wk2018
 

Puinhopen van Pep

Maandag, 15 juni 2015 om 15:29 door Migi

Een aantal maanden geleden vloog Josep Guardiola een vierde official in de armen na een doelpunt van Arjen Robben. Zo op het eerste gezicht een aandoenlijk gebeuren, maar een nogal sterk contrast met het tafereel een paar minuten daarvoor. Een ziedende Pep die dezelfde assistent bijna aanvliegt na een discutabele gele kaart. Sinds die wedstrijd heeft de Spaanse coach vaker van dit soort bipolaire trekjes laten zien in zijn vak naast het veld. Begint hij langzaam krankzinnig te worden of begint hij de druk van zijn falen te voelen?

/

Guardiola leek de ideale opvolger van Jupp Heynckes, die na zijn fantastische seizoen waarin Bayern München de triple won afstand nam van het trainersvak. Geroemd om zijn vermogen een aanvallende speelstijl te koppelen aan het binnenhalen van prijzen. Een trainer met een duidelijke, positieve filosofie. Hij zou Bayern naar nog grotere hoogten brengen. Tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Manchester City aan het begin van zijn eerste seizoen was die bevestiging er. De Engelse club werd volledig van het veld getikt door een ontketend Bayern. Barcelona, maar dan met fysiek sterke Duitsers. De fans waren in extase. Dit wordt het beste team uit de historie van het voetbal.

Na een fantastisch eerste half jaar, waar vrijwel iedere tegenstander zowel in de competitie als in Europa met speels gemak omver werd gespeeld, begonnen in het voorjaar de eerste haarscheurtjes in de suprematie zichtbaar te worden. Hoewel de Zuid-Duitsers in recordtempo het kampioenschap binnenhaalden, werd er in maart verloren van FC Augsburg. Niets aan de hand, dacht iedereen. De titel is binnen, het is moeilijk je dan nog op te laden voor dit soort wedstrijden. Heel anders was de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. Waar Bayern in Madrid nog standhield en met een redelijke 1-0 nederlaag de thuiswedstrijd in ging, werden de apathisch ogende Duitsers in de Allianz Arena met 0-4 van het veld geveegd. Een collectieve offday van de spelers? Of een naïeve tactiek van Pep tegen de dodelijkste counterploeg ter wereld? Ik was bereid Guardiola het voordeel van de twijfel te geven. Door het identieke scenario in het hierop volgende seizoen, ben ik echter van mening veranderd.

Natuurlijk, Bayern is wederom met overmacht kampioen geworden, maar vooral de tweede helft van het seizoen was het spel lang niet altijd goed. Eén van de grote kwalen van het Bayern München onder Guardiola is de kwetsbaarheid achterin. Guardiola blijft koppig vasthouden aan een zeer hoge lijn waarbij verdedigers met veel ruimte in de rug moeten spelen. Dit is op papier prima, maar niet met het type verdedigers dat bij de club rondloopt. Het voornaamste slachtoffer hiervan is Dante. De Braziliaanse stopper is dit seizoen door zowel de aanhang als de neutrale toeschouwers met de grond gelijkgemaakt. Een clown die niets te zoeken heeft op het hoogste niveau. Onzin natuurlijk, onder Heynckes was het een zeer degelijke verdediger die prima in staat was een man af te stoppen. Sterk in de duels, groot en een goede uitstraling. Geen watervlugge verdediger die moeiteloos met vijftig meter in zijn rug kan spelen. Hetzelfde geldt in mindere mate voor Medhi Benatia en Jérôme Boateng. Waarom houdt Pep vast aan deze tactiek?

Dan is er het misbruiken van spelers op een verkeerde positie. Bayern heeft misschien wel de beste links- en rechtsback ter wereld. Op rechts aanvoerder Phillip Lahm en op links supertalent David Alaba. Beiden spelen echter vrijwel nooit op hun eigen positie. Lahm is onder Guardiola getransformeerd tot verdedigende middenvelder en Alaba is verder naar voren geschoven. Vooral Lahm heeft laten zien ook prima op het middenveld uit de voeten te kunnen, waarvoor niets dan lof, maar waarom zet je een fantastische back op het middenveld terwijl je meer dan genoeg spelers hebt voor die positie? Waarom koop je Xabi Alonso dan? Waarom koop je Alonso überhaupt? Is het omdat hij Spaans spreekt? Ik dwaal af. Lahm en Alaba horen respectievelijk op rechts- en linksback. Zet ze daar neer.

Zo zijn er meer details in de opstellingen en beslissingen van Guardiola waar ik nog een tiental pagina’s over vol kan schrijven. De voornaamste reden dat Guardiola mij niet langer kan bekoren, is het verlies van identiteit. “Voetbal is een simpel spel waarbij 22 mannen achter een bal aan rennen en op het eind winnen de Duitsers.” Gary Linneker vatte de sport op deze gekscherende manier samen. Natuurlijk niet helemaal waar, maar wel gebaseerd op Duitse degelijkheid, de Duitse onverzettelijkheid. Sinds de komst van Guardiola is die degelijkheid verdwenen en heeft het plaatsgemaakt voor de achterhaalde filosofie dat balbezit gelijkstaat aan dominantie. Uitgerekend Bayern zelf ontkrachtte deze stelling door Barcelona van de mat te vegen. Hoe kan het dan toch zijn dat de rollen twee seizoen daarna volledig zijn omgedraaid? Daar is maar één reden voor: een falende coach. Pep raus!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

17 reacties (laatste reactie door migi84)

Een degelijke clubexpert. Wat mij betreft eerlijk gezegd niet zo veel nieuws onder de zon en geen nieuwe invalshoeken. Er zijn enorm veel (inhoudelijke) discussies geweest betreft dit onderwerp op de frontpage en als ik mij niet vergis is er zelfs nog een andere clubexpert over geschreven die met soortgelijke conclusies afrondde.

Edit: ik vergis mij niet: http://www.voetbalzone.nl/ doc.asp?uid=242962

Daarom begrijp ik de noodzaak/het nut niet echt van dit column. Voor de rest een prima schrijfstijl, al vond ik de eerste alinea niet zo lekker weglezen.

' Geroemd om zijn vermogen een aanvallende speelstijl te koppelen aan het binnenhalen van prijzen.'

Bij bovenstaande zin was het bij mij in het begin onduidelijk op wie dit duidde, hier had je naar mijn mening beter nogmaals de naam in kunnen verwerken zodat daar geen onduidelijkheid over is.

16 juni 2015 om 12:39

Dank voor je reactie.

Je hebt gelijk over die andere CE, die heb ik gemist. Is daarom inderdaad een beetje overbodig dat er nu weer iets over wordt geschreven, maar goed.

Nogmaals dank

Ik vind het een beetje een rare CE. Schrijfwijze is goed, maar heeft weinig diepgang. Pep geeft Bayern het beste voetbal sinds jaren, koopt de beste spelers en pakt alle prijzen. Dit jaar weer met overmacht de titel pakken en dan is het opeens 'niet Duits genoeg'?

Real Madrid is een elftal vol met wereldsterren, daar win je niet zomaar van. Natuurlijk heeft Pep ook een wereldelftal, maar daarmee win je niet zomaar alles.

Bayern wist van te voren dat ze totaalvoetbal en op balbezit gingen spelen. Pep heeft alles gewonnen bij Bayern en jij begint te zeuren over een paar kleine dingetjes in de opstelling?

Ik ben zelf geen Bayern volger en ga ook geen beoordeling geven, maar vind het nogal vreemde conclusies.

16 juni 2015 om 13:18

Allereerst dank voor je reactie.

Ben het niet geheel eens met je. Het voetbal onder Heynckes was veel beter. Onder Pep is het doelloos rondtikken en hopen op een actie van Robben of Ribery. Er zijn vast nog steeds mensen die zitten te wachten op 95% balbezit en een 1-0 overwinning, maar ik niet.

Van Real Madrid en Barcelona kan je inderdaad verliezen, maar het gaat om de manier waarop. Mensen zeuren dat Mourinho reactievoetbal speelt, maar misschien kan Guardiola hem een keer wat tips vragen. Hij is namelijk totaal niet in staat om zijn elftal in te stellen op een tegenstander. In de eerste wedstrijd tegen Barca begint hij zelfs met drie verdedigers. Dan snap je er toch niets van? We lopen twee jaar achterelkaar keihard in het mes. Dat mag gewoon niet.

Verder heeft hij niet alles gewonnen, hij heeft twee landstitels en één beker. En dat is zonder context inderdaad prima, dat zeg ik ook, maar in Duitsland is de tegenstand niet heel bijzonder.

Anyway. thx voor je reactie

Ik vind het vreemd dat je geen woord rept over de talenten van Bayern die erop achteruit gaan en zelfs gewoon weggaan zoals Shaqiri.
Götze is gewoon een schim nog van de ster die hij bij BVB was, man wat mis ik die zijn acties.
Hojberg was en is een groot talent die amper kansen krijgt.
Weiser gaat hij gratis de deur laten uitlopen.
Geen enkele jonge speler is doorgebroken onder Pep. Dat is pijnlijk. Zeker wetende Bayern onder Van Gaal en Heynckes Muller, Badstuber, Alaba zijn doorgebroken en eerder Lahm en Scheini uit eigen rangen komen.
Robben er sterker geworden onder Pep maar dan is alles ook gezegd.
Bayern is blijven stilstaan en stilstaan is acheruit gaan.
De concurrentie in de Bundesliga kunnen ze leegkopen, maar in Europa gaat dat niet en dat merk je.
Ze gaan de Cl niet meer winnen op deze manier.
Pep verdoezelt al deze troep met het winnen van de landstitel, maar dat is geen kunst met deze selectie, eerder een must.

16 juni 2015 om 23:42

Daar heb je zeker gelijk in. Dat is ook een probleem, maar een CE mag maximaal duizend woorden hebben en daar zat ik al bijna aan. De talentvolle middenvelders krijgen inderdaad geen kans, in plaats daarvan haalt hij bijvoorbeeld Xabi Alonso. Shaqiri ben ik het niet helemaal mee eens, die heeft kansen gekregen, maar is naar mijn mening niet goed genoeg voor de absolute top.
Robben heeft de stap naar dit niveau overigens naar mijn mening al gezet onder Heynckes. Bij Pep valt het alleen meer op omdat ze weer afhankelijk zijn geworden van bevliegingen in plaats van het goede collectief onder Heynckes.
Ik ben het geheel met je eens.

Dank voor je reactie.

Dit is echt een prima stuk hoor. Je schrijfstijl is erg fijn, buiten dat het stuk lekker wegleest is het ook niet té lang. Het is precies goed. Daarom ben ik het niet eens met de bovenstaande kritiek. Je geeft duidelijk aan waarom Guardiola niet goed functioneert zonder het langdradig te laten worden, mijn complimenten hiervoor.

Ik ben het overigens helemaal met je eens. Guardiola probeerde zijn tactiek (het vroege drukzetten op de tegenstander, met alle risico's van dien) ook bij Bayern te hanteren. Dat is hem gelukt, want de meeste tegenstanders werden gewoon weggevaagd. Bayern piekte de laatste twee jaar gewoon iets te vroeg. Wel durf ik te zeggen dat die tactiek makkelijker gespeeld kan worden met het Barcelona uit 2008 tot 2012 dan met het huidige Bayern, simpelweg omdat Xavi/busquets/iniesta en Messi (in topvorm) de bal nog iets gemakkelijker en sneller kunnen rondspelen dan Müller, Schweinsteiger en Xabi Alonso.

Echt een zeer goede CE, vier sterren.

17 juni 2015 om 13:40

Ik geeft geen negatieve kritiek, het is gewoon opvallend dat dat zwak punt van doorstroming onder Pep er niet bijstaat waar Migi ook een goede uitleg voor heeft als je verder kijkt.

Goed geschreven, technisch weinig op aan te merken maar met je conclusie ben ik het niet eens. Meer dan de trainer lijkt me het klasseverschil t.ov. de andere Duitse clubs Bayern te nekken in de eindfase van de Cl.

Zoals je zelf al schreef, als je al kampioen bent in februari gaat de voet, allicht onbewust, van het gaspedaal en wordt er net iets minder scherp getraind. Wanneer je dan 6 weken later de knop weer moet omdraaien blijkt dat niet zo simpel.

Real vorig seizoen in de terugwedstrijd vind ik inderdaad nog altijd een collectieve off-day, vooral Neuer deed toen hele vreemde dingen.

Barcelona dit jaar moest met een gehavende ploeg aangepakt worden, begin er maar aan zonder Robben, Ribery en Alaba. En eigenlijk deed Bayern het vrij goed, uitgezonderd dat laatste kwartier in de heenwedstrijd op Camp Nou. Na de 1-0 moest Guardiola de wedstrijd op slot gegooid hebben, hij deed dat niet, hij ging voor een gelijkmaker en kreeg het deksel op de neus. Dat kun je hem verwijten maar anderzijds siert het hem dat hij zijn offensieve speelstijl trouw bleef.

Neem maar van mij aan : ook in 2015/2016 wordt Bayern kampioen met of zonder Guardiola en het zal er maar van afhangen of Munchen nu wel zijn lesje geleerd heeft en de scherpte tot in mei kan aanhouden.

Als hen dat lukt is Bayern voor mij, met of zonder Pep, de grootste kandidaat op winst in de Cl.

Want Bayern is, zoals je al schreef, de techniek van Barcelona overgoten met een Duits fysiek sausje. Die ploeg heeft alles, meer nog dan Real en Barcelona.

Het ligt dus m.i. niet aan de trainer, net iets te makkelijk.

17 juni 2015 om 22:20

Lineker*

Prima geschreven, conclusie is wat kort door de bocht (2 jaar geleden winnen van Barcelona, nu verliezen, dus Pep is het schuld), maar verder wel eens met een hoop zaken. Bijvoorbeeld de posities van Lahm en Alaba. Ze doen het prima op hun nieuwe posities, maar zouden de besten ter wereld zijn op hun oude posities. Wat vooral jammer is, is de verkoop van Kroos, want dat was een uitstekende Bayern voetballer.

Verder ben ik het niet met je eens dat het onder Guardiola slechter is geworden. Ze waren ook dit seizoen een tijd lang de beste ploeg ter wereld, maar met de blessures van Robben en Ribery (en in mindere mate Alaba) waren ze vleugellam en konden ze niet mee tegen de andere wel fitte topploegen.

Volgens mij was Bayern de enige ploeg ter wereld die (mits ze een fitte selectie hadden) mee kon in het niveau van Barcelona. Dat kun je ook toeschrijven aan Guardiola. En juist het spelen met een hoge verdedigingslijn zorgt ervoor dat Bayern de tegenstander kapot kan spelen.

Met een goede vleugelspeler erbij denk ik dat Bayern met Pep ook de treble kan winnen. Dus met Griezmann of Draxer of Reus erbij zie ik Bayern al concurreren met Barcelona.

18 juni 2015 om 13:27

Dank voor je reactie.

Ik ben het met je eens dat Bayern het in eigen land en ook in Europa tegen de mindere tegenstanders fantastisch doet. Het probleem van Guardiola is naar mijn mening echter dat hij zich nooit wil instellen op een tegenstander. Reactievoetbal is in Nederland sowieso een beetje een vies woord, maar voor hem is het helemaal een taboe.

Hij miste tegen Barcelona inderdaad veel toppers, maar dat verklaard niet dat hij in Camp Nou begint met drie verdedigers. Drie statische gasten tegen Messi, Suarez en Neymar. Hij paste het gelukkig na een half uur aan, maar ik vind het bizar dat hij er überhaupt mee begint.
Bayern is onder Guardiola een soort flat track bully. Ze vegen zwakke tegenstanders van de mat, maar lopen bij wat tegenstand als kippen zonder kop in het mes. Dat was onder Heynckes denk ik niet gebeurd.

Het ligt natuurlijk niet alleen aan hem en m'n conclusie is wellicht wat hard, maar anders is het ook maar saai

anyway, nogmaals dank.

Goed stuk. Duidelijke, prima schrijfstijl zonder al te veel poespas. Je maakt je punt aan de hand van voorbeelden en klaar. Prettig.

Ik ben het ook inhoudelijk met je eens. Het Bayern München onder Heynckes speelde heerlijk dynamisch voetbal, echt op zijn Duits. Ze konden de tegenstander vastzetten als het moest, maar hadden met hun vlijmscherpe counters ook een ander wapen.

Onder Guardiola wordt Bayern een beetje Spaanser (onnodig) en het lijkt erop dat het plan B weg is. Dat is zijn ideologie, uitgaan van je eigen kracht, maar ik houd meer van een pragmatischer kijk op de zaken en ik denk dat dat ook beter bij Bayern past. Aanvallen als het kan, verdedigen als het moet.

Prima stuk. Had wel meer je visie over Alonso willen lezen. Klopt het namelijk dat hij meer krijgt dan wat Kroos vroeg?

4/5

23 juni 2015 om 00:18

Hij krijgt een vrij hoog salaris ja, of het meer is dan Kroos vroeg weet ik eerlijk gezegd niet. Ik zou voor Kroos op het moment wel twee keer zoveel salaris over hebben, maar dat terzijde.

het misbruiken van spelers kwam door de vele blessure's..

23 juni 2015 om 00:16

Op sommige momenten wel, maar zeker niet altijd hoor. Ook met een fitte Schweinsteiger, Alonsa, Thiago en Schweinsteiger heeft Lahm nog op het middenveld gestaan en dat slaat naar mijn mening nergens op. Hetzelfde geldt voor Alaba op het middenveld. Dat hij met blessures moet improviseren vind ik prima, maar hij is er in doorgeslagen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
Manuel NeuerKeeper00
Sven UlreichKeeper00
Niklas SüleVerdediger00
Felix GötzeVerdediger00
Marco FriedlVerdediger00
Mats HummelsVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayern München.

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Justin Kluivert maakte onlangs al de overstap naar AS Roma, terwijl Hakim Ziyech eveneens in beeld is in de Italiaanse hoofdstad. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren