Advocaat doet goede zaken tegen Koeman; Fer scoort op Anfield

Sunderland geeft de strijd tegen degradatie nog niet op. De ploeg van Dick Advocaat deed zaterdagmiddag uitstekende zaken, door in eigen huis met 2-1 te winnen van het Southampton van Ronald Koeman. Sunderland blijft onder de degradatiestreep staan, maar heeft ploegen als Leicester City, Hull City, Newcastle United en Aston Villa in het vizier. De voorsprong van Sunderland op Queens Park Rangers bedraagt nu zes punten: Leroy Fer scoorde voor de Londenaren op Anfield, maar Liverpool won. Steven Gerrard maakte een gemiste penalty goed met een rake kopbal.

/

Sunderland - Southampton 2-1
In het St Mary's Stadium eindigde deze ontmoeting eerder dit seizoen in een 8-0 overwinning voor Southampton, maar zo ver kwam het zaterdag dus niet. The Saints waren behoorlijk slordig, maar dat gold ook voor thuisploeg Sunderland, waardoor de wedstrijd meer spannend dan goed was. Sunderland kwam na twintig minuten op voorsprong, toen José Fonte een hoge bal wilde wegschieten, maar Danny Graham net iets eerder bij het leder kwam. Hij werd daardoor vol geraakt door Fonte, die een strafschop veroorzaakte en Jordi Gómez geen fout zag maken. Dit betekende een flinke tegenvaller voor Southampton, maar nog binnen een minuut stond het alweer gelijk. Costel Pantilimon kon een hoge bal niet vangen en Sadio Mané strafte de blunder van de keeper af.

Vijf minuten voor rust kreeg Connor Wickham door goed voorbereidend werk van Patrick van Aanholt nog een aardige mogelijkheid om Sunderland op een nieuwe voorsprong te zetten, maar de aanvaller schoot over, waardoor beide ploegen in evenwicht gingen rusten. In de tweede helft viel al snel de 2-1, toen James Ward-Prowse in het vijandelijke strafschopgebied Jermain Defoe haakte. Sunderland kreeg dus weer een strafschop en Ward-Prowse ontving direct rood, zodat Southampton ook nog met een man minder verder moest. Gómez benutte ook zijn tweede penalty van de middag, waarna Sunderland zijn voorsprong met succes verdedigde. Kort voor tijd kreeg Southampton nog wel een enorme kans op de 2-2, maar Pantilimon redde uitstekend bij een schot van Toby Alderweireld. In de strijd om Europees voetbal is dit een behoorlijke domper voor Koeman.

/

Liverpool - Queens Park Rangers 2-1
Een deel van de Liverpool-aanhang heeft het duidelijk gehad met Brendan Rodgers, die voor de thuiswedstrijd tegen Queens Park Rangers een vliegtuigje over Anfield zag vliegen. Achter het toestel hing een banner, met daarop de tekst 'Rodgers Out, Rafa in', doelend op voormalig succescoach Rafael Benítez, die tegenwoordig bij Napoli werkzaam is. Of Rodgers volgend jaar nog werkzaam is bij Liverpool is nog even afwachten, maar zaterdag werd er in ieder geval gewonnen van QPR. Liverpool begon nog wel slecht en kwam in de beginfase met de schrik vrij, toen Fer QPR uit een hoekschop op voorsprong leek te zetten. De slechte corner van Matt Phillips bleek echter al over de achterlijn te zijn geweest en dus mocht Fer zijn treffer niet vieren.

Liverpool zag ook een doelpunt afgekeurd worden, omdat Raheem Sterling buitenspel stond, maar maakte in de eerste helft ook een goal waar wél om gejuicht kon worden. Rickie Lambert vond Philippe Coutinho, die erg rustig bleef en de bal in de bovenhoek plaatste. Liverpool nam deze voorsprong mee de kleedkamer in en tien minuten in de tweede helft had Sterling de 2-0 moeten maken, maar van dichtbij schoot hij over. Dit bracht Fer in staat om twintig minuten voor tijd uit een hoekschop van Joey Barton de gelijkmaker binnen te schieten. Liverpool moest dus opnieuw beginnen en kreeg een penalty, maar de inzet van Gerrard werd gepakt door Robert Green, waardoor Stevie G leek uit te groeien tot de schlemiel van de middag. Kort voor tijd maakte hij zijn misser echter goed, door uit een corner alsnog de 2-1 binnen te koppen.

/

Aston Villa - Everton 3-2
FA Cup-finalist Aston Villa schoot uit de startblokken, want na acht minuten kwam men al dicht bij de openingstreffer. Christian Benteke kopte bij een hoekschop van Jack Grealish echter naast, maar twee minuten later was het wel raak: Benteke ontsnapte aan de aandacht van John Stones en Phil Jagielka en kon zodoende een voorzet van Fabian Delph afronden. Na het eerste half uur daalde het tempo en kon Everton wat beter in de wedstrijd komen, maar nadat Ron Vlaar al een geweldige kopkans had gemist, werd het op slag van rust toch 2-0. Benteke scoorde na een corner van Grealish en mag zich met 41 goals Belgisch topscorer aller tijden van de Premier League noemen.

Everton kwam sterk uit de kleedkamer in de tweede helft en deed na een uur spelen wat terug. The Toffees kregen na een overtreding van Vlaar op Steven Naismith een strafschop en die werd koel benut door Romelu Lukaku. Hij kwam net als Benteke daardoor ook weer op 41 treffers terecht in de hoogste divisie van Engeland. De supporters op Villa Park vreesden vervolgens het ergste, maar hun favoriete team herstelde al gauw de veilige marge van twee doelpunten. Tom Cleverley scoorde oog in oog met Tim Howard; een mooie pass van Leandro Bacuna ging eraan vooraf. Bacuna kreeg na tachtig minuten een publiekswissel en verder dan de 2-3 van Phil Jagielka kwam Everton niet meer.

/

Swansea City - Stoke City 2-0
Swansea City won slechts één van de laatste drie wedstrijden en hoopte het publiek in het Liberty Stadium dan ook weer eens te verwennen. De thuisploeg speelde in het eerste half uur ook beter, maar tot grote kansen kwam men niet. In het laatste kwartier deed Stoke City via Charlie Adam en Steven N’Zonzi nog pogingen om te scoren, maar Lukasz Fabianski liet zich niet passeren. In het eerste kwartier na rust gebeurde al veel meer: Gylfi Sigurdsson trof de lat en even later kopte hij over na een voorzet van Nathan Dyer. Het was wachten op een doelpunt van het Swansea van Garry Monk en dat viel na 77 minuten spelen. Jefferson Montero scoorde na een mooie actie en voorzet van Jonjo Shelvey. Sung-Yong Ki maakte er nog 2-0 van en daardoor kwam er na drie speelronden een einde aan de ongeslagen reeks van Stoke. Marc Wilson kreeg nog rood.

West Ham United - Burnley 1-0
West Ham United domineerde en ging dan ook met een 1-0 voorsprong de rust in. Cheikhou Kouyaté werd na ruim een kwart wedstrijd onderuitgehaald door Michael Duff, de ervaren verdediger van Burnley kreeg een rode kaart en Mark Noble schoot de strafschop vervolgens binnen. The Hammers hadden in de eerste helft 61 procent balbezit en schoten zeven keer op het vijandelijke doel. Daar stonden vijf pogingen van Burnley tegenover. In het eerste kwart van de tweede helft golfde het spel op en neer en kregen beide partijen enkele goede kansen om tot scoren te komen. Naarmate het duel vorderde, vloeiden de krachten bij het tiental van de bezoekers weg. Hekkensluiter Burnley kon de vierde nederlaag op rij dan ook niet meer voorkomen en is zo goed als zeker gedegradeerd.

Denk je dat Sunderland in de Premier League blijft?