Neymar en Pedro helpen Barça aan revanche op Real Sociedad

Helemaal vanzelf ging het niet, maar Barcelona heeft zaterdag toch drie punten weten te pakken in de ontmoeting met Real Sociedad. Op eigen veld brak Neymar de ban voor de nummer één van Spanje, die vlak voor tijd ook nog op 2-0 kwam na een heerlijke omhaal van Pedro. Eerder dit seizoen werd Barcelona nog geklopt tijdens het bezoek aan Anoeta en nu nam het dus revanche. De voorsprong die het team van Luis Enrique heeft op Real Madrid wordt uitgebreid tot vijf punten, maar Real speelt later op de avond zelf tegen de nummer vier, Valencia.

/

In de laatste twee competitieduels maakte Barcelona liefst veertien doelpunten, maar zaterdag ging het lang niet zo gemakkelijk tegen los Txuri-Urdin. Zonder Ivan Rakitic en Andrés Iniesta, die rust kregen van Luis Enrique en vervangen werden door Xavi en Rafinha, was de openingsfase voor de thuisclub en werd Lionel Messi met het hoofd gevaarlijk. Gerónimo Rulli tikte de inzet van zijn landgenoot echter over. Daarna liet Barcelona nog twee mogelijkheden liggen: eerst kopte Luis Suárez naast uit een pass van Dani Alves en daarna schoot Neymar in de handen van Rulli.

Er kwamen meer kansen in de eerste helft. Gerard Piqué kreeg zelfs twee opeenvolgende mogelijkheden, maar trof eerst Rulli en schoot daarna acrobatisch naast. Barcelona drukte en beukte, maar kreeg Real Sociedad niet op de knieën. Ook Suárez en Dani Alves probeerde het nog eens, zonder succes. Vroeg in de tweede helft kwam Marc Bartra met het hoofd nog het dichtst bij de 1-0, maar weer stond Rulli paraat en ditmaal ging de bal via hem tegen de lat. Real Sociedad was dus meteen weer wakker.

/

Het team van David Moyes, dat begin januari nog opzien baarde door in Baskenland met 1-0 te winnen van Barcelona, had voor rust amper een kans gekregen en moest ook in de tweede helft flink verdedigen. Vijf minuten onderweg in die tweede helft brak het verzet echter. Neymar kopte raak nadat Mikel González ongewild een voorzet van Lionel Messi met het hoofd verlengde: de Braziliaan maakte zo doelpunt nummer 43 van dit seizoen voor Barcelona, in alle competities.

Neymar joeg vervolgens ook op zijn tweede van de avond, maar die kwam er niet. Een kopbal, op aangeven van Dani Alves, kon zonder veel moeite gepakt worden door Rulli. Messi en Suárez zaten goed in de tang bij Real Sociedad en werden min of meer geneutraliseerd voor eigen publiek. Gezien de voorsprong was dat geen ramp, maar de spanning bleef wel voelbaar aanwezig in Camp Nou. Real Sociedad wist echter, ook na de komst van Alfred Finnbogason, niet terug te geraken in de wedstrijd. Vlak voor het einde gooide Pedro het duel echt op slot met de 2-0, een hele fraaie omhaal.