wk2018
 

Je weet pas wat je hebt, als het weg is

Maandag, 16 maart 2015 om 17:05 door Meliora

Op een verloren donderdagmiddag ben ik wat aan het opruimen in mijn kelder. In een hoek op de grond vind ik een oud exemplaar van De Trompetter, een Regioblad in Limburg. Het is de editie van 3 augustus 2011. Als ik mijn blik even over de voorpagina laat gaan, trekt een kleine kop onderaan de pagina mijn interesse. ‘Roda JC klaar voor nieuw seizoen’, staat er. De tekst vertelt me dat Roda haar laatste oefenwedstrijd voor aanvang van het nieuwe seizoen gespeeld had (Malaga, 1-2 verlies), en dat het seizoen drie dagen later zou beginnen met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Een wedstrijd waarvan ik opmerk dat ik hem me nog prima voor de geest kan halen. En zo gaan, terwijl ik met het krantje nog in mijn handen tussen de rommel in mijn kelder sta, mijn gedachten even terug naar 6 augustus 2011.

/

De verwachtingen aan het begin van het seizoen 2011/2012 mochten er zijn. Roda was het seizoen ervoor als zesde geëindigd, en hoewel er met Davy de Fauw, Pa Modou Kah, Willem Janssen, Anouar Hadouir en Morten Skoubo belangrijke spelers waren vertrokken, werden er met namen als Rob Wielaert, Bart Biemans, Mark-Jan Fledderus en Mitchell Donald enkele gerenommeerde Eredivisiespelers binnengehaald. De openingswedstrijd tegen FC Groningen verliep echter niet geheel volgens plan: al na tien minuten stond Roda met een man minder en keek het tegen een 0-1 achterstand aan. Het was het startsein voor een langdurig Gronings offensief, maar de genadeklap bleef wonder boven wonder uit. Een kwartier voor tijd scoorde Roda zelfs de 1-1 via een van richting veranderde vrije trap van Fledderus. In de 87ste minuut werd het nog gekker. Al glijdend scoorde invaller Sanharib Malki met zijn knie de 2-1. Het stadion ontplofte, en Malki’s naam werd massaal gescandeerd, en dat zou niet voor het laatst zijn.

De Syriër werd in de zomer van 2011 als grote onbekende op advies van Harm van Veldhoven binnengehaald. Malki speelde eerder al onder van Veldhoven bij Germinal Beerschot, waar hij in het seizoen 2007/2008 met 16 doelpunten uit 33 wedstrijden tweede werd op de Belgische topscorerslijst. Daarna gaat het echter bergafwaarts met de carrière van Malki. Het daaropvolgende seizoen is Malki een stuk minder productief en in de zomer van 2009 vertrekt hij naar Sportclub Lokeren, waar hij in totaal twee seizoenen verblijft. Roda waagde toen ook al een poging om hem te halen, maar schrok terug van de vraagprijs van één miljoen euro. Een gelukkig huwelijk zou het niet worden. In zijn eerste seizoen weet Malki slechts twee keer te scoren. In zijn tweede seizoen wordt hij uitgeleend aan Panthrakikos, dat uitkomt in de Beta Ethniki, de Griekse tweede klasse. Zelfs daar kan Malki de verwachtingen niet waarmaken. Na zijn verhuur wil Malki vertrekken uit Lokeren. Zijn contract wordt met wederzijds goedvinden ontbonden en hij tekent voor één jaar, met een optie voor nog twee jaar, bij het nog steeds geïnteresseerde Roda. Later haalt hij nog hard uit naar Lokeren, dat nog moeilijk deed bij zijn vertrek.

In Kerkrade manifesteert Malki zich als een spits die onverzettelijk strijdt voor elke bal. Hij gunt verdedigers geen moment rust, maakt oorlog in de zestien en scoort met al zijn ledematen. ‘Ik heb ook al gescoord met mijn rug, mijn hand en via een koprol', vertelt hij. Met zijn werkethiek en neusje voor de goal groeit Malki uit tot een daverend succes in Kerkrade. In zijn eerste seizoen scoort hij liefst 25 keer, waarmee hij het clubrecord van doelpunten in één seizoen overneemt van Dick Nanninga. In zijn tweede seizoen pakt hij zelfs een Eredivisierecord af van onder andere Johan Cruijff: Malki is de eerste speler die in één seizoen driemaal in de eerste minuut weet te scoren.

Na twee jaar Roda JC, waarin hij 45 keer het net wist te vinden, is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Malki vertrekt naar het Kasimpasa van Shota Arveladze. Roda vangt nog anderhalf miljoen euro voor de spits, die nog één jaar contract had. Sindsdien ontbreekt het Roda aan een echte spits, iemand die kansen afmaakt en wedstrijden voor je kan beslissen. Het eerste seizoen na het vertrek van Malki werd dat pijnlijk duidelijk. Frank Demouge en Anco Jansen waren een groot deel van het seizoen geblesseerd, Krisztián Németh kon na zijn goede periode bij RKC nimmer overtuigen bij Roda en grossierde vooral in het verprutsen van kansen. Vasil Shkurtaj en Berry Powel (die uit nood transfervrij werd aangetrokken) kwamen simpelweg kwaliteit tekort. Een van de weinigen die zich aan de sportieve malaise wist te onttrekken was Guus Hupperts, die met negen doelpunten clubtopscorer werd. Echter kon ook hij niet voorkomen dat Roda na 41 jaar Eredivisie degradeerde naar de Jupiler League.

Ook in de Jupiler League is het ontbreken van een doelpuntenmaker een van de grootste gebreken van een veel te wisselvallig Roda. Daar waar NEC een Sjoerd Ars kon aantrekken, moesten wij het doen met spelers als Johan Plat, Rigino Cicilia en Danny Schreurs. Demouge, Plat en Cicilia zijn alle drie statische spitsen die zich moeten vertoeven aan aanvoer van de buitenkanten, maar Roda beschikt dit seizoen niet over buitenspelers die de spitsen in die aanvoer kunnen voorzien. Met Anco Jansen beschikt Roda op papier over een uitstekende speler voor Jupiler League begrippen, maar ook Jansen heeft nog nimmer kunnen overtuigen sinds zijn komst. Hij loopt met vedette-neigingen over het veld, wil vaak teveel hooi op zijn vork nemen aan de bal en is meerdere keren negatief in het nieuws gekomen de laatste weken. Zijn krediet lijkt snel op te raken.

De kansen zijn er wel, maar de afmaker ontbreekt. Roda snakt weer naar een spits als Malki, en dat zou voor volgend seizoen een van de hoogste prioriteiten moeten zijn, Jupiler League of Eredivisie. Met Santiago Palacios van De Treffers is de eerste naam de revue al gepasseerd, maar tot die tijd moeten we roeien met de riemen die we hebben. Ondertussen droom ik graag terug naar Malki en zijn doelpunten die schitterden door lelijkheid, in de Eredivisie.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

17 reacties (laatste reactie door superroda)

Roda heeft niet lang geleden spelers gehad met werkelijk schitterende karakters.
Ik noem een Kah, Malki, De Fauw en Castro.
Ik vind het erg jammer dat Roda vorig seizoen is gedegradeerd en ik vind deze Clubexpert een goed beeld geven van hoe het is gegaan en hoe de club er nu voor staat.
Persoonlijk zie ik zelf slechts een lichtpuntje bij Roda JC, namelijk Henk Dijkhuizen.
Die jongen kan het ver schoppen met zijn talent. Roda heeft wanbeleid gevoerd twee jaar lang en het resultaat was dan ook degradatie. Clubs zoals Nac en Heracles moeten oppassen voor zo'n zelfde scenario, die geven ook tal van drama spelers een contract.

17 maart 2015 om 15:05

Dat klopt helemaal. Dit is voor mij het elfde seizoen dat ik een seizoenkaart bij Roda heb, en zo'n drie jaar terug hadden we echt een heerlijk team. Bij vlagen uitstekend positiespel en soms vlijmscherpe counters, en met van Veldhoven en van Geel de juiste mensen aan het roer. Onder de opvolgers van van Geel, Wielaert en Vlemmings, is het allemaal een stuk minder geworden, en dat hebben we helaas met degradatie moeten bekopen.

Dijkhuizen is inderdaad een hele leuke speler, die zou in de Eredivisie prima meekunnen. Ik weet dat Go Ahead al had geprobeerd hem te halen. Ook Hicham Faik is er eentje die we over een paar jaar wel in de Eredivisie terug kunnen zien.

Tyton
De Fauw
Wielaert
Kah
Hempte
Vormer
Delorge
Janssen
Hadouir
Junker
Skoubo
17 maart 2015 om 19:46

Nu lees ik een hele CE waar ik uit opmaak dat je Malki een leuke speler vindt, zet je hem niet in je opstelling! Haha. Anyway, leuke CE over de afgelopen jaren van Roda JC.

18 maart 2015 om 11:21

Klopt, maar dit is de opstelling uit het seizoen 2010/2011 en toen speelde Malki nog niet bij Roda.

Prachtig stuk over hoe snel het is gegaan met Roda en het team wat ze nu hebben. Tijden dat je wist dat Roda met Malki en een nog fitte Demouge altijd wel 2x zou scoren. Off-topic: Bob Peeters zou kandidaat zijn om Rene Trost die erg onder druk staat op te volgen. Zou gefinancierd moeten worden door Suikeroom Nol.

17 maart 2015 om 21:09

Helemaal prima! Als ome Nol vol achter Bob Peeters staat, kan er op financieel gebied misschien ook nog wel wat bij komen, zit er op te wachten in elk geval. Dit team kán het wel, maar doet het simpelweg niet.

Mooi stuk! Ben het helemaal met je eens, het missen van een echte aanvaller! Af en toe droom ik nog wel eens dat ik het s'ochtends in de krant lees dat Roda Malki heeft gehuurd voor de rest van het seizoen.... Wat een seizoen was het 5 jaar geleden, met Junker, Skoubo, Janssen, Vormer, Hempte, De Fauw, Kah! Een wedstrijd kan ik me nog als gisteren herinneren, de uitwedstrijd tegen Vvv, toen heb ik de beste wedstrijd van Roda ooit gezien! ( Uitslag 0-4 )

ik mis ook nog de tijden met tiote, kone, Sergio en cristiano.
toen was roda goed op dreef!

weet iemand waarom plat niet speelt? scoorde nog redelijk volgens mij

18 maart 2015 om 22:14

Plat is nog geblesseerd volgens mij. Is met zes doelpunten tweede topscorer van Roda.

Ja, mooi stukje over de spits (malki) en het spitsenprobleem van nu. pijnlijk was de degradatie van een traditionele eredivisieploeg, Roda nu zien is nog vele malen erger... Prima spelers in 2011 met Vormer, Kah, Hempte, Tyton(?) en het spitsenduo Skoubo en Malki. nu is het voorin armoede met Cecilia, Schreurs, Plat en een Demouge die het net niet kan vinden wekenlang. ik zie dit Roda niet promoveren ook al vind ik dat een club als Roda in de eredivisie mee moet doen. volgend seizoen een spits aantrekken die er 20 inschiet en buitenspelers die er 10 inschieten en je hebt een zorg minder. Swinkels en Biemans is voor JL begrippen een erg goed duo en het middenveld moet ook nog wel een speler erbij hebben. Höcher was in het begin van het seizoen heel belangrijk, waar is hij?

20 maart 2015 om 14:45

In het begin van het seizoen was Höcher goed op dreef, maar op een gegeven moment (rond november-december) raakte hij ook geen pepernoot meer. Daarna is hij een tijd geblesseerd geweest (volgens mij nu nog steeds), en als ik de geruchten mag geloven ligt hij ook niet echt lekker in de groep.

Promoveren zie ik zelf ook niet meer gebeuren. We moeten eerst maar eens de play-offs zien veilig te stellen. Daarin schat ik de kansen ook niet al te groot, maar wie weet begint het opeens weer te lopen een paar wedstrijden voor het einde, ik kijk inmiddels nergens meer van op.

Droom maar lekker over vroeger...voorlopig werkelijkheid in de Jup !!!

Uitstekende CE. Dit legt precies uit wat we missen. Spelers met karakter, de zogenaamde Koempel mentaliteit. We hebben voor JL begrippen een uitstekende doelman, uitstekende verdediging en een uitstekend middenveld. Echter is de aanval, met 3 spitsen die niet kunnen scoren, niet op niveau. Jammer, maar helaas. Hopelijk maakt ome Jol zijn toezeggingen eens waar en haalt hij ergens een fatsoenlijke spits die ons verder helpt.

Daarnaast, ik ken die Palacios niet, maar een spits vanuit de topklasse gaat ons denk ik ook niet helpen met scoren.

Als ik terugdenk naar 2010-2011 en dan de opstelling zie, dan ga je toch glimlachen.. Uitstekend en leuk team hadden we toen. Ik zie het zelf ook somber in dat we dit jaar promoveren.

leuk stukje vind roda een beetje een kleurloze club niet leuk voetbal gewoon niks maar dit komt van buitenstander

die tijd dat milan moeite had met roda was pas een mooie tijd,,

Het probleem bij Roda is gewoon dat ze al jaren hun gezicht kwijt zijn. Voorheen had Roda altijd altijd wat Limburgse jongens(van der Leur, Luijpers en Senden) in hun team rondlopen, aangevuld met spelers uit het netwerk van Nol Hendriks. In de loop van jaren is er op technisch en financieel gebied wanbeleid gevoerd. Steeds net iets te veel bij de subtop willen horen, terwijl je daar gewoonweg de middelen niet voor hebt in Zuid-Limburg. Ze hadden gewoon veel eerder een stapje terug moeten doen en zich veel meer op spelers uit de regio moeten focussen. Hupperts is een schoolvoorbeeld van dat je beste speler uit de jeugd kan komen. Nu is er veel te veel gegokt op middelmatige eredivisiespelers en zitten ze met gebakken peren. Financieel en sportief is het gewoon een zooitje op dit moment bij Roda. Als ze dit jaar niet promoveren via de nacompetitie, verwacht ik een zelfde scenario als MVV en Fortuna de laatste jaren hebben doorgemaakt. Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen.

5 april 2015 om 17:10

akalopt, dit jaar is het eigenlijk dé kans om zonder al te veel schade via de nacompetitie te promoveren. Volgend jaar zal de nacompetitie ook nog wel mogelijk zijn, maar als je daarna nog in de Jupiler League zit kun je het inderdaad vergeten. De laatste jaren is er ook inderdaad niet veel met de jeugd gedaan, maar hier zit toch verandering in te komen. Hupperts was inderdaad een hele goede, Paulissen is nu wekelijks een van de betere spelers op het veld, Werker en Cicilia maken dit seizoen zeer regelmatig minuten en er zouden nog wat goede spelers aan moeten komen.

Het grote probleem de afgelopen jaren is dat na het vertrek van Martin van Geel incapabele mensen zijn aangesteld op zijn positie (wielaert en daarna Vlemmings) die rare dingen hebben gedaan. Het is hopen dat ze de laatste wedstrijden toch weer beginnen te draaien en nog met een lekker gevoel de play-offs in kunnen, wie weet hebben we dan eens wat geluk

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Roda JC Kerkrade

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.NAC Breda34-16
15.VVV-Venlo34-19
18.FC Twente24-26
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Hidde JurjusKeeper10
Daryl WerkerVerdediger10
Ard van PeppenVerdediger10
Christian KumVerdediger10
Adil AuassarMiddenvelder10
Ognjen GnjaticMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Roda JC Kerkrade.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren