hebt om überhaupt een contract te geven en de andere geeft een riant salaris dan moet je het gewoon gunnen.
Kom dan liever met een voorbeeld van een jongen die der zou staan als die had gebleven en nu ergens in het 2e loopt omdat zijn club alleen maar spelers koopt

29 augustus 2015 om 11:02

Ik denk dat hij vooral wilt laten zien hoeveel geld er in het buitenland wordt uitgegeven aan spelers. Feyenoord denkt dat de speler misschien (nog) niet goed genoeg is voor een contract terwijl het de club in Frankrijk hem een groot contract geeft. In het buitenland is gewoon veel meer te verdienen op een jonge leeftijd dan hier in Nederland.

29 augustus 2015 om 13:09

Klopt helemaal wat je zegt, dit is typisch een slecht voorbeeld wat hijzelf geeft. Als een spelertje merkt dat hij waarschijnlijk geen contract bij feyenoord krijgt, is het helemaal zijn goed recht weg te gaan.

29 augustus 2015 om 13:13

En wat als ze floppen? Dan zijn ze die 3 ton maal een aantal jaar kwijt..

29 augustus 2015 om 13:43

Heeft Feyenoord afgelopen week zelf niet een Scandinavische speler van 17 aangetrokken??

29 augustus 2015 om 14:16

klopt, maar die zal geen 3 ton verdienen.

Wat ik me ook afvraag hoe hebben ze in duitsland alles weer op de rit gekregen!

29 augustus 2015 om 09:10

Wk 2006

29 augustus 2015 om 09:17

In Duitsland hebben ze 1 heel groot voordeel, 80 miljoen inwoners. Zon achterban levert heel veel geld op.

On; ja, Gudde heeft gelijk, maar wat doe je er nog aan? Salarissen omhoog gooien? Een Nederlanse club kan nu niet en nooit niet 30 spelers, die niet in het eerste spelen, een salaris van 300k betalen, echte grote talenten daar moet gewoon wel een dik salaris aan gegeven worden, maarja, waar leg je de lat.

29 augustus 2015 om 12:01

Clubs hebben moeten bezuinigen (dortmund bijvoorbeeld) en zijn daarna met een gezonder beleid te werk gegaan. Daar plukken ze nu de vruchten van. Ze hebben allemaal een groot stadion wat altijd vol zit, veel tv-gelden en hebben dus de mogelijkheid om wat extra salaris te betalen en een hogere transfersom. Daarbij komen nog de sponsorcontracten, die een stuk hoger zijn, omdat in Duitsland de crisis minder hard aankwam doordat men wel wat achter de hand had gehouden in goede tijden.

Wat betreft de ontwikkeling van talenten, daar heeft men ook meer mogelijkheden. 2e elftallen spelen in de 3. Liga en daardoor komen talenten vanuit de jeugd al vroeg in contact met een hoger, fysieker niveau. Blijken spelers daar goed te zijn, dan gaan ze vaak op huurbasis naar clubs in de 2. Bundesliga of naar clubs onderin de Bundesliga, tot ze op niveau zijn om te vechten voor een basisplaats. Hier in Nederland is de stap vaak groter. Je komt vanuit de jeugd bij de reservecompetitie terecht en hebt dus niet echt de tegenstand van profs, zoals in Duitsland. Vervolgens kun je verhuurd worden aan een Jupiler League club, maar dat niveau verschil is gewoon te groot met de Eredivisie. Meteen verhuurd worden aan de Eredivisie is ook gewoon een te grote stap. In Nederland is dat nu ook aan het veranderen (in eerste instantie met Jong Ajax en Jong PSV in de Jupiler League). Dadelijk kunnen de uitblinkers in de jeugd een jaar eerder de stap maken naar een hoger niveau (de Jupiler League, Tweede divisie), waardoor ze al op 17-jarige leeftijd een beetje meer weerstand hebben gecreëerd tegen volwassen kerels. Vervolgens is de stap naar een huurcontract bij een Eredivisieclub nog maar klein.

29 augustus 2015 om 13:24

Als het niveau verschil zo groot is tussen de jupiler league en de eredivisie hoe kan het dan dat cambuur, zwolle en willem 2 in het jaar na de promotie moeiteloos aanhaken. Ook is het scenario van duitsland niet mogelijk hier omdat we maar 16 miljoen inwoners hebben. Er is een rechtstreeks verband tussen inwonersaantallen en inkomsten van clubs. Hoe denk je dat het komt dat we zo'n waardeloze tv deal hebben, er kijken te weinig mensen. Het verhaal van de 3. Bundesliga en 2. Bundesliga heeft er niks mee te maken.. als je als land 5x zoveel inwoners hebt als nederland en de voetbalfascaliteiten en de populariteit van de sport is minimaal gelijk aan nederland dan heb je dus logischerwijs gemiddeld ook 5x zoveel talent dat doorbreekt. Als er 5 robbens in de tien jaar doorbreken dan krijg je een team zoals duitsland.

29 augustus 2015 om 16:14

Het niveauverschil tussen rechterrijtje Jupiler League en top Eredivisie is gigantisch hoor. Je noemt heel mooi Cambuur, Zwolle en Willem II, maar dat is een drogreden.

Zwolle haalde in het seizoen dat ze naar de Eredivisie gingen 17 spelers, waarvan er uiteindelijk 6 basisspeler (broerse, Gravenbeek, Pluim, Mokthar, Avdic en Benson) werden en in de winter ook nog 1 (klich) die een vaste plek kregen. Er vertrokken dat seizoen 3 basisspelers. Met andere woorden, er kwamen 3 spelers uit dat elftal op de bank te zitten en na de winterstop nog eens 1. Op het einde van het seizoen speelden er uiteindelijk nog maar 5 spelers van het jaar ervoor (boer, Lachman, Van Polen, Achenteh en Drost). Er werd natuurlijk doorgewisseld met regelmaat en aankopen als Valpoort en Reniers speelden regelmatig, net als Van Hintum, Slot, Saymak en Narsingh (die er al eerder zaten).

Cambuur haalde 19 spelers, waarvan Leeuwin, Van Moorsel, Nienhuis, Pereira, Lukoki en Ritzmaier basisspeler waren. Er vertrokken 17 spelers. Aan het einde van het seizoen speelden er met Droste, Van der Laan, Bakker, Barto, Hemmen, El Makrini en Bijker nog maar 7 spelers op vaste basis. Feldballe, Brands, Manu, Ogbeche (allen nieuw, Manu en Ogbeche na de winterstop pas) en Dijkstra (wel al langer bij de club) waren de spelers die ook nog redelijk veel aan spelen toekwamen.

Dan Willem II nog. 15 uitgaande spelers dat seizoen. Bij de inkomende spelers (14 nieuwe spelers) zitten spelers als Lamprou, Armenteros, Sahar, Braber, Van der Struijk en Dijks. Allen werden vaste spelers in dit team. Peters, Haemhouts, Messaoud, Wuytens, Ondaan en Andrade waren de vaste spelers in het team die de promotie meemaakten. Cabral (nieuw), Heerkens (oud) en Vicento (oud) waren de spelers die ook nog veel speeltijd kregen.

Met andere woorden: Een club die promoveert heeft veel versterkingen nodig wil men niet direct weer degraderen. Je had beter voorbeelden kunnen pakken als Dordrecht en Willem II in 2012/13. Deze investeerden heel weinig in spelers die uiteindelijk een vaste waarde werden en degradeerden direct weer.

Tegen dat soort zaken is niet op te boksen. Ofwel grijpt de Uefa in, anders blijft dit voorkomen. Als ze tegen mij hadden gezegd dat ik op mijn achttiende ergens een contract voor drie ton per jaar kan tekenen, dan zou ik dat ook doen. Ofwel komen die topclubs tot het besef dat zelden een jeugdspeler doorbreekt en investeren minder daarin.

29 augustus 2015 om 09:49

De uefa heeft dit ook voor een enorm groot deel zelf in de hand geholpen. Door de homegrown regels in de Champions League en de Europa League, waarbij een bepaald aantal spelers voor hun 21e tenminste 3 jaar bij de club en in het land van de club moeten hebben gespeeld, zie je dat clubs steeds vaker spelers op hun 15e/16e al halen, eerst 3 jaar in een jeugdelftal of b-elftal laten spelen. Als zo'n speler dan 18 of 19 is, wordt ie eerst een jaar of 4 a 5 verhuurd aan verschillende clubs op een iets lager niveau zodat hij met 24 of 25 haar op topniveau zit en hij een homegrown plek kan innemen op de spelerslijst waardoor er meer andere niet homegrown toppers mee kunnen doen. Dat er van de 10 jeugdspelers die elk jaar worden gehaald hooguit 1 echt bij de club blijft en een topper wodt, dat maakt een club als City (random voorbeeld) niet uit. Daarnaast zit er ook een grote afgunst maar andere clubs bij. Om maar weer het voorbeeld City aan te halen: bijvoorbeeld Chelsea heeft interesse in een groot talent op een positie waar bij Cityal 3 of 4 spelers rondlopen, dan zal City alsnog proberen dat talent te kopen om maar te zorgen dat Chelsea hem niet krijgt. Dat verpest natuurlijk ook een enorm talent

29 augustus 2015 om 10:30

Het plan van veel clubs is idd jonge spelers, x aantal jaar in de jeugd, en dan verhuren om uiteindelijk bij het eerste aan te sluiten. Maar zelfs die route werkt vaak niet. Hoeveel van die verhuurde jongens halen het eerste. Kijk bij Vitesse, jongens als Kalas en Piazon waren top bij Vitesse maar inmiddels zijn beide al verkocht. Chelsea haalt liever een directie versterking erbij.

Beste nog zou zijn als de budgetten van clubs zouden nivelleren. Meer clubs met een soortgelijk budget. Een salaris cap misschien.

29 augustus 2015 om 21:27

Daarom zie je ook dat de grote clubs elk jaar heel veel talenten binnen halen. Dan zal er altijd wel 1 tussen zitten die het misschien gaat redden. Dat is vaak helaas niet zo. Voordeel voor dat soort spelers is dan wel dat ze al een mooie bankrekening hebben en vaak eindigen bij clubs waar ze nog steeds een salaris verdienen waar wij alleen maar van kunnen dromen.

Een salaris cap zou een oplossing kunnen zijn, maar dat zal door de meeste clubs dan weer omzeild worden met tekenpremies en wedstrijdpremies en wat voor premies er nog meer te verzinnen zijn.

Het probleem zit hem gewoon in het verschil tussen de verschillende landen in bijvoorbeeld tv gelden. Het financiele gat is niet te dichten. Dat kun je alleen maar doen door wereldwijd verschillende restricties op te leggen. Denk dan aan een maximum in het jaarlijkse sponsorgeld, de tv gelden en het gelijktrekken of misschien wel afschaffen van de prijzengelden in alle competities. Maar dat zal nooit gebeuren, daarvoor is de invloed van de grote sponsoren en clubs te groot.

Je kunt als Gudde hier wel om klagen. Maar de situatie gaat niet snel veranderen. Het is voor Nederlandse clubs een kwestie van communicatie en begeleiding van de jonge spelers en de families. En ook succesverhalen vertellen van jonge spelers die geslaagd zijn door die benadering Feyenoord. Jonge spelers als Manu, Boetius, Vilhena, Wijnaldum, Fer. En als club die lijn volhouden, en voorkomen dat je vervalt in het halen van oude gearriveerde vedettes zoals Kazim Richards, Elia, Botteghin....oh nee, what was I thinking?

Feyenoord medewerkers twijfelen en in Frankrijk iemand vol voor die jongen gaan.

Dan kun je wel zeggen, doe rustig aan en dat het om geld gaat, maar geld is niet het enige. Die mensen willen ook een stukje zekerheid dat hun zoon prof gaat worden, en als dat niet bij Feyenoord is, dan maar in Frankrijk toch?!

Hij neemt nu wel een enorm risico. Nu hebben ze veel spelers aangetrokken, notabene voor een deel Ajax-afval, voor relatief veel geld. Die lopen de jeugd in de weg. Daarbij zijn deze spelers relatief oud, dus zullen ze relatief weinig opbrengen. Ik heb het gevoel dat ze gokken op het halen van het kampioenschap, maar mocht dit niet lukken dan wordt Feyenoord weer teruggeworpen.

Welke speler bedoelt gudde dan?

29 augustus 2015 om 11:01

De enige jeugdspeler die in mij opkomt is Rajiv van La Parra. Die is natuurlijk op jonge leeftijd naar Frankrijk vertrokken en was toentertijd wel een (groot) talent.

Ik weet alleen niet meer precies op welke leeftijd hij weg is gegaan, iemand die dit wel weet?

29 augustus 2015 om 11:47

Van la parra ging volgens mij idd naar Caen toe. Was toendertijd een redelijk onlogische stap. Heb ik nooit begrepen

Alsof de heren Gudde en Van Geel zelf niet zo snel mogelijk heel veel geld willen verdienen. Als Van Geel vanmiddag TD bij Chelsea kan worden zit hij er deze morgen al.

zo n speler van min 17 waar gudde t over heeft moet altijd voor die 3 ton gaan.

bij feyenoord twijfelen ze over een contract en moe hij nog hier blijven?

dikke neus voor ze

Een voorbeeld van 3 ton, is een voorbeeld als bij Verhoeven, die denk ik, dat geld nooit bij elkaar geharkt heeft bij Ajax in zijn contract jaren.
Veel geld dus.

Hoe komt het toch dat nederlandse clubs zo weinig geld hebben en clubs uit portugal, turkije, rusland, oekraine wel kunnen concurreren (tot op zekere hoogte)? Kan niet vanwege tv gelden zijn lijkt me. Waar halen ze het geld vandaan en waarom doen wij niet hetzelfde?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren