wk2018
 

De Magiër uit Mexico

Zondag, 15 maart 2015 om 08:54 door ttiborr

PSV-Vitesse staat in speelronde vier op het programma. Het is 31 augustus 2014 als Nederland kennis maakt met de grote glimlach van een geweldenaar. Vijf dagen eerder, 26 augustus 2014, gaat de geschiedenis in als de dag dat PSV wellicht het aanstaande kampioenschap binnenhaalt. Er gonsden al enige dagen geruchten over de komst van een Mexicaans international; de desbetreffende dinsdag worden deze geruchten bevestigd. José Andrés Guardado Hernández tekent voor één jaar bij PSV.

De Nederlandse voetbalwereld spreekt van een verrassing. De inmiddels 28-jarige Guardado is een gerenommeerde naam in Europa. Hoewel zijn avonturen in Europa geen onverdeeld succes waren, is de voetballer uit Guadalajara een grote naam voor eredivisie begrippen. De 112-voudig international, die aanvoerder van zijn land Mexico is, lijkt toch een buitenkans voor een Nederlandse topclub. Guardado vertelt bij zijn presentatie ‘tevreden te zijn’ en ‘uit te kijken naar een mooi seizoen, waarin hij om de prijzen wil spelen.’

/

Guardado heeft de keuze voor PSV bewust gemaakt. Het gebrek aan perspectief bij Valencia en het feit dat hij, ondanks zijn rijke carrière, nog geen enkele prijs heeft gepakt zit hem niet lekker. El Principito, ofwel de kleine prins, heeft op zijn palmares enkel een promotie met Deportivo la Coruña staan. Een kampioenschap hier aan toevoegen is zijn droom. Eindhoven snakt op dat moment al zes jaar naar een nieuwe titel, waardoor het een gouden combinatie lijkt. In Nederland kan hij zijn loopbaan nieuw leven inblazen. Soms moet een voetballer een stapje terug doen, om er twee vooruit te kunnen zetten. Bovendien is Andrés op zoek naar erkenning van zijn kwaliteiten. Door de jaren heen heeft hij meer op de bank gezeten dan hem lief is. Als hij al speelde, was het veelal niet op zijn natuurlijke positie.

De waardering die hij mist krijgt hij in Eindhoven. Met zijn grote lach is het een verademing ten opzichte van de middenvelders die de laatste jaren onder contract stonden. Zijn passie, tomeloze inzet en spelvreugde maken hem al snel een publiekslieveling in Eindhoven. Het mislopen van Steven Defour is men in Eindhoven al snel vergeten. Guardado is een liefhebber en bovenal kenner van het spelletje. Hij heeft als geen ander oog voor talent. Potentiële toppers lopen er genoeg rond in Eindhoven met jongens als Memphis Depay, Jetro Willems en Georginio Wijnaldum. Ook buiten de lichtstad is er genoeg talent met voetballers als Davy Klaassen, Jasper Cilissen, Jordy Clasie en zijn landgenoot Jesús Corona.

De nuchtere instelling van Guardado wordt geprezen in Eindhoven. Guardado hoeft niet zo nodig in de grote stad te wonen en opteert daarom voor Knegsel als woonplaats. Met amper duizend inwoners is het een aparte keuze voor iemand die geboren en getogen is in Guadalajara. Toch is het kenmerkend voor de Mexicaan. Hij houdt van evenwicht in zijn leven en wilt dat zijn zwangere vrouw rust heeft. El Principito staat met beide benen op de grond en denkt over elke stap goed na. Het Latijns-Amerikaanse temparament is ook bij de Mexicaan onmiskenbaar, maar Guardado zal nooit door het lint gaat.

Tijdens een interview na de wedstrijd tegen AZ wordt aan Guardado gevraagd waarom hij geen schaker is geworden. Een betere vraag is er eigenlijk niet, want Guardado heeft op het veld veel weg van een schaker. Hij denkt altijd twee of drie stappen vooruit en doorziet de situaties op het veld feilloos. Dat de doelpunten en assists uitblijven, kan dan ook geen wonder worden genoemd. Andrés brengt mensen in stelling om een voorzet te produceren. Hij grossiert dan ook in belangrijke passen en voorassists. Doelpunten en assists zijn dan ook niet de redenen waarom Guardado gehaald is. Hij moet evenwicht brengen op het middenveld, duels winnen, balbezit houden en overzicht bewaren. De meester op het middenveld kan dit als geen ander.

Wat misschien wel het meeste opvalt aan PSV dit jaar is de veerkracht. Waar de koppies voorheen na een tegenvaller gingen hangen, tonen de Eindhovenaren zich dit jaar strijdbaar. Passie en strijd is wat er in Eindhoven van spelers verlangd wordt en dit jaar zijn passie en strijd eindelijk weer terug te zien. Het zijn de ingrediënten voor een kampioenschap van PSV, maar bovenal de verpersoonlijking van Guardado. Het is buitendien iets wat alleen mogelijk is wanneer men voor elkaar door het vuur wil gaan. Voorgaande jaren leek PSV nog wel eens een team van losse individuen, terwijl er dit jaar een hechte vriendengroep staat. De uitbundige reactie van het team na de eerste goal van Guardado, tegen Go Ahead Eagles, is hiervoor tekenend. Bovendien zegt dit wat over de Mexicaan. Hij is de architect van dit vriendenteam en hij straalt vriendelijkheid uit.

Guardado heeft zich in rap tempo tot publiekslieveling gekroond. Iedereen die PSV een warm hart toedraagt hoopt dat Marcel Brands erin slaagt Guardado definitief vast te leggen. Andrés Guardado zou een groter gemis zijn dan Georginio Wijnaldum en Memphis Depay in de Champions League volgend jaar. Begin maart kwam naar buiten dat Guardado een principeakkoord heeft bereikt met PSV. Dit zou betekenen dat er enkel met Valencia nog om de tafel gezeten moet worden om een akkoord te bereiken. Het kan wel eens de belangrijkste slag worden die PSV komende zomer gaat slaan.

De goedlachse Guardado heeft met zijn onverzettelijkheid de gunfactor van heel Nederland over zich heen. Het naderende kampioenschap kan voor een groot gedeelte op zijn conto worden geschreven. Hij gaat voorop in de strijd en brengt zijn passie over op de rest van het team. Voor het eerst in jaren gaan de spelers van PSV weer voor elkaar door het vuur. Ik hoop van harte dat Brands erin slaagt Guardado te behouden. El Principito is onmisbaar voor PSV in het miljoenenbal aankomend jaar. Mi Amigo Guardado, de Magiër uit Mexico die Eindhoven weer liet lachen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

23 reacties (laatste reactie door johnnyypsv)

Ik hoopte al dat iemand een stuk zou schrijven over Guardado, nou bedankt
Goed geschreven stuk, je schrijfstijl is erg prettig om te lezen, maar je zou nog wat dieper op Guardado zelf in kunnen gaan.

15 maart 2015 om 11:09

Hartelijk dank voor je compliment en reactie. Ik heb er specifiek voor gekozen om de situatie Guardado rondom PSV te belichten en niet zozeer het leven van Guardado. De CE zou dan niet alleen te lang worden, maar ook minder interessant. Ik wilde juist extra benadrukken hoe belangrijk hij voor dit team is. Ik hoop dat je daarmee kan leven haha.

Knap stukje, de impact die één persoon kan hebben op de anderen word vaak onderschat, als daar plots een innemend man met tonnen ervaring op hoog niveau voor de PSV jonkies hun neus staat doet dat wel wat. Guardado heeft dit positief gebruikt en straalt wat af op die jonge ploeg rondom hem, vechtlust, wilskracht, ervaring. Ik vind het echter wel veelzeggend dat een speler die niet overal geslaagd is plots top drie van Nederland is, of misschien zelfs de beste. Maar goed, Nederland moet opleiden en trachten spelers a la Guardado te strikken, zo krikken jullie het competitieniveau omhoog.

Mooi stuk,

15 maart 2015 om 13:02

Hartelijk dank voor je reactie en beoordeling!
Laat ik allereerst zeggen dat het inderdaad een groot verschil uit kan maken, één persoon extra. Het is enerzijds schrijnend om te zien dat iemand die geen echt florissante carrière heeft gehad, bij de topspelers in de eredivisie hoort. Anderzijds was zijn situatie niet ideaal, goede concurrenten en op verkeerde posities ingezet. In Spanje en Duitsland krijg je niet de tijd om je aan te passen maar hoor je er direct te staan.
Het verschil met andere ervaren jongens is wel zijn positivisme. Het doet pijn om te zeggen, maar Guardado straalt veel meer spelvreugde uit dan van Bommel dat deed. Tel daarbij op dat dit een leergierige jonge groep is en Guardado is de ideale toevoeging. Bovendien is hij ervaren, maar nog geen dertiger. Hij kan het makkelijk belopen en zit feitelijk in de bloei van zijn voetbalcarrière.
Al met al kan je zeggen dat het frappant is dat een dergelijke speler bankzitter is bij Spaanse en Duitse subtoppers, maar wel moeiteloos meedraait in de Nederlandse top. Anderzijds is het toch een stunt dat PSV hem binnen heeft weten te halen. Het is een schot in de roos gebleken, want met zijn onverzettelijkheid en vriendelijkheid is het een enorme aanwinst.

Hartelijk dank voor je compliment!

Leuk stuk. Leest ook lekker. Zulke spelers verdienen inderdaad alle lof. Zijn niet de meest opvallende spelers, maar wel de meest belangrijke. Kan echt genieten van zulke spelers.

Goed gedaan en ga zo door!

Puik stukje van je weer, de man is een ware aanwinst gebleken voor onze competitie en vooral ploeg en we moeten hopen dat hij zijn ervaring nog langer kan overbrengen en zijn spel nog langer kan laten zien

Mooi stuk! Guardado viel me voor het eerste eigenlijk pas op op het WK tegen Nederland, geweldige speler is het. Hopelijk blijft hij nog 2 of 3 jaar. Overigens wel grappig dat er vandaag een bericht is gepubliceerd op Voetbalzone waarbij Brands zegt dat er nog geen principeakkoord is, maar dat maakt de CE niet slechter.

16 maart 2015 om 22:20

Ik had al wel eerder van hem gehoord, mede door de interesse van PSV jaren geleden. Daarna ben ik hem wat uit het oog verloren, maar door de spelcomputers kom je hem dan weer tegen op een gegeven moment

Ik las het artikel net ook. Ik baseerde mijn informatie echter op eerdere berichtgeving, waarin stond dat er wel een principe akkoord bereikt was. Desalniettemin lijkt hij graag te willen blijven en inleveren en lijkt Brands hem ook wel enigszins tegemoet te willen komen.

Ik hoop met je mee dat deze geweldenaar nog enkele jaren in Eindhoven te bewonderen is!

Dank voor je reactie en beoordeling!

Leuk stuk! Leest lekker makkelijk en biedt de lezer precies wat je verwacht van een goede CE! Hoop echt dat deze held blijft, denk dat hij samen met Depay, Gini en Willems ons het kampioenschap gaan bezorgen. Hoop ook dat Brands Isimat kan overnemen, dan zouden we de titel kunnen prolongeren met juiste vervangers vd ws vertrekkende Memphis en Gini.

17 maart 2015 om 11:17

Gaan moet uiteraard gaat zijn, sterren kan ik trouwens niet geven. Zit namelijk op mijn mobiel, VZ zou dat echt toegankelijk moeten maken op mobiel

17 maart 2015 om 13:06

Dankjewel!

Ik zie Isimat ook liever blijven dan Rekik. Gini en Memphis vertrekken helaas wel ja, maar als Guardado blijft is het middenveld al weer goed bezet met Hendrix, Maher en Guardado.

Luuk de Jong mag zeker bij het rijtje genoemd worden. 15 goals en 6 assists is toch wel lekker als spits, terwijl hij amper bruikbare voorzetten krijgt.

Ge-wel-dig gewoon! Guardado is echt een geweldige voetballer. Ik hoop zo graag dat hij nog langer bij ons zal blijven. Ik kan echt genieten van zijn spel. Zonder Guardado had PSV echt niet gestaan waar ze nu staan.

Mijn complimenten voor je stuk, 5 sterren natuurlijk!

17 maart 2015 om 13:07

Bedankt voor je reactie en beoordeling!

Ik ben ook groot van de Mexicaan, maar dat hoef ik je denk ik niet meer te vertellen haha. Ik vrees ook dat we zonder hem niet zoveel punten voor hadden gestaan.

Mooi stukje wat prettig leest, Guardado is zonder twijfel de beste speler van Eredivisie!
Heerlijk om te zien hoe fel hij alle duels ingaat.

Je krijgt 5 sterren

Meestal lees ik deze dingen niet maar zag de titel staan en dat kon alleen maar deze topper zijn.

Ik volgde hem al geregeld omdat ik een voorkeur hebt voor het Spaanse voetbal en vond hem toen met vlagen al een topper.

Stuk is zeer goed geschreven en wat de mensen ook zeggen hij is gewoon de beste voetballer uit de Eredivisie en zakt never door de ondergrens.

Je krijgt van mij ook terecht 5 sterren

21 maart 2015 om 15:59

Dankje voor je reactie!

Mijn voorkeur ligt bij het Engelse voetbal, vandaar dat ik hem slechts van naam, positie en club kende. Hartelijk dank voor het compliment en de beoordeling!

Meestal lees ik niet zo vaak een CE omdat het vaak nog al een teleurstelling is als je het eenmaal aan het lezen bent maar hier vloog ik doorheen!

Guardado is een topper, hadden we maar zo iemand bij Ajax in het team.

Al met al goed stuk, en zeker 5 sterren waardig!

Tot de volgende CE !

22 maart 2015 om 11:36

Hartelijk dank voor het prachtige compliment en de beoordeling!

22 maart 2015 om 16:15

Die heb je dik verdiend!
Heb een lichte hekel aan lezen maar jouw CE laat zien dat het zeker leuk kan zijn.

Boeiend stuk, leuk geschreven!

ttiborr, ik heb je raad opgevolgd en je nieuwe stukje maar eens gelezen!

Deze vind ik echt een stuk beter als je vorige! Complimenten, leest makkelijker weg en het is boeiender om te lezen!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

116 fans
Middenvelder, 31 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren