Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

KNVB wil gesprek over Russen en Chinezen: ‘Om met open vizier te praten’

Laatste update:

De KNVB hoopt dat er een gesprek kan plaatsvinden over de inmenging van buitenlandse investeerders in clubs uit de Eredivisie en de Jupiler League. Maandag werd tijdens de algemene vergadering van de bond aandacht gevraagd voor de situatie bij clubs als Vitesse en ADO Den Haag.

/

Vitesse werd enige jaren geleden overgenomen door de Georgiër Merab Jordania en is nu in Russische handen, met Aleksandr Chigirinski als eigenaar. Afgelopen seizoen deed de Chinese zakenman Hui Wang zijn intrede bij ADO. De KNVB wil het hierover hebben met de Eredivisie, Eerste divisie en werkgeversorganisatie FBO, meldt Voetbal International dinsdag.

“Om met open vizier te praten over de koers die we in Nederland willen varen”, maakt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen duidelijk. Onder de clubs lijkt geen eensgezindheid te zijn; Feyenoord is bijvoorbeeld van mening dat clubs niet in vreemde handen zouden moeten komen, terwijl Vitesse, ADO en ook FC Utrecht hier geen problemen mee hebben.

Zie jij het als een probleem als clubs in buitenlandse handen komen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik zie het probleem niet, die Russen en Chinezen brengen het niveau in Nederland alleen maar omhoog.

2 juni 2015 om 09:50

Dan kijk je niet verder dan je neus lang is. Er zijn meer dan genoeg voorbeelden in Europa waar buitenlandse voorzitters de clubcultuur overboord gooien en er hun eigen speeltje van maken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met een club wanneer een buitenlander besluit zijn handen er vanaf te trekken?

2 juni 2015 om 09:58

Dat is dan toch aan de club zelf? Ze kunnen zelf uitkiezen met wie ze in zee gaan. Dan nog zou het mij als Ajacied niet uitmaken als feyenoord ineens in het geel gaat spelen...

2 juni 2015 om 10:05

@xfactor; wie is de club?
Zijn dat de paar mensen die op kantoor werken? Of zijn dat de tienduizenden supporters die al van jongs af aan in het geel of rood rondlopen?
Als er bij Ajax al heisa gemaakt wordt omdat het oude logo is veranderd (misschien niet door jou, maar heisa is er wel), wat denk je dat er gaat gebeuren als een club 'het over een heel andere boeg gaat gooien?'
Naamsverandering, logoverandering, andere kleuren. Trainers en spelers (huurlingen) waar de spelers niets mee hebben want ze vertrekken toch weer na een jaar. Een voorzitter die zijn geld in eigen land ziet verdampen vanwege een slechte economie en daardoor besluit zijn buitenlandse speeltje van de hand te doen? Wat blijft er dan achter?

2 juni 2015 om 10:06

In principe zou FFP er voor moeten zorgen dat een club niet meer kan investeren dan de begroting kan dragen. En die begroting mag niet afhankelijk zijn van een suikeroompje met een diepe portemonnee. Het financiële risico van een eigenaar die zijn handen er van aftrekt is daarmee (in theorie) redelijk klein. In de praktijk zijn er natuurlijk constructies om dat deels te omzeilen, maar zelfs bij PSG en Chelsea merk je dat er grenzen zijn aan hoe ver je daarin kunt gaan.

Maar goed, zorgwekkend is het natuurlijk wel. Meer geld in de competitie is natuurlijk goed, maar het wordt minder als je het gevoel hebt dat het alleen maar gebruikt wordt voor witwaspraktijken. En zeker in het geval van Jordania destijds en Wang nu heb ik dat gevoel toch wel heel sterk.

2 juni 2015 om 10:20

En als dadelijk de rekeningen niet meer betaald kunnen worden , en de club omkiept , wat ga je dan zeggen tegen de supporters , de mensen die hun baan kwijtraken en de mensen die hun rekeningen niet meer betaald krijgen ?

2 juni 2015 om 10:24

Nee een club overeind houden door gemeente geld is lekker. Laat een club maar verkocht worden naar een rijke eigenaar als ze er mee instemmen. Als die rijke eigenaar dan ooit eens uitstapt dan zal er vast iemand anders instappen of de club moet geforceerd gaan bezuinigen dat is een risico. Ik zie het probleem niet zo het helpt een competitie alleen maar vooruit en is de enige hoop voor Nederland om voor vooruit te gaan.

2 juni 2015 om 10:37

Ik juich gemeentelijke ondersteuning ook niet toe. De paar mensen op kantoor hebben de verantwoordelijkheid niet meer uit te geven dan dat er binnenkomt. Als je daar transparant over bent kun je de supporters informeren over keuzes en ambitie.
In Nederland krijg je de kleine buitenlandse voorzitters. De echt rijken gaan naar grotere landen. De achterstand halen we toch niet in. Ook niet met semi-rijke voorzitters

2 juni 2015 om 11:53

Over welk witwaspraktijk heb jij het ???? naar mijn in ziens heeft ADO geen grote investering gedaan alles is binnen de begroting gebeurt er zullen ook geen grote investeringen gedaan worden die buiten de begroting vallen . ADO is een gezonde club en zullen met een salaris plafon waar niet van af geweken word spelers aan trekken ik zie niks zorgwekkends waar ik me druk om moet maken

2 juni 2015 om 15:08

dan moet je er voor zorgen als club zijnde dat het onmogelijk word om de clubcultuur te veranderen fcutrecht is hier een mooi voorbeeld van vseumeren is 99% eigenaar vd club maar kan nooit beslissen om in een andere kleur of met een andere naam te spelen

2 juni 2015 om 15:12

en als een club nu de rekeningen niet meer kan betalen en er komt iemand van buitenaf die dat wel doet waardoor de club kan blijven bestaan wat ga je dan zeggen tegen die supporters we doen het niet?
mooi voorbeeld vitesse en utrecht beide failliet maar door een investeerder is weer op de weg omhoog gevonden

2 juni 2015 om 16:17

Cultuur alleen bepaal je niet op basis van een kleur shirt en een naam. Dat heeft ook te maken met beleid en (plaatselijke) gebruiken.

Ik vind het erger als er clubs in leven gehouden worden van ons belastinggeld.

2 juni 2015 om 09:32

helemaal mee eens,

ook vergeet men dat ajax een berg aandelen heeft uitgegeven, dus ook ajax is niet volledig in eigen handen

2 juni 2015 om 09:47

Geen enkele club is helemaal in eigen handen, het gaat hier om buitenlandse investeerders.
Ajax is een NV en dus gewoon een rechtmatige rechtsvorm.

2 juni 2015 om 09:52

Van de aandelen AFC Ajax NV is slechts een beperkt deel vrij verhandelbaar op de beurs. De Vereniging AFC Ajax heeft 73,00% van de aandelen in bezit en daarnaast hebben verzekeraar Delta Lloyd (9,95%) en oud-beurshandelaar Adri Strating (8,65%) een deel van de uitstaande aandelen in bezit.
Het overige stukje is die berg aandelen die jij bedoeld.
Ajax bepaald dus alles zelf. Dat is iets totaal anders dan waarover het stukje hierboven gaat.

2 juni 2015 om 10:42

bij vitesse of ado is het ook gewoon rechtsgeldig

verder komt het in het nederlandse voetbal erg weinig voor dat clubs in handen van een (buitenlandse) eigenaar zijn en wordt ajax helemaal vaak vergeten in zulk soort discussies, terwijl ajax niet volledig in eigen handen is

2 juni 2015 om 11:19

@reeel: je zegt dat het weinig voor komt. Maar als nu al 2 van de 18 eredivisieclubs volledig in buitenlandse handen zijn, dan is juist nu het moment om er over te praten aangebroken en niet als er inmiddels 10 zijn overgenomen.
Overigens hoeft ervan mij niet over gepraat t worden, maargoed.

En idd zijn Vitesse en Ado ook gewoon rechtsgeldige ondernemingsvormen met aandelen. Alleen niet vrij verhandelbaar op de beurs.

2 juni 2015 om 17:37

Volgens mij heb je 51% nodig om alles zelf te bepalen...aangezien Ajax ruim 70% zelf in handen heeft, en ajacied Dhr Strating(inmiddels overleden dacht ik) ook nog aardig wat heeft uit staan...kan je gewoon zeggen, en dat is een feit...dat Ajax baas is in eigen huis(niet het stadion bedoel ik hier mee.)

2 juni 2015 om 10:24

kijk je ook eens even wat een betaald voetbal organisatie de gemeente direct en in-direct oplevert ? het is een uithangbord van de gemeente , een voetbal club , zorgt voor banen , de stadions zorgen voor winkels en zijn voor vele doeleinden geschikt . beetje kort door de bocht . ik betaal ook voor gemeenschapshuizen , kunst en cultuur en nog meer onzin waar ik het niet mee eens ben . en het aantal bezoekers is meestal een fractie van het aantal toeschouwers die een voetbalclub volgen .

Toevallig de clubs met een eogenaar zijn voor en zonder tegen haha moet toch gewoon kunnen

2 juni 2015 om 10:37

Ja is wel erg snugger opgemerkt van meneer de journalist. haha.
Hij had ook AZ, Nek, Nac, Twente of allerlei eerse divisie clubs op kunnen noemen die openlijk aangegeven hebben hier wel oren naar te hebben.

2 juni 2015 om 11:20

wat is nek?

2 juni 2015 om 13:19

Dat is Arnhems voor NEC (en ja, ik begrijp ook wel dat je dat wel snapt)

2 juni 2015 om 15:15

wel met het verschil dat utrecht in nederlandse handen is

Ik snap niet wat het grote probleem aan die eigenaren is. De FFP regels zorgen ervoor dat de competitie eerlijk blijft en het voetbal wordt er leuker van. Overal gebeurt het. Niet alleen in het voetbal trouwens.

Het is natuurlijk altijd aan de club om te waarborgen dat eigen cultuur niet aan de kant gezet wordt. Anders krijg je van die praktijken zoals bij sommige buitenlandse clubs. Bij Vitesse is naam, logo, speelstad en clubkleuren bijvoorbeeld gwaarborgd.

2 juni 2015 om 10:55

helemaal eerlijk is het natuurlijk niet . zo'n oliesjeik koopt al dan niet gewoon een of ander flut bedrijfje , bestaand of niet bestaand , en dat bedrijfje wordt gewoon een sponsor die miljoenen er in pompt , want daar is geen controle op . Maar we zullen zien hoelang dit nog doorgaat .

2 juni 2015 om 11:13

Natuurlijk zijn er altijd manieren om in de mazen van de regels iets voor elkaar te krijgen, maar zo gaat dat nu ook al met boekhouding en financiering. Denk maar aan de creatieve dingen die gemeenten verzinnen zoals de grond onder het stadion van PSV en investeringen door 'vrienden van' bij menig eredivisieclub.

Maar zo makkelijk als jij het zegt gaat het niet, want bij sponsorgelden wordt gekeken naar of de hoogte van het bedrag marktconform is en als je eigenaar bent van het bedrijf dan wordt het bij je inbreng als eigenaar opgeteld. Zo mocht Abramovic niet met Gazprom Chelsea sponsorren. Maar snap je punt, want uiteraard vindt men daar altijd wel een omweg voor. Maar als het echt zo makkelijk was, had Vitesse onder Jordania wel een vage sponsor gehad.

2 juni 2015 om 11:17

er snapt toch helemaal niemand meer wat van wat er bijv bij Vitesse gebeurt . Ik weet wel zeker dat de Knvb en de uefa geen toestemming hebben om geldstromen te onderzoeken . dat kan helemaal niet omdat ze geen bankrekeningen en dergelijke mogen onderzoeken . Maar we zullen zien hoelang geld nog wat waard is , want dit gaat verkeerd aflopen .

2 juni 2015 om 11:22

heel lang want alles draait om geld

2 juni 2015 om 11:49

dan heb je vorige week en gisteren toch wat gemist . als ik jou was keek ik eens radar-extra , zelfs de omroepen ruiken onraad . wacht maar eens even wat er over anderhalf jaar gaat gebeuren , kun je lachen .

2 juni 2015 om 12:01

Bij Vitesse is een hoop geld er in gepompt, wat Jordania tot op zekere hoogte heeft terugverdiend met de verkoop van de inmiddels in waarde gestegen aandelen aan Tsigirinski. Verder sponsor van 10 miljoen p.j. van een bedrijf dat deels eigendom is van Abramovic. Dat is discutabel op zichzelf, maar doordat Truphone ook flink aan het adverteren is in Nederland en het bedrag niet belachelijk hoog is t.o.v. sponsorring topclubs in Nederland is dit als marktconform te rechtvaardigen.

2 juni 2015 om 13:23

@diekertjedap: en Ajax kan een bevriend bedrijf van de directeur laten sponsoren. Wat is het verschil? Denk je nu echt dat in de 'traditionele' grote clubs netwerken niet gebeurd? Dat is natuurlijk wel erg naïef. Die clubs zijn juist allen zo groot geworden destijds, waardoor ze nu alleen al aan de naam kunnen profiteren.

2 juni 2015 om 14:26

dus je bent ajax en zijn sponsors aan het vergelijken met allemaal die russen met die Russische vriendjes ? ik denk dat het wel iets meer controleerbaar is wat hier in nederland gebeurt .

2 juni 2015 om 15:19

die russen moeten net als alle andere clubs anders ook gewoon de cijfers overleggen dus wat is het verschil

2 juni 2015 om 21:48

fout,

jeugdopleiding valt zowieso buiten de ffp, dus een eigenaar kan zn club buiten de jeugdopleiding om, en als ik het goed heb is dat niet de enige uitzondering, volledig volgens ffp-regels laten opereren en toch meer uitgeven dan er binnenkomt

ook wordt er over 3 jaar gerekend met de ffp-regels, dus om even een voorbeeld te noemen, een club kan enorme bedragen aan de jeugdopleiding en contracten voor hun jeugdspelers uitgeven, tertwijl ze over de laatste 3 jaar gezien precies binnen de ffp-regels blijven qua uitgaven, maar wel tot de max zitten

5 juni 2015 om 11:39

Daar heb je (deels) gelijk in. Investeringen in jeugdopleiding (maar geen contracten of salarissen) en upgrade aan het stadion zijn tot op zekere hoogte aftrekposten binnen ffp. Dit om te stimuleren dat de uitgaven naar echte investeringen in de club gaan ipv naar aankopen van spelers als speeltje. En omdat dergelijke investeringen gewoon nodig zijn en verlies in een bepaalde periode rechtvaardigen. Dit is trouwens ook niet ongelimiteerd.

Kijk wat er bij Vitesse gebeurd, een prachtige trainingsaccommodatie en nu ook wordt er voor de supporters een supportershome gebouwd, dat wordt gefinancierd door Aleksandr Chigirinski. Dus zeg niet dat een buitenlandse infesteerders niet te goede kan komen voor een club.

2 juni 2015 om 12:16

Precies +1 voor jou reactie. Onzr eigenaar stopt juist heel veel geld in goede dingen, nieuwe velden, een nieuwe supportershome, veel in de jeugd, er staat een mooie trainingsaccomodatie, en het beleid is nu gewoon goed te noemen. Vitesse haalt veelal jonge spelers, transfervrij en huren spelers. Als ze spelers halen, is het onder de miljoen. Kijk alleen wat we nu verkocht hebben de afgelopen jaren. Buttner, Van ginkel, Bony, en nu waarschijnlijk Propper en Vejinovic. 3 waren er eigen jeugd, 1 transfervrij en eentje voor 3,5mil gehaald van Praag. Bij elkaar heeft dat sowieso 29 miljoen opgeleverd, en met Propper en Vejinovic mischien 8 miljoen erbij. Praat je over 37 miljoen aan inkomsten en 3,5 aan transfergeld. Vitesse geeft helemaal nirt veel uit, eigenlijk alleen aan hele goede objecten en zijn ze langzaam zich eigen gezonder aan hrt maken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren