FC Dordrecht knokt zich naar bevrijdende overwinning op Excelsior

FC Dordrecht heeft na zeventien wedstrijden zonder zege in de Eredivisie eindelijk weer wat te vieren. De Schapenkoppen wonnen zaterdagavond immers met 1-0 van Excelsior en pakten zodoende drie belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. De achterstand op NAC Breda, dat voorlaatste staat, bedraagt nog maar drie punten. Excelsior staat met twintig punten op de dertiende plaats.

/

Dordrecht en Excelsior speelden in de Eredivisie alleen in 1984 tegen elkaar aan de Krommedijk en toen werd het 0-2. Dit keer trok de thuisploeg dus aan het langste eind, maar de eerste kans was wel voor de bezoekers. Jurgen Mattheij zette Tom van Weert met een snelle steekpass vrij voor het doel, maar de aanvaller stuitte op doelman Filip Kurto. Beide partijen speelden een bijzonder rommelig eerste kwartier en de mogelijkheden ontstonden dan ook bij toeval of standaardsituaties. Rick Kruys was na zestien minuten bij een hoekschop gevaarlijk, maar hij kopte naast.

Na een kwart wedstrijd dreigde Excelsior andermaal: Van Weert schoot tegen de bovenkant van de lat. Hoewel de eerste kansen dus voor de gasten waren, was Dordrecht in voetballend opzicht zeker niet minder. Men had zelfs grotendeels de controle over de wedstrijd en kreeg rond het half uur ook twee mogelijkheden: Lieder kopte na een voorzet van Robin Gosens naast en diezelfde Lieder schoot de bal even later recht in de handen van keeper Gino Coutinho. Dordrecht bleef aandringen en Excelsior kwam in de slotfase van de eerste helft nauwelijks meer van de eigen helft af. Kansen werden er echter niet meer gecreëerd.

/

Beide teams gingen in het begin van de tweede helft op jacht naar de openingstreffer en het spel golfde op en neer, maar er ging tegelijkertijd veel mis. Na een uur kreeg Excelsior zowaar een goede kans: de defensie van Dordrecht reageerde laconiek op een hoge bal van Daan Bovenberg en Van Weert kon daardoor uithalen, maar hij mikte een meter naast. Een paar minuten later brak Lieder de ban: na een lange pass van Josimar Lima schudde de aanvaller Mattheij van zich af en schoof hij de bal in de verre hoek achter Coutinho: 1-0. Marinus Dijkhuizen greep in en liet Ninos Gouriye en Jordan Botaka invallen.

Ook supersub Carlo de Reuver meldde zich tien minuten voor tijd binnen de lijnen, maar verder dan een hard schot dat voorlangs ging van Gouriye, een zwakke kopbal van Bovenberg en een poging van De Reuver kwam Excelsior niet meer. De Kralingers hoopten er vervolgens nog een slotoffensief uit te persen, maar dat zat er niet meer in. Het Dordrecht van Ernie Brandts trok de overwinning zodoende over de streep en boekte zijn eerste zege sinds 9 augustus, toen sc Heerenveen in de eerste speelronde met 1-2 werd verslagen.