Newcastle United handhaaft zich, Advocaat onderuit bij Chelsea

Hull City zien we volgend seizoen niet meer terug in de Premier League. De ploeg van Steve Bruce had op de laatste speeldag nog een kleine kans om zich veilig te spelen, maar Hull slaagde er niet in om te winnen van Manchester United, terwijl Newcastle United op het eigen veld wel drie punten pakte tegen West Ham United. Newcastle blijft er dus in en dat geldt ook voor Sunderland, dat zich woensdag al veilig speelde en de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen verloor van landskampioen Chelsea. Arsenal gaf een voetbalshow weg tegen West Bromwich Albion.

/

Hull City - Manchester United 0-0
Louis van Gaal wilde zijn eerste seizoen bij Manchester United graag afsluiten met een zege, maar meer dan een gelijkspel zat er zondag niet in voor de nummer vier van de ranglijst. Victor Valdés verving de geblesseerde David de Gea en moest in de openingsfase ingrijpen bij een kopbal van Nikica Jelavic, voordat Wayne Rooney aan de overkant van het veld de bovenkant van de lat raakte. Het duel kende dus een spectaculair begin en Hull dacht na een kleine twintig minuten spelen op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Paul McShane werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Ahmed Elmohamady zorgde even hierna voor gevaar met een knappe kopbal, maar zag zijn inzet tot hoekschop verwerkt worden, en uit deze corner scoorde Hull opnieuw. Ook de goal van Dame N'Doye werd echter terecht afgekeurd wegens buitenspel.

De thuisploeg bleef jagen op een doelpunt, maar kort voor rust had Ander Herrera United op voorsprong kunnen zetten; de Spanjaard kwam echter niet bij een scherpe voorzet van Ashley Young. Ook de eerste kans van de tweede helft kwam op naam van Herrera, voordat David Meyler aan de andere kant van het veld een open schietkans kreeg, maar hij de bal helemaal verkeerd raakte. United leek het wel te geloven in de tweede helft en Daley Blind moest een bal van zijn doellijn halen, terwijl Michael Dawson en N'Doye de bal net naast werkten. Valdés keerde een inzet van Jelavic spectaculair, voordat Marouane Fellaini een kwartier voor tijd een directe rode kaart kreeg, na een domme en gemene overtreding. Hull mocht dus met een man meer verder, maar slaagde er niet in om te scoren en glijdt samen met Burnley en Queens Park Rangers af.

/

Newcastle United - West Ham United 2-0
Tim Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita stonden in de basis bij Newcastle United, dat nog ingehaald kon worden door Hull City. Bij een overwinning op West Ham United zouden the Magpies sowieso niet degraderen en Newcastle begon goed, met twee aardige kansen voor Emmanuel Rivière. Hij wist de score echter niet te openen en Newcastle had later geluk dat Stewart Downing aan de overkant van het veld de bal niet goed raakte, waardoor Krul kon redden. Newcastle was verder de bovenliggende partij in de eerste helft en kreeg nog mogelijkheden via Jonás Gutiérrez, Anita en Rivière, maar er werd niet gescoord. In de tweede helft bleef Newcastle aanvallen en na een goede actie van Janmaat kon Rivière van dicht bij binnen schuiven, maar hij miste de bal volledig.

Newcastle had nu toch wel heel veel kansen onbenut gelaten en de supporters zullen zich ongetwijfeld wat zorgen hebben gemaakt. Niet lang na de misser van Rivière kwam de thuisploeg echter alsnog op een verdiende voorsprong, toen Moussa Sissoko een voorzet van Gutiérrez tot assist promoveerde. Newcastle kreeg vervolgens kans na kans om verder uit te lopen, waarbij de grootste kans zeven minuten voor tijd voor Anita was: de Nederlander ging zonder tegenstander in de buurt op West Ham-doelman Adrián af en wilde de bal kort voor de keeper naar een ploeggenoot spelen, maar Adrián had dit door en onderschepte de bal, waardoor Newcastle dus nog altijd niet zeker was van de zege. Kort hierna werd het echter alsnog 2-0: Gutiérrez, die dit seizoen nog streed tegen kanker, was de doelpuntenmaker.

/

Chelsea - Sunderland 3-1
Didier Drogba had voor de wedstrijd aangegeven dat hij Chelsea zal gaan verlaten en speelde zondag dus zijn laatste duel voor de Engelse kampioen. Drogba kreeg een basisplaats van José Mourinho, maar kon door een blessure niet langer dan een klein halfuurtje meedoen. Drogba werd vervangen door Diego Costa en verliet het veld op Stamford Bridge onder een daverend applaus, gedragen door zijn ploeggenoten. Chelsea stond op dit moment op een verrassende achterstand; Steven Fletcher had de score namens Sunderland geopend, met een rake kopbal uit een hoekschop. Chelsea moest in de achtervolging en kreeg acht minuten voor rust een strafschop, toen John O'Shea Willian neerhaalde. Diego Costa ging achter de bal staan en maakte vanaf elf meter geen fout.

In de tweede helft probeerde Chelsea de wedstrijd naar zich toe te trekken. De kampioen van Engeland kreeg mogelijkheden via Loïc Rémy en Eden Hazard, maar na een klein kwartier kwam Sunderland het dichtst bij een doelpunt: Petr Cech (die waarschijnlijk zal vertrekken bij Chelsea) kon niet bij een schot van Jermain Defoe, maar werd op de doellijn geholpen door César Azpilicueta. Chelsea kwam daar dus met de schrik vrij en twintig minuten voor tijd kwamen de gastheren op een 2-1 voorsprong, dankzij een treffer van Rémy. Sunderland-doelman Vito Mannone zag er hier niet goed uit. Kort voor het eindsignaal maakte Rémy ook nog zijn tweede van de middag, waardoor Dick Advocaat zijn laatste wedstrijd van dit seizoen met 3-1 verloor. Zien we hem volgend seizoen nog terug bij Sunderland?

/

Arsenal - West Bromwich Albion 4-1
Arsenal boekte slechts één zege in de laatste vijf wedstrijden, maar tegen West Bromwich kwamen de drie punten geen moment in gevaar. Theo Walcott was de man van de eerste helft, want in een tijdsbestek van 33 minuten maakte hij een hattrick. De spits opende de score na vier minuten met een verwoestende uithaal in de verre kruising, nadat hij in het strafschopgebied was gevonden door Santi Cazorla. De thuisploeg hield de druk op de tegenstander hoog en voordat Walcott er met een krullend schot na een kwartier 2-0 van maakte, had Alexis Sánchez ook al twee goede kansen gekregen. Jack Wilshere tekende met een mooie volley voor de 3-0 en het laatste woord was in de eerste helft wederom aan Walcott, die de bal kon binnen tikken na een schot van Cazorla.

Walcott maakte overigens voor het eerst sinds Boxing Day in 2013 twee of meer doelpunten in één Premier League-wedstrijd. Hij kreeg enkele minuten na rust een goede kans om zijn vierde te maken, maar liet een rebound onbenut. Na een klein uur kwam West Brom plots terug tot 4-1: Gareth McAuley kopte raak uit een hoekschop waarbij David Ospina niet vrijuit ging. De bezoekers kregen meer grip op de wedstrijd en Arsenal speelde lang niet meer zo frivool als in het eerste bedrijf. De roodhemden raakten via Aaron Ramsey nog wel twee keer de paal, maar scoorden niet meer. Het Arsenal van Arsène Wenger kan zich nu richten op de bekerfinale van volgende week zaterdag tegen Aston Villa.

/

Aston Villa - Burnley 0-1
Villa en Burnley speelden enkel nog om de wedstrijdpremies en de eer, maar de bezoekers gingen er dus met de zege vandoor. Het enige doelpunt op Villa Park viel na zeven minuten: de felbegeerde Danny Ings kopte op aangeven van Ashley Barnes knap raak voor de 0-1. De thuisploeg was via Ron Vlaar dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot over. Aan de andere kant vergat Ings balverlies van Leandro Bacuna af te straffen. Villa begon sterk aan de tweede helft en kreeg na ruim een uur spelen haar beste kans van het duel: Gabriel Agbonlahor schoot echter tegen de voeten van doelman Tom Heaton. Aan de andere kant ging een lob van Boyd er niet in en daardoor bleef het bij 0-1 in het voordeel van Burnley.

Zal je Hull City missen in de Premier League?