Borussia Dortmund en Verhaeghs FC Augsburg gaan Europa in

Halverwege het seizoen in de Bundesliga stond Borussia Dortmund nog voorlaatste en moest het vrezen voor degradatie. Jürgen Klopp werd desondanks niet ontslagen, kreeg zijn ploeg weer op de rails en Dortmund speelt volgend seizoen 'gewoon' Europees voetbal. Op de laatste speeldag werd er met 3-2 gewonnen van Werder Bremen en daardoor eindigde BVB als zevende op de ranglijst. Dat zou normaal gesproken niet voldoende zijn, maar Dortmund speelt volgende week de bekerfinale tegen VfL Wolfsburg, dat al zeker is van Champions League-deelname. Kampioen Bayern München sloot het voetbaljaar af met een overwinning op FSV Mainz 05; Alexander Meier van Eintracht Frankfurt is dit seizoen topscorer van de Bundesliga geworden.

/

Borussia Dortmund - Werder Bremen 3-2
Borussia Dortmund speelt volgende week dus nog de bekerfinale tegen VfL Wolfsburg, maar zaterdag nam Klopp alvast afscheid van het thuispubliek in het Signal Iduna Park. Dat gold ook voor middenvelder Sebastian Kehl, die er veertien jaar bij Dortmund op heeft zitten, maar na dit seizoen stopt met betaald voetbal. Kehl had een basisplaats tegen Werder Bremen en zag zijn ploeg uitstekend beginnen. Henrikh Mkhitaryan en Pierre-Emerick Aubameyang (paal) kregen al mogelijkheden, voordat Shinji Kagawa de score na een kwartier spelen opende. Jannik Vestergaard leverde de bal zomaar in bij Ilkay Gündogan, die zijn Japanse ploeggenoot bediende en Kagawa zag scoren. Twee minuten hierna was het weer raak: nu maakte Aubameyang de 2-0.

Dortmund leek dus een gemakkelijke middag tegemoet te gaan, maar Werder gaf de strijd om Europees voetbal niet zomaar op. Een ruim kwartier voor rust vonden de gasten de aansluitingstreffer, gemaakt door Levin Öztunali, maar toch ging Dortmund met een marge van twee doelpunten rusten. Kort voor de thee wipte Mkhitaryan de 3-1 tegen de touwen en in de tweede helft maakte de middenvelder ook nog bijna zijn tweede van de middag, maar nu ramde hij de bal op de lat. Het bleef daardoor spannend: zeker toen Theodor Gebre Selassie vijf minuten voor het eindsignaal nog de aansluitingstreffer maakte. De gelijkmaker zat er echter niet meer in voor Werder, waardoor Dortmund de laatste thuiswedstrijd van Klopp winnend afsloot.

/

Gladbach - FC Augsburg 1-3
Paul Verhaegh ontbrak wegens een schorsing tegen Borussia Mönchengladbach, maar zonder de Nederlander was Augsburg zeker niet minder dan zijn tegenstander. De thuisploeg toonde zich in de eerste helft wel effectiever: Raffael kon uit een rebound de score openen en verzorgde hiermee de 1-0 ruststand. Gladbach leek de boel vervolgens wel op orde te hebben, maar een kwartier na de thee kwam de thuisploeg met tien man te staan, wegens een directe rode kaart voor Havard Nordtveit. Augsburg ging op jacht naar de gelijkmaker en vond die twintig minuten voor tijd, toen Pierre Hojbjerg scoorde met een schitterend afstandsschot. Dankzij goals van Tim Matavz en Sascha Molders wist Augsburg vervolgens zelfs te winnen en daardoor werd Schalke 04 nog gepasseerd op de ranglijst. Augsburg eindigde als vijfde en mag volgend seizoen meedoen aan de groepsfase van de Europa League. Het is voor het eerst dat Augsburg Europees voetbal gaat spelen.

Bayern München - FSV Mainz 05 2-0
Bayern München werd een maand geleden al kampioen van Duitsland, maar pas zaterdag werd de schaal uitgereikt aan der Rekordmeister. Na de overwinning op Hertha BSC werd er overigens drie keer op rij verloren in de Bundesliga, maar tegen FSV Mainz 05 pakte Bayern weer eens drie punten. De ploeg van Josep Guardiola was dominant en kwam op voorsprong via een benutte strafschop van Robert Lewandowski, die na ruim twintig minuten mocht aanleggen vanwege hands van Niko Bungert. Dante had de marge kort voor rust kunnen verdubbelen, maar kopte net naast; kort na de thee werd het alsnog 2-0, via Bastian Schweinsteiger, die zijn 500ste wedstrijd voor Bayern speelde. Hierna volgden er nog kansen voor beide doelen, maar het bleef bij twee doelpunten. Na afloop volgden de gebruikelijke bierdouches en andere festiviteiten.

/

1. FC Köln - VfL Wolfsburg 2-2
Bas Dost stond voor zaterdag op de derde plaats op de topscorerslijst en hoopte op de laatste speeldag Meier en Arjen Robben, die allebei geblesseerd zijn, nog te kunnen passeren. In het eerste kwartier van de wedstrijd tussen 1. FC Köln en VfL Wolfsburg werd in ieder geval drie keer gescoord, maar Dost zat niet bij de doelpuntenmakers: Köln kwam vroeg op voorsprong via Yuya Osako, maar Wolfsburg draaide de rollen al snel om via Luiz Gustavo en Ivan Perisic. De bezoekers bleven in het restant van de eerste helft de betere ploeg, maar wisten niet veel kansen te creëren. Een kwartier na rust kwam Köln vervolgens langszij, via Slawomir Peszko, en dat bleek het slotakkoord te zijn. Dost scoorde dus niet en eindigde dit seizoen op zestien doelpunten. Meier, die zonder deze zaterdag te spelen topscorer van de Bundesliga werd, maakte er negentien; Robben en Lewandowski zeventien.

Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen 2-1
Bij het duel tussen Eintracht Frankfurt en Bayer Leverkusen stond er weinig meer op het spel: de bezoekende ploeg was al zeker van de vierde plaats, waardoor het volgend seizoen mag gaan proberen om via een voorronde de groepsfase van de Champions League te bereiken, en middenmoter Frankfurt kon al niet meer degraderen of Europees voetbal halen. Beide teams konden dus frank en vrij voetballen en Frankfurt kwam al vroeg op voorsprong, toen Haris Seferovic de bal door de benen van Bernd Leno schoof. Bayer deed echter al snel wat terug via Karim Bellarabi, die de bal geweldig in de kruising ramde, maar Frankfurt ging dankzij Alexander Madlung met een 2-1 voorsprong rusten. Dat bleek ook het slotakkoord te zijn, want na rust werd er niet meer gescoord.