Ex-Feyenoorder aan basis van razend knappe comeback tegen Jong Italië

Jong Zweden heeft zich in de eerste wedstrijd op het EK voor spelers onder 21 jaar verrassend ontdaan van de leeftijdsgenoten uit Italië. Een rode kaart na 28 minuten spelen leek funest te zijn voor de Scandinaviërs, maar na rust vochten zij zich knap terug. John Guidetti tekende voor de gelijkmaker, waarna alles in duigen viel voor de Italianen: een rode kaart én een strafschop tegen deed de finalist van twee jaar geleden de das om.

/

In de eerste helft leek alles van een leien dakje te gaan voor Italië, dat wordt gecoacht door oud-international Luigi Di Biagio. Al na twee minuten kregen i Azzurini een goede kans op de 1-0, maar de inzet van Domenico Berardi werd op het laatste moment weggewerkt. Italië bleef beter en zat na een half uur op rozen. Niet alleen kon Berardi vanaf de strafschopstip de openingstreffer inschieten, ook moest Zweden het door het wegsturen van Alexander Milosevic, die de overtreding in de zestien beging, met een man minder stellen.

De verbanning gaf de Scandinaviërs echter onvermoede krachten. Zweden, waar PSV'er Oscar Hiljemark en Heerenveen-aanvaller Sam Larsson hun opwachting maakten, trok de wedstrijd naar zich toe, maar wist dat in het restant van de eerste helft niet te vertalen naar doelkansen. Na rust schakelde Zweden nog een extra tandje bij en dat leidde na tien minuten spelen in de tweede helft tot de gelijkmaker. Een verre hoekschop werd opgevangen door Oscar Lewicki, die met zijn harde, lage voorzet de voeten van Guidetti vond: 1-1.

Italië herpakte zich daarna uiterst moeizaam, maar leek in het laatste kwart van de wedstrijd de juist tred te hebben hervonden. Een oliedomme actie van Stefano Sturaro zorgde echter voor de ommekeer. De middenvelder van Juventus sloeg een tegenstander in zijn gezicht en moest er met rood vanaf. Vier minuten voor tijd ging ook doelman Francesco Bardi in de fout in zijn eigen zestien, waarna Isaac Kiese Thelin mocht aanleggen van elf meter. De spits van Bordeaux maakte daarbij geen fout en tekende voor de 1-2 eindstand.