wk2018
 

De sprint die een marathon bleek te zijn

Zaterdag, 11 juli 2015 om 17:03 door staw

Het was al laat toen Olek in zijn bed lag te woelen. Normaal kon hij wel in slaap komen, maar sinds het incident kreeg hij het maar niet voor elkaar. De alarmklok pijnigde zijn ogen met de rode getallen 5:58. Hij wist van zichzelf dat hij toch niet meer zou kunnen slapen en stond op voor een wandeling. De kou deed hem bibberen bij de eerste stap naar buiten. Belchatow is nooit echt een pretje, of het nu zomer of winter is. Een pestende negen graden was het resultaat van deze frisse zomernacht. Terwijl hij de deur in het slot trok wist hij dat zijn hart nog het allerkoudst aanvoelde.

Het was niet zomaar een wandeling voor Olek. Hij wist precies waar hij heen wilde. Een rechte lijn was het snelst. Hij klom over muurtjes heen, sloop door de steegjes en kroop door open schuttingen. Hij hobbelde als een rat in de nacht op zoek naar zijn doel. Na een klein kwartiertje wandelen was hij op locatie aangekomen. Vanuit de aanliggende woonwijk was hij naar zijn groengele kasteel geslopen. Het nostalgische stadion van GKS Belchatow doemde op vanachter de omliggende huizen. Het was allerminst een groot stadion, maar het was zijn thuis.

Gerustgesteld door de gedachte dat zijn kasteel hem niet was afgepakt vertrok hij weer. De weg terug naar huis verliep minder rusteloos dan de heenweg. Hij dacht aan het afgelopen seizoen. Het was een seizoen om snel te vergeten. GKS Belchatow stond na vijftien speelronden op een geweldige vierde plaats. Het was toen feest in Belchatow. Iedereen had gezegd dat de kersverse promovendus gelijk weer zou degraderen. De 26 punten die op dat moment waren behaald, bewezen het tegendeel. Toen wist Olek nog niet dat Belchatow na dertig speelronden maar vijf punten meer zou hebben. De euforie maakte plaats voor verdriet.

Na een paar uur slaap zat Olek om 11:00 uur aan de koffie toen er werd aangebeld. Tot zijn verrassing stond zijn buurman voor de deur. Piotr was het type buurman dat iedereen kon opvrolijken. Ergens diep van binnen wist Olek dat hij voor hem kwam. “Ik heb je vannacht voor de vierde keer in een week horen vertrekken Olek, ik weet dat de degradatie je dwarszit. Maar geloof me, het kan altijd erger.” Olek voelde zichzelf langzaam koken van binnen. “Het kan altijd erger ja, denk je dat? Ik weet wel heel zeker dat jij voor geen meter begrijpt hoe ik me voel. Hoe durf jij zo mijn huis binnen te komen,” tierde Olek. “Jij komt nu met me mee,” antwoordde Piotr, “of je nu wel of niet meewil. En zorg dat je opschiet, we vertrekken over tien minuten.” Voordat de nog steeds kokende Olek tegen hem in kon gaan was Piotr alweer verdwenen. Tien minuten later zat hij in de auto.

“Waar gaan we heen,” vroeg Olek. “Dat ga ik je nu niet vertellen, het wordt een lange reis. Ik wil eerst dat je te rade gaat bij jezelf. Waarom denk je dat het niet erger kan Olek?” Olek staarde naar buiten. Hij zag de grote industrietorens van Belchatow hun wolken uitblazen. Het ging op een bijna elegante manier, alsof ze iedereen eraan wilden herinneren dat zij het belangrijkste waren in de stad. Gelukkig wist hij beter. De turfvelden lagen aan de andere kant van de stad. Die zouden altijd imposanter zijn. Na een korte stilte begon Olek met vertellen. “Het feit dat ik er altijd bij ben geweest, denk ik. Ik heb zo’n beetje alles gezien. Ik heb de oprichting in 1977 meegemaakt. Het begin van het avontuur in de vierde divisie. De promoties naar de derde, de tweede en de Ekstraklasa. Ik heb een jeugdlichting groot zien worden. Ik heb een gouden lichting gezien. Radoslaw Matusiak, Lukasz Gargula en niet te vergeten Jacek Krzynowek. Wereldspelers voor een kleine industriestad. Ik… ik wil gewoon niet accepteren dat we het niet hebben gehaald.”

De auto komt tot stilstand voor een kantine met een paar voetbalvelden. Het complex had een mooie boog met de naam: Drawa Drawsko Pomorskie. Althans: een paar letters ontbraken. Ze waren gestolen of zo verroest dat ze amper als letters te herkennen waren. Piotr stapte uit en sleepte Olek mee de kantine in. “Ik snap nog steeds niet wat we hier doen Piotr? Kun je me tenminste wat meer uitleg geven?” Piotr zweeg en ging aan de bar zitten met Olek naast hem.

Olek staarde door de met rook gevulde kantine. Bruine tegels op de vloer, donkergroene aan de wand. Het hout van de bar was versleten en zat vol met gaatjes. Aan de bar hingen wat vaantjes. Het waarschijnlijk ooit mooie rood en blauw zat onder de koffievlekken en zag er ongewassen uit. Aan de tap stond de iets te dikke Agata, wier spraakwaterval voortdurend klaterde, ook op de momenten dat niemand die wilde horen.

Het moment dat de trainer binnenstormde in zijn iets te strakke trainingspak, waardoor zijn vest op zijn bierbuik lag, was het sein voor de meeste spelers om zich te verzamelen. Het werd weer doodstil in de kantine. Piotr besloot de stilte te doorbreken en richtte zich tot Olek. “Ja, mooie club dat Drawa. Rode letters op Wikipedia, onderstreept. Je kunt er op klikken, maar je komt nergens op uit. Een link naar niets. Maar het gaat om het voetbal zelf natuurlijk. Altijd verzorgd, aanvallend voetbal. Rijke historie, echt een grote naam. Je moet andere ploegen in de III Liga Western Pomerania ook niet uitvlakken. Wat dacht je van Chemik Police of Cartusia Kartuzy. Vlak daarnaast Baltyk Koszalin en Rasel Dygowo niet uit.”

Piotr stond op van zijn kruk en keek hoopvol naar Olek. Hun blikken kruisten elkaar en ze wisten beiden dat het tijd was om te gaan. Ze gingen terug naar de mooiste stad van Polen, hun eigen stad Belchatow. “Drawa Drawsko Pomorskie…,” begint Piotr. “Gelukkig kan het altijd erger,” maakte Olek af terwijl hij zijn hand op de schouder van Piotr sloeg.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

18 reacties (laatste reactie door pprins)

Mooi stukje man! Ik zag dit meteen staan nadat ik je reactie op dat van mij zag haha.

Maar wat goed geschreven (weer), bomvol emotie en het is ook zo'n verhaal waarbij je constant in het gezelschap van die twee mannen acht, zo vertellend en verhalend is het geschreven, en van die verhalen geniet ik enorm (maar dat weet je intussen al haha)

Dik 5 sterren want beter dan dit word het niet, blijf ze schrijven vriend!

14 juli 2015 om 21:05

Dankjewel kerel! Haha ja mijn tweede stuk kwam wat kort achter het jouwe aan. Normaal lees ik wel alle clubexperts, maar log niet altijd in om er op te reageren. Die van jou verdienen zeker een beoordeling en wanneer mogelijk kritiek. Maar zoals al aangegeven was de vorige clubexpert nagenoeg perfect.

Dankjewel voor de beoordeling en reactie! Ik wissel mijn stukken vaak af tussen informatief en amuserend. Soms een mix van beiden. Dit keer is het wat meer amuserend van aard. Blij dat jij ook van mijn clubexperts geniet, net zoals ik van de jouwe!

zeker heel mooi geschreven, maar toch vraag ik mij weleens af of dit soort stukjes niet gewoon van internet af zijn gehaald? zo niet is het een heerlijk stukjes met een diepe touch in het verhaal hoe men er ook naar kan kijken.

11 juli 2015 om 21:50

Moest het nu een wikipedia stijl hebben zou ik me dat ook afvragen, maar dit haal je met alle respect niet van het internet hoor, dit is geschreven vanuit het hart en dat merk je vind ik.

12 juli 2015 om 18:22

Het verhaal is prachtig, maar toch is het nieuw gegeven informatie ook minimaal. Een Wikipedia stuk is niks, echter het enige wat ik te weten ben gekomen is dat deze club een belabberde 2e seizoenshelft heeft gehad. Een aantal alinea's met informatie hoe het komt dat de club degradeerde etc. mag er zeker bij. Het verhaal is mooi, maar zegt te weinig.

12 juli 2015 om 19:09

Dit verhaal vertelt net genoeg maar niet alles, en dat is het mysterieuze eraan, zulke verhalen hebben ook als bedoeling dat mensen na het lezen ervan zelf genoeg gefascineerd raken om even op te zoeken wat er nu exact gebeurd is. Als je dit soort verhalen te informatief maakt verliest het een deel van haar schoonheid vind ik.

14 juli 2015 om 21:09

Hee Psver38, ik begrijp je teleurstelling. Het is echter erg lastig om een mix van informatief en amuserend op papier te zetten. Deze clubexpert heb ik gekozen voor het amuserende. Mijn voorlaatste clubexpert is echter meer informatief. Denk dat je daar dan meer van geniet. Ik kan je in een reactie alles vertellen wat je wilt weten, helaas mag een clubexpert max 1000 woorden zijn. Daar kan ik niet alles in kwijt. Heb veel moeten schrappen.

14 juli 2015 om 21:07

Hee Gigabol, dankje voor de opmerking! Ik kan je echter wel degelijk laten inzien dat deze stukken van mijzelf zijn. Lees anders maar mijn andere clubexperts. Je zult dezelfde schrijfstijl zien en dezelfde soort van onderwerpen. Net zoals Koni veel over de Russische competitie schrijft en Alexdelpiero over de Italiaanse, zo doe ik dat over de Poolse. Mede doordat ik zelf Pools ben, spreekt dit mij erg aan!

Mooi verhaal! Ik had zelf nog nooit van deze club gehoord. Het las lekker weg en je schrijfstijl is mooi. Mooi stuk zeker 5 sterren waard!

14 juli 2015 om 21:09

Dankjewel voor je reactie en beoordeling!!

Prachtige verhaal over een voor vele onbekende Poolse club. Jouw clubexperts zijn altijd een genot om te lezen en dat komt door je schrijfstijl en onderwerpen. Gewoon weer 5 sterren!

14 juli 2015 om 21:10

Dankje voor het grootse compliment :D Ik doe mijn best elke keer weer wat over een onbekende club of onbekende situatie te schrijven. Ben blij dat het aanslaat!

geweldig stuk, heerlijke stijl. Bedankt voor deze club expert!

14 juli 2015 om 21:10

Geen dank! Dankjewel voor je reactie!!

Goed verhaal!

Ben zelf na het lezen van het verhaal direct wat meer informatie gaan opzoeken over de club.

16 juli 2015 om 20:59

Dankjewel! Ik hoop dat je veel hebt kunnen vinden over GKS Belchatow. Je moet eens afbeeldingen van hun stadion zoeken. Echt een plaatje wat past bij voetbalromantiek. Ik hoop daar ooit nog een wedstrijd mee te pikken!

Hoop daarnaast dat ze snel weer promoveren, veel te leuke ploeg om zo kansloos af te zijn gezakt!

17 juli 2015 om 12:45

Dat zou ik zeker aanraden, oogt inderdaad zeer sfeervol met een capaciteit van +- 5200 plaatsen.

Laten we dat maar hopen, het is zonde dat ze weer in de I klasse uit te moeten komen..

Mooi met emotie geschreven. Het moet je natuurlijk maar wel net interesseren, de Poolse competitie / tweede divisie.....ik snap echter de titel niet echt bij dit verhaal?

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

GKS Belchatow


0 fans
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren