wk2018
 

De Boer moet doorselecteren

Dinsdag, 16 juni 2015 om 15:00 door FutbolWatcher

Ruim een maand geleden werd Nemanja Gudelj gepresenteerd als kersverse aanwinst van Ajax. De middenvelder, die een sterk seizoen achter de rug heeft bij AZ Alkmaar, zal komend seizoen de nummer zes-positie moeten invullen. Ondanks dat Ajax zeven of acht middenvelders onder contract heeft staan, kiezen zij ervoor om de knip te trekken. Toch is het geen uitgemaakte zaak dat Gudelj even de kar gaat trekken. Tegenwoordig ben je al gewild als je in de Eredivisie een paar balletjes naar de goede kleur speelt.

In het seizoen 2014/2015 zijn er veel jonge talenten doorgebroken in de Eredivisie. Bij sc Heerenveen staat de achttienjarige verdediger Jeremiah St. Juste al in de basis terwijl ook Tarik Kada zijn debuut al heeft gemaakt. Bij FC Twente is Hidde Ter Avest verzekerd van een basisplaats en ook Bilal Ould-Chikh laat een geweldige indruk achter. Dabney Dos Santos (AZ), Calvin Verdonk (Feyenoord), Segun Owobowale (ADO), en Bart Ramselaar (FC Utrecht) mochten ook al debuteren in het hoogste keurkorps van hun club. Bij Ajax gaat het minder snel. De 'grote' talenten moeten zich eerst ontwikkelen in de Jupiler League, bij Jong Ajax. Zo worden de talenten in de weg gelopen door de recente aankopen.

Laten we Ashraf El Mahdioui als voorbeeld nemen. De controlerende middenvelder, die als geen ander bij zijn tegenstander kan wegdraaien, zal het voornaamste slachtoffer zijn van de aankoop van Gudelj. De technicus, die inmiddels al negentien jaar oud is, moet zijn debuut nog maken in Jong Ajax. Ajax 1 lijkt dan ook nog ver weg. Als je constateert dat Gudelj, Bazoer en Klaassen voor hem staan in de pikorde en de veel jongere Carel Eiting hem in zijn nek hijgt, is het voor de Marokkaanse voetballer bijna onmogelijk om te slagen. Zonde voor iemand die recent nog werd gezien als 'talent van de toekomst'. Dit geldt echter niet alleen voor El Mahdioui.

Ook Abdelhak Nouri en Donny van de Beek laten elke week zien het niveau van de A1 te zijn ontstegen. Geniale steekpasses, prachtige vrije trappen, wonderschone lobjes, en briljante passeerbewegingen, ze hebben het allemaal laten zien dit seizoen. Ook in Oranje onder negentien staken zij er bovenuit. Toch zijn de kansen die zij krijgen miniem. Tom Noordhoff en Danny Bakker krijgen dit seizoen de voorkeur bij Jong Ajax. Terwijl er in Ajax 1 ook enorm veel concurrentie is. Het is jammer dat Nouri geen kans krijgt in het eerste, terwijl jongens als Lucas Andersen en Thulani Serero mogen doorgaan met prutsen. Op een gegeven moment moet je, in mijn ogen, de talenten die niet goed functioneren vervangen voor talenten die wel gemotiveerd zijn en de kans verdienen.

De aankoop Daley Sinkgraven was in mijn ogen een enorme fout van het bestuur. Wat heeft hij nou daadwerkelijk laten zien in Heerenveen? Ja, een sleepassist is leuk en zijn goal tegen PSV was belangrijk. Maar bepalend was hij amper en constant al helemaal niet. Naar verluidt koste de blonde middenvelder acht miljoen euro, een bedrag dat voor een jochie van negentien jaar oud astronomisch kan worden genoemd. In zijn eerste maanden heeft Sinkgraven absoluut nog niet weten te overtuigen. Hij wint geen duels, grossiert in foute passes en toont absoluut geen rendement. Het zou oneerlijk zijn om hem na een half jaar als miskoop te betitelen, maar zijn start is alles behalve geweldig.

El Mahdioui en Nouri hoeven we het komende seizoen nog niet in Ajax 1 te verwachten. Donny van de Beek zal de voorbereiding met het eerste meemaken en mag stiekem hopen op minuten in de Eredivisie. Dat zou volledig terecht zijn, want zijn werelddoelpunten van vorig seizoen zijn niet meer op een hand te tellen. Ik hoop van ganser harte dat Frank de Boer komend seizoen zal gaan doorselecteren. Veel jongens uit de huidige A1 zouden geen modderfiguur slaan in het eerste elftal. Laten we hopen dat ze het in de toekomst kunnen waarmaken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

10 reacties (laatste reactie door bassieforajax)

Beste Futbolwatcher,

Allereerst wil ik zeggen wat een lekkere CE, normaal gesproken reageer ik nooit op de Ce's (ik reageer sowieso weinig ik lees liever ) maar ik vond dat ik bij jou wel even moest reageren.
Je manier van schrijven is erg goed en het leest daardoor lekker weg.
Om verder op het onderwerp in te gaan:
Ben ik het helemaal met je eens dat er door geselecteerd moet worden, de talenten moeten meer de kans krijgen. Maar onder de talenten schaar ik ook Daley Sinkgraven ondanks dat hij nog niet heel veel heeft laten zien ben ik wel gecharmeerd van die jongen maar ja dat is een persoonlijke mening.
Ik denk dat we met komend seizoen met een middenveld van: Gudelj Klaassen en Sinkgraven het beste middenveld hebben wat er op het veld kan staan. daarnaast hebben we dan met Bazoer Nouri en van de Beek geweldige alternatieven achter de hand.
Jongens als Serero Andersen en ook Schone ( en ik vergeet er nog wel een paar ) hebben wat mij betreft genoeg kansen gehad, die paar vrije trappen paar jaar die Lasse er in schiet zijn voor mij niet voldoende om me te overtuigen dat hij nog in Ajax thuis hoort, om over Thulani en Lucas maar te zwijgen.
Ik moet je heel beschamend eerlijk vertellen dat Ashraf el Mahdioui me niet zo erg opgevallen is als bijvoorbeeld een Nouri of een van de Beek.
Nou moet ik ook zeggen dat ik niet zo gek vaak naar de jeugd ga maar ben er wel een aantal keer te vinden. Maar zoals jij hem beschrijft geloof ik wel dat het een hele goede voetballer kan worden in Ajax, hij moet dan wel rustig gebracht gaan worden of hij nou zijn debuut voor jong Ajax heeft gemaakt of niet. Frank de Boer en alle andere trainers werken dagelijks met deze jongens en zij zullen dan toch wel het beste kunnen beoordelen of iemand klaar is voor (jong) Ajax.
Ik heb vertrouwen in de toekomst en in Frank.
En jou wil ik bedanken voor deze goede CE

16 juni 2015 om 22:05

Bedankt voor je reactie!

El Mahdioui is best een groot talent in mijn ogen. Een multifunctionele middenvelder die echt heerst op het veld. Je ziet dat er iemand staat, hij niet iemand die zich verstopt. Heeft een geweldige crosspass en een goed schot. Het was niet echt zijn jaar, geteisterd door een vervelende blessure en natuurlijk dat voorval met Samet Bulut en Zakaria El Azzouzi.

Sinkgraven heeft potentie, alleen snap ik de aankoop niet. Een paar geweldige middenvelders kloppen namelijk op de deur.

Frank de Boer had Nouri en (vooral) Van de Beek bijvoorbeeld best minuten kunnen gunnen tegen Dordrecht. Dat ging nergens meer om en iedereen leek gedemotiveerd. Geloof mij dat die jongens met hun frivoliteit aardig wat hadden kunnen toevoegen!

19 juni 2015 om 10:29

El Mahdioui heeft een goed inzicht en een geweldige crosspass inderdaad. Maar als cvm is hij te traag en zijn handelingssnelheid is niet hoog genoeg. Verder heeft hij ook geen bijzonder loopvermogen om dit te compenseren. Helaas, want talent heeft hij zeker. Dit betekent ook dat hij daarom nooit goed genoeg bevonden zal worden voor een serieuze kans bij Ajax. Dit is echt zo'n type speler die alleen bij een Barcelona zou renderen, ik zie in hem een soort Sergio Busquets.. Sergio zou buiten Barca ook nergens renderen, maar past met zijn kwaliteiten wel perfect bij Barcelona. Verder inhoudelijk een goede CE, ben het op dit ene puntje na overal mee eens!

Ja daar ben ik het eens mee

Een redelijk goede CE. Zelf volg ik de Ajax jeugd volop, dus het is niet veel nieuws voor mij. Maar dat zal bij velen anders zijn.

Bij sc Heerenveen staat de achttienjarige verdediger Jeremiah St. Juste al in de basis terwijl ook Tarik Kada zijn debuut al heeft gemaakt. Bij FC Twente is Hidde Ter Avest verzekerd van een basisplaats en ook Bilal Ould-Chikh laat een geweldige indruk achter. Dabney Dos Santos (az), Calvin Verdonk (feyenoord), Segun Owobowale (ado), en Bart Ramselaar (FC Utrecht) mochten ook al debuteren in het hoogste keurkorps van hun club.

Je beschrijft het hier wel erg lang. Ik snap waar je heen wilt, alleen dit had wel wat korter gekund. Daarnaast noem je van elke club maar 1 speler. Ajax had je hier zo tussen kunnen zetten met Davy Klaassen of Anwar El Ghazi. Waardoor deze alinea eigenlijk zonder waarde is.

Nouri verdient nog lang geen kans in Ajax 1, daarvoor is hij nog veel te jong. Hoewel Serero een niet al te best seizoen kende, is hij nog van vaste waarde in Ajax 1. Om dat gelijk prutsen te noemen vind ik een beetje overdreven. Hoezo staat hij dan te prutsen?

Ashraf El Mahdioui is niet het grote slachtoffer van de aankoop van Gudelj. Bazoer, Serero en Gudelj zullen het uitvechten op de nummer 6, dit talent komt nog lang niet in aanmerking voor het eerste elftal.

16 juni 2015 om 22:13

Dank voor je reactie.

Ja het had inderdaad wat korter gekund, Davy Klaassen is al een gevestigde speler terwijl de bovenstaande namen echt talenten zijn die nog makkelijk in de A1 van hun club hadden kunnen spelen.

Tja, Nouri heeft een fantastisch seizoen achter de rug, weliswaar in een jeugdelftal, maar toch. Serero, Andersen, Schöne en (om heel eerlijk te zijn) ook Klaassen vond ik allemaal tegenvallen dit seizoen. Waarom verdienen zij wel een plekje? Als we gaan kijken naar wie wel en geen plaats horen te krijgen in het huidige eerste elftal dan blijven er bar weinig spelers over.

El Mahdioui komt nog lang niet in aanmerking voor het eerste elftal? Dan kan je hem net zo goed gelijk laten vertrekken. Die jongen is negentien jaar en hoort nu gewoon, met zijn kwaliteiten, in de Eredivisie te spelen. Is het niet bij Ajax, dan wel een andere club (misschien een middenmoter?)

Nogmaals, bedankt voor je reactie.

23 juni 2015 om 14:29

@ Bassieforajax

Je vindt Nouri veel te jong, maar ik ben benieuwd wat dan jouw mening is over de kans die Donny van de Beek in Ajax 1 gaat krijgen. Aangezien van de Beek namelijk nog jonger is dan Nouri, verdient hij volgens jouw "leeftijd-criteria" al helemaal geen kans in Ajax 1

23 juni 2015 om 21:38

Van de Beek is al veel verder dan Nouri. Misschien jonger, maar past wel gelijk in het eerste. Nouri is ook jong, maar komt nog lang niet in de buurt van Van de Beek.

Erg goede CE! Je beschrijft duidelijk alle punten. Je argumenten zijn goed en de tekst leest lekker weg. Opvallend vind ik dat je de aankoop van Sinkgraven niet goed vind. Waarom? Hij heeft deze seizoenshelft inderdaad niet altijd kunnen overtuigen, maar hij is pas 19 jaar..

De teneur van je stuk is erg goed, want inderdaad worden er aankopen gedaan, die de eigen talenten in de weg staan.
Wat me wel verbaast is dat je Gudelj als nummer 6 wegzet, zoals vele anderen, terwijl Frank de Boer en Gudelj zelf hebben aangegeven dat hij een lopende middenvelder is en dus met name voor de nummer 8 positie is gehaald.
Vandaar dat deze aankoop mij ook niet bevalt, omdat we hier Klaassen, Andersen, Sinkgraven, Nouri, vd Beek en Bazoer voor hebben.
Serero komt tekort als nummer 6, met name omdat hij het spel nooit verlegd en altijd kort speelt, waardoor Ajax nooit onder de druk uitkomt.
Ik had graag El Mahdioui hier gezien. Ik ben het niet eens met diegenen die hierboven beschrijven dat hij loopvermogen mist. Aangezien dit niet een kwaliteit is die op deze positie nodig is. Hier hebben we een speler nodig met gogme, spelinzicht en sterke openingen.
Ben ook benieuwd of Bazoer dit in zich heeft.
Mocht de Boer het niet in deze 2 zien zitten als nummer 6, dan had ik juist voor deze positie de portemonnee getrokken om een ervaren nummer 6 te halen. Vurnon anita, was mijn eerste keus daarvoor geweest en anders Vejinovic.
Ben benieuwd naar je volgende CE.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren