wk2018
 

De Hollandse School is niet meer heilig

Vrijdag, 12 juni 2015 om 18:26 door Anwar El Ghazi

Een beschamend 0-4 verlies in eigen huis tegen Real Madrid, een jaar later een 0-3 verlies in Amsterdam tegen hetzelfde team, 1-4 verloren van latere finalist Borussia Dortmund en een doelpuntloos gelijkspel in Milaan tegen AC Milan. Allemaal wedstrijden waarin Ajax het niet redde om door de groepsfase van de Champions League te komen en direct werd uitgeschakeld. Hoe kan dit nu al vijf jaar achter elkaar gebeuren? Komt het door de focus? Frank de Boer? Nee, het is het spelsysteem.

In de competitie werkte het heilige 4-3-3-systeem van Frank de Boer tot nu toe perfect. Vier landstitels zijn het gevolg. Vooral tegen de tegenstanders met weinig kwaliteit is dit systeem ideaal om een wedstrijd mee te ‘besturen’. Dominant voetbal op de helft van de tegenstander met veel positiewisselingen en goed, strak positiespel (zoals de Boer dit graag ziet) is met dit systeem slechts een formaliteit.

In de internationale bekertoernooien ligt het niveau toch een stuk hoger. Ook moet niet vergeten worden dat de gemiddelde reistijd een stuk groter is dan bij de gemiddelde Eredivisiewedstrijd. De omstandigheden in de Champions League (maar ook in de Europa League) zijn gewoon totaal anders.

Toch blijft De Boer stug volhouden aan zijn 4-3-3-systeem, ook tegen de clubs van wereldklasse. Het is nu al vijf jaar op rij gebleken dat dit gewoon niet werkt. Je kan tegen Lionel Messi, Neymar en Andres Iniesta gewoon niet aanzetten met Niklas Moisander, Mike van der Hoorn en Niki Zimling. Of tegen Robert Lewandowski, Marco Reus en Mario Götze spelen met Joël Veltman, Stefano Denswil en Nicolai Boilesen.

De volgende vraag is dan: hoe kan het wel? Ik zeg maar één ding: Louis van Gaal. Met eenzelfde soort situatie ging hij met zijn selectie richting Brazilië. Maar hij zag wél in dat hij met Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi tegen Diego Costa en Iniesta gewoon met 3-0 of 4-0 zou gaan verliezen. Hij speelde met vijf verdedigers. Ideaal voor Ajax lijkt mij.

Achterin is er dan meer vastigheid en vooral tegen de 'grotere' clubs kan Ajax in de omschakeling over de vleugels de tegenstander pijn doen. Snelheid over de vleugels hebben ze namelijk wel met Boilesen, van Rhijn, Kishna, El Ghazi en Schöne. Er is zelfs nog een alternatief: 4-2-3-1. Bert van Marwijk werd er tweede mee op een WK, en verdedigend is ook dit een veel beter systeem dan 4-3-3. Je hebt nu namelijk twee controlerende middenvelders én de vleugels zijn veel minder 'statisch'. El Ghazi en Kishna kunnen zo ook helpen met verdedigen zonder dat dit ten koste gaat van hun aanvallende kwaliteiten.

Als Ajax nou eindelijk weer eens wilt overwinteren in de Champions League, kan dit veel beter met een minder aanvallend systeem. De Hollandse School is niet meer heilig. Frank de Boer, het is aan jou.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

42 reacties (laatste reactie door pprins)

Nederlandse clubs hebben niet de echte winnaarsmentaliteit en vechtlust die veel ploegen in de CL wel hebben, daarom gaat het altijd mis. Hier wordt alleen gedacht aan voetballen, maar je moet knokken en vechten, wil je een kans maken tegen ploegen met veel meer kwaliteit.

Ook die hoge lijn moet je van afstappen, dat werkt niet tegen topploegen. Gewoon met z'n allen terug en counteren.

13 juni 2015 om 15:50

heb je gelijk in

13 juni 2015 om 21:33

Nee, het is geen mentaliteitsprobleem. Het ligt gewoon aan het jeugdige karakter van de Nederlandse ploegen. Gemiddeld 21 jaar, en dat moet spelen tegen gelouterde voetballers die al heel wat jaren meedraaien en precies weten waar het om draait. Die jonkies denken dat ze voetballend alles kunnen en moeten oplossen, maar dat lukt niet altijd.

14 juni 2015 om 00:41

Wij een slechte mentaliteit in de Cl??? Juist niet! Het is juist andersom! Hoe denk je dat we van teams als City en Barca gewonnen hebben, en het teams als PSG lastig hebben gemaakt? Zij dachten er veel te makkelijk over, terwijl wij 110% gemotiveerd waren in de CL. Hoe verklaar je anders dat we echt dramatisch bezig zijn in eigen land, maar dan plots een puike wedstrijd op de mat leggen in de Cl.
Dat we uiteindelijk toch vaak met lege handen komen te staan komt puur door de individuele kwaliteit van die favorieten (zlatan, Messi etc), waardoor die teams het alsnog redden. En ook omdat sommige van onze spelers tekort komen / fouten maken op de cruciale momenten. Maar we hebben echt niet slecht gepresteerd in de CL de afgelopen jaren hoor, en het lag echt niet aan een gebrek aan mentaliteit dat we niet door zijn, maar meer door het verschil in klasse van de spelers.

EL is een ander verhaal, daar zijn de rollen als het ware omgedraaid en ligt het inderdaad vaak aan een gebrek aan vechtlust en mentaliteit. Maar zo gek is dat niet, je komt vanuit de CL in de EL (waardoor je die wedstrijd onbewust toch anders ingaat) en dan moet je tegen een nietszeggend Oostblokland spelen, die op hun beurt 110% gemotiveerd zijn tegen zo'n grote tegenstander en met zijn allen voor de pot gaan hangen. Dat is gewoon heel lastig spelen.
Zelfde situatie dus als de ongeïnteresseerde topfavorieten die het soms lastig hebben tegen de gemotiveerde underdogs in de CL. Maar het verschil is dan dat wij, in tegenstelling tot de Barca's ed, níet de individuele klasse en het vermogen om muren kapot te spelen hebben, om alsnog aan het langste eind te trekken.

Dit is niet alleen het probleem van Ajax maar van het hele Nederlandse voetbal, het typisch hollandse spelletje wat de meeste coaches hier graag spelen stamt uit de jaren 70, en waar Nederland toen voorop liep loopt het nu achter, het is voor de tegenstanders heel makkelijk te verdedigen omdat het voorspelbaar is en traag, een beetje goed georganiseerde ploeg kan dit vrij eenvoudig ontregelen en met een snelle omschakeling de hollandse ploeg pijn doen ook omdat de verdediging ver vooruit verdedigt, ook zie je internationaal steeds meer zeer atletisch gebouwde spelers waar er hier nog steeds veel kleine en lichte spelers doorbreken, veel beweging en looplijnen zie je ook veel internationaal wat vaak een verademing is vergeleken bij het statische hollandse spelletje, dus waar vroeger veel buitenlandse trainers hier rondkeken lijkt het me tijd dat de vastgeroeste Eredivisietrainers eens een kijkje nemen in de keuken van landen als b.v Duitsland en Frankrijk.

12 juni 2015 om 21:58

Onzin. Het afkraken van de Hollandse school is in tegenwoordig, maar het is echt niet de reden achter de teloorgang van het Nederlands voetbal, dat is namelijk mentaliteit. Zoals Gooner4eva aangeeft, wedstrijden in Europa gaan verloren tegen de meest onzinnige tegenstanders doordat zij strijden en wij niet. Voorspelbaar en traag? Dat ligt niet aan het systeem, maar aan de uitvoering ervan. Constant balletje breed heeft niet zoveel te maken met 4-3-3, maar met het gebrek aan lef.

Ook wat in de Ce staat klopt niet. Ajax heeft tegen Barca bewezen gewoon mee te kunnen in de afgelopen 4 ontmoetingen. Door lef te tonen en diep te spelen ipv breed. Gewoon met 4-3-3. Tegen City en Utd is dit ook gebleken, alleen toen ontbrak het aan diepgang waardoor het met de kansen wel meeviel.

Waar wij als land nu last van hebben is een gebrek aan topspelers. Topspelers die door een actie onvoorspelbaarheid kunnen toevoegen. En zoals ik zei, de wil om te winnen is ver te zoeken, tenzij we tegen een club van hoger kaliber spelen (bv Fey-Sevilla, Psv-Milan, Ajax-Barca)

13 juni 2015 om 20:07

Mentaliteit is inderdaad mede ook een reden maar het gaat mij vooral over de uitvoering tegen de teams die zeer gegroepeerd spelen met een snelle omschakeling, en daar hebben alle Nederlandse clubs veel moeite mee inclusief Ajax, vraag je zelf af waarom Ajax het best oogt tegen een (gehalveerd Barca) en Milan, City e.d? omdat ten eerste deze teams zelf ook het spel willen maken waardoor een Ajax ook meer ruimte krijgt, en ten tweede heb je in de poulefase nog wel eens het geluk dat de "grote'namen" gaan rekenen en niet het achterste van de tong laten zien omdat ze b.v aan een punt genoeg hebben, als ik mijn eigen club (vitesse als voorbeeld mag nemen zie je dat ze altijd op zijn best zijn tegen Ajax puur omdat ze de ruimte krijgen die ze niet of nauwelijks krijgen tegen een stug verdedigend en counterend ADO b.v, en daarom blijft mijn verhaal staan dat het Hollandse school spelletje achterhaald is omdat zonodig het spel gemaakt moet worden waar ze beter tot hun recht komen als ze zelf op de counter kunnen spelen.

4 jaar op rij laat De Boer zien dat Ajax in Cl mee kan. Het breekt ons aan geluk, maar vooral aan de scherpte. Ik hou De Boer hier voor verantwoordelijk, of althans voor een groot gedeelte. Hij moet het elk jaar met een steeds jonger en kwalitatief minder groep doen, maar de spelopvatting reken ik hem aan. 4-3-3 is gewoon een goed systeem, maar de manier waarop hij het invult is dramatisch.

Uiteraard, hij wilt het ook beter zien. Maar, het elftal speelt zo risicoloos dat het inderdaad voorspelbaar is. Door de bal dieper en directer te spelen win je sneller terrein. Dit kan al heel snel door de spits aan te spelen zodra die tegen de achterste linie aanstaat. Vervolgens geeft hij de bal aan de instormende vleugelaanvaller die meteen 1 op 1 met de back staat. Spits loopt door, vleugelaanvaller erlangs en (vroege) voorzet. Simpel. Nog steeds 4-3-3, maar veel sneller. Dit herhalen zal ervoor zorgen dat je tegenstander naar achter gaat lopen en daardoor ben je vaker en langer in balbezit. Zo hoort het imo te zijn: langdurig balbezit als gevolg van, in plaats als middel om druk te zetten.

Ik geef je 2 sterren, omdat ik het totaal oneens ben met je stuk. Qua visie, maar ook doordat je de schuld legt bij het spelsysteem en helemaal niet bij de coach. De coach die spelers voor eeuwig erin laat staan en/of op de verkeerde positie neerzet

13 juni 2015 om 10:38

Bedankt voor je reactie.
Ik leg de schuld bij het spelsysteem ja, maar zou ik dan ook niet de coach bedoelen?
De coach is natuurlijk degene die het spelsysteem bedenkt en toepast.

13 juni 2015 om 16:17

Kwaliteit is ook belangrijk. Denk je dat Barcelona zo succesvol zou zijn geweest zonder Messi?

14 juni 2015 om 11:39

"komt het door de focus? Frank de Boer? Nee, het is het spelsysteem."

Uit deze zin blijkt duidelijk dat je niet de coach, maar het spelsysteem de schuld geeft. Sterker nog, je suggereert hier dat het spelsysteem een gegeven is waar de coach geen invloed op heeft.

In zekere zin is dit ook voor een deel zo. Het systeem is een onderdeel van de clubcultuur, wat ook blijkt uit het feit dat alle jeugdteams hetzelfde systeem spelen.

Het zwakke van deze CE is dan ook vooral dat je de vergelijking maakt met het Nederlands elftal van Van Gaal. Omdat een club altijd zelf kan kiezen welke spelers gehaald en opgeleid worden, kan zij ook zelf kiezen voor een systeem. Een bondscoach moet het beste systeem kiezen voor de spelers die hij op dat moment heeft.

Eigenlijk geef je in dit artikeltje zelf al aan waar de werkelijke pijn zit, namelijk als je de spelers van Ajax vergelijkt met die van Barcelona en Bayern. Je mist gewoon de kwaliteit. Daar verandert een systeem niets aan. Als er een ding is dat Oranje ons heeft laten zien, dan is het dat verdedigend spelen alleen mogelijk is als je hele goede aanvallers hebt. Net zoals je alleen aanvallend kan spelen als je hele goede verdedigers hebt. Gelukkig maar want anders was Malta al minimaal vijf keer Europees kampioen geweest.

Hoewel de discussie die je uitlokt wel leuk is, is dit halve Ce'tje (minder dan 500 woorden!) de moeite van het publiceren niet waard geweest

14 juni 2015 om 18:38

Heb inderdaad inmiddels ook wel door wat er fout is gegaan, iedereen hier bedankt voor de reacties en tips. Excuses als mensen boos zijn geworden omdat ze hun CE beter vonden, hier kan ik echter niet veel aan doen. Ik hou gewoon van voetbal en schrijven, dit is mijn eerste CE en wilde graag feedback voor mijn volgende teksten. Dat het beleid van Voetbalzone apart te noemen is snap ik ook wel, maar ik kan daar niks aan doen. Ik snap iedereen wel want het is soms oneerlijk dat zie ik ook wel. Iedereen die goede feedback heeft gegeven: bedankt

15 juni 2015 om 17:01

Kerel, blijf het proberen. Ik ben het inhoudelijk niet eens met de tekst, maar het zou saai zijn als we het allemaal constant met elkaar eens waren. De lengte van je stukje, echter, beperkte je beargumentatie in mijn ogen, dus dat is een verbeterpuntje wat je ook 1 ster heeft gekost. Taalgebruik heb ik niet sterk op gelet, maar ziet er prima uit.

Btw: zijn er mensen boos? Waarover? Dat jouw CE is gepubliceerd en die van hun niet ofzo? Dat is toch niet jouw probleem?

Ik denk dat als Ajax 5-3-2 gaat spelen in Europa ze nooit meer een wedstrijd winnen van een hoger aangeschreven ploeg. Simpelweg omdat daarvoor de kwaliteit voorin ontbreekt. Van Gaal had spitsen van wereld niveau die een wedstrijd individueel kunnen beslissen. Daar komt ook nog bij dat bij Spanje alles verkeerd ging wat maar kon en bij Nederland alles goed ging. Denk niet dat dat aan de formatie lag maar meer aan de vorm van de dag.

Dat het 4-0 verlies tegen Real beschamend is begrijp ik ook niet helemaal. Een van de beste ploegen ter wereld tegen een ploeg die middelmaat is is geen schande maar de realiteit. Ajax heeft gewoon niet de spelers om tegen top ploegen te winnen als ze allebei naar kunnen voetballen. Dat heeft niks met formaties of met een visie van een coach te maken. Dat ligt gewoon voor 80% aan de financiele mogelijkheden van de Nederlandse ploegen. Het gat blijft maar groter worden waardoor de Nederlandse competitie in aantrekkelijkheid achterblijft bij andere landen. Het probleem is veel groter als een 5-3-2 of 4-3-3.....helaas.

13 juni 2015 om 10:43

Bedankt voor je reactie.
Ik ben het niet helemaal met je eens.
Ajax was toen kampioen van Nederland.
Real Madrid van Spanje.
In dit zelfde seizoen won bijvoorbeeld FC Basel van Real Madrid.
Ik schat Ajax toch wel hoger in dan Basel, dus Ajax had in ieder geval een punt kunnen halen in Madrid.
Ook noem ik natuurlijk niet alleen de uitslag beschamend. Het was eigenlijk vooral het spel van Ajax. Ze hadden veel meer lef moeten tonen, feller de duels aangaan, kansen proberen te creeeren. Dit deden ze allemaal niet, ik vind dat beschamend.

Tegen de topclubs heeft het weinig zin om achterover te leunen. Vanuit eigen kracht spelend heeft Ajax in de 433 gewonnen van Manchester City, bijna Manchester United verslagen, eenmaal een Barcelona verslagen waar toch gewoon Busquets, Neymar, Puyol, Pique, Mascherano, Xavi en Iniesta meededen. Met die 433 versloeg Ajax AC Milaan en won het bijna van Psg.

Als je stappen wil maken als ploeg, dan moet je vanuit de eigen kracht durven spelen. De kracht van de Hollandse School ligt hem juist in positiewisselingen en dynamiek, en het is die dynamiek die bij Ajax lijkt te ontberen waardoor het spel niet uit de verf komt. Maar dat is een fout die bij de spelers ligt en niet bij het systeem. Als je je constant aan gaat passen aan de tegenstander, leer je spelers ook niet vanuit de eigen kracht spelen op een hoger niveau.

Tevens, je beseft je hopelijk dat 4231 gewoon hetzelfde is als de 433 met de punt naar voren, maar dan met de vleugels een kleine fractie verder naar achteren. Als 433 niet werkt, dan werkt 4231 ook niet: dat zijn gewoon cijfertjes. Vleugelverdedigers moeten in een 433 ook gewoon meeverdedigen. En het systeem van Van Gaal werkt zeg jij? Wel, we waren de mindere ploeg tegen Chili, werden een helft weggespeeld tegen Mexico, hadden strafschoppen nodig tegen Costa Rica (!!!) en hebben één halve kans gecreëerd tegen Argentinië. Wel, als je voor zo'n systeem kiest dan ben je helemaal kansloos

Ik vind je argumentatie bijzonder zwak. Ajax verliest van ploegen met uitzonderlijk veel meer kwaliteit en moet dus een ander systeem spelen want dat gaat wel tot resultaat leiden. Je overtuigt helemaal niet in je argumentatie dat het systeem de oorzaak is voor het falen, want volgens mij ligt het gewoon aan het enorme kwaliteitsverschil. Vervolgens draag je ook geen constructieve oplossing aan, maar noem je twee andere formaties. Waarom? Je legt praktisch niks uit, je analyseert niks, je legt niet eens uit waarom je voor oplossingen kiest. Met alle respect, maar deze CE is niet meer dan een veredelde reactie onder een topic als Ajax met 3-0 van Real Madrid heeft verloren.

13 juni 2015 om 13:44

Compleet met jouw eens, slechte Ce.

Ajax speelt niet met een 4-3-3 systeem. We spelen al veel langer met 5 verdedigers, aangezien onze centrale verdediger naar achteren komst. 4-3-3 met de punt naar achteren, dat is ons systeem. Verdiep je eerst eens wat in Ajax en vertel daarna er wat over.

En dan dien je een CE in van 1001 woorden met een complete analyse van het Ajax spel en die word afgekeurd op basis van d\at 1e woord te veel. Nou, VZ keur dan ook deze af.

13 juni 2015 om 15:12

dank voor je reactie.
ten eerste ajax speelt niet met 5 verdedigers dat weet iedereen behalve jij blijkbaar.
ten tweede je noemt mijn ce slecht vanwege onderbouwing, maar ik zie nergens argumenten van jou waarom het slecht is.
ten derde je hoeft jouw frustratie over dat je ce niet is goedgekeurd door voetbalzone, niet op mij af te reageren. blijkbaar is mijn schrijfstijl vele malen beter dan jou, anders hadden de professionele redacteuren hier het niet goedgekeurd hé.
nogmaals dank voor je reactie, maar hier heb ik toch vrij weinig aan

13 juni 2015 om 16:34

Zoals ik al aangaf, ik ben het volledig met mijn bovenstaande persoon eens. De CE geeft weinig onderbouwing en is erg kort. Het grootste deel is open deuren intrappen zonder verdere diepgang. Ik zal even een paar puntjes op een rij zetten waar ik mezelf aan erger. Laat duidelijk zijn, dit is niet persoonlijk op jouw gericht. Zie het als opbouwende kritiek.

Allereerst, Ajax speelt wel degelijk met 5 verdedigers. Je moet immers niet kijken naar de opstelling, maar naar de speelwijze. Bazoer of Blind (toen hij nog bij Ajax speelde) spelen met de punt naar achteren. Dit houdt in dat zij de 5e verdediger zijn, maar met een aanvallende instelling. De backs van Ajax staan weer verder naar voren en zou je al gauw middenvelders kunnen noemen.

De enige 2 spelers die echt achterin blijven zijn de centrale verdedigers, Veltman en Moisander. Op deze manier zou je weer kunnen zeggen dat Ajax met 2 spelers achterin speelt, het is maar hoe je er naar kijkt

'de volgende vraag is dan: hoe kan het wel? Ik zeg maar één ding: Louis van Gaal.'

Een beetje Ajax kenner weet dat Van Gaal verbannen is bij Ajax. De visie van Van Gaal en Cruijff lopen te ver uit een. Daarnaast, hij had Robben en Van Persie.... Dan is het makkelijk om het op de counter te gooien, iets wat je als Ajax niet wilt.

Daarnaast, als je een speler voor het eerst noemt in je CE dien je voor en achternaam te geven. Dit is een regel voor elke CE en vind het daarom ook vreemd dat hij doorgelaten wordt.

"dominant voetbal op de helft van de tegenstander met veel positiewisselingen en goed, strak positiespel (zoals de Boer dit graag ziet) is met dit systeem slechts een formaliteit."

Ajax dit seizoen eigenlijk wel gezien? Zo speelt de A1 van Ajax, maar Ajax 1 zelf niet. 'dominant voetbal met strak positiespel' is nou niet echt wat Ajax typeert dit jaar.

Daarnaast, je conclusie is veel te kort. De Hollandse school is niet meer heilig, maar waarom dan? Waarom werkt 4-3-3 niet bij Ajax, maar bij andere grote clubs wel? Dat Ajax het niet tegen deze clubs kan opnemen heeft te maken met geld, niet met ons systeem.

13 juni 2015 om 16:48

@anwar

Je schrijfstijl is allesbehalve bijzonder, daar zal het echt niet aan liggen. Je kan ook meer investeren in goede alinea's, want die zijn veel tekort. Tenslotte kop je een paar open deuren in, maak je een paar boute uitspraken die je niet onderbouwt:
- "dominant voetbal op de helft van de tegenstander met veel positiewisselingen en goed, strak positiespel (zoals de Boer dit graag ziet) is met dit systeem slechts een formaliteit.". Sorry, maar het spel van Ajax flonkert ook niet bepaalt tegen de kleintjes
- Waarom ligt het aan het systeem? Waarom niet aan de spelers of Fdb? Zou het probleem niet gewoon geld zijn? Waar is je onderbouwing daarvoor? Waarom zou je je hele clubfilosofie omgooien en een teambouwproces omgooien ten faveure van een fractioneel beter resultaat. Immers, laten we wel wezen, ook in een 4231 is Ajax kansloos tegen Barcelona. Tegelijk heeft Ajax wel veel lof geoogst in het 433 systeem tegen Engelse tegenstanders.
- Waarom zou 4231 en 532 wel werken? Ten eerste is het Nederlands elftal geen maatstaf want dat dreef juist op de klasse van Robben en Van Persie (en in mindere mate Sneijder) waaraan het team zich ondergeschikt maakte. Naast dat het spel niet om aan te zien was, heeft Ajax ook geen spelers van klasse die het team op een zelfde manier kunnen trekken. Als je kijkt naar clubs die het de grote clubs lastig maken (basel, Porto) dan zijn dat toch clubs die vanuit hun eigen kracht voetballen.
- VZ heeft al meermaals CEs geplaatst die qua schrijfstijl abominabel waren of volledige plagiaat van een andere site. Ik ben niet op de hoogte van het keuringsproces, maar ontleen alsjeblieft geen eigenwaarde aan plaatsing en ga je niet zo dedain opstellen met de pretentie dat je schrijfstijl beter is of wat dan ook. Op je interpunctie, meeslependheid, alineagebruik en zinsbouw is heel wat aan te merken.

Ik wil je niet ontmoedigen of afkraken ofzo, maar er is heel wat op te merken aan je CE en aan de manier waarop je reageert blijkt niet alsof je daar heel goed mee om kan gaan. Probeer de volgende keer dat je een clubexpert schrijft je meer te focussen op het expertgehalte, op een analyse, in plaats van random iets roepen. Dat is alsof je nu zegt: de economie van de EU herstelt slecht. Dat is de schuld van Zuid-Europa, dus we moeten ons afscheiden en een Noord-Europese Unie oprichten. Heel interessante constatering, maar als je niet onderbouwt waarom je tot die conclusie komt, staat hij niet. En dat is wat je nu ook mist: je stipt een interessant punt aan, maar onderbouwt niks, en dus ben je geen expert. En dus krijg je van mij één ster, omdat je niet voldoet als clubexpert in dit artikel

13 juni 2015 om 22:37

Dank voor je reactie en onderbouwende kritiek en tips. Hier kan ik nou echt iets mee. Dit was namelijk pas mijn eerste CE en ik zie ook wel dat het niet perfect was. Ik ga ermee aan de slag!

13 juni 2015 om 23:02

Ik kan overigens wat persoonlijk of aanvallend overkomen in de manier waarop ik dingen formulier. Zo is het niet bedoeld, allesbehalve. Veel succes, ik ben benieuwd hoe je in een nieuwe CE de verschillende feedbackpunten te verwerken. In dit onderwerp zit ook best wat potentie.

14 juni 2015 om 13:44

ten derde je hoeft jouw frustratie over dat je ce niet is goedgekeurd door voetbalzone, niet op mij af te reageren. blijkbaar is mijn schrijfstijl vele malen beter dan jou, anders hadden de professionele redacteuren hier het niet goedgekeurd hé.

Dat is het hele punt. Eerst was er een vrij strenge controle waardoor je veel kwalitatieve goede stukken kreeg. Nu kan iedereen clubexpert worden en elk stuk indienen, als 't maar onder de 1000 woorden is... Zegt niets over de kwaliteit van jouw stuk. Ik bespaar je mijn beoordeling, anders zou jouw gemiddelde nog verder omlaag gaan.

16 juni 2015 om 17:51

De argumentatie van deze CE is inderdaad oppervlakkig, maar met de inhoud ben ik het wel eens. Juist als de tegenstander sterker is moet je achteruit leunen. Je bagataliseert de halve finale (en bijna finale) die we op het WK haalden met een toch vrij matig team met eigenlijk maar 1 topspeler. Bent de 5-1 zege op een Spanje vergeten. Weggespeeld tegen Chilli?? Niks van gemerkt, dat was een zeer degelijke pot waar we gelijk mochten spelen en ik geen moment het idee had dat dat niet minimaal ging gebeuren. Costa Rica was wel het team dat Italie en Uruguay uitschakelde (los van het feit dat dat juist de enige wedstrijd was dat we met 4-3-3 speelden). Argentinie een halve kans...ja inderdaad, maar ook maar 1 of 2 tegen. Zo ver komen met een matig team moet je niet bagataliseren, maar moet juist een lichtend voorbeeld zijn voor Nederlandse clubteams hoe je met mindere kwaliteiten toch ver kunt komen....zie bijvoorbeeld ook dat Dnjepr nog dit jaar...toch zeker geen sterrenteam, maar ze staan wel in de finale van de EL, waarom zou ajax of psv dat niet kunnen?

4-3-3 is gewoon een baggersysteem. Leuk in de jaren 70. Het is voorspelbaar, eenvoudig te verdedigen en je komt altijd mensen tekort op het middenveld. We kunnen lulcongressen houden en dan met vage conclusies over mentaliteit komen...dat onbegrijpbare volhouden aan 4-3-3 is wel degelijk een onderdeel van het probleem.

Het voornaamste probleem is natuurlijk gewoon domweg de mindere kwaliteit, veroorzaakt door de gigantische verschillen in financiele mogelijkheden. Spelers die goed dreigen te worden, die worden weggekocht op een leeftijd van 20,21,22, daar waar ze vroeger in ieder geval nog tot 27 bleven. Maar juist als je minder bent, moet je slim zijn Het middenveld versterken en hopen op een bevlieging. Dat is de enige manier tegen topploegen te winnen (en dan heb ik het dus Niet over dat oefenpotje tegen Barca wat iedere keer maar weer wordt aangehaald)

19 juni 2015 om 15:46

Ben ik niet met je eens. 433 is maar een stempel, alles valt of staat met de invulling ervan. Barcelona speelt 433 en je kan toch niet zeggen dat die niet onderpresteren. Bayern Munchen speelt 433, zeker met Robben en Ribery, en je kan toch niet zeggen dat dat team zwak speelt. Het Manchester United van Van Gaal speelt uitstekend sinds het is overgestapt op 433. Arsenal speelt 433 en dat is wellicht de meest attractieve ploeg van de Premier League.

Uiteindelijk valt of staat een succes van een spelsysteem bij twee aspecten, namelijk de kwaliteit van je spelers en de dynamiek en positiewisselingen die spelers tentoonspreiden. Een statische 433 zoals die van Ajax dit seizoen is makkelijk te verdedigen omdat er te weinig beweging is. Zou je daar meer beweging in implementeren, dan kan Ajax met de 433 nog altijd veel successen boeken. Je kan er een ander stempel op plakken (4231, 451) maar dat zijn slechts kleine nuances van de 433.

20 juni 2015 om 14:11

Klopt dat het uiteindelijk om de uitvoering gaat. Dit jaar spelen beide teams weer meer echt 4-3-3. Vorige jaren op papier wel, maar in praktijk stonden er juist heel veel mensen op het middenveld. 4-4-2 kun je ook bijna spelen als 4-3-3 als de buitennste 2 middenvelders heel aanvallend spelen. Als je het wat dynamischer speelt en niet zo stug met "buitespelers die het krijt aan de schoenen moeten hebben" maar met buitenspelers die soms inzakken, soms ook juist aar binnen kruipen...ja dan kan het.

En dan heb je nog kwaliteit. Kijk, ku je beschikken over Messi-Neymar-Suarez, of Robben-Ribbery-Lewandoski...en daarnaast ook nog allemaal andere uitstekende voetballers, dan win je eigenlijk bijna altijd wel. Onafhankelijk van het systeem, je bent gewoon beter omdat je betere voetballers hebt. Heb je echter juist mindere voetballers, zoals Nederlandse clubs in Europees verband meestal hebben, moet je juist kiezen om het je tegenstander moeilijk te maken om te scoren. Ik ben van mening dat als je het mindere team bent, er niks mis mee is om vanuit een gesloten systeem te spelen...de tegenstander te laten komen en zelf er snel uit te komen als dat kan. Met 4-3-3 (de statische manier) geef je veel te veel ruimte weg op het middenveld. Op Cattenacio.nl staat deze week een mooie analyse over Excelsior. Hoe een beperkt team het de tegenstanders toch ontzettend lastig maakt. Ik denk dat het voor Nederlandse teams, en ook Oranje, helemaal geen kwaad kan om niet zo stug vol te houden aan 4-3-3. Staat de tegenstander het toe, ja dan is het een optie. Is de tegenstander echter gewoon beter, dan vind ik dat het zeker het overwegen waard is om eens aan iets anders te denken.

Eerlijk gezegd niet echt ondersteboven van deze CE. Een paar zeer korte alinea's met zaken die al door honderd man zijn gezegd. Daarnaast is er een veel belangrijker onderdeel van het voetbal waardoor Ajax verliest van clubs als Real Madrid en Barcelona: Geld. Welk systeem Ajax ook speelt, zonder geld win je het uiteindelijk toch niet. Van Gaal kwam ook alleen maar ver omdat we een aantal wereldklasse spelers in Oranje hebben die elke wedstrijd het verschil maakte.

Ajax kan best met vijf verdedigers tegen Real Madrid spelen, dan houden ze het misschien wat langer vol, maar uiteindelijk heeft Ajax gewoon geen geld om kwalitatief hoogstaande spelers te kopen.

13 juni 2015 om 22:39

Natuurlijk heb je wel gelijk, maar kijk dan naar Costa Rica op het WK. Die wonnen met een zeer verdedigend systeem met vijf verdedigers van toplanden als Italië en Uruguay als ik mij niet vergis. Dank voor je reactie

Gelachen om dit stuk. Gelachen om de redacteuren die dit soort stukken controleren en uiteindelijk goedkeuren. Verder alles wat vooral Jordinho en een beetje Bassie zeggen.

13 juni 2015 om 22:40

Bedankt voor de onderbouwing

14 juni 2015 om 13:32

Verdient een clubexpert zonder enige onderbouwing wel fatsoenlijke feedback? Getuige je toontje richting een aantal mensen hier heeft het ook niet heel veel zin om je wat opbouwende kritiek te geven.

Je stuk heeft dus een totaal gebrek aan onderbouwing. Je roept maar wat zonder het enigszins te onderbouwen met voorbeelden uit de praktijk. Of nog erger: je stelt wat, terwijl er niets van klopt. Tegen Barcelona werd er gewonnen met een 4-3-3 systeem, een versterkt middenveld(poulsen, Enoh en De Jong) of een Boilesen als linksbuiten zorgde ervoor dat Ajax helemaal zoek werd gespeeld. Het aanpassen aan een tegenstander zorgde eerder voor extra problemen dan dat het Ajax iets meer zekerheid gaf.

Daarnaast zeg je dat het 4-3-3 systeem in de Eredivisie perfect werkt voor Ajax. Nou dat is het dus niet. Behalve dat dit seizoen Ajax totaal kansloos was tegen Psv, is het spel al meerdere jaren onder de Boer rampzalig en Ajaxwaardig. Dan kan je niet stellen dat het systeem perfect werkt, want voor Ajax gelden er nog wel andere dingen dan een paar kampioenschappen.

Met vijf verdedigers, dat zou zomaar eens de oplossing kunnen zijn voor Ajax. Jammer alleen dat ik nog steeds niet weet hoe je dat gaat doen. Drie centrale verdedigers, hoe diep staan de backs, wie schuift er door? Wat doen we met het middenveld? Blijven de buitenspelers gehandhaafd of gaat Ajax met twee spitsen spelen? Ik heb geen idee.

Dan het 4-2-3-1 systeem waarmee Van Marwijk met het meest lelijke spel ooit het Nederlandse Elftal op de ergste manier ooit heeft laten verliezen. Weg Hollandse School, weg imago, weg identiteit. De vleugelspelers zouden in dit systeem minder statisch zijn. Waar baseer je dat op? Ga je dat nog een keer toelichten? Verder is dit systeem ook haast niets anders dan het 4-3-3 systeem, alleen dan met de toevoeging dat je middenveld nutteloos wordt in balbezit.

Als ik het goed heb begrepen, zal Ajax met een minder aanvallend spel wel verder gaan komen in de Champions League. Ik weet niet of je het spel hebt gezien de afgelopen jaren van Ajax, maar dat kan je dus echt niet aanvallend noemen. Het is puur gebaseerd op controle zonder maar enige risico. De tegenstander wordt amper onder druk gezet, waardoor de tegenstander ook vaak niet zo hoeft te komen. Vinden teams als Real Madrid prima, die counteren er wel doorheen.

Het is gewoon echt een heel slecht stuk. Prima dat dit je eerste keer is dat je een clubexpert hebt ingeleverd, maar het lijkt helemaal nergens naar. Zowel de kwantiteit als de kwaliteit is ver onder de maat. Een zin zoals deze: 'ook moet niet vergeten worden dat de gemiddelde reistijd een stuk groter is dan bij de gemiddelde Eredivisiewedstrijd', wat voegt dat nou toe? Wat wil je ermee zeggen? En waarom werk je niet met fatsoenlijke alinea's?

Prima dat je wil schrijven en je mening wil uiten, maar met dit soort stukken doe je niemand een plezier. Het is voor mij dan ook onbegrijpelijk dat dit stuk is geaccepteerd door de redactie. Zo'n redactie moet het stuk afwijzen en je fatsoenlijke feedback geven. Je houdt je niet aan bepaalde regels die gesteld zijn, maar toch wordt het stuk geaccepteerd. Dat is waanzin en een belediging voor het format.

Als ik dan ook nog lees dat users als Dd28 en Bassieforajax ontzettend veel problemen hebben gekend met het invoeren van hun clubexpert, vraag ik mij af waar de redactie van Voetbalzone mee bezig is. Zij kunnen wel een fatsoenlijke zin op papier zetten en onderbouwen hun mening wel. Ik vraag me oprecht af waar dan naar gekeken wordt bij het controleren van de stukken.

Ook ik heb zelf ervaring met clubexpert en door het optreden van de redactie ben ik ook mijn zin om hiervoor te schrijven verloren. Een eerste stuk werd continu afgewezen op kleinigheden en te veel woorden. Prima dat je dat doet, maar ben dan consequent in je controle. Een ander stuk werd afgekeurd, direct en zonder reden. Misschien geen groots stuk, maar het is onbeschoft dat je een stuk zomaar afwijst zonder enige fatsoenlijke feedback. Na een paar pogingen en wat mails naar de redactie kreeg ik eindelijk de redenen waarom de clubexpert werd verwijderd.

Het zou niet aan de gestelde eisen voldoen. Welke eisen dat precies waren, werd niet helemaal duidelijk gemaakt, maar prima verder. Daarnaast ging mijn stuk niet genoeg over Ajax, omdat ik de link met de media had gemaakt. Sinds wanneer is de media geen onderdeel van de club? Grappig is ook dat de meest beoordeelde stukken vooral gaan over het omgaan met Ajaxhaat en het uitlachen van Ajax. Is dat dan wel genoeg over de club? Als laatste argument werd gesteld dat sommige strofen geen kant nog(ja ik weet het is noch) wal sloegen. Vond ik nogal een beschuldiging en zelfs een reactie die neigde naar enige censuur. Natuurlijk moet het wel enigszins aan kwaliteit voldoen, maar je gaat toch zeker niet de inhoud betwiste van een clubexpert?

Als ik dan nu weer dit stuk lees en dat stuk over Kenny van der Weg (plagiaat?), voel ik mij echt voor de gek gehouden door de redactie van voetbalzone. Hoe kan je dit soort prutswerk accepteren? Zijn er stiekem nieuwe eisen gesteld waar Wikipedia stukken en slecht geformuleerde zinnen de voorwaarden zijn geworden?

Als je dit onderdeel niet serieus neemt Voetbalzone zijnde, kap er dan gewoon mee. Je reputatie is al niet al te groots, maar door dit soort stukken te bestempelen als clubexpert daalt die lage reputatie naar pijnlijke dieptes.

14 juni 2015 om 13:42

Helemaal met je eens. Waar voorheen nog enige controle was, wordt tegenwoordig alles maar doorgelaten lijkt het wel. Een lid wat net 10 reacties op VZ heeft, een zeer matige CE schrijft, en deze wordt gelijk gepubliceerd. Ik moest mij eerst verantwoorden dat ik goede reacties schreef, een bepaald denkniveau had, dat de club waarover mijn Ce's gaan niet al te veel door andere experts werd belicht. En dan lees je steeds zulke waardeloze Ce's die aan weinig eisen te hoeven voldoen... Voor mij is de plezier eraf. Ik heb aardig wat ideeën voor nieuwe Ce's. Voor sommigen heb ik al wat op papier gezet, maar ik heb geen zin om verder te gaan als alles zomaar wordt geaccepteerd hier.

Wat je ook zegt, de reputatie van VZ wordt steeds slechter. Sinds de overname gaat het puur om geld verdienen, te commercieel. Alles voor de likes, de views en de clicks. Suggestieve titels die soms te beschamend zijn. Elke CE die zomaar gepubliceerd wordt omdat het een paar views meer oplevert. Hebben ze niet door dat als je deze 'junk' te veel van hebt, je als site helemaal niet meer serieus wordt genomen? Dan heb je nog het moderator-beleid wat vaak met 2 maten meet. Hoewel, dat zijn vrijwilligers en heb opzich wel bewondering voor hun tijd wat ze hierin steken. Maar al met al wordt deze site steeds minder. Jammer, ik kwam hier altijd met veel plezier, maar ik denk dat als er een soortgelijke site komt (voetbalnieuws met comments) dat heel veel de overstap wel gaan maken. Maar ach, feedback of iets dergelijks krijg je toch niet. Vroegen ze ons om een enquête in te vullen, netjes gedaan met aardig wat bruikbare commentaren, maar ik denk niet dat er überhaupt iets mee gedaan werd. Gemiste kans. Vergeet niet wie VZ groot heeft gemaakt. Dat zijn wij, de leden.

19 juni 2015 om 12:17

Sorry voor de op sommige momenten onbehoorlijk harde kritiek richting jou. Sloeg iets te ver door in mijn teleurstelling en daar moest jij blijkbaar het slachtoffer van zijn. Hopelijk hou je het plezier in het schrijven van clubexperts en worden je teksten steeds beter beoordeeld. Succes daarmee!

Ik ben overigens wel benieuwd naar je standpunten op de voetbalinhoudelijke kritiek van mij op je stuk.

Die uitslagen die jij noemt waren helemaal niet zo beschamend. Ajax heeft juist uitstekend gepresteerd in de CL de afgelopen jaren, ondanks dat ze niet door zijn. Maar jammer genoeg is de overgrote meerderheid hier zo kortzichtig dat ze niet verder kijken dan dat. ''oh, 5 jaar op een rij niet de groepsfase doorgekomen, dan moet het wel slecht geweest zijn''.
Heb je niet in de gaten dat het niet meer dan normaal is dat we het tegen dat soort teams niet redden? We hebben juist ver boven verwachting gepresteerd in de CL en het menig topteam erg lastig gemaakt. Jammer genoeg heeft de individuele klasse van enkele spelers van die topteams vaak de doorslag gegeven waardoor het resultaat, ondanks een puike wedstrijd, uitbleef (maar soms was dat er ook wel zoals tegen City, Barca).

16 juni 2015 om 18:03

Nee, dit is juist het probleem, dat ajaxieden denken dat ze het nog goed gedaan hebben ook. Dat oefenpotje tegen Barca wat er iedere keer wordt bijgesleept. Vergeet niet dat topploegen sowieso al op 60-70% spelen in de 1e ronde omdat ze die toch wel doorkomen, laat staan als ze al geplaatst zijn. Als het er echt op aankomt red ajax het al 10 jaar niet. Niet in voorrondes CL, niet in de CL en zelfs niet in de EL tegen matige tegenstanders. Zolang Ajax dat niet in wil zien en blijft zeggen dat ze het best aardig doen, en stug blijft volhouden aan een hopeloos achterhaald systeem, wordt het nooit wat.

16 juni 2015 om 22:34

Was niet alleen die pot tegen Barca. Ben het met je eens dat topploegen wat minedr gemotiveerd zijn in dat soort wedstrijden (net zoals dat andersom het geval is als Ajax bijv Europa League speelt, dan zijn zij juist minder gemotiveerd), dat heb ik ook ergens anders hier aangekaart, maar Ajax heeft wel degelijk uitstekend partij geboden tegen de topteams. Ze onderschatten Ajax misschien, maar kwamen wel degelijk in de problemen, en het komt dan door de individuele klasse van die teams (of cruciale fouten aan onze kant) dat ze het alsnog rechtzetten. Dus ja, wat dat betreft redden we het niet als het er op aan komt. Maar dat geldt niet alleen voor Ajax, bijna geen enkele 'underdog' overleeft de groepsfase in de CL, meestal gaat de gevestigde orde gewoon door. En daarbij moet er wel rekening mee houden dat Ajax keer op keer een erg onfortuinlijke loting had.
En alsnog, wat verwacht je dan? Hebben we het automatisch slecht gedaan als we niet doorkomen? Heb je wel in de gaten dat we tegen topteams spelen, en dat het helemaal geen schande is om dan niet door te komen. Sterker nog, dat is juist de verwachting.

Ooit werd er een stuk van mij niet doorgelaten en dat stuk was wellicht niet heel erg goed, maar ik gebruik dat stuk nog altijd als een soort maatstaf. Dat stuk was echter 10x beter dan dit, dit is niet vernieuwend, open deuren intrappen, te hoog 'wiki-gehalte' en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan.

Ik werd eerst niet aangenomen als CE en toen kwamen ze met een aantal punten waar je aan moest voldoen. Zo moest je aardig wat reacties hebben geplaatst en moesten er weinig actieve Ce's zijn over de club waar je over wou schrijven.

2 punten waar jij niet aan voldoet en ik snap in de eerste plaats niet dat je bent 'aangenomen' als CE en in de tweede plaats dat dit stuk wordt geplaatst. Op deze manier gaat de kwaliteit achteruit. Ik verwijt je niks, in al je enthousiasme ben je gewoon gaan typen, maar als ik eerlijk ben komt dit stuk gewoon kwaliteit te kort.

Ik vraag me af of de redacteuren van VZ überhaupt nog kijken naar de kwaliteit. Volgens mij kijken ze alleen naar het aantal woorden (niet meer dan 1.000). Maar deze discussie is al veel langer aan de gang en om deze reden heb ik niet echt meer de behoefte om zelf weer wat te gaan maken en met mij velen anderen denk ik. Waar eerst vaak dezelfde Ce's actief waren, met stukken met een beoordeling van 4-5 sterren, zie je nu vooral eendagsvliegen met een beoordeling onder de 3 sterren. Volgens mij heeft VZ ingezet op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Oprechte twijfels of dit verstandig is.

14 juni 2015 om 18:28

Dank voor je reactie, fijn dat je eerlijk bent en zegt wat je vind. Ik zal mijn best doen voor de volgende CE, en de kwaliteit hoger inzetten

14 juni 2015 om 18:58

Ik wens je veel succes. Ik zou ook wat meer actief zijn op VZ, ik heb het idee dat de Ce's van actievere leden meer worden gelezen en beter worden beoordeeld. In reacties kun je ook laten zien dat je prima dingen kunt onderbouwen, en als men dan een CE van je zien worden ze toch benieuwd. Tenminste dat idee heb ik

Maar een tip voor de volgende keer: maak je alinea's wat groter, let een beetje op spelfouten (je hebt soms de Boer en De Boer geschreven, beetje slordig), probeer een goede onderbouwing te vinden als het een betoog betreft zoals dit, maar het allerbelangrijkste is: pak een goed onderwerp. Dit onderwerp vind ik niet echt geschikt voor een CE, dit had prima in een reactie op een Ajax-topic gekund: Ajax moet eens 5-3-2 gaan proberen want blablabla. Een goed onderwerp is iets waar je echt een heel stuk over kan gaan hebben, over wat Ajax moet doen met het grote eigen vermogen, of het plan van Cruijff zijn vruchten afwerpt enz. Nogmaals succes! En mocht het nodig zijn dat ik je CE een keer voor de tijd moet doorlezen, dan doe ik dat graag indien ik er tijd voor heb

14 juni 2015 om 22:16

Bedankt voor de tips! :-) waardeer ik echt.

Dit is een matig artikel:

Het lijkt erop dat je veel hebt geknipt plakt
Je teveel dingen verteld die we allemaal al weten, open deuren intrappen heet dat volgens mij.
Ik zag een aantal keer de Boer/de Boer, let daar op is niet lekker om te lezen.
En er zaten meer slordigheden in, ik denk dat je vanuit je hart dit hebt getypt ipv met verstand.

maar omdat ik denk dat je altijd dingen kan leren geef ik je 2 sterren, puur omdat je het geprobeerd hebt.

Ik wil graag op drie dingen ingaan: Ce's op VZ in het algemeen, dit artikel zelf en het onderwerp (opstellingen/tactiek in het spel van Ajax).

[rant] Ce's
Ook ik werd zonder slag of stoot geaccepteerd als CE. Nu had ik wel wat te zeggen voor mezelf, maar toch was ik verbaasd dat ik niet eerst nog wat vragen kreeg of zo, en dat er plek was voor nog een Ajax CE. Hoe dan ook, ik mocht aan de slag. Ook mijn eerste stuk werd niet extreem goed ontvangen. Ook toen las ik in de reacties dat de Ce's van vroeger beter waren, dat iedereen tegenwoordig een CE mag schrijven, enzovoort. Daar kopen de nieuwe CE-schrijvers niets voor, dus laat dat a.u.b. achterwege. Dat zou fijn zijn. Inhoudelijke argumenten voor of tegen een stuk zijn nuttig voor de auteur. Klachten over de Ce's in het algemeen zijn iets voor de redactie. Links onderin elke pagina is een "contact" button. [/rant]

Dit stuk
Ook ik ben van mening dat dit artikel erg weinig argumentatie bevat, en hier en daar zelfs onjuistheden. De Hollandse school kan nog wel degelijk. De pure belichaming ervan heeft, zij het in Spaanse handen, net de Champions League gewonnen. Met grote overmacht. 4-3-3, dominant spel gericht op balbezit, positiewisselingen in de aanval, opkomende backs, meevoetballende keeper, werkelijk alles "typisch Hollands" zat in het spel van Barcelona. Het spel van Ajax was dit seizoen eigenlijk niet erg typisch Hollands. Cillessen voetbalt helemaal niet mee (alle ballen naar voren! - dat is jullie ook opgevallen hoop ik?), balbezit lukt niet als je linksback telkens de bal naar een tegenstander speelt en ik heb geen enkele gevaarlijke positiewisseling in de aanval gezien. Het was inderdaad misschien wel Ajax-onwaardig. Maar waar de schuld ligt is een heel ander verhaal.

Opstellingen
De voornaamste boodschap in dit artikel is: 4-3-3 kan niet meer op hoog niveau. Maar welke 4-3-3 bedoel je? Want zoals eerder gezegd is 4-3-3 met de punt naar voren min of meer hetzelfde als het 4-2-3-1 van Van Marwijk. Alleen de vleugelaanvallers staan fractioneel anders. Waar licht de nuance? Het gaat allemaal om de balans op het middenveld. Ajax speelde 4-3-3 met de punt naar achteren. Die ene verdedigende middenvelder heeft dan een hele belangrijke taak. Dat heeft De Boer ook al meermaals aangegeven in de media. Het verlies van Blind en Poulsen was een enorm probleem. Ik neem het De Boer wel kwalijk dat hij niet is overgeschakeld toen hij wist dat hij geen fatsoenlijke "6" meer in huis had. Veel makkelijker was een systeem inpassen met twee verdedigende middenvelders die naast elkaar starten, ieder met een eigen rol maar wel samenwerkend, achter een 10 (logischerwijs Klaassen). Maar dat is maar een onderdeel. Een analyse van het spel van Ajax van afgelopen seizoen past amper in 1000 woorden, vrees ik. Het is een van de redenen dat mijn volgende CE lang op zich laat wachten.

Ik zal deze CE niet beoordelen. Ik schrijf zelf ook, en ik vind het raar om andere Ce's te beoordelen. De sterren laat ik liever aan de lezers over. Dit wil overigens niet zeggen dat ik vind dat andere schrijvers niet mogen stemmen. Doe lekker wat je zelf goed lijkt. Voor mij voelt het gewoon raar. Verder hoop ik dat "anwar"/de auteur in kwestie iets heeft aan mijn feedback en mini-analysetje van het middenveld van Ajax.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren