Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De zin en onzin van onze FIFA-ranking

Laatste update:

Juni 2012. De Rode Duivels hebben zich voor de vijfde keer op rij niet kunnen plaatsen voor een eindtoernooi en staan op een troosteloze 54e plaats op de FIFA-ranking tussen landen als El Salvador en Gabon, en achter landen als Libië (42) en Panama(46).

/

Oktober 2013. De Duivels plaatsen zich voor het eerst in meer dan tien jaar voor een eindtoernooi en staan op een tiende plek op de ranking. Januari 2015: de Duivels zijn volgens de FIFA-ranking het vierde beste land ter wereld. Bij mij komt spontaan de vraag op: staan de Duivels terecht op deze vierde plaats of hebben de critici, die vraagtekens plaatsen bij de kwaliteiten van deze generatie Belgen, gelijk en geeft de FIFA-ranking een vertekend beeld van de effectieve kwaliteiten van een land?

De periode tussen 2002 en 2012 is voor de Belgische voetballiefhebber eentje om snel te vergeten. Tijdens deze periode moesten spelers als Stein Huysegems (ondertussen al afgezakt naar tweede klasse), Kevin Vandenbergh (B-kern Westerlo) en de piepjonge Steven Defour en Vincent Kompany het mooie weer maken voor de Rode Duivels. In deze periode is België er geen enkele keer in geslaagd zich te plaatsen voor een eindtoernooi met als dieptepunt een zeventigste plaats op de ranglijst.

Sinds 2012 zijn de Duivels echter begonnen met een inhaalbeweging op de ranking. Tijdens deze periode leggen de Duivels een mooi parcours af en kruipen ze terecht weg uit de kelders van de ranking. De WK-campagne werd ingezet met een haast perfecte voorronde waarbij van landen werd gewonnen die op dat moment hoger stonden gerangschikt dan de Duivels. Deze overwinningen zorgden ervoor dat België bij de loting van het WK zelfs als reekshoofd werd ingedeeld en hierdoor mogelijke klappers kon ontwijken. België won op het WK vrij gemakkelijk zijn poule en stuitte pas in de kwartfinale op een te sterke tegenstander, die achteraf zelf wel de finale verloor na verlenging. De Duivels hebben dus een zeer mooi parcours achter de rug en verdienen vanwege een kwartfinale op het WK zeker tot de top van de wereld te behoren.

Alleen is het zo dat wanneer een ploeg vierde staat op een wereldranking zoals de FIFA-ranking, je ook verwacht dat dit team effectief het vierde sterkste land ter wereld is van dat ogenblik. De Duivels hebben inderdaad de afgelopen twee, drie jaar een mooi parcours afgelegd. Maar je mag niet vergeten dat ze onderweg wel verloren hebben van (top)landen als Colombia, Argentinië, Roemenië, Japan en Engeland. Tegen toppers als Ivoorkust, Kroatië en Frankrijk werd er gelijkgespeeld.

Eigenlijk hebben de Duivels sinds 2012 maar van twee zware kleppers gewonnen: een oefenwedstrijd tegen Nederland in 2012 en de kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië in 2013. Het merendeel van de punten op de ranking dat de Duivels hebben gescoord, hebben ze behaald tegen landen met een aanzienlijk lagere kwaliteit. Landen waarvan elk ander topvijftienland waarschijnlijk ook had gewonnen.

Alleen stonden de Duivels op zo een lage plaats op de ranking waardoor deze overwinningen een schat aan punten opleverde en ze zo dankzij twee relatief sterke jaren een stevige opmars konden maken. Een WK als reekshoofd in een zwakke poule en een haalbare kaart in de 1/8e finales verder en de Duivels staan waar ze nu staan, op de vierde plek van de FIFA-ranglijst. Niet door andere toppers te verslaan, niet door hun (met momenten) sterk voetbal maar door een reeks overwinningen tegen mindere goden.

De vierde plek op de FIFA-ranking hebben de Duivels geen windeieren gelegd: reekshoofd op het WK, reekshoofd bij de voorrondes van het EK. Alleen is er een keerzijde van deze medaille: mensen kijken naar de Duivels en verwachten ook effectief een land te zien spelen dat vierde staat op de wereldranglijst. Helaas voor mij als Belg is dit nog niet altijd het geval. De Duivels bezitten vooralsnog een enorm potentieel in tegenstelling tot landen zoals Duitsland, Colombia en Spanje, waar men spreekt van kwaliteit. Dit is dan ook de Duivelse uitdaging voor 2015 en 2016; zich ontwikkelen tot een topper die tot het einde (en met mooi voetbal) meedoet voor het EK 2016 en zo verantwoording kan afleggen voor de (misschien) overgewaardeerde vierde plaats en deze enkele plaats enkele jaren weet te behouden.

Zo moet je dan ook de FIFA-ranking lezen: landen die structureel vier tot vijf jaar hoog scoren zijn de echte toplanden van deze generatie en de rest zijn teams in opbouw, die gemakkelijker punten kunnen scoren, of teams in verval die nog teren op punten van vorige campagnes. De ware hiërarchie van de top tien hangt meer af van de vorm van de dag, dan van de punten die je de afgelopen jaren hebt gesprokkeld. De Duivels zullen waarschijnlijk op een goede dag kunnen winnen van Duitsland en op een slechte dag slaag krijgen van Nederland of Portugal. En die onvoorspelbaarheid zal de FIFA, gelukkig, nooit in een ranking kunnen plaatsen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Heel die ranking is onzin. Nederland is nooit het beste land van de wereld geweest, maar heeft wel eerste gestaan in die ranking. En ik zou Belgie nu niet in de top 4 zetten. Duitsland en Argentinie wel, de andere twee valt over te discussieren, maar in principe zou je daar Nederland en Brazilie kunnen zetten.

Aan de andere kant is waar je eindigt op het WK ook weer niet alles, want ik zet Costa Rica niet in de top 8 van de wereld, en Uruguay zou ik toch wel bij de beste 15 rekenen.

Het probleem is dat er een ranking moet zijn die beter is dan de huidige, maar dat is lastig. Ik ben het wel met de huidige ranking eens dat je meer punten krijgt als je wint van Duitsland dan wanneer je wint van Luxemburg, Duitsland is wel een paar klasses beter dan Luxemburg, maar niet dat een land als pakweg Paraguay als ze een keer van Argentinie en Brazilie wint in een keer in de top 20 staat. En ook oefenwedstrijden moeten minder zwaar of zelfs helemaal niet meetellen, maar dat maakt dingen ook weer lastiger. Het is een systeem bij gebrek aan een beter systeem.

Inderdaad, alleen heb ik de indruk dat niemand er echt werk van gaat maken om het systeem aan te passen. Ik kan mis zijn maar ik meen me te herinneren dat NL ondanks een goede WK voorronde niet in pot 1 zat bij de loting omdat ze lager stonden op de ranking. Dit komt enkel en alleen omdat zij in een slechte voorronde groep zaten en daarom amper punten konden behalen. Dan moet je al je vriendschappelijke wedstrijden tegen 'toplanden' gaan spelen om punten te gaan sprokkelen en is er amper ruimte om dingen uit te proberen. Ik ben wel blij dat je mijn idee er achter begrijpt en akkoord gaat dat dit systeem niet echt een waardemeter is ;-)

Ja er is ook een site die alle interlands ooit bijhoudt, en een ELO-ranking hanteert.
Zelfde systeem als bij het schaken. Daar is de top 4 als volgt.
1. Duitsland
2. Argentinië
3. Brazilië
4. Nederland
13. België
Bron: eloratings.net

Ik vind Fifa Ranking zelf eigenlijk ook nergens opslaan en stravven geeft ook duidelijk aan waarom. Nederland is nooit een top voetballand geweest. Meer een outsider voor de titel maar daar houdt het ook bij. Ze hebben na EK beker van 88 niks gewonnen. Maar stonden wel als nummer 1 op Fifa Ranglijst. Door wat? Door een geweldige prestatie met name kwalificatiewedstrijden winnen en in de finale staan tegen Spanje.

België heeft vooruitgang geboekt. Sterkere talenten en echt een eenheid dan als ik naar de Rode Duivels kijk van paar jaar terug. Maar het is nog te vroeg om de Rode Duivels in top 4 te zetten. Ze zijn aardig op dreef, maar op dit moment is Duitsland, Argentinie zonder enige twijfel toplanden.

19 januari 2015 om 10:06

"nederland is nooit een top voetballand geweest"?

Meen je dat serieus?

Nederland heeft een EK gewonnen, drie keer een WK-finale gespeeld (de nummer twee van de wereld zou ik toch wel een topvoetballand noemen, hoor) en zes keer de winnende club van de Europa Cup I/champions League geleverd...

19 januari 2015 om 10:18

Je zegt het goed. Nederland heeft een EK gewonnen en drie keer een wk finale gespeeld. Hoeveel hebben landen als Brazilie, Italie en Duitsland wel gepresteerd? En dan heb ik het over internationaal? Je praat over Europa Cup en Champions League man man moet ik dat van Italie en Spanje is gaan opnoemen? Daarnaast heeft Uruguay naar mijn weten twee wereldtitels te pakken. Dus als je nog gaat teren op een EK waar Tina Turner en Bassie en Adriaan hun showbizzz hebben waargemaakt destijds dan is dit wel een heel makkelijk argument.

Het Nederlandse elftal is altijd goed geweest in kwalificatiewedstrijden winnen en op eerste staan in poulfase. Voor een EK of WK halen ze vaak achtste finale of kwartfinale zoals ik al zei outsider.

19 januari 2015 om 10:56

Nu verdraai je de zaken een beetje. Het ging niet om een ranglijst van beste landen aller tijden, je zei dat Nederland nooit (als in: op geen enkel moment) een topland is geweest. En dat is gewoon onzin.

In 1974 was Nederland nummer twee van de wereld en dus op dat moment een topland.
In 1978 was Nederland nummer twee van de wereld en dus op dat moment een topland.
In 1988 was Nederland nummer één van Europa en dus op dat moment een topland.
In 2010 was Nederland nummer twee van de wereld en dus op dat moment een topland.
In 2014 was Nederland nummer drie van de wereld en dus op dat moment een topland.

19 januari 2015 om 11:14

Met topland bedoel ik landen die echt meededen aan Wereldtitel of Europese titel met een wat vollere prijzenkast dan wat Nederland heeft. Jij blijft hangen aan een goede en terechte prestatie van Oranje, maar mij gaat het echt om de beker. Zoals bovenste lid ook had vermeld: 'nederland is nooit beste van de wereld geweest.'

Daar gaat het dus bij mij om. Trouwens zal ik even wat landen opnoemen met een veel betere prestatie? Of laten we het zo?

19 januari 2015 om 11:32

Als je de finale van een WK haalt (of zelfs de halve finale), dan doe je volgens mij "echt" mee om de wereldtitel, hoor. Je zei dat Nederland nooit een echt "top voetballand" is geweest. Volgens mij zijn de nummers 2 en 3 op een WK ook toplanden... Anders had je moeten zeggen dat Nederland nooit de beste ter wereld is geweest. Dan had je wel gelijk gehad.

Verder zeg ik toch sowieso nergens dat Nederland het beste voetballand aller tijden is, of iets van die strekking? Natuurlijk weet ik ook wel dat Brazilië, Duitsland, Italië, Argentinië, Uruguay, Frankrijk en Spanje allemaal een mooiere erelijst hebben dan Nederland...

Volgens jouw logica kun je ook zeggen dat Manchester United geen echte topclub is. Er zijn immers wel zeven clubs die vaker de Europa Cup I of Champions League hebben gewonnen...

19 januari 2015 om 15:33

Nederland is gewoon niet echt beste van de wereld en dat bedoelde ik ook. Dat je het verkeerd hebt opgevat mijn excuses. Maar Nederland is in mijn ogen altijd een outsider geweest voor een toernooi simpelweg om het feit dat Nederland doorbekert maar beker niet in handen kan krijgen.

19 januari 2015 om 20:23

We zijn één keer favoriet geweest; in 1990. Kunnen we duidelijk niet erg goed mee om gaan

23 januari 2015 om 21:34

Zo, we gaan de komende jaren weer lekker genieten van het top voetbal dat Nederland op de mat legt. Wat een bazen zijn die Nederlanders!

21 januari 2015 om 11:37

In die periode dat Nederland eerste stond hadden ze 10 wk-kwallificatie-wedstrijden op rij gewonnen, gevolgd door een WK-finale, gevolgd door 10 ek kwallificatie reeks met 9 overwinningen en 1 nederlaag. Dat betekent een reeks van 27 officiele wedstrijden met 25 overwinningen, 1 gelijkspel en 1 nederlaag....tsja, dan kom je hoog te staan op de Ranking.

Het wordt als een ranglijst gebruikt, niet om sterke landen aan te wijzen. Het resultaat van Nederland op het WK 2014 zorgde voor punten op de ranglijst maar sterk is het team niet.
De Fifa ranking kijkt maar 4 jaar terug en die periode is veel minder waard als het laatste jaar. Gevolg is dat recente resultaten zwaarder wegen als 2012 waardoor je je snel kunt verplaatsen. Met elke twee jaar een eindtoernooi en poule indeling moet dat ook wel. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Nederland kan nog 2 jaar teren op het WK resultaat voor het langzaam vervaagd. Wil je blijven waar je bent, dan moet je nu ook presteren.

Een ranking is altijd lastig. In grote lijnen zal hij wel ongeveer een beeld geven van de verhoudingen. Maar inderdaad bijvoorbeeld Belgie is momenteel een sterk team, maar 4e is sterk overdreven. Zo stond Zwitserland ook ineens vlak voor het wk 8e en was Nederland, verliezend finalist en geplaatst met 11 overwinningen en 1 gelijkspel, geen groepshoofd. Ik denk dat het mede komt omdat oefenwedstrijden te zwaar meetellen. Zo verloor Nederland veel punten door 2 oefenwedstrijden in Azie tegen zeer laag geplaatste landen (de score is een gemiddelde en wordt dus gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden). En de historie moet toch ook wel meetellen. Een land als Zwitserland weet je dat ze er op een wk in de 1e of 2e ronde uitvliegen, maar landen als Nederland, Italie bijvoorbeeld verwacht je meer.

De ranking is wel belangrijk, zie Belgie. Door de lag ranking zaten ze iedere keer bij minimaal 1 sterke tegenstander in de kwallificatieronde, en zo kan je in sneltempo steeds verder omlaag glijden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren