Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Rechter veegt claim van tafel: verbod op investeringsmaatschappijen blijft

Laatste update:

Investeringsmaatschappij Doyen Sports Group is door de rechter in het ongelijk gesteld. De FIFA heeft per 1 mei een verbod ingesteld op dergelijke bedrijven, die de afgelopen jaren geld verdienden door te handelen met spelers. Onder meer FC Twente werkte samen met Doyen.

/

Het op Malta geregistreerde Doyen eiste een opschorting van het verbod, maar de rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft dit verzoek van tafel geveegd omdat Doyen onvoldoende heeft aangetoond dat de wereldvoetbalbond middels het verbod op third-party ownership (TPO) Europese wetten schendt. Bestaande TPO-overeenkomsten blijven nog wel geldig.

De TPO’s werden in de jaren negentig groot in Latijns-Amerika en de tactiek is bekend. Als een club een talent wil kopen, neemt de TPO ook een percentage van de economische rechten voor zijn rekening. Daardoor kunnen clubs een normaal gesproken te dure speler alsnog kopen.

De TPO krijgt dan later in ruil een percentage van de transfersom uitbetaald. Clubs hoeven tegenwoordig niet meer bij banken aan te kloppen en de TPO’s maken dan ook dankbaar gebruik van de financiële problemen in de voetballerij. Vooral in Portugal zijn TPO’s populair.

Lees hier meer over het verbod op de third-party ownership (TPO)

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Top! Dit soort praktijken zorgende er mede voor dat die transferbedragen verder opgekrikt werden. Niet zozeer voor de toppers en toptalenten, maar juist die groep voetballers daaronder.

Wordt het ook niet eens hoog tijd om door te pakken met dat Financial Fairplay? Nu we toch alle zaken van een juridisch gewenste kant gaan bekijken?

29 juli 2015 om 08:32

Het invoeren van een max transfer en salarisbudget lijkt mij een goed idee. Dan begon je met een max transferbudget van 100 miljoen per seizoen en een max salarisbudet van 250 miljoen per seizoen, dit laat je dan elk jaar iets afnemen. Dat zou het financiële voordeel iets moeten verkleinen.

29 juli 2015 om 08:42

Je gaat toch ook niet tegen iemand die wat meer te besteden heeft zeggen je mag maximaal 100 euro uitgeven aan boodschappen omdat iemand anders wat minder te besteden heeft. Als een club het geld heeft mag het besteden wat het wilt.

29 juli 2015 om 08:43

Mooie gedachte, een beetje zoals de Nba. Zolang we in Europa vrij verkeer van handel en mensen aanhouden in sportwereld gaat dit echter nooit lukken.
Top dat Doyen in het ongelijk is gesteld. Dit zal ook clubs als Porto pijn gaan doen. Zijn we ook direct van de discussie af dat we in Nederland dit soort clubs achterna moeten gaan.

29 juli 2015 om 08:45

@domenjwz;
clubs die 'onbeperkt' kunnen besteden maken de sport kapot. Dat doen ze in eigenbelang. Die gedachte is wel logisch, maar op deze manier wordt de sport voorspelbaar. Als er iets is dat een gevaar is voor een sport, dan is het wel voorspelbaarheid.

29 juli 2015 om 08:49

Wauw wat een vergelijking, sport vergelijken met boodschappen doen. In de Vs gebeurt dit al bij grote sporten (weet niet precies welke), dus waarom zou het hier dan niet kunnen. Als je de grote verschillen tussen clubs wil verkleinen moet je maatregelen nemen. Ik vind de Champions League nu maar een saaie bedoeling, het is toch altijd een club uit een van de grote competities die em wint. Vroeger kon een Ajax, Steau, Rode Ster, etc de Champions League nog winnen.

29 juli 2015 om 08:56

In de NBA is er een salarisplafond inderdaad maar dit werkt anders dan meeste mensen denken. Uiteindelijk gaat het daar om dat uit mn hoofd max 52% van de inkomsten aan salarissen mogen worden uitgekeerd. Aangezien het een percentage is zijn er ook hier betere teams die meer kunnen betalen.

Systeem waarom het in Amerika meer in balans is is niet het salarisplafond maar de draft picks, waarbij de slechtste teams uit eerdere seizoenen eerder mogen kiezen uit de college spelers.

29 juli 2015 om 08:57

Koen de VS is 1 land, dat is een dergelijke opzet heel wat makkelijk door te voeren dan hier in Europa. Want kijk maar eens hoe verdeeld Europa is, het is zo verschrikkelijk lastig wet- en regelgeving te ontwikkelen waar alle lidstaten zich in kunnen vinden. Daar zijn al talloze voorbeelden van, denk niet dat het op het gebied van sport (voetbal) opeens wel lukt.

Ik zou er ook een voorstander van zijn hoor, het gat tussen de topploegen en de rest wordt gewoon te groot. Gevaar is dat je straks altijd dezelfde 4 ploegen bij de laatste 4 in de CL hebt.

29 juli 2015 om 08:57

Dat neigt naar communisme, en daar ben ik dan ook weer fel op tegen.

29 juli 2015 om 09:07

Ja inderdaad, vroeger met cruijff etc. Dan kan iedereen de cl winnen met dat team.

29 juli 2015 om 09:23

@DomenJWZ: nee maar dat soort regels moet je wel maken om de sport interessant te houden en het niet stuk te maken in Europa. Als het zo doorgaat heb je nog maar 2/3 competities en de rest kan niet meer mee en heb je een CL halve finale met elk jaar dezelfde teams. Beperkt de rijke clubs maar en zorg dat het gat met de kleinere clubs kleiner worden en laat de rijke clubs maar meer richten hoe ze verschil met andere clubs moeten maken inplaats alles maar te kopen wat los of vast zit tegen prijzen die abnormaal zijn en de kleine clubs helemaal niet meer bij kunnen houden.

29 juli 2015 om 09:39

@koenkampioen; de VS is 1 land, Europa bestaat uit een stuk meer landen met een stuk meer verschillende wetgevingen etc.

Als een club veel geld kan verdienen mag het ook meer uitgeven, je kunt een club niet beboeten voor het succes wat ze hebben. Wat wél aangepakt moet worden zijn die Manchester City's van deze wereld die dus jaarlijks giga-verliezen draaien, maar met een gift van een steenrijke eigenaar of een zogenaamde sponsor de enorme uitgaven dekt.

29 juli 2015 om 10:27

Er is helemaal niks moois aan dat ze in het ongelijk zijn gesteld en in mijn ogen slaat het nergens op. Het is een vrije manier van handelen. En het zorgt ervoor dat clubs als porto met spelers man opdraven die praktisch anders onhaalbaar zullen zijn.
Het zorgt voor extra geldstroom in de voetballerij, maar ook voor andere mensen is nu de mogelijkheid om geld te verdienen door slim te investeren. Zelfde als je naar de beurs gaat om te beleggen of naar het casino gaat om te roulette. Je neemt het risico om een percentage van een speler op te kopen om vervolgens in de toekomst door te verkopen met winst.
En voor de mensen die willen beginnen over een salaris cap voor spelers dat slaat al helemaal nergens op. Straks willen we ook nog spelers gaan draften hier in Europa. Het is geen NBA, voetballers worden beoordeeld op hun kwaliteit en gezien hun prestaties voorzien van een riant salaris. Door dat teams onderling strijden voor de dienste van een speler zal het salaris op kunnen lopen. In mijn ogen een goed systeem, want een goede voetballer verdiend zijn geld ook.

29 juli 2015 om 14:11

Wat is er goed aan dat Porto pijn gaat lijden? Het was toch goed om te zien dat kleinere competities ook konden aanhaken bij de subtop van Europa? Maar nu vinden mensen het goed dat dit de kop in is gedrukt en dat de kloof tussen hen en de top ook weer gigantisch wordt.

29 juli 2015 om 15:28

Omdat ik moeite heb met clubs die zichzelf financieel niet kunnen bedruipen maar met behulp van externe partijen wel dure spelers binnenhalen. Deze spelers worden vervolgens simpelweg verhandeld.
Porto staat zelf financieel flink in de min ondanks de grote bedragen die over de tafel gingen de laatste jaren. Het geld verdwijnt uit het voetbal. Daar gaat de sport aan kapot.

Top besluit, was nog wel even bang dat ik in het voordeel van Doyen besloten zou worden. Dit is alleen maar goed voor de sport, de clubs en de spelers. Voor bedrijven zoals Doyen staat het belang van een speler of een club helemaal niet voorop, alleen het geldelijk gewin. Als speler heb je maar beperkt zeggenschap over je eigen carrière en dat lijkt me sowieso geen goede zaak.

Over dit soort zaken weet ik weinig van. Heeft dit nou consequenties voor Twente?

29 juli 2015 om 11:59

Bestaande constructies worden behouden. Twente zal er geen last van hebben nu, alleen als ze nog meer percentages van spelers willen verkopen.

Uitstekend dit. Pak meteen maar door met dat Financial Fairplay dan maar in. Salarisbudget van 20 miljoen . Ja zo laag ja want meer dan een miljoen verdienen voor goed tegen een balletje kunnen trappen is mij echt veel te gortig.
Alles om er voor te zorgen om het Europese voetbal onvoorspelbaarder en aantrekkelijker te maken.
Elk jaar real,barca.bayern ben ik ook wel klaar mee. Je weet nu al wie er ver komt.
Net als een maximumbedrag aan transferbedragen uitgeven.

Het salarisbudget zodat de topspelers over veel meer teams verdeeld zijn en niet allemaal bij Real.barca en Bayern zitten en steeds worden opgekocht van de net iets minder grote teams die ze dan weer verzwakken.

Nu dus maar meteen doorpakken daar. Al zie ik dat helaas niet gebeuren. Wordt weer alleen poulefase CL kijken komend seizoen ben ik bang.
Die voorspelbare knock-out fase hoef ik niet meer te zien als het zo blijft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren