Polletje bezorgt gelukkig Ajax drie punten in Deventer

Mickey van der Hart gaat waarschijnlijk een slapeloze nacht tegemoet. De doelman heeft de ambitie om ooit eerste doelman van Ajax te worden en speelt dit seizoen op huurbasis voor Go Ahead Eagles. Zondagmiddag speelde Van der Hart tegen de club waar hij nog eens hoopt door te breken en door een bijzonder ongelukkig moment van de keeper pakte Ajax de drie punten: Van der Hart miste door een polletje een terugspeelbal van Wesley Verhoek, waardoor de aanvaller een eigen goal maakte. Ajax boekte hierdoor na drie duels op rij zonder zege weer een overwinning (1-2).

/

Het onfortuinlijke moment gebeurde drie minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd, bij een 1-1 tussenstand. Verhoek speelde de bal terug op Van der Hart, die niet onder druk werd gezet en het speeltuig naar voren wilde rammen. Vlak voor zijn schot stuiterde de bal door een polletje echter omhoog, waardoor Van der Hart het leder miste en Ajax op een 1-2 voorsprong kwam. Deze marge kon in het restant van de wedstrijd verdedigd worden en zodoende kon Ajax, na een gelijkspel tegen Feyenoord en nederlagen tegen Vitesse en AZ, eindelijk weer eens juichen.

Niklas Moisander ontbrak vanwege een schorsing, na zijn rode kaart tegen AZ, en dus stond Nick Viergever centraal in de Ajax-verdediging en droeg Nicolai Boilesen de aanvoerdersband om zijn arm. De Deen zag zijn ploeg matig beginnen en het eerste kansje was voor Deniz Türüc, maar zijn schot werd gekraakt. Ajax en Go Ahead waren erg slordig in de openingsfase en de eerste serieuze kans kwam pas na een kwartier spelen op naam van Jeffrey Rijsdijk, die kon koppen, maar zijn zwakke inzet in de handen van Jasper Cillessen zag belanden. Aan de overkant schoot Anwar El Ghazi de bal in het zijnet.

/

Niet veel later was El Ghazi bij zijn volgende kans wel trefzeker. Daley Sinkgraven veroverde de bal op het middenveld en via Lasse Schöne kwam het speeltuig bij Ricardo Kishna, die El Ghazi met een lage voorzet een niet te missen kans bood. De defensie van Go Ahead dacht aan buitenspel, maar de vlag bleef terecht naar beneden. Voor Ajax betekende dit het eerste doelpunt in 294 (!) minuten voetbal. Ajax had op dit moment de wedstrijd in handen en Go Ahead was het even helemaal kwijt. De thuisploeg kreeg in de eerste helft nog wel twee mogelijkheden, maar een afstandsschot van Rijsdijk werd gepakt door Cillessen en Glynor Plet schoot even voor rust over.

Kort na de onderbreking had Go Ahead via Rijsdijk op gelijke hoogte moeten komen. De aanvaller werd bij de tweede paal gevonden door Verhoek en had de ruimte voor een volley, maar zijn inzet ging de tribune in. Ajax kwam absoluut niet goed de kleedkamer uit en Go Ahead ging op jacht naar de 1-1. Plet en Xandro Schenk beproefden hun geluk, maar zij brachten Cillessen niet aan het schrikken, en twintig minuten voor tijd mikte Jules Reimerink de bal net over. Vijf minuten daarna viel de gelijkmaker alsnog: Sjoerd Overgoor nam de bal na slecht verdedigingswerk van Sinkgraven prachtig op zijn slof en zorgde zo voor de 1-1. Ajax zette hierna nog aan voor de drie punten en kreeg nog twee grote kansen, maar had dus het geluk nodig om de overwinning binnen te slepen.