Periodetitel voor FC Oss, FC Eindhoven passeert Roda JC niet

NEC koerst onbedreigd af op de titel in de Jupiler League, maar de strijd daarachter is nog open. De nummers twee tot en met vijf staan niet ver van elkaar af en geven elkaar weinig toe. FC Eindhoven had vrijdag voorbij kunnen gaan aan Roda JC, maar ging laat in de wedstrijd toch nog onderuit, bij De Graafschap (1-0). Het blijft daarom een punt achter Roda JC staan op de ranglijst. Voor FC Oss was het groot feest, want dat legde thuis tegen Fortuna Sittard beslag op de derde periodetitel. De Brabanders eindigen weliswaar achter NEC, maar dat had al een periodetitel op zak.

/

FC Volendam - FC Emmen 3-2
De fans in het KRAS Stadion wisten niet wat ze meemaakten, vrijdagavond. Al na vijf minuten kregen de gasten uit Emmen een strafschop van Bas Nijhuis en Alexander Bannink schoot die binnen. Tien minuten later kwam FC Volendam terug via Brandley Kuwas, die scoorde uit een pass van Gijs Luirink. Amper bekomen van de twee vroege doelpunten viel vervolgens de 1-2 alweer: Roland Bergkamp maakte nummer tien van het seizoen. Daarna legde Nijhuis de bal voor de tweede keer op de stip, maar ditmaal voor FC Volendam.

Topscorer Kevin Brands ging achter de bal staan en passeerde Henk Veerman (die in de winterstop naar sc Heerenveen ging) voor zijn zeventiende doelpunt. De score had voor rust zelfs nog hoger kunnen uitvallen, maar Guyon Philips liet een kans voor FC Volendam liggen en aan de overkant stond Theo Zwarthoed goed bij gevaarlijke momenten van Cas Peters en Bergkamp. De tweede helft was beduidend minder boeiend: Kuwas en Peters schoten aan weerszijden een keer over, maar een winnaar kwam er nog wél: in blessuretijd hielp Brands zijn club aan de 3-2

/

De Graafschap - FC Eindhoven 1-0
FC Eindhoven hoopte dat Roda JC zou verliezen bij NEC en die wens kwam uit, maar zelf winnen was toch ook zeer nuttig geweest. Bij een zege in Doetinchem zou FC Eindhoven voorbij zijn gegaan aan Roda JC, maar het bleef bij 0-0. Aan het aantal kansen lag dat niet. Voor rust kregen Jordan Garcia-Calvete, Jerry van Ewijk en Vincent Vermeij mogelijkheden voor de Superboeren en Jason Bourdouxhe (tweemaal), Joey Sleegers en Tom Boere deden te weinig met hun kansen namens de bezoekers uit Eindhoven. Tien minuten voor tijd greep De Graafschap tot vreugde van De Vijverberg de leiding: Santy Hulst verzilverde een voorzet van de rechterkant en bezorgde zijn team de drie punten.

/

FC Oss - Fortuna Sittard 1-0
Voor het toeziend oog van ruim 1100 toeschouwers legde FC Oss vrijdagavond beslag op de derde periodetitel van het seizoen. Het duurde tot de laatste fase van de wedstrijd, voor er gescoord werd. Ryan Sanusi had al twee opgelegde kansen aan zich voorbij laten gaan, maar het kwam toch nog goed voor de Brabanders. Johnatan Opoku werkte de bal in minuut tachtig binnen, na een hoekschop van Justin Mathieu. Voor de zesde keer in de laatste zeven wedstrijden schoot Opoku zijn team zo te hulp en bezorgde hij FC Oss de winst én de periodetitel. Fortuna Sittard treurt: het wordt ingehaald door MVV en staat nu dus achttiende. De voorsprong op Helmond Sport is slechts een punt.

/

Sparta Rotterdam - Jong FC Twente 1-2
Sparta verloor de twee voorgaande wedstrijden allebei en zag Roda JC en FC Eindhoven tegelijk verder uitlopen. Ook vrijdag ging het mis voor de Kasteelclub: na een kwartier maakte Merlin Schütte de 0-1 in Spangen. Even tevoren had Kenny Teijsse nog op de lat gekopt namens Sparta, dus voelde het extra zuur dat Jong FC Twente wél toesloeg. De Enschedese beloften hielden de voorsprong vast en breidden die na bijna een uur zelfs op fraaie wijze uit, via Tim Hölscher. Amper een minuut later maakte Michel Breuer de aansluitingstreffer en leefde Sparta weer. Het werd sterker en kwam dicht bij de 2-2, maar Denis Mahmudov trof slechts de paal.

/

Almere City FC - Jong PSV 2-2
Almere City FC won in december nog in Eindhoven, maar moest nu genoegen nemen met een punt tegen de talenten van PSV. Stijn Schaars begon in de basis en deed tachtig minuten mee: zijn eerste wedstrijd sinds 7 november vorig jaar. Zijn teamgenoot Augustine Loof zette PSV na twaalf minuten op voorsprong met zijn eerste goal van dit seizoen. Daarna nam Enzio Boldewijn zijn team bij de hand en maakte hij er 1-1 van. Diezelfde Boldewijn scoorde ook na rust, maar dat gebeurde nadat Suentley Alberto er tussentijds nog 1-2 van had gemaakt namens Jong PSV. Almere City, dat al een periodetitel in de wacht sleepte, laat de concurrentie even gaan.

/

Jong Ajax - MVV Maastricht 1-3
Onder toeziend oog van zeven meegereisde supporters opende MVV Maastricht na vijf minuten de score op De Toekomst: Sven Braken schoot in twee instanties binnen. Via Jordy Croux en Niels Vorthoren stond het binnen het kwartier zelfs al 0-3. De assist bij de 0-2 kwam van de voet van Wimilio Vink, zoon van Ajax-trainer Gery. Ajax probeerde het wel, maar kwam niet door de goed georganiseerd spelende verdediging van MVV heen. De meeste kansen in de tweede helft waren voor Ajax (zo mikte Robert Muric net over) en er zou ook nog één doelpunt vallen. Middenvelder Milan Vissie scoorde op aangeven van Elton Acolatse en redde daarmee de Amsterdamse eer. De Sterrendragers uit Maastricht boekten hun eerste zege na vier speelronden.

VVV-Venlo - Achilles’29 1-1
VVV-Venlo begon weinig overtuigend aan de wedstrijd en keek na achttien minuten tegen een achterstand aan: Rutger Worm kopte raak na een goede actie en dito voorzet van Thijs Hendriks. Abdelaziz Khalouta trok de stand niet veel later echter weer gelijk in relatief de open wedstrijd in De Koel. In de tweede helft maakten de bezoekers van Achilles’29 een mindere indruk en verdediger Migiel Zeller voorkwam met een goede ingreep dat het na 55 minuten 2-1 werd. Twintig minuten voor tijd kreeg VVV opnieuw goede kansen, maar ook die gingen er niet in. De Limburgers eindigden het duel met tien man, want Robin Buwalda kreeg een rode kaart.

/

FC Den Bosch - Telstar 1-2
FC Den Bosch en Telstar wisten het publiek in het eerste half uur niet echt te vermaken, maar op het moment dat de thuisploeg beter leek te worden, sloeg de tegenstander toe. Johan Kulhan was het eindstation van een mooie counter: 0-1. Jordy Thomassen had daarvoor overigens al wel de paal geraakt. Den Bosch kreeg twee minuten na rust echter het deksel op de neus en incasseerde de 0-2: na een fout van Tim Hofstede scoorde Kulhan opnieuw. Thomassen bracht de spanning, na voorbereidend werk van Jort van der Sande en Anthony Lurling, met de 1-2 weer helemaal terug in de wedstrijd, maar Telstar gaf de punten niet meer uit handen. De ploeg uit Velsen-IJmuiden is nu vijf van de laatste zes duels ongeslagen.

Helmond Sport - RKC Waalwijk 3-0
Helmond Sport kwam al na elf minuten op voorsprong in de kelderkraker tegen RKC Waalwijk: Stanley Elbers benutte een rebound. De thuisploeg was de bovenliggende ploeg en verdubbelde na 38 minuten de score door een benutte strafschop van wederom Elbers. Maxim Deckers was op slag van rust dicht bij de aansluitingstreffer, maar hij lobte de bal op de lat. RKC wekte na rust niet de indruk nog in een positief resultaat te geloven en kreeg na ruim een uur spelen een derde goal om de oren. Mounir El Allouchi scoorde prachtig uit een verre vrije trap: 3-0. Helmond trof later ook nog de lat. De rood-zwarten wisten na negen duels weer eens te winnen in de Jupiler League.