NEC boekt vijfde zege op rij, FC Eindhoven buigt achterstand om

NEC heeft de vijfde opeenvolgende competitiezege geboekt. De ploeg van Ruud Brood hield de volle winst over aan de uitwedstrijd tegen subtoppper FC Emmen. Door het resultaat blijft de Nijmeegse club de riante koploper in de Jupiler League. FC Eindhoven blijft enigzins in het spoor na de degelijke overwinning op Fortuna Sittard en dat geldt ook voor FC Volendam, dat RKC Waalwijk de negentiende nederlaag van het seizoen toebracht.

/

FC Emmen - NEC 2-3
Gezien het aantal afwezigen beschouwde FC Emmen een gelijkspel al als pure winst, maar een punt zat er net niet in. Na een eerste kans voor Roland Bergkamp namens FC Emmen, zorgde Alireza Jahanbakhsh binnen vijf minuten voor de 0-1. Sjoerd Ars had al snel de voorsprong kunnen verdubbelen, maar Wesley de Ruiter was attent. FC Emmen nam vervolgens het initiatief over, al resulteerde dat niet in grote problemen voor de defensie van NEC.

Na de onderbreking zocht NEC naar meer doelpunten. Christian Santos had pech dat hij de paal raakte, maar verscheen een kwartier voor tijd alsnog op het scorebord. Het voorbereidende werk was van Jahanbakhsh, die drie minuten eerder ook de 0-2 van Anthony Limbombe had voorbereid. FC Emmen kwam in de slotfase goed terug via Soufiane Laghmouchi en Tim Siekman, maar NEC hield de voorsprong tot de laatste seconde vast.

/

FC Eindhoven - Fortuna Sittard 3-1
De bezoekers kenden een goede openingsfase en kwamen op voorsprong via Joeri Schroijen, die de bal in de negentiende minuut in de linkerbovenhoek schoot: 0-1. FC Eindhoven werd daarna sterker en kwam vlak voor rust op gelijke hoogte. Het was Joey Sleegers die de gelijkmaker heerlijk binnenkopte: 1-1. Timothu Durwael had na rust pech: hij schoot eerst tegen de paal en daarna ging de rebound via de rug van Ferhat Kaya weer op de paal en naast. FC Eindhoven werd beter en beter en twintig minuten voor tijd kopte opnieuw Sleegers de 2-1 binnen. Het was vervolgens aan Kaya te danken dat Fortuna niet meteen de genadeklap kreeg uitgedeeld, maar Tom Boere schoof enkele minuten voor tijd alsnog de 3-1 binnen.

/

FC Volendam - RKC Waalwijk 2-0
RKC Waalwijk verloor zijn laatste vier wedstrijden en staat stijf onderaan in de Jupiler League, maar deed het tegen FC Volendam toch alleraardigst. De gasten hadden de eerste helft onder controle en kregen ook enkele mogelijkheden. De beste kans was echter voor Volendam: Guyon Philips verlengde een bal van Kevin Brands net over het doel. Na rust bleef RKC voor iedere vierkante meter strijden en Volendam kwam maar niet in zijn spel. Beide partijen werden nog een aantal keer gevaarlijk, maar een doelpunt leek er niet te vallen in het Kras Stadion. Leek, want vijf minuten voor tijd dompelde Brandley Kuwas RKC met een intikker alsnog in rouw. Het slotakkoord was aan Brands: 2-0.

/

Almere City FC - VVV-Venlo 0-1
De eerste mogelijkheden van de wedstrijden waren voor Almere City, maar de eerste goede aanval van VVV leverde een doelpunt op. Het was Vito van Crooy die het leer na nog geen half uur spelen achter Agil Etemadi werkte: 0-1. Het was aan de doelman, die nog voor rust geblesseerd afhaakte, te danken dat de doelpuntenmaker ook niet voor de 0-2 zorgde. In de tweede helft had de ploeg van Maurice Steijn weer meer balbezit en werd het duel ook grimmiger. Ondanks enkele goede kansen in de slotfase moest VVV genoegen nemen met een minimale overwinning.

/

De Graafschap - MVV 3-1
In de elfde minuut nam de thuisploeg al de leiding; Jerry van Ewijk rondde een mooie aanval van Vincent Vermeij af. De vreugde was van korte duur. Niels Vorthoren kopte de bal uit een vrije trap van Bryan Smeets tegen de touwen: 1-1. Het was Caner Cavlan die De Graafschap een kwartier voor rust op 2-1 zette. Beide ploegen mikten in de eerste helft op het aluminium. Een punter van Santi Hulst, een kwartier voor tijd, betekende de genadeklap voor de bezoekers, die na rust toch prima kansen hadden op een doelpunt.

/

FC Oss - Achilles’29 2-2
FC Oss en Achilles’29 wisten de supporters in het eerste half uur niet echt te vermaken, maar na 35 minuten sloegen de bezoekers toe. Steven Edwards dook na een voorzet van Thijs Hendriks zomaar op voor het doel en schoot binnen: 0-1. De ploeg uit Groesbeek kon die voorsprong echter niet vasthouden, want op slag van rust tekende Jonathan Opoku met een van richting veranderd schot voor de gelijkmaker. In de tweede helft werd er vooral slordig gespeeld, maar de beste kans was nog voor Fatih Kamci van Oss. Hij schoot echter tegen de paal. Het duel leek daardoor in een remise te eindigen, maar Ryan Sanusi tekende in de slotfase voor de 2-1. En wonder boven wonder kwam Achilles nog terug: Edwards scoorde opnieuw.

Helmond Sport - FC Den Bosch 1-5
FC Den Bosch is de laatste weken op dreef, want tegen Helmond Sport boekte men alweer zijn derde zege op rij. Het begin was echter voor de thuisploeg, want na vier minuten werd het door een van richting veranderd schot van Roel van de Sande 1-0. De eerste aanval van de blauwhemden leverde echter ook direct een goal op: Alexander Mols haalde vernietigend uit voor de 1-1. Den Bosch nam de controle over en ging door treffers van Anthony Lurling en Mols met 1-3 de rust in. In de tweede helft vielen er nog twee doelpunten in het Lavans Stadion: Mols completeerde met een rebound zijn hattrick en het slotakkoord was aan Darren Maatsen.