Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Proefballon in Breda: 'Meer traditionele clubs, derby's en sfeer'

Laatste update:
/

Robert Maaskant vindt dat Nederland in navolging van landen als Engeland, Italië en Spanje over moet stappen naar een competitie met meer dan achttien clubs. Hij pleit voor een uitbreiding van 18 naar 20, of misschien zelfs 22 deelnemers aan de Eredivisie.

"Ik denk dat het voor de uitstraling van de eredivisie belangrijk is dat die competitie stevig en zwaar is", licht de coach van NAC Breda zijn standpunt toe in BN De Stem. "Clubs spelen door een uitbreiding meer wedstrijden en het is ook goed voor de publieke belangstelling. Meer clubs betekent ook meer traditionele clubs, meer derby’s en meer sfeer."

Die wijziging zou wel ten koste kunnen gaan van de Jupiler League, de competitie waar het vorig seizoen gedegradeerde elftal van Maaskant zelf dit seizoen actief is. De oefenmeester heeft echter het idee dat een grotere Eredivisie goed zou zijn voor het Nederlandse voetbal. Dat staat volgens hem los van de indelingen daaronder.

Kun jij je vinden in dit idee?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Indirect geeft die al aan dat niet in de JL wilt spelen.

7 augustus 2015 om 09:43

Hij* ben er trouwens geen voorstander van, want het niveau wordt er niet beter op.

7 augustus 2015 om 10:10

Wie wil dat wel?

7 augustus 2015 om 10:35

Amateurclubs.

7 augustus 2015 om 10:56

Omdat dat een stap omhoog voor ze is.. en zelfs dan willen veel liever niet vanwege de kosten. ik heb mijn clubje jarenlang in de JL gesupport en geloof me het is verschrikkelijk.

Maar dan blijven er nog maar 14 Jupiler Legeau clubs over omdat er verder niet veel topklasse clubs willen promoveren. Dat lijkt me ook geen ideale competitie. Misschien kunnen ze beter eens kijken dat de nr 19 en 20 van de eredivisie degraderen rechtstreeks en de nr 1 en 2 van de Jupiler Legeau zouden promoveren en dan nog een mooie play off regeling voor de andere teams.

7 augustus 2015 om 09:52

Dat probleem gaat verholpen worden door de komst van een tweede divisie. Hierdoor wordt de stap naar professioneel voetbal meer geleidelijk, en promotie naar zowel de eerste als de tweede divisie waarschijnlijk verplicht.

7 augustus 2015 om 09:54

Promotie/degradatie probleem vanuit de topklasse opgelost: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/02/profclubs-verp...

7 augustus 2015 om 10:03

Of je begint de BeNe leauge met 22 teams waar van de Jupiler leauge blijft en de 2de divisie van België. En dat de kampioen van Jupiler leauge en belgie promoveren en dat de nummer 2 tot 5 play offs spelen en de winnaar van de play off speelt tegen de winnaar van de play offs in belgie en daar de winnaar gaat naar de bene leauge

7 augustus 2015 om 10:21

Lijkt me leuk. Wel lange ritjes voor de uit-supporters...

7 augustus 2015 om 10:30

Poeh poeh, van groningen naar gent.

In duitsland reizen van van hamburg ook naar munchen

7 augustus 2015 om 10:43

Zit vanuit Rotterdam sneller in Brussel dan in Heerenveen

7 augustus 2015 om 10:55

Je kunt het niet met Duitsland vergelijken. Die pakken het vliegtuig, dat wordt voor Nederland weer net effe te duur

7 augustus 2015 om 12:03

Mag niet. De Uefa laat alleen gezamenlijke competities toe als een van beide landen niet zelfstandig een profcompetitie in stand kan houden. Dat kunnen Nederland en België echter wel.

7 augustus 2015 om 14:02

Gelukkig lijken zowel de Uefa als de Fifa er niet vies van om af en toe wat regeltjes te omzeilen.

Ik vind het sowieso een beetje een dubbel gevoel geven. Je krijgt er mooie wedstrijden voor terug, maar je mist wel binding met je tegenstanders. En tegen de top van Belgie spelen is nog wel leuk, maar of het publiek staat te springen om naar de middelmaat van Belgie te gaan kijken?

En daarnaast natuurlijk wel jammer dat er geen echte Nederlandse kampioen meer zal komen.

7 augustus 2015 om 17:41

Wat doen Swansea en Cardiff dan in de Engelse competitie?

7 augustus 2015 om 10:30

Die nummer 19 en njmmer 20 die degraderen, die moet je eerst ergens vandaan halen. Dus voordat je zoiets kan doen, moet je al twee nieuwe clubs hebben.

7 augustus 2015 om 12:37

Wat dacht je van bovenste 3 van de jupiler league promoveren? (als de laatste van eredivisie degradeert) en dan schuift alles zo door, dus ook van de topklasse stromen er 3 door naar jupiler league (en dan verplichte promotie regel toepassen).

Geen idee of het beter is. Je krijgt ook meer wedstrijden waar geen hond naar kijkt.

Van mij hoeft dit niet zo nodig.
Maar het zou wel interessant zijn als we veel meer doordeweekse wedstrijden spelen. In andere landen heb je vaak al iets meer clubs, meer bekertoernooien en gaan ze europees langer mee. Dan spelen de meeste clubs gewoon om de 4 dagen een wedstrijd.

Dat zou voor de spelers in de eredivisie wel goed zijn. Belachelijk dat ze ook conditioneel zo'n achterstand hebben op de toplanden...

7 augustus 2015 om 09:56

Voor de televisiekijker is het misschien leuk maar voor de supporters die altijd naar het stadion gaan zijn doordeweekse Eredivisiespeeldagen niet bepaald een feest. Dan krijg je aanvangstijdstippen als dinsdag 18:30 en daar zit niemand op te wachten. Zo jaag je supporters alleen maar de stadions uit.

Ik zie het liever net als in Portugal. Twee clubs minder en een extra beker.

7 augustus 2015 om 09:55

Nah. De Community Shield in Engeland is ook een boring toernooi, net als wedstrijden tegen Excelsior, Volendam en Eindhoven. Voor de fysieke belasting en moneys is het goed, maar voor de fans is het niets aan.

7 augustus 2015 om 10:02

Komt omdat de Community Shield ook maar 1 wedstrijd is..

7 augustus 2015 om 10:04

Community Shield een saai toernooi!? Het is slechts een wedstrijd, tussen de kampioen en FA Cup winnaar. Best interessante namen dus vaak. Ik denk dat de je de League Cup bedoeld. Daar is werkelijk waar weinig aan, mede omdat de grote clubs met B-teams spelen.

Ik ben overigens wel voorstander. Niet omdat NAC nu Jupiler League speelt, want op korte termijn zou het toch niet te realiseren zijn. Maar commercieel gezien is het interessanter, meer wedstrijden is beter voor de ontwikkeling en het kan extra spannend worden (of juist niet natuurlijk)! Ik vind het op zich wel een mooi idee.

7 augustus 2015 om 10:05

Community Shield is de Super Cup volgens mij. Jij bedoelt de League Cup/Carlington Cup.

7 augustus 2015 om 10:14

Dat komt ook alleen maar omdat alles onder de top 4 daar helemaal niets voorstelt. En dan heb ik het over clubs die kleiner zijn dan een Heracles, Cambuur en Go ahead bijvoorbeeld.

Ik ben wel voor een Benelux competitie. Belgie en Nederland samenvoegen zodat clubs veel meer geld kunnen genereren. Op die manier kunnen onze clubs weer beter concureren met de grote landen uit Europa.

7 augustus 2015 om 09:51

Eens, we moeten wel.
Vind zelf persoonlijk alleen de wedstrijden uit het linkerrijtje interessant. Met clubs uit Belgie wordt de top breder en is zelfs een wedstrijd tussen mindere teams interessant (NL vs BE)

7 augustus 2015 om 09:54

Voor de clubs in het linkerrijtje is dat inderdaad prachtig. De rest wordt wel de vernieling in geholpen aangezien de kans groot is dat je nooit meer op het hoogste niveau speelt. Neemt niet weg dat ik het zeker zou aanmoedigen. Meer mooie affiches, meer geld en dus een hoger niveau.

7 augustus 2015 om 09:55

Dat lijkt me helemaal niks. Met alle respect, maar ik kan weinig Belgische clubs noemen waar ik graag jaarlijks tegen zou willen spelen. Los dat het financieel weinig effect heeft, te weinig om met grotere landen te concurreren.

7 augustus 2015 om 10:03

Anderlecht, KAA Gent, Club Brugge, KRC Genk, Standard, enz. Zitten best wat leuke clubs bij. Tel daar de Nederlandse clubs uit het linkerrijtje bij op en het zou zomaar kunnen dat clubs als Heerenveen en Groningen opeens de degradatiekandidaten worden in plaats van een Dordrecht of Go Ahead. Dan heb je toch een kwalitatief stuk sterkere competitie waarin iedereen van iedereen kan winnen.

7 augustus 2015 om 10:13

Precies, en voor de fans is het funest. Ik ga vanuit Groningen niet helemaal naar een Anderlecht of Genk reizen om de week (meer clubs ken ik ook niet). Als voetballand moet je toch wel gewoon je eigen competitie kunnen houden.

Ook is het voor clubs die net op de wip zitten van linker/rechter rijtje lastig om te bepalen wie nou mee mag doen met de leuke competitie en wie met de minder leuke mee moet doen. Clubs als Groningen, Vitesse, Heerenveen, Utrecht, Heerenveen, Pec, Cambuur etc bungelen allemaal rond die 9e plek. Vaak erboven maar ook regelmatig eronder in de afgelopen 10 jaar. Een gemiddelde van de afgelopen 5-10 jaar zou betekenen dat in ieder geval Pec, Vitesse en Cambuur niet mee mogen doen en dat zou in mijn ogen zonde zijn.

7 augustus 2015 om 10:22

Ik vind dat helemaal geen leuke club. Anderlecht is een grote naam, Club Brugge gaat net. De rest is daar onbekend en oninteressant. Ik speel liever tegen Groningen of Heerenveen als subtoppers in onze eigen Eredivisie dan dat Groningen en Heerenveen kapot gaan, in een leeg stadion spelen met nog slechtere spelers omdat tegen Racing fucking Genk te spelen.

7 augustus 2015 om 10:29

Tja of dat je uit naar Roda of naar Anderlecht gaat, qua afstand valt dat allemaal wel mee. Bovendien reizen ze in andere landen veel verder en liggen de afstanden in Nederland en België nog vrij dicht op elkaar. Zelf woon ik in Brabant waardoor dat vrij centraal ligt. Noord Nederland moet wat verder reizen inderdaad, maar clubs uit midden en Zuid Nederland zullen wellicht alleen maar gemiddeld korter hoeven te reizen. Het is maar net hoe je het bekijkt. Het grote voordeel is het hogere niveau wat aantrekkelijker voetbal betekent. Zowel Nederland als België zakt steeds verder weg qua niveau, op die manier geef je het voetbal wel weer een boost.

7 augustus 2015 om 10:47

@basenparen:
Wat een kortzichtigheid.
Wij klagen over de achterstand op grote competies, en vergeten daarbij dat daar de afstanden vele malen groter zijn dan die in de Benelux.
Wil je ooit weer wat meer mee doen, dan is een samengaan met andere kleine competities de enige optie.

7 augustus 2015 om 10:58

Nou nee, zelfs al ga je samen met de eveneens zwakke Belgische competitie, dan nog is het verschil met de topcompetities zowel sportief als financieel enorm. De verschillen ze dusdanig dat je alleen nog het verschil kan overbruggen als je met miljarden smijt. Als de inkomsten van alle ploegen met een factor vijf omhoog gaan, minimaal. Dan zit je op het niveau Bpl. Dat gaat never nooit gebeuren. Want de enige mogelijkheid is dat de oliesjeiks en oligarchen massaal naar hier komen. Maar degene met geld kiezen niet voor een tweederangs clubje uit Nederland als je ook eentje in Engeland kan kopen.

In de huidige voetbalwereld zou het eigenlijk louter slecht kunnen uitpakken. Minder Europese plaatsen, levensvatbare clubs die kapot gaan, een kunstmatige competitie die velen minder zal interesseren en nog steeds een enorme achterstand op de topcompetities. Bovendien, als de Uefa akkoord gaat is dat een mogelijkheid voor een Europese supercomptitie.

7 augustus 2015 om 09:59

Je trekt totaal geen extra kijkers, daar ben ik van overtuigd. Wie in Nederland loopt nou echt warm voor een wedstrijd tegen Racing Genk of Kortijk? Dan kijk ik toch liever naar een wedstrijd tegen Heracles of Cambuur hoor...

7 augustus 2015 om 10:58

Maar dan loop je wel het risico dat het telkens Belgische clubs zijn die de CL ingaan en dat de Nederlandse clubs enkel EL mogen spelen als de Belgische clubs beter zouden zijn.

7 augustus 2015 om 11:47

Dat is natuurlijk niet waar. Zo.n samenvoeging levert iets meer geld op. Hoogstens een paar miljoen.

Als de degradant uit de BPL net zoveel aan tv gelden krijgt als de hele begroting van Ajax, kom je dus helemaal niks dichterbij.

Hoogstens kunnen de topclubs 1 a 2 rondjes verder komen in de EL of de groepsfase van de CL halen. Meedoen om de prijzen zit er echter nogsteeds niet in.

De prijs wordt dan betaald door de kleine clubs, die naar het 2e of 3e plan moeten.

7 augustus 2015 om 12:06

Voor de ploegen die nu in de middenmoot van de Eredivisie spelen hooguit. De topclubs en subtoppers zullen juist geld verliezen, omdat ze veel minder vaak CL en EL zullen spelen. Je behoudt dan immers hetzelfde aantal tickets als je nu hebt, alleen moet ze dan delen met clubs als Anderlecht, Club Brugge en Standaard Luik.

Per saldo is het dus juist slechter.

Meer wedstrijden die nergens om gaan.. In grote competities heb je vijf of zes clubs waar de gemiddelde kijker graag naar zapt. Hier houdt het op bij 3 clubs.

7 augustus 2015 om 10:05

3? Noem ze eens op dan?! Ajax, PSV en Feyenoord?

Lekker eenzijdig belicht door te stellen dat alleen deze wedstrijden interessant zijn. Tekenend voor de arrogantie. Nederland is groter dan alleen deze drie steden.

Het is namelijk helemaal niet zo'n gek voorstel. Er spelen namelijk jaarlijks zo'n 5 clubs in de JL die zonder problemen mee zouden kunnen in de eredivisie. Op sportief vlak, historie, achterban etc. Alleen dankzij deze arrogantie die enkele hebben, wordt de financiële kloof tussen ere-divisie en top-JL alsmaar groter, met als resultaat dat club op den duur niet meer kunnen concurreren. Volgens mij is gezonde concurrentie voor iedereen goed!

7 augustus 2015 om 11:00

Een club hoort enkel op sportieve gronden in de Eredivisie te spelen. Niet vanwege zijn historie of achterban.

7 augustus 2015 om 11:10

Dat zeg ik ook: "op sportief vlak".

Maar daarnaast zijn er clubs die ook nog iets toevoegen buiten dit sportieve vlak. zoals aparte of nostalgische stadions, een grote achterban (dus goede sfeer in het stadion), en een rijke historie.

Clubs als Sparta, Nac, Mvv, VVV-Venlo, RKC en GAE zijn stuk voor stuk clubs met een verhaal. Clubs met een verleden en met de juiste financiële injectie ook een toekomst. Het sportieve staat natuurlijk altijd voorop. Maar wanneer deze clubs straks financieel zo armlastig zijn, omdat er alleen maar aan de 'grote 3' wordt gedacht, is dat eeuwig zonde.

7 augustus 2015 om 12:34

De BeNeComp is een zeer interessant idee, al zal het lastig te realiseren zijn. In Belgie gelden andere regels mbt salaris van buiten EU bijvoorbeeld dan in Nederland, daarbij zijn de Belgische stadions van een ander niveau en ook de regels voor commercie verschillen nogal. Belgie loopt best achter op NL wat deze zaken betreft. Daarbij zal de UEFA dit niet willen. Jammer, want mij lijkt het een prachtige competitie met meer spanning en mooiere affiches.

7 augustus 2015 om 10:14

Ik kijk inderdaad alleen maar naar Groningen, Cambuur en soms Zwolle. Het zou zonde zijn als ik dan ineens verplicht naar Ajax en Feyenoord moest kijken omdat die als enige uitgezonden worden op het Belgische Fox.

Zou wel handig zijn voor Maaskant. Dan heeft die meer kans om te promoveren.

Ik dacht, nu komt een hele interessante stelling maar het blijkt weer eens een ondoordachte uitspraak te zijn van Maaskantje. Meer derby´s? Hoezo? In de JL zijn er toch ook derby's. En als er nou twee ploegen extra erbij komen zonder rivalen in de Eredivisie? Meer sfeer? Juist minder. Nummer zes tot en met zestien spelen dan nergens om. Voor sommige ploegen is in maart dan de competitie afgelopen terwijl met nog tien wedstrijden moet spelen. Competitie die stevig en zwaar wordt? Welke ploeg in de JL zou de Eredivisie sterker maken? En als je het (relatieve) weinige geld dat er is onder meer clubs moet verdelen, dan wordt de competitie alleen maar minder. Los dat er ook al veel geklaagd wordt over een druk programma, een grotere competitie betekend meer wedstrijden dus meer vermoeidheid.

Ik zou eerder de divisies kleiner maken...

7 augustus 2015 om 10:09

Want? Wat is het voordeel van een kleinere eredivisie?

Dat betekent minder wedstrijden - langzamere ontwikkeling van talenten - minder inkomsten - meer clubs die failliet gaan.

Super toekomstbeeld inderdaad!

Mensen die denken dat het niveau omhoog gaat wanneer de onderste 3 club wegvallen hebben het echt mis. Hoezo wordt bijvoorbeeld een FC Gronningen beter wanneer Roda JC in de JL speelt? Worden de spelers dan ineens een stuk technischer?

Je mag het me echt uitleggen!

Misschien eerder een keer serieus naar dat Belgische play-off systeem kijken met een kampioenscompetitie op het einde. Dus minder clubs, maar vaker tegen clubs van hetzelfde niveau spelen. Ik weet dat het niet ideaal is, maar 4x tegen Ajax, Feyenoord, AZ, Twente etc spelen zou mij als PSV fan meer bekoren dan weer een avondje Heracles of Exelcsoir...

7 augustus 2015 om 10:25

Maar weet je wat het is. PSV fans hebben het niet voor het zeggen!

Leuk voor jullie dat jullie het leuker vinden om 4 keer tegen Ajax te spelen. Maar de rest van Nederland ziet hun club ook nog graag eens voetballen.

Waarom denken sommige mensen toch dat slechts 3 clubs belangrijk zijn in Nederland!?

7 augustus 2015 om 10:35

Klopt. Vandaar dat ook de andere clubs meer wedstrijden krijgen. Dus bv Heracles zal dan 4x tegen bv Exelsior spelen. Dus elke club speelt uiteindelijk meer wedstrijden, maar ze zullen vaker spelen tegen clubs van hetzelfde niveau. Dat levert in theorie meer spannende wedstrijden op. Was in eerste instantie ook sceptisch over het concept, maar in Belgie zijn ze volgens mij redelijk positief over de uitwerking.

7 augustus 2015 om 10:38

Volgens mij zijn ze in België juist alles behalve positief over deze opzet.

En dit is gewoon alleen vanuit het oogpunt van de topclubs bekeken. Want denk jij dat de supporters en spelers van Excelsior staan te popelen om 4 keer tegen Heracles te spelen? Nee natuurlijk niet. Deze spelers willen juist tegen Ajax, Vitesse, Feyenoord en PSV spelen. Daar worden ze beter van, ook al verliezen ze 9 van de 10 keer.

7 augustus 2015 om 10:51

Er zijn zeker een heleboel tegenstanders van het systeem in Belgie, maar de supporters zijn over het algemeen positief. (tenminste, dat is wat ik uit de verhalen op internet begrijp). Ik snap heel goed dat de spelers van bv Excelsior liever vaker tegen de topclubs spelen, maar ze spelen er nu ook maar 2 x per jaar tegen. Dus dat verandert niet. De vraag is natuurlijk of we de spelers van Excelsior beter willen maken, of dat we de spelers van de topclubs beter willen maken door ze vaker tegen andere topclubs te laten spelen. Wellicht is het voor de spelers (en supporters) van Excelsior juist leuker om vaker wedstrijden te spelen waar er een grotere kans op winnen aanwezig is. Je hebt overigens helemaal gelijk dat niet alles om de top 3 moet draaien. Zonder de 'kleine clubs' is er geen competitie en daar dankt de Top 3 nu juist hun bestaansrecht aan.
Maar als we meer (top)wedstrijden in nederland willen, zou dat Belgische systeem best wel eens op oplossing kunnen zijn. Nu zie je vaak dat 4/5 wedstrijden voor het einde er al een fors aantal clubs zijn die nergens meer voor strijden. Is zowel voor de supporters als commercieel gewoon jammer.

7 augustus 2015 om 11:37

@jomario

Op zich kan ik een eind met je mee in je gedachtegang, wat niet per de wil zeggen dat ik ook met je eens ben trouwen, maar dat laatste wat je zegt slaat echt nergens op natuurlijk.

Er is de afgelopen jaren geen saaie Eredivisie geweest, en dan heb ik het niet alleen over de kampioensrace, maar over de gehele ranglijst waar tot het einde gigantisch veel spanning en sensatie is geweest.

Meer dan in welke andere grote Europese competitie dan ook.

Enige oplossing is de BeNe-liga, maar dat wordt keer op keer geschoten door onrealistische romantici..

7 augustus 2015 om 10:35

Leg eens uit waarom dat dan wél de enige oplossing is?

Hoezo zou het goed zijn voor het Nederlandse voetbal in z'n algemeen, wanneer de helft van de clubs die nu ere-divisie spelen degraderen en 75% van de JL clubs failliet gaan omdat ze in een derde of vierde klasse komen te voetballen.

Jij denkt dat er dan meer geld vrij komt om te verdelen. Dat klopt. Maar je vergeet dan wel even dat een Brugge en Luik zich niet laten afschepen met het bedrag dat NEC of Roda krijgt. Die willen hetzelfde bedrag ontvangen uit TV rechten wat nu ajax en PSV ontvangen. De pot wordt dus groter, maar de handen die eruit graaien ook. De Nederlandse club krijgen dus niet meer inkomsten.

Daarnaast loop je een heel reëel risico dat er straks geen enkele Nederlandse teams Europees spelen, maar alleen Brugge, Gent en Anderlecht er met de tickets vandoor gaan.

Bovendien is er geen supporter in Nederland die enige rivaliteit voelt met clubs als Lokeren, Charleroi of Kortijk.

Goed voor het Nederlands voetbal is de mentaliteit veranderen. In plaats van alles voetballend op willen lossen, de beuk erin, fysiek sterker worden door in je vrije tijd trainingsarbeid te verzetten. Neem nou het voorbeeld de PL, of je nou naar MU - Arsenal kijkt of naar Aston Villa - Leicester City, het tempo is altijd hoog. Bij MU-A gaat weliswaar meer goed, maar er gebeurt altijd wat. Zo snel mogelijk Mannen worden ipv Jongetjes blijven.

Als ik naar m'n eigen cluppie kijk, is dat in de jaren ook afgenomen. Utrecht was thuis zo goed als onverslaanbaar door 90 minuten strijd naar voren te geven. Tegenwoordig is het veel te gecontroleerd en eerder terug op balbezit spelen, dan die kans naar voren te benutten en iets meer risico in je passing te nemen. Daarnaast ben ik ook van mening dat er veel te weinig geschoten wordt. Altijd maar zover mogelijk de actie doorvoeren tot dat het dood loopt.

Het enige wat ze moeten doen om het Nederlandse voetbal te redden is de play offs eruit gooien voor Europees voetbal. Dan spelen onze best clubs altijd Europees en eventueel veranderen dat de bekerwinnaar de voorronde van de Europa league speelt ipv gelijk groepsfase. De KNVB wil geld genereren door extra wedstrijden, maar straks spelen we allemaal om een plekje voor de voorronde van een Europees toernooi.

Nee!

Dan liever een Beneliga met 12 NL en 8 B clubs (zijn de Belgen van dat playoff gedrocht af ).
Daaronder een Nederlandse Eredivisie en Belgische 1e klasse en dan de rest (restant 1d, tk, hk) fuseren tot semi-professionele regionale divisies (no/m/z/w) met speelronden op zaterdag (geen za/zo onderscheid).

Hahaha Robert weet dat zijn ploeg op eigen kracht niet in de eredivisie kan spelen en wil dan iets veranderen in de opzet zodat ie dan toch op het hoogste niveau van nederland kan spelen. Dies goed.

Wanneer we internationaal helemaal uitgespeeld zijn kunnen we dit gaan overwegen.
Even een paar nadelen van dit plan op een rijtje:
1. Meer clubs in de competitie betekent meer speeldagen. De KNVB kan nu al met moeite een speelschema in elkaar draaien, rekening houdende met de wensen van gemeentes, politiestakingen en speelverboden.
2. Meer speeldagen betekent automatisch vooral meer midweekse speeldagen. Voor het grootste deel van het publiek zijn dit waarschijnlijk niet de aantrekkelijkste dagen.
3. Meer speeldagen betekent een hogere belasting van de spelers en minder hersteltijd. Dit zal naar verwachting meer blessures tot gevolg hebben en clubs die internationaal spelen krijgen geen rust meer.
4. Meer speeldagen betekent minder trainingen die gericht zijn op verbetering van het spel. Je krijgt immers meer hersteltrainingen. De kwaliteit van het spel zal niet beter worden
5. Nederland beschikt niet over voldoende middelen en spelers om twintig of tweeëntwintig goede teams te formeren. De derde reden waarom de kwaliteit van de competitie vermoedelijk eerder achteruit dan vooruit zal gaan.

Maaskant lijkt in dit geval voornamelijk voor eigen parochie te spreken met zijn traditieclub.

7 augustus 2015 om 12:16

1. Betekend niet meer speeldagen. Er zijn nu al 38 speeldagen, alleen 4 daarvan zijn momenteel verwerkt in de play-offs. Waarom slechts 4 clubs die extra wedstrijden geven en niet allemaal? Dat is veel positiever en daarnaast zitten er bij een Eredivisiewedstrijd van een club die al uitgespeeld is procentueel meer mensen dan bij een play-offwedstrijd (clubs in de play-offs halen vrijwel allen minder fans daar als gemiddeld)
2. Zelfs als je de play-offs behoudt en je wél meer speeldagen nodig hebt, hoef je nog helemaal niet meer doordeweekse speeldagen te hebben. Je kan de winterstop gewoon inkorten. Die hebben we in Nederland helemaal niet nodig. Sterker nog: eind januari is het weer in Nederland juist het slechtst, maar dan voetballen we juist. De betere winterdagen gaan we juist rusten. Nergens voor nodig.
3. Je kunt dus prima met dezelfde rustdagen af (zie punten 1 en 2).
4. Zie wederom punten 1 en 2.
5. Onzin. We hebben nu 32 profclubs. Maak de Eredivisie van 20 een profcompetitie en de Jupiler League een wat meer semiprof-competitie. Per saldo heb je dan juist mínder volledige profclubs, waarbij die 2 extra Eredivisieclubs juist méér weerstand krijgen en juist sterker zullen worden (van wedstrijden tegen Ajax, Psv, Feyenoord, Vitesse en AZ leer je immers meer dan van wedstrijden tegen Almere City, Fortuna Sittard, Jong Ajax en Jong Psv).

8 augustus 2015 om 00:26

Punt 5. Het gaat qua niveau niet om de mindere eredivisieclubs. Die leveren geen internationals af en hoeven internationaal geen punten te behalen voor Nederland.

Punt 1 tot en met 4 ga maar eens met de topcoaches en de competitieleider praten.

Competitie met de belgen is zwz uit financieel oogpunt een slecht idee . Als je de twee samenvoegt krijg je een grotere taart om te delen maar nooit zo groot als de twee aparte taarten nu zijn . Ook ga je plaatsen voor europees voetbal en CL inleveren .

7 augustus 2015 om 13:15

Waarom zou die taart niet groeien? Zie mijn voorstel verderop.

10 augustus 2015 om 17:00

Omdat je de tv gelden met meer en grotere clubs moet verdelen ( en die zullen nooit zo hoog worden als wat er nu apart voor de eredivisie en in Belgie voor de eerste klasse wordt betaald ) Er doordat je minder plaatsen in Europa gaat krijgen clubs ook minder inkomsten daaruit kunnen genereren. Op het gebied van sponsering vraag ik mezelf echt af daar voor de clubs zelf meer geld uit te halen valt . de publieke belangstellen is nu in de eredivisie ook al prima dus daaruit zal ook niet veel geld meer binnen komen.

Hoeft voor mij niet, niet nog meer matige clubs erbij.

En je loopt natuurlijk het risico dat er na een paar jaar teveel belgische of nederlandse clubs degraderen. Dat zal het sentiment in dat land over de BeNe-liga geen goed doen. Kun je wel weer oplossen met allerlei noodmaatregelen maar dat is dan al snel competitievervalsing.

Jaa we hebben nu 18 clubs en verliezen van elke amateurclub in europa. Waar halen ze die kracht vandaan om nog te voetballen in europa, wanneer ze inplaats van 34 wedstrijdens ineens 40 moeten spelen?

Misschien wel een idee om het bekertoernooi eens samen met belgie te houden. Paar speelrondes erbij. Lijkt mij wel interessant om te zien hoe dat uitpakt.

Ik zie meer in uitbreiding van het aantal competities en uitbreiding van het Knvb Beker toernooi.

Dus naast de Knvb Beker en de eredivisie nog een competitie ernaast. Het zou leuk zijn als het kon worden opgesplitst in begrotingen ofzo. Ook vind ik dat de voorrechten van de bvo's in de Knvb beker zouden moeten verdwijnen en liefst zou de Knvb beker één grote poule van alle voetbalclubs moeten zijn. Met eventueel voorrondes per competitie.

3 wedstrijden per week voor clubs zou ik wel cool vinden, eventueel met uitzondering voor clubs in de CL of EL. Dan komt er ook meer geld beschikbaar.

Ik zal mijn voorstel toelichten. De belangrijkste uitgangspunten hiervoor zijn:

Financiële en sportieve groei realiseren in de volledige breedte van het top (prof en amateur) voetbal.

Zowel de topclubs, de middenmoot, jojo-clubs (bv De Graafschap), eerste divisie clubs, als de top van het amateurvoetbal dienen te groeien.

De eredivisie is voor de topclubs te ‘klein’ om te groeien en voldoende weerstand te krijgen. Daarnaast is 75 van de profclubs gedoemd om hun bestaan in het rechterrijtje van de ED en de eerste divisie te slijten MET het risico om volledig te verdwijnen bij degradatie naar de TK of de nieuw te vormen 2e divisie.

De eerste divisie in zijn huidige vorm is onhoudbaar.

De plannen van de Knvb voor een 2e divisie klinken misschien interessant, maar is iemand vergeten hoe de ter ziele gegane voorganger eigenlijk ervoor heeft gezorgd dat veel clubs uit het profvoetbal verdwenen (volewijckers, Limburgia, Baronie) of onderdeel werden van een enorme golf aan fusies (dos, Elinkwijk en Velox FC Utrecht, PEC en Zwolsche Boys PEC Zwolle, ADO en Holland Sport ADO Den Haag, Fortuna ’54 en Sittardia Fortuna Sittard, etc.).

Clubs als Ajax, Feyenoord en PSV kunnen rekenen op internationale exposure. De meeste eredivisieclubs op nationale, maar het grootste deel van de profclubs is afhankelijk van regionale. Dit is ook de kracht van Engelse en Duitse clubs op lagere niveaus. Het aantal regionale en lokale wedstrijden en rivaliteiten.

De nieuwe 2e divisie en de topklasse zijn niet alleen onaantrekkelijk voor huidige profclubs, maar de top amateurs zijn hier ook niet blij mee. Voor de invoering van de topklasse speelden deze clubs in de (regionale) hoofdklasse. Denk bijvoorbeeld aan de zaterdag clubs in de Bollenstreek. Toen zij nog allemaal in Zaterdag Hoofdklasse B speelden, kwamen er veel toeschouwers, omdat er elke twee weken wel een derby werd gespeeld. Dat zorgde voor veel meer inkomsten, rivaliteit en exposure en scheelde fors in de reiskosten. Voor bijvoorbeeld VV Katwijk en Gvvv is het balen dat ze niet tegen Quick Boys en Dovo spelen, zoals voorheen, maar nu naar ONS Sneek (mooie club daar niet van) moeten. M.a.w. de meeste clubs zijn gebaat bij de regionalisering van hun sport.

Daarom zou ik ook graag zien dat de overgangsklasse van prof- naar amateurvoetbal juist regionaler wordt i.p.v. de huidige trend om deze divisies/klassen landelijker te maken.
Zowel voor eerste divisie clubs (bij degradatie), als top- en hoofdklasse clubs is het aantrekkelijker om regionaal te spelen. Achilles ’29 speelt toch liever tegen De Treffers, Bennekom of JVC Cuijk dan tegen Dordrecht, Telstar of Emmen. Daarbij is het voor laatstgenoemde interessanter om tegen Wke, Acv, Achilles ’94, Hzvv of Hoogeveen te spelen dan tegen Vvv, Helmond Sport of Almere City. Denk aan de situatie voor de invoering van het betaald voetbal (vijf regionale klassen).

Afschaffen van onderscheid zaterdag en zondag voetbal in de overgangsklasse van prof naar amateurs. Ontzettend veel steden en streken kennen meerdere top- en hoofdklassers die nooit tegen elkaar kunnen spelen voor bragging rights (denk aan Noordwijk en Vvsb of Sneek Wit Zwart en ONS Sneek, etc.). Laat ze allemaal op zaterdag spelen.

Beneliga is beter te promoten en heeft meer potentie dan de ED en EK. Wedstrijden tegen Anderlecht, Standard en Club Brugge lijken me aantrekkelijker dan tegen Excelsior (ook voor tv opbrengsten). Daarnaast 20 teams ipv 18 teams. Verwacht daar groei in beide landen.

De onderkant van de eredivisie + de eerste divisie spelen op nationaal niveau om het kampioenschap van Nederland. Dat lijkt mij voor deze clubs prestigieuzer dan om handhaving in de eredivisie of om in de eerste divisie te spelen. Idem voor de Belgen. Waar een Oostende, Kortrijk en Lokeren i.c.m. de Antwerpse traditieclubs om het Belgisch Landskampioenschap spelen. Verwacht daar ook groei.

Het stomste wat je m.i. kunt doen is het samenvoegen van Nederlandse en Belgische clubs op lagere niveaus. Die schaalvergroting wordt de doodsteek. Dus de piramide moet alleen op het hoogste niveau samengevoegd worden tot een Beneliga. Daaronder houd je de resterende eredivisie en eerste klasse clubs gescheiden.

O en de beloftenteams kunnen prima in de topklasse of hoofdklasse uitkomen (met een aparte contractstatus).

Een opzetje (schiet maar raak )

1) beneliga - lage landen - prof (20 clubs)
Bv. ADO Den Haag, Ajax, AZ, Feyenoord, Groningen, Heerenveen, PEC Zwolle, Psv, Twente, Utrecht, Vitesse, Willem Ii
Bv. AA Gent, Anderlecht, Charleroi, Club Brugge, Genk, Mechelen, Sint-Truiden, Standard Liège,

2) eredivisie - landelijk – prof (22 clubs)
Bv. Almere City, Cambuur, De Graafschap, Den Bosch, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Excelsior, Fortuna Sittard, Go Ahead Eagles, Helmond Sport, Heracles Almelo, Mvv, NAC Breda, Nec, Oss, RKC Waalwijk, Roda JC, Sparta Rotterdam, Telstar, Volendam, VVV Venlo

3) topklasse - regionaal - semiprof - zat + zon (18 clubs)

Noordoost
Achilles 1894, Acv, Be Quick 1887, Drachtster Boys, Harkemase Boys, HHC Hardenberg, HSC '21, Hzvv, Meppeler Sport Club, MVV Alcides, ONS Sneek, Oranje Nassau, Quick '20, Rohda Raalte, SC Genemuiden, Sneek Wit Zwart, vv Rigtersbleek, WKE Emmen

Midden
Achilles '29, Afc, Agovv Apeldoorn, Jong Ajax, CSV Apeldoorn, De Treffers, Dovo, DVS '33, Elinkwijk, FC Lienden, Flevo Boys, Gvvv, Hercules, Ijsselmeervogels, SV Spakenburg, SV Urk, TEC VV, VV Sparta Nijkerk

West
BVV Barendrecht, Capelle, Deltasport, DHC Delft, Excelsior Maassluis, FC Lisse, FC Rijnvogels, HBS Craeyenhout, HFC Edo, Koninklijke Hfc, Quick Boys, Rijnsburgse Boys, Rvvh, SVV Scheveningen, VV Katwijk, VV Noordwijk, Westlandia, Xerxesdzb

Zuid
Achilles Veen, Blauw Geel '38, Ehc, Evv, HSV Hoek, Jong Psv, JVC Cuijk, Kozakken Boys, OJC Rosmalen, Rksv Groene Ster, Rksv Halsteren, SC Susteren, SV Dosko, UDI '19, Una, VC Vlissingen, VV Baronie, VV Gemert

4) hoofdklasse - regionaal - amateur - zat en zon gescheiden (16 clubs)

Prima idee, levert geld op voor alle clubs. Meer wedstrijden is meer weerstand.

Kan alleen maar goed zijn voor het Nederlandse voetbal.

Zo door gaan.... Dan stellen we steeds minder voor.

7 augustus 2015 om 18:49

.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren