Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Engelse pers wacht op meer Nederlanders: ‘Van Marwijk en Ten Cate’

Laatste update:
/

Het laatste jaar zijn er opvallend veel Nederlandse trainers bijgekomen op de Engelse velden. In het seizoen 2013/14 was Martin Jol nog de enige coach van Nederlandse komaf in de Engelse profdivisies en toen hij ontslagen werd, verscheen René Meulensteen ten tonele. Die werd echter ook gauw uitgeleide gedaan. Nu zijn er veel meer Nederlanders werkzaam aan de andere kant van de Noordzee en dat begint op te vallen.

Ronald Koeman en Louis van Gaal trokken vorig jaar zomer naar Southampton en Manchester United en leidden hun clubs vervolgens naar de plaatsen zeven en vier, waarmee zij lof oogstten in de Engelse media. Magic Dick Advocaat kwam er negen speelronden voor het einde bij in dienst van Sunderland, als vervanger van Gustavo Poyet, en behoedde die club vervolgens voor degradatie. Deze week tekende hij een contract voor één jaar, dus vergezelt hij Koeman en Van Gaal opnieuw in de hoogste afdeling.

/

Een divisie lager is straks Marinus Dijkhuizen te bewonderen. Brentford FC haalde hem binnen na zijn goede prestaties met Excelsior in de Eredivisie en de oud-aanvaller mag gaan proberen de club naar de play-offs in de Championship te leiden. Nog weer een niveau lager, in de League One, maakt Jimmy Floyd Hasselbaink straks zijn entree met Burton Albion. Hij stapte gaandeweg het seizoen pas in en leidde de club vervolgens tegen de verwachtingen in naar de titel. In totaal zullen er straks dus al vijf Nederlandse trainers te zien zijn in de drie hoogste afdelingen in Engeland.

Sky Sports is benieuwd naar de redenen voor de aanwezigheid van zo veel Nederlanders en ging op onderzoek uit. Het sprak met Marco van Basten en kon wel een reden bedenken. “De moeilijkheid in Nederland is dat je ieder jaar weer begint met een nieuwe groep. Iedere zomer wordt veertig procent van de jongens met wie je werkte verkocht of vertrekken ze op een andere manier. Je moet elke keer weer op nul beginnen”, legt de assistent-trainer van AZ uit aan de Engelsen.

/

“Misschien helpt dat de trainers. Er wordt ook ontzettend veel gesproken over technische zaken. Misschien maakt dat je ook tot een betere coach”, vermoedt San Marco. De Engelse tv-zender sprak ook met oud-voetballer Rob McDonald, die uitkwam voor SC Cambuur, FC Wageningen, Willem II, FC Groningen, PSV en BV Veendam. Tegenwoordig werkt hij als headhunter voor Nederlands talent en hij kent zowel het Engels als het Nederlands voetbal goed.

McDonald denkt dat de aanwezigheid van Koeman, Van Gaal, Advocaat, Dijkhuizen en Hasselbaink een voorbode voor méér kan zijn. “Veel Engelse voorzitters kiezen graag trainers die de ‘Engelse manier van werken’ kennen. Maar wanneer won een Engelse coach voor het laatst de Premier League? Het is dus best beangstigend als je zegt dat je de Engelse cultuur moet kennen”, vindt McDonald. Hij weet dat West Ham United een nieuwe coach zoekt en dat Newcastle United eigenlijk John Carver wil vervangen.

/

Frank de Boer is voor beide banen meermaals genoemd, maar hij blijft bij Ajax. Sky Sports vindt het niet vreemd dat de clubs het hebben geprobeerd bij de Nederlandse trainer en kijken wie het wél zou kunnen gaan doen. De zender stelt twee namen voor: Bert van Marwijk en Henk ten Cate. “Van Marwijk deed het fantastisch bij Nederland en verrichtte zeer goed werk bij Feyenoord”, beaamt McDonald. “Bij Hamburger SV ging het minder, maar daar doet niemand het goed.”

“Hij is net zo’n goede trainer als Koeman en heeft een sterk cv. De spelers mogen hem graag en hij geeft iedereen evenveel aandacht. Tactisch gezien is Van Marwijk ontzettend sterk en in delegeren is hij ook goed. Bovendien is hij erg rustig, zoals Koeman dat ook is”, heeft McDonald geleerd. Over Ten Cate zegt hij dat die de Engelse velden al redelijk kent, vanuit zijn tijd als assistent-trainer bij Chelsea. “En de spelers lopen compleet met hem weg. He’s been there, seen it and done it.

“Wat betreft het coachen heeft Ten Cate een prima cv opgebouwd. Hij heeft een heel goed netwerk en onderhoudt goede contacten met mensen als Samuel Eto’o, Didier Drogba en Frank Lampard. Met alle spelers kan hij goed overweg. Hij heeft wel een pittig karakter, maar hij haalt het beste in mensen naar boven. Ik schaar hem meer in de stijl van Louis van Gaal”, zo geeft McDonald aan.

Denk jij dat er komend seizoen nog meer Nederlandse trainers in Engeland zullen werken?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Neem hiddink ook maar mee

6 juni 2015 om 09:17

Precies wat ik ook dacht

Ten Cate is waanzinnig overschat. Ik zou niet weten wat hem nog meer een bijzondere trainer maakt dan zijn stemgeluid. Maar Van Marwijk zou een goede trainer zijn voor elke Engelse club. Of de waan van de dag bij de top 4 daar past bij hem vraag ik me af, maar clubs als Newcastle United, Everton, Tottenham of Swansea zouden perfect zijn voor hem. En Bertje heeft zijn vakmanschap wel bewezen inmiddels.

Marco van Basten heeft in het artikel een goed punt wanneer hij hardop de vraag stelt wanneer voor het laatst een Engelse trainer de Premier League heeft gewonnen, voortbordurend op de vraag wat de voorwaarde om de Engelse voetbalcultuur te kennen nog waard is. Kortweg niets. Het Britse voetbal zou er goed aan doen zich te herijken. Minstens de helft van alle teams bestaat uit buitenlanders, die de creatieve en/of cruciale posities in het elftal innemen. Het zijn landen met mindere competities zoals Nederland, België, Spanje, Frankrijk, Argentinië en Brazilië die hier erg van profiteren voor het niveau van hun nationale elftal, terwijl de overige sterke competities in Spanje, Italië en Duitsland dermate homogeen zijn dat ze een afspiegeling kunnen vormen van hun nationale ploegen. Door het uithollen van de commercie rondom de Premier League en het blokkeren van Brits talent in de doorstroom naar de vlaggenschepen zet de FA het Engelse elftal buitenspel. Niet voor niets bestaan The Three Lions al jaren uit fysieke verdedigers, dommekrachten en vooral lopende box-to-box-middenvelders. Aanvallers van wereldtop zijn bijzonder schaars in de Engelse gelederen en de enige middenvelder die in de buurt komt van het spel dat wendbare en creatieve middenvelders van het continent, zoals Xavi, Iniesta, Sneijder, Ozil en Hazard aan de dag leggen is Jack Wilshere, hoewel deze van een lager niveau is dan de hiervoor genoemde spelers. Zonde dat Engeland zich door haar eigen succes zo tekort doet op eindronden.

7 juni 2015 om 13:58

Die middenvelders waren inderdaad topklasse, maar zijn toch wel een ander type dat de voorgaande spelers. Het zijn meer lopende mensen, zeker Steven Gerrard was een middenvelder die het veel van zijn loopvermogen moest hebben en erg veel energie in een wedstrijd legde, net als Frank Lampard toch ook. De middenvelders die ik noem zijn beter in de kleine ruimte, zijn verfijnder. Dat mis ik wel in de Engelse elftallen. Dat je Rooney alleen kunt noemen zegt in mijn ogen genoeg over de aanvalskracht van Engeland door de jaren heen. Misschien dat Harry Kane en Raheem Sterling weer wat hoop geven voor de Britten, maar daarvoor was alles achter Rooney toch meer van het niveau Andy Caroll.

Relatief gezien zou Engeland inderdaad minder spelers kunnen voortbrengen dan Duitsland. Maar in absolute aantallen heeft Engeland natuurlijk nog altijd een grotere vijver talenten dan pakweg Nederland of België. En die landen slagen er wel in om ondanks hun geringe omvang wel te profiteren van een gedegen jeugdopleiding. Dat Engeland hier minder uithaalt ligt wel degelijk aan het grote aantal buitenlanders, de koopzucht en de waan van de dag die heerst in de Premier League.

6 juni 2015 om 06:41

Vraag de spelers van barca maar wat ten cate zo speciaal maakt als trainer. Zijn naam werd vaak genoemd en die van rijkaard niet. Als zelfs ren Ronaldinho lyrisch over ten cate is dan zegt dat ook genoeg.

6 juni 2015 om 11:23

Rijkaard was voor het "management", ten cate was veldtrainer en de man die een arm om je schouder legt. Tactisch is die ook behoorlijk sterk.

7 juni 2015 om 13:58

Ik zal het ze eens vragen...

Het is algemeen bekend, dat je Ten Cate in de top,een functie als assistent moet geven.
Dat heeft gewerkt bij Barca en Chelsea.

Ten Cate??? Nee die is al klaar met trainen. En ik zie hem meer als assistent dan als hoofdtrainer. Van Marwijk daar in tegen vind ik zeker wel een prima optie voor de Engelse velden. Hij zou prima passen bij een club als Newcastle of West Ham. En als je Ten Cate noemt dan kunnen we ook Frankie Rijkaard noemen die zou ook geweldig passen in de PL. En ook Clarence Seedorf zou het voorbeeld van Hasselbaink kunnen volgen en ook zo'n cluppie als Burton pakken. Je moet toch ergens onderaan beginnen. Maar ook Gert Jan Verbeek zie ik wel langs de lijn staan als trainer van een Engelse club net als Huubie Stevens. Maar ook Pim Verbeek zou niet misstaan op de Engelse velden in de Championship bij Fulham ofzo. En ook René Meulensteen verdient wel een second chance bij een lager gekwalificeerde Engelse club. Het zou echt een hele eer voor ons Nederlanders zijn als we de Engelse competities zo bezet kunnen krijgen met meer Nederlandse trainers.

Zat met Van Marwijk op een terrasje in Berlijn gisteren. Is die man vol van zichzelf zeg...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren