Enorme dreun voor Advocaat; Pellè scoort eindelijk weer eens

Dick Advocaat heeft de opdracht gekregen om Sunderland in de Premier League te houden, maar de coach weet dat dit nog een hele opgave zal gaan worden. Zaterdag bleek maar weer eens hoe kwetsbaar the Black Cats achterin kunnen zijn: in eigen huis werd er met 1-4 verloren van Crystal Palace, dat drie van zijn vier doelpunten in een tijdsbestek van acht minuten wist te maken. Het Southampton van Ronald Koeman deed in de strijd om Europees voetbal goede zaken door te winnen van Hull City; Tottenham Hotspur werd gepasseerd op de ranglijst.

/

Sunderland - Crystal Palace 1-4
De overwinning op Newcastle United smaakte voor Advocaat naar meer, maar de coach zag zijn ploeg een teleurstellende eerste helft spelen tegen Crystal Palace. Sunderland had na een moeizame start weliswaar de betere van het spel; tot veel kansen leidde dat niet. De thuisploeg werd nog het meest gevaarlijk toen een voorzet van Billy Jones van richting werd veranderd, maar Julian Speroni kon een ongelukkig eigen doelpunt van Scott Dann nog net voorkomen. Namens Palace was de gevaarlijkste kans van de eerste helft al in de openingsfase voor Jason Puncheon, maar zijn schot kon eenvoudig gepakt worden door Costel Pantilimon. De keeper van Sunderland werd even later overigens nog in het gezicht getrapt, maar kon de wedstrijd na een blessurebehandeling vervolgen.

De tweede helft begon verschrikkelijk voor Sunderland en Palace besliste de wedstrijd snel, met drie doelpunten in acht minuten tijd. 'Uiteraard' was Glenn Murray een van de doelpuntenmakers: hij opende met zijn zesde goal uit zijn laatste zes competitiewedstrijden de score en leverde niet lang hierna met een kopbal de assist op Yannick Bolasie, die de marge verdubbelde. Bolasie maakte ook de 0-3, door de bal na een lange bal van achteruit over Pantilimon te wippen, en dus wist Advocaat al snel dat er niets meer te halen viel voor Sunderland. Tot ergernis van de coach maakte Bolasie een halfuur voor tijd ook nog eens zijn hattrick compleet en de aanvaller werd daarmee de eerste speler ooit die een hattrick maakte voor Palace in de Premier League. Pas in blessuretijd wist Connor Wickham de eer namens Sunderland nog enigszins te redden, maar de dreun van Palace zal keihard aankomen.

/

Southampton - Hull City 2-0
Graziano Pellè was op 20 december (!) voor het laatst trefzeker in de Premier League, maar maakte zaterdag eindelijk een einde aan de droge reeks. De Italiaan was acht minuten voor tijd verantwoordelijk voor de 2-0, maar had in de eerste helft eigenlijk al moeten scoren. Pellè kreeg de beste kans van de eerste vijfenveertig minuten, nadat een schot van Shane Long gesmoord was, maar de inzet van de voormalig Feyenoorder werd gepakt door Steve Harper. Southampton had het verder opvallend moeilijk met Hull, dat zeker niet naar het St. Mary's Stadium was gekomen om alleen maar te verdedigen. De bezoekers hadden in de eerste helft zelfs het meeste balbezit, maar heel gevaarlijk werd het toch niet voor het doel van Kelvin Davis.

Sone Aluko was de gevaarlijkste man bij Hull, maar scoorde dus niet. Dat gebeurde zeven minuten na rust bijna wel, toen Aluko de bal klaar legde voor Jake Livermore en de middenvelder van Hull verwoestend uithaalde. Zijn inzet werd echter stijlvol gepakt door Davis, die zag dat Long aan de overkant een strafschop kreeg, na een lompe overtreding van Hull-verdediger Alex Bruce. James Ward-Prowse wees Sadio Mané weg bij de bal en maakte geen fout, waardoor hij zijn eerste doelpunt in de Premier League maakte (1-0). Hull deed bijna direct hierna wat terug, maar Ryan Bertrand haalde een kopbal van James Chester uit een hoekschop van de doellijn weg, en verder kwam de zege van Southampton niet meer in gevaar. Op aangeven van Morgan Schneiderlin verzorgde Pellè het slotakkoord.

/

Tottenham Hotspur - Aston Villa 0-1
Sinds Tim Sherwood voor de groep staat bij Aston Villa, is Christian Benteke niet te houden. De aanvaller maakte dinsdag nog een hattrick tegen Queens Park Rangers en opende zaterdag ook de score tegen Tottenham. Leandro Bacuna was verantwoordelijk voor de assist: zijn voorzet belandde op het hoofd van Benteke, die Michel Vorm (Hugo Lloris ontbrak door een blessure) kansloos liet met een kopbal die via de paal binnen viel. Die voorsprong van Villa was niet verdiend, want Tottenham was in de eerste helft de bovenliggende partij. Na de goal van Benteke kreeg Christian Eriksen nog een aardige mogelijkheid op de gelijkmaker, maar zijn volley mislukte, en aan de overkant kopte Benteke kort voor rust nog naast en wist ook Gabriel Agbonlahor de marge niet te verdubbelen.

Tottenham bleef dus in leven en ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker. De verdediging van Villa (met naast Bacuna ook Ron Vlaar negentig minuten binnen de lijnen) gaf echter maar weinig weg: een kwartier na rust kreeg Harry Kane nog wel een goede kans, maar zijn inzet ging over het doel van Brad Guzan. Mauricio Pochettino probeerde het tij nog te keren door Roberto Soldado en Erik Lamela in het veld te brengen, maar Villa (waar Carlos Sanchez in blessuretijd nog zijn tweede gele kaart kreeg) hield vol en pakte drie hele belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. De ploeg van Sherwood heeft nu drie punten meer dan het Sunderland van Advocaat en kan zich vol goede moed gaan opmaken voor de halve finale in de FA Cup, volgende week op Wembley tegen Liverpool. Tottenham kan Champions League-voetbal voor volgend seizoen nu echt wel vergeten.

/

West Bromwich Albion - Leicester City 2-3
West Bromwich Albion hoopte na twee achtereenvolgende nederlagen weer eens een wedstrijd te winnen, maar dat lukte niet. The Baggies kwamen al wel na acht minuten op 1-0: Darren Fletcher kopte een hoekschop binnen. De thuisploeg bepaalde het tempo, maar Leicester City kwam na twintig minuten terug door een treffer van David Nugent. West Brom herstelde echter nog voor rust de voorsprong, want Craig Gardner volleerde via Wes Morgan raak. In de tweede helft maakten de bezoekers de dienst uit en werden zij via Jamie Vardy ook direct gevaarlijk; zijn schot werd echter geblokt. De fans op The Hawthorns werden ongeduldiger en tien minuten voor tijd kopte Robert Huth de verdiende 2-2 binnen. Hekkensluiter Leicester pakte door toedoen van Vardy ook nog het volle pond: 2-3.

West Ham United - Stoke City 1-1
West Ham United had slechts zeven minuten nodig om de ban te breken: Aaron Cresswell schilderde een vrije trap met zijn linker op prachtige wijze in de korte kruising. Asmir Begovic voorkwam even later dat Cheikhou Kouyaté de 2-0 kon maken. Stoke City werd na het half uur sterker, maar ondanks enkele kansen zat een doelpunt er niet in. Beide partijen richtten zich in de tweede helft voornamelijk op het spelen van de lange bal en na 56 minuten leverde die tactiek nog bijna de gelijkmaker op, maar Jonathan Walters schoot over. The Potters dachten twintig minuten voor tijd wel op gelijke hoogte te komen, maar Charlie Adam werd teruggefloten wegens buitenspel. Beide partijen kregen hierna kansen op een goal, maar Arnautovic bezorgde Stoke diep in de blessuretijd uiteindelijk nog een punt: 1-1.

Denk je dat Sunderland in de Premier League zal blijven?