Wolfsburg laat Stevens kansloos, BMG richting Champions League

VfL Wolfsburg heeft zaterdag geen steek laten vallen in de jacht op plaats twee in de competitie. De sterke Volkswagenclub won op eigen veld met 3-1 van VfB Stuttgart, dat samen met trainer Huub Stevens in de gevarenzone blijft hangen. Achter VfL Wolfsburg deed ook Borussia Mönchengladbach prima zaken, door riant te winnen bij TSG Hoffenheim (1-4). Bayer Leverkusen haalde eveneens dik uit: het vernederde het stuurloze Hamburger SV met 4-0. Het echte gevecht in de Bundesliga speelt zich vanaf 18.30 uur pas af in Dortmund, waar Borussia en Bayern München de degens kruisen.

/

VfL Wolfsburg - VfB Stuttgart 3-1
De momenten die er echt toe deden bleven bewaard tot de laatste vijf minuten voor rust. Het team van Stevens probeerde moedig het spel te maken in de Volkswagenarena, maar sneed zichzelf aanvankelijk in de vingers. Florian Klein beging een overtreding op Daniel Caligiuri en werd daarvoor bestraft met een penalty. Ricardo Rodriguez ging achter de bal staan en koos de linkerhoek, terwijl doelman Sven Ulreich juist de andere kant op ging. Daarna liet VfL Wolfsburg, dat met Bas Dost in de punt en Nicklas Bendtner op de bank was begonnen, de teugels even vieren en prompt viel de gelijkmaker. Uit een voorzet vanaf de linkerkant van Filip Kostic mocht Martin Harnik te vrij de 1-1 binnen koppen.

Dost had in de eerste helft welgeteld één kans gekregen, met het hoofd. Al vallend probeerde hij Ulreich te verschalken, maar die kreeg er toch nog een hand tegenaan. In de tweede helft scoorde Dost ook niet, al kreeg hij wel een dot van een kans na een pass van André Schürrle. Van heel dichtbij kreeg de lange spits de bal er echter niet in en dus verlengde hij zijn doelpuntloze reeks tot zes wedstrijden (511 minuten). Winnen deed VfL Wolfsburg wél: met een ruime uitslag zelfs, want Rodriguez maakte er met een rake vrije schop 2-0 van en Schürrle tekende een kwartier voor tijd, na doorzetten van Kevin De Bruyne, voor nummer drie voor die Wölfe. Voor de dure winteraankoop was het zijn eerste goal sinds de transfer.

/

TSG Hoffenheim - Borussia M’Gladbach 1-4
In de jacht op plaats vijf, die een ticket oplevert voor de groepsfase van de Europa League, incasseerde Hoffe een forse tik. In minuut zeven dacht de thuisclub te scoren, maar werd een goal van Steven Zuber (ten onrechte) geannuleerd wegens buitenspel. Men herstelde zich en Sven Schipplock tekende, na een heerlijke pass van Roberto Firmino, later toch nog voor de 1-0. Dat was echter het enige moment van vreugde voor de toegestroomde fans in de Rhein-Neckar-Arena. In een tijdsbestek van elf minuten scoorde Gladbach namelijk drie (!) keer en deelde het een mokerslag uit. Eerst begin David Abraham een overtreding op Fabian Johnson: de bal ging op de stip en Max Kruse schoot binnen (1-1).

Vijf minuten later, toen er iets meer dan een half uur op de klok stond, bracht Patrick Herrmann die Fohlen op voorsprong. De thuisclub was het in die fase helemaal kwijt en Gladbach ging vrolijk door. Op aangeven van Kruse maakte Raffael bij de tweede paal snel de 1-3. Na rust zorgde Herrmann uit een razendsnelle counter voor nummer en boog Hoffenheim definitief het hoofd. Eintracht komt in punten gelijk met de ploeg van Markus Gisdol, die dinsdag in de kwartfinale van de DFB-Pokal staat. Borussia Dortmund is dan de tegenstander. Gladbach blijft de grootste kandidaat voor plaats drie, die rechtstreekse plaatsing voor de Champions League betekent.

/

Bayer Leverkusen - Hamburger SV 4-0
Bayer Leverkusen wil in de slotweken graag Gladbach nog achterhalen. Het verschil van twee punten werd zaterdag niet overbrugd, maar die Werkself houden de druk er in elk geval goed op. De vijfde competitiezege op rij werd een feit tegen Hamburger SV, dat alleen nog SC Paderborn en VfB Stuttgart achter zich heeft op twee punten en een punt. Na zeven minuten mocht HSV ingooien, maar ging het mis en counterde Bayer. Karim Bellarabi en Gonzalo Castro maakten het vervolgens af (1-0). Op slag van rust kopte Stefan Kiessling de tweede binnen, nadat HSV de bal niet opgeruimd kreeg bij een corner.

HSV-coach Peter Knäbel, na Mirko Slomka en Josef Zinnbauer alweer trainer nummer drie van dit seizoen, had Rafael van der Vaart op de bank laten beginnen. De Nederlandse Kapitän, wiens transfer naar Sporting Kansas City geen doorgang zal vinden, had voor de interlandperiode nog wel een basisplaats gekregen tegen Hertha BSC. Zaterdag moest hij lijdzaam toezien hoe het ook nog 3-0 en 4-0 werd via Kiessling en Castro. Zelf kreeg hij geen minuten: de laatste wissel was voor Pierre-Michel Lasogga en dus zat Van der Vaart de middag op de bank uit. Volgende week komt 's lands nummer twee VfL Wolfsburg op bezoek in Hamburg.

/

Eintracht Frankfurt - Hannover 96 2-2
Een doelpunt van Alexander Madlung bracht de thuisploeg na nog geen half uur spelen aan de leiding. Een hard gelag voor de bezoekers, die bij een vrije trap van Bastian Oczipka ten onrechte aan buitenspel dachten. Madlung plaatste het leer eenvoudig in het net: 1-0. Een goede counter, tien minuten na rust, betekende de 2-0. Via Haris Seferovic verdubbelde Stefan Aigner de voordelige marge. Hannover kwam echter sterk terug. Na een corner van Hiroshi Kiyotake maakte ex-PSV’er Marcelo met zijn rug de aansluitingstreffer: 2-1. Acht minuten voor tijd sleepten de bezoekers een punt uit het vuur. De pass van Lars Stindl op Didier Ya Konan was op het perfecte moment, waarna de Ivoriaan de bal achter Kevin Trapp werkte: 2-2.

/

SC Freiburg - 1. FC Köln 1-0
De minimale voorsprong van de thuisploeg in de rust was niet onverdiend, al waren de ploegen in de eerste helft aan elkaar gewaagd. De toeschouwers in het Schwarzwald Stadion zagen 45 minuten met weinig kansen en veel fysieke strijd. In de 37e minuut was het raak: na een voorzet van Oliver Sorg kopte Mike Frantz het leer achter Timo Horn. Na de onderbreking speelden de bezoekers offensiever, in de hoop minimaal een gelijkmaker te forceren. Die viel echter niet en de ploeg van Christian Streich slaagde er ook niet in om de wedstrijd in het slot te gooien. De voltreffer van Frantz betekent echter drie waardevolle punten voor Freiburg.

/

Werder Bremen - FSV Mainz 05 0-0
Het eerste bedrijf in het Weser Stadion ging op en neer. De ploegen wisselden goede fases met elkaar af. Bij de bezoekers was Yunus Malli de gevaarlijkste man, maar hij liet na om het bezoek in de eerste 45 minuten aan een voorsprong te helpen. Zo omspeelde hij doelman Raphaël Wolf in de 37e minuut, om vervolgens in het zijnet te schieten. Ook in de tweede helft slaagden beide ploegen er niet in om een doelpunt te maken. Misschien wel tekenend voor de positie van die Grünn-Weisen en die 05ern in de Bundesliga: de middenmoot.

Denk jij dat VfL Wolfsburg en Gladbach allebei in de top drie eindigen?