Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Matchfixing vindt plaats op clubniveau, internationaal voetbal oninteressant'

Laatste update:

Door de publicatie van de Volkskrant over matchfixing rond wedstrijden van Willem II is er in Nederland veel te doen over omkoping in de hoogste nationale divisies. Professor Ben Van Rompuy, verbonden aan de Vrije Universiteit van Brussel, heeft onderzoek gedaan naar matchfixing in de Europese sportwereld. Van Rompuy komt in zijn onderzoek met vier hoofdconclusies.

/

Ten eerste is het inzetten op de einduitslag van een wedstrijd de meest populaire vorm van matchfixing, zo concludeert de onderzoeker. Daar valt niet alleen de precieze einduitslag onder, maar ook het aantal gemaakte doelpunten of het verschil in gemaakte treffers tussen beide partijen. Bij deze vorm van matchfixing zitten er meestal meerdere spelers en soms zelfs ook arbiters in het complot.

Ten tweede claimt Van Rompuy dat er weinig bewijs is voor matchfixing op het gebied van de zogeheten ‘side bets’. Te denken valt daarbij aan inzetten op of en wanneer een speler een gele kaart krijgt. Door veel geld in te zetten op dat soort weddenschappen laden gokkers al snel verdenkingen op zich en op de desbetreffende speler, waardoor het voor matchfixers niet interessant is om wedstrijden op die manier te beïnvloeden. In slechts een zeer klein deel van de onderzochte wedstrijden zijn via ‘side bets’ verdachte inzetten aangetroffen, stelt Van Rompuy.

Voorts wordt er geclaimd dat het zogeheten ‘live betting’ een groter ‘gevaar’ vormt in vergelijking met traditionele weddenschappen die voorafgaand aan een wedstrijd worden afgesloten. Volgens Van Rompuy is dat niet waar. Hoewel het inzetten tijdens een wedstrijd weliswaar hogere winst kan opleveren, wordt voorkennis van matchfixers ook gewoon gebruikt in weddenschappen die voor een duel worden afgesloten. De combinatie is in vrijwel alle onderzochte gevallen aanwezig. Tot slot concludeert Van Rompuy dat matchfixing vooral plaatsvindt op clubniveau. Internationaal voetbal, zoals de Champions League en wedstrijden van nationale ploegen, zijn minder interessant voor matchfixers. De fixers richting zich dus op clubs en dan met name in de hoogste divisies, meer dan clubs in lagere divisies.

Volgens Van Rompuy vindt matchfixing vooral plaats bij Aziatische wedkantoren. Europese bookmakers hanteren strikte regels en vragen om registratie en identificatie van gokkers, wat het voor matchfixers niet interessant maakt om bij Europese bedrijven te gokken. Wel vindt Van Rompuy dat Europese landen, door de afwezigheid van een duidelijk en strikt EU-beleid op dit vlak, duidelijkere regels op moeten stellen inzake de gokmarkt. “Op basis van empirisch bewijs heeft dit onderzoek geen verband gevonden tussen ‘live betting’ of ‘side betting’ en mogelijke instanties rond matchfixing in de voetballerij”, schrijft Van Rompuy. Een verbod op ‘live betting’ en ‘side betting’ is volgens hem dan ook onnodig. “Het is mogelijk dat bepaalde wedstrijden, zoals jeugdwedstrijden, duels uit lagere divisies en vriendschappelijke interlands, de kans op matchfixing vergroten. Empirisch bewijs daarvoor is echter nog niet voorhanden.”

Denk jij dat er meer wedstrijden in Nederland 'gefixt' zijn?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Waar er veel geld te verdelen is zal er altijd misbruik en fraude zijn.
Lijkt wel mens eigen.
Arme mensen willen rijk worden.
Rijken willen rijk blijven.
Rechtsom linksom.
Lang niet iedereen heeft een hoog moraal of enige normen en waarden als het om geld gaat.
Wereld draait om geld.
Niet om voetbal.
Je kan het dus logisch noemen...
Bluh

22 januari 2015 om 18:10

Precies, we krijgen nu een tijdje berichten over matchfixing. Totdat iets anders weer interessant is. Onderzoekjes voor de buhne, paar kleine vissen worden gepakt, en Blatter wordt weer herkozen. Money, money.

Logisch maar wel heel erg jammer dat het hierdoor niet eerlijk blijft..

"daar valt niet alleen de precieze einduitslag onder, maar ook het aantal gemaakte doelpunten of het verschil in gemaakte treffers tussen beide partijen. Bij deze vorm van matchfixing zitten er meestal meerdere spelers en soms zelfs ook arbiters in het complot."

Ik vraag me nog altijd af wat er bij Dinamo Zagbreb vs Lyon is gebeurd. Daar moet iemand echt gigantisch veel geld mee hebben verdiend, kan niet anders.

Ondertussen alweer 4 jaar geleden gebeurd, de tijd vliegt.

22 januari 2015 om 19:07

Helemaal niks, behalve dan dat Lyon met 1-7 won. Daarbij word in de tekst aangegeven dat internationale wedstrijden oa CL niet interessant is voor matchfixers.

22 januari 2015 om 21:13

Matchfixing is niet precies hetzelfde als omkoping (Zagred-Lyon)..

22 januari 2015 om 21:45

Dat klinkt overdreven dom.

22 januari 2015 om 21:50

Verklaar je zelf eens nader, slimmerd..

22 januari 2015 om 23:46

Omkoping is nooit bewezen. Er zijn nooit grote bedragen opgenomen door mensen die met de club te maken hebben en er zijn geen spelers die dat hebben ontvangen na onderzoek door UEFA of wie daar ook over gaat. Daarbij zijn internationale wedstrijden niet interessant voor gokkers dus gaat dat niet op.

22 januari 2015 om 23:47

Omkopen is een manier om een wedstrijd te fixen.

22 januari 2015 om 23:52

@nec, niet bewezen wil niet zeggen dat het niet mogelijk is. De 7-1 kan gekocht zijn met zwart geld, geloof me maar: zoiets is wel te verbergen. Zeker wanneer een onderzoek met een gewenste uitkomst, niks aan de hand, gedaan wordt.

Weer een rapport erbij dat totaal niet concreet is. Zogenaamd honderden wedstrijden verkocht, maar ze komen met geen enkel affiche. Enkel wat open deuren die je zo van internet kunt plukken of met logisch nadenken zelf kunt opschrijven.

23 januari 2015 om 03:50

Omdat ze dat niet willen. Bij zo'n onderzoek stuiten ze niet alleen op gokkers, maar ook op clubs of voetbal bonden zelf die wedstrijden manipuleren. In Duitsland de gokkers, in Turkjie waren het club's en in Italië ging het om de scheidsrechters die werden aangewezen door de bond.
Interpol heeft 800 wedstrijden als veracht aan gemerkt, meer niet.

Het lijkt op het Fifa rapport over corruptie. Iets in de trant van "niet noemenswaardig". Later hier en daar een speler uitsluiten, een scheids aan de kant en we kunnen weer ballen.

Ze zetten voornamelijk in op het voorkomen van fixing, niet om bv 2009 te corrigeren.

Kan iemand uitleggen waarom wedstrijden op internationaal niveau niet interessant zijn? Teveel aandacht ofzo?

22 januari 2015 om 18:40

Ik neem aan dat internationals minder gevoelig zijn voor omkoping. Als naar buiten komt dat je het land 'verraden' hebt kan je beter verhuizen naar Antarctica.

22 januari 2015 om 21:47

Omdat die spelers veelal zoveel verdienen , dat omkoping zeer onrealistisch is. Omdat matchfixing ook geen garantie is op de goede uitslag. CL deelnemers verdienen teveel om om te kopen.

23 januari 2015 om 09:00

Je zou verwachten dat bij de amateurs of in de jl veel gerotzooid wordt. Daar zullen de bedragen van omkoping lager liggen. Misschien omdat het daar snel opvalt als er een groot bedrag ingelegd wordt

23 januari 2015 om 04:04

Die zijn onder controle van de Uefa en Fifa met hun TV gelden en machtige sponsoren. Dus die slaan we liever over in een onderzoek. Een soort van klasse justitie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren